5 pomembnih vprašanj, ki si jih moraš zastaviti pred nakupom družinske sup deske!

Družinska sup deska

Že v parih blogih pa tudi v vodiču Kako izbrati sup desko smo se dotaknili pomembnih karakteristik, ki določajo kvaliteto in vozne sposobnosti (stabilnost vs hitrost) sup desk. Vedno smo pisali bolj na splošno, tokrat pa se bomo direktno razpisali o sup deskah, ki so bolj primerne za družinsko uporabo.

Pri izbiri družinske sup deske ti bodo pomagala spodnja vprašanja:

1. KAKO VELIKA JE TVOJA DRUŽINA IN KOLIKO SO OTROCI STARI?

Imate enega malega otročka, ki ga lahko le posedite na sup ali tri nanagajive osnovnošolce, ki komaj čakajo, da bodo čofotali v morju?

Starost otrok je pomembna predvsem zaradi njihove teže in načina supanja. Pomembno je, da seštejete težo vseh članov družine, ki bodo istočasno veslali na sup deski. Če ste mlada in lažja družina, ne smete pretiravati z volumnom deske (najbolj popularen je Ride 10’6), če pa imate številčno družino in težje člane, je bolj priporočljivo izbrati večji volumen, da vas zdrži vse skupaj (najbolj popularen je Ride 10’8). Pri izbiri družinske sup deske se orientirajte po najtežji osebi v družini, ozrite pa se tudi par let naprej, saj bodo otroci hitro rasli.

2. NA KAKŠEN NAČIN BOSTE SUPALI IN KOMU JE V PRVI VRSTI NAMENJENA?

Bodo otroci ves čas skupaj na supu ali bodo supali posamično? Če je deska v prvi meri namenjena zabavi otrok, potem definitivno predlagamo najbolj stabilno sup desko, po kateri lahko enostavno hodijo in z nje skačejo (družina Ride 10’6 ali 10’8). Zanimiv je model 10’8 Aktiv, ki ima čez celo zgornjo površino nedrsečo podlago, zato ga imajo otroci res radi. Je pa ta model bolj statičen – super se obnese v primeru igre v zalivu, ni pa namenjen daljšemu supanju in premagovanju velikih razdalj.

Če je deska v prvi vrsti namenjena supanju otroka ali lažjega starša, pri čemer v prvi vrsti iščeta stabilnost, predlagamo desko z manjšim volumnom (Ride 9’8). Manjša deska je lažje vodljiva in bolj igriva. Otrok ali lažja oseba bosta potrebovala manj energije, da desko premikata. Prednost deske z manjšim volumnom je tudi ta, da je deska hitreje napihnjena. Ride 9’8 pridobi trdnost s dodanimi RSS letvicami, ki jih vstavimo v stranska žepka na mestu, kjer stojimo. Če bi se na deski raje vozili dve osebi hkrati, postane Ride 10’6 boljša izbira.

Če desko kupujete predvsem zaradi svoje zasvojenosti z aktivnim preživljanjem prostega časa in vam stabilizacija ne dela težav, lahko razmislite tudi o malo hitrejših modelih sup desk. Predlagamo predvsem Sport 12’6 (hitrejši stabilnejši model za odraslo osebo z enim otrokom) ali Explorer 13’2 (hitrejši model z ogromnim volumnom za celo družino).

Družinski sup

3. KUPUJETE ENO DESKO ZA CELO DRUŽINO ALI RAZMIŠLJATE O NAKUPU DVEH?

Prva družinska deska bi morala biti vsestranska, saj bo zaradi izjemne stabilnosti ustrezala celi družini. Pa tudi manj izkušenim prijateljem.

Če kupujete drugo desko, si dovolite pregledati bolj napredne oblike. Kot že zgoraj omenjeno je prva nadgradnja družina Sport, druga pa Explorer, ki predstavlja hitrost in udobje.

4. IŠČETE STABILNOST ALI HITROST?

To vprašanje je najbolj povezano z vašimi izkušnjami. Če iščete stabilnost, je najbolj primerna družina Ride, če iščete hitrejšo desko za eno osebo vas bo razveseljevala družina Sport, če pa iščete hitro desko za celo družino, je Explorer najboljša opcija tudi za dolge proge.

5. BI RADI PODALJŠALI UPORABNOST SUPA?

Med družinami je zelo priljubljen model WindSUP z univerzalnim windsurf mehaniznom, ki takoj ob malo močnejšem vetru sup preobrazi v »lightwind windsurf igračo«. Deska je izjemno stabilna, v kompletu z lahnim napihljivim jadrom pa ustvari bolj enostavnen vstop v windsurf svet. Če bi radi podaljšali uporabno vrednost sup deske in jo uporabljali tudi takrat, ko je veter za supanje premočan, hkrati pa otroka navadili na nov vodni šport, ki bo pomagal oblikovati otrokovo koordinacijo in stabilnost, WindSUP res priporočamo. Preberi si tudi test sup deske, ki sta ga izvedla neodvisna windsurferja in kajtarja, Anita in Jaka.

POMEMBNE SO KAREKTIRISTIKE SUP DESKE!

1. NAJ BO DESKA VZDRŽLJIVA!

Ker so družinske sup deske običajno namenjene zabavi večih oseb, je toliko bolj pomembno, da so deske zares kvalitetne in da vas vse skupaj držijo nad vodno gladino. Če konstrukcijsko niso dovolj močne, se bo deska pod težo upognila, vi pa boste dobesedno rili po vodi.

Vzdržljivost deske je pomembna, saj otroci ne znajo najbolj paziti na stvari. Otroci niso tako zelo pozorni na to, da se deska butne ob skale, zelo pogosto se vozijo prav do obale in drsajo po malih kamenčkih. Če se deska poškoduje že po parkratni uporabi, niste veliko naredili in prav zato enoplastne deske močno odsvetujemo.

2. NAJ BO DESKA LAHKA!

To je pomembo predvsem zato, da desko lahko nosijo tudi otroci. Deske z MSL fusion tehnologijo so 2 kg lažje od dvoplastnih desk, pa tudi do 8% trdnejše (in zato stabilnejše), kar gre pripisati torzijski trdnosti. Pri nošenju so kar pomembni ročaji, če so oblazinjeni je nošenje toliko lažje.

3. PRI DRUŽINSKI DESKI JE POMEMBNA PRIROČNOST!

Za družinsko uporabo res bolj priporočamo vsestransko in čim bolj stabilno desko, saj bodo z njo zagotovo najbolj uživali vaši otroci, mama Hana, stric Tone, najljubša soseda ali bližnji družinski prijatelji, s katerimi najbolj radi preživljate svoj prosti čas.

Otroci res obožujejo sup. Ker je njihova domišljija res neomejena, najdejo vedno nove načine, da se na deski zabavajo.

Po novem se bodo počitnice na morju vrtele le okrog supa. Vi pa boste tako deležni nekaj več sproščujočih minutk, ki jih lahko izkoristite povsem po svoje!

Ljubljanica otroci
Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja