10 »zero waste« daril, ki jih letos lahko podariš svoji Valentini/Valentinu in okolju!

Zero waste darila

Pri Bananawayu nismo ravno pristaši potrošništva v imenu Valentinovega in osebno nam veliko več pomeni majhna pozornost in nasmeh, ki nam ga boljša polovica na ta dan podari. Čeprav je pomembno, da si ljubezen izkazujemo vseh 365 dni v letu, je Valentinovo vseeno praznik ljubezni, ki pa ji pa ji seveda radi nazdravimo.

Če na drugi strani pomislimo, koliko kičaste embalaže, papirja za zavijanja,…. Se potroši v imenu ljubezni, nas tudi kar malo mine! Ampak so načini, da ob enem razveselimo drage in počastimo tudi naše okolje, zato smo pripravili nekaj idej za letošnji dan ljubezni.

10 idej ZA ZERO WASTE DARILA:

1. NAMESTO ŠOPKA RAJE LONČNICO ALI ZELIŠČA

Samo pomisli, koliko rož je vsako leto odrezanih zato, da na Valentinovo pristanejo v vazi in potem ovenijo v roku parih dni. Veliko boljša izbira je lončnica, ki bo še dolgo krasila dom in tvojo ljubo osebo vsak dan spominjala nate. Poleg tega pa bo še prečiščevala zrak, od česar bosta imela korist oba. Če tvoja boljša polovica rada kuha, je odlična ideja, da podariš kar zelišča v lončku, ki mu/ji bodo takoj pri roki, ko bo ustvarjal/a svoje jedi.

2. TEČAJ DEJAVNOSTI, O KATEREM PREMIŠLJUJE ŽE DALJ ČASA

Podariti nekomu, kar si že od nekdaj želi preizkusiti, se naučiti ali osvojiti je vredno več kot marsikatero darilo. Pa naj bo to tečaj španščine, fotografije ali pa za izdelovanje naravne kozmetike. Na drugi strani pa so lahko tudi lekcije joge, potapljanja, mogoče začetni tečaj supanja? Izbira je široka in važno je, da se bo tistemu, ki darilo prejme na obrazu narisal nasmešek.

3. IZKUŠNJA V DVOJE

Ta ideja nam je zagotovo daleč najljubša. Kaj je namreč boljšega kot ustvarjati lepe spomine skupaj z nekom, ki ti veliko pomeni? Pomembno je, da imaš v mislih tistega, ki mu doživetje podarjaš in seveda tudi sebe, da se bosta imela oba lepo. Če imata rada razvajanje, rezerviraj wellness dan ali pa masažo za pare. Če pa sta bolj aktivna, svetujemo kakšen izlet v neznano, odhod v hribe in prenočevanje v planinski koči ali pa se odpravita na sup izlet! Zelo romantična sta na primer supanje po Benetkah ali dolina Soče, ki jih lahko raziščeta tudi s supom. V Mariboru se po supanju lahko pri najstarejši trti ustavita na kozarčku rdečega. Če ne sedaj februarja pa potem spomladi. 😊

Zero waste

4. DOMA NAREJENI KOSMIČI

So tudi pri vama vsako jutro na meniju kosmiči? Če je odgovor da, za darilo pripravi kar domače. Priprava domačih, hrustljavih kosmičev je hitra in zelo enostavna ter zagotovo vsebujejo manj sladkorja in drugih nepotrebnih stvari. Po želji dodaj poljubne dodatke (oreščki, semena, suho sadje) Za nameček pa jih zapakiraj še v lično stekleno škatlico.

5. STEKLENIČKA ZA VEČKRATNO UPORABO

Plastenke za enkratno uporabo so problematične tako iz okoljskega kot tudi zdravstvenega vidika. Vsak potrebuje »flaško« za večkratno uporabo, bodisi, da je nenehno na mizi v službi, da ga spremlja na izletu na Šmarno goro in pri drugih aktivnostih. Je tvoj/a najdražji/najdražja nima? Sploh ni več potrebno razmišljati. Najdejo se v različnih oblikah, barvah in dizajnih ter iz različnih materialov od reciklirane plastike do stekla.

6. NARAVNO MILO IZDELANO DOMA

Milo, ki ga izdelaš doma ima veliko za kožo dobrih sestavin, na drugi strani pa v izdelavo vložiš kar nekaj časa in truda ter tako osebi pokažeš, da si se za obdarovanje resnično potrudil/a. Receptov, sestavin in načinov je veliko, kar nekaj pa jih najdeš v angleškem članku “12 Best Soap Recipes Anyone Can Make At Home”.

Zaro waste

7. LONČEK LJUBEZNI

Za vse ljubitelje dišeče kavice ali čaja, ni boljšega darila kot simpatičen lonček, ki človeka ob vsakem požirku spomni nate. Lahko najdeš lonček s primernim napisom ali pa kupiš belega in ga okrasiš sam/a. Zagotovo ne moraš zgrešiti.

8. DOMA SPEČENE DOBROTE

Bonboniere? Niti slučajno! Doma narejeni čokolatini, mufini, kolački in… še bi lahko naštevali, kaj vse lahko nastane v domači kuhinji, ki bo zagotovo tisočkrat boljše kot kupljene sladkarije.

Zero waste

9. RECIKLIRAN NAKIT

Ta ideja pa je seveda bolj namenjena fantom. Če ima tvoja draga rada nakit, letos mogoče razmišljaj malo drugače. Namesto, da se odpraviš do prve zlatarne ali prodajalne, kjer ti je na voljo nakit iz masovne proizvodnje, pobrskaj po spletu, kjer najdeš kar nekaj mladih ustvarjalcev, ki ročno izdelujejo nakit, nekateri iz lesa drugi iz recikliranih materialov. Seveda pa ne pozabi, da tudi pošiljanje po pošti ni najboljše za okolje, zato izberi ustvarjalca, ki ti je blizu in ga obišči kar peš ali pa s kolesom. Vsekakor bo to darilo nekaj posebnega in nikakor ne bo »made in china«.

Če tvoja draga pada na Vintage nakit obišči babico, če ima slučajno v škatlici z nakitom, kakšeno ogrlico, ki jo ne nosi več.

10. ROMANTIČNA VEČERJA DOMA

Tudi, če nisi ravno vešč/a v kuhanju je to veliko boljša izbira kot večerja v restavraciji. Na spletu poišči, kakšen super, in seveda romantičen recept, ki bo po okusu tvoje boljše polovice in se odpravi na tržnico. Poskušaj kupovati lokalno, odpravi se na bližnjo ekološko kmetijo po sestavine in podpri domače ponudnike, na drugi strani pa se izogni toni plastike, ki ponavadi obdaja hrano, ki jo kupiš v trgovini. Trud, ki ga boš vložil/a v kuhanje bo zagotovo poplačan.

DAN LJUBEZNI JE ZA VSE, KI SE IMAJO RADI

Seveda pa ne pozabi, da je lahko dan ljubezni namenjen tudi prijateljski in družinski naklonjenosti, tako da so vsa zgoraj našteta darila primerna za tvoje prijatelje, brata, sestro, mamo, očeta ali prijazno sosedo/soseda.

Dan ljubezni je namenjen vsem, zato se imejte radi 🙂 In seveda ne pozabite, da vas ima rada tudi ekipa Bananaway. 😊 <3

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Sprejmi izziv: Zero waste za en dan!

Si pripravljen/a na izziv, s katerim boš dodal/a tudi ti svoj košček k spremembam? Postani [...]

Namesto na kavi, skupni čas s prijateljico izkoristita aktivno!

Si bolj aktivna punca, katere vodilo je že od nekdaj “seize the day”, na drugi [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Zabava