26 najbolj uporabnih aplikacij za supanje, ki bi jih želel naložiti vsak supar avanturist

Najbolj uporabne aplikacije za supanje

Za številne SUP-navdušence je čas, ko stojijo na deski in veslajo priložnost, da izključijo telefon. Zato se morda komu zdijo sup aplikacije na prvi pogled nepotrebne. A pogledati je treba še z druge strani. Z njihovo uporabo je lahko avantura še bolj vznemirljiva, bolje načrtovana, merljiva in celo bolj varna.

Z aplikacijo lahko spremljaš tvoj napredek, a tudi brskaš po koristnih informacijah o vremenskih razmerah, se poučiš o posebnostih na poti, ki si jo začrtal/a (to še zlasti velja za supanje po rekah), v nujnih primerih pa ti bodo omogočile tudi bolj učinkovito reševanje iz zagate.

Ogledali smo si aplikacije, ki se v funkcionalnosti deloma prekrivajo, a tudi dopolnjujejo. Izberi tisto ali tiste, ki bodo najbolje zadovoljile tvoje želje in potrebe!

NAJBOLJŠE APLIKACIJE ZA SUPANJE

Špela je prebrskala telefon in internet ter na naredila seznam tistih mobilnih aplikacij, ki nam suparjem v življenju prinesejo neko vrednost.

Preden je blog objavila, je med Bananaway suparji preverila, katere sup aplikacije sami že uporabljajo. Najpogosteje uporabljene sup aplikacije naših suparjev so: aplikacije kot so Garmin connect in Huawei health, ki se povezujejo z urami in napravami, ter aplikacije kot so Strava, Windy, Paddle Logger, Geo sup, Watersport tracker.

Špela je icer aplikacije razdelila na naslednje kategorije:

1. Športne aplikacije za spremljanje SUP-aktivnosti
2. SUP-specifične aplikacije
3. Aplikacije za iskanje lokacij za supanje
4. Aplikacije za preverjanje pogojev za supanje: vreme in vode
5. Aplikacije za povečanje varnosti suparja
6. Aplikacije za spremljanje novic o supanju
7. Okoljevarstvene aplikacije

Najboljše športne aplikacije za spremljanje SUP- aktivnosti

Verjetno imaš v svojem pametnem telefonu že kakšno aplikacijo, s katero spremljaš različne aktivnosti, denimo tek, kolesarjenje, morda smučanje ali dosežke na fitnesu.

Spodaj naštete so med najbolj uporabljanimi, razlike med njimi so sorazmerno majhne, vse merijo hitrost in razdaljo, to znajo prikazati na zemljevidu, omogočajo pa tudi dodajanje fotografij in različne analize zabeleženih podatkov. Zato pri izbiri pridejo bolj v ospredje tvoje navade in preference, morda je pomembno, ali in kako delujejo brez povezave, pa tudi družbeni del, torej povezovanje s kolegi in ostalimi ljubitelji različnih športov.

Preveri še, ali je aplikacija na voljo za tvoj operacijski sistem, pa tudi za tvojo pametno uro oziroma, ali omogoča neposredno povezovanje s kakšno drugo aplikacijo, da bodo vsi tvoji dosežki zbrani na enem mestu.

Sicer pa velja, da so splošne aplikacije za merjenje aktivnosti dovolj dobre za osnovno zapisovanje in shranjevanje tudi suparskih dogodivščin, za kaj več pa bo treba poiskati eno od bolj specializiranih aplikacij.

1. Strava

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: 5 € na mesec ob sklenitvi letne naročnine

Spletna stran Strava Apps – There’s one for every athlete.

2. MapMyFitness

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: MapMyFitness

3. Sportractive

Na voljo za operacijski sistem Android.

Cena: brezplačno

Spletna stran: Sportractive

4. Runtastic

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno, premium od 9,99 €/mesec

Spletna stran: adidas Runtastic: adidas Running & adidas Training apps

5. Connect

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: Garmin Connect | Brezplačna spletna vadbena skupnost

6. Movescount

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: Movescount.com – Powered by Suunto

Najboljše SUP-specifične mobilne aplikacije

7. Paddle Logger – Beleži svoje epične suparske podvige

Preprosta, uporabniku prijazna in učinkovita aplikacija. Ob osnovnem merjenju časa in poti tvojega veslanja med dvema točkama, vsako posneto SUP-potovanje zabeleži v podrobni dnevnik, do katerega lahko dostopaš kadar koli in tako preprosto primerjaš svoje dosežke. V posebnem razdelku lahko dodaš svoja opažanja, seveda ne manjka fotogalerija, podvig si lahko ogledaš tudi na zemljevidu. Aplikacijo še bolje izkoristiš z Applovo uro, v tem primeru bo telefon lahko na varnem in suhem, in neposredno povezavo s storitvijo Apple Health.

Na voljo za operacijski sistem iOS.

Cena: osnovna različica je brezplačna, različica Pro, ki s funkcijo PaddleLIVE med drugim omogoča tudi stalno povezavo z družino in prijatelji, pa stane 7,49 €/mesec

Spletna stran: Paddle Logger

8. Watersports Tracker – beleži in analiziraj svoj SUP-izlet

Aplikacija, ki s svojim imenom razkrije bistvo vsebine. Gre za sledilnik športnim aktivnostim na vodi – od kajaka in kanuja, raftinga, jadranja, surfanja in kajtanja do, seveda, supanja. S pritiskom na »start« bo izmerila razdaljo, trajanje, najvišjo in povprečno hitrost, vrednost srčnega utripa in podobne podatke, ki bodo shranjeni pristali v aplikaciji Health. Kot dodatek ponuja možnost zvočne povratne informacije o razdalji in trajanju po vsakem preveslanem kilometru ali milji.

Na voljo za operacijski sistem iOS.

Cena: brezplačno 1 teden, potem 3-mesečna naročnina za 17,49 €.

Spletna stran: Watersports Tracker

9. Crew nerd – izboljšaj učinkovitost pri supanju

CrewNerd bo tvoj pametni telefon spremenil v orodje za popolno usposabljanje v vsakem zaveslaju. Med uporabo bo ob standardnih vrednostih (hitrost, razdalja, čas …) izmeril frekvenco zaveslajev, te opozoril na učinkovitost veslanja, ugotavljal bo trenutni tempo, pričakovan čas do cilja, frekvenco bitja srca, pa tudi razdaljo, ki jo zmoreš z enim zaveslajem. Na ta način bo preprosto spremljati tvoj napredek, vsak izlet bo postal nekakšen interni trening. Kot posebnost velja izpostaviti zvočno povratno informacijo, zaradi česar lahko aplikacija omogoči supanje tudi slabovidnim ali celo slepim.

Cena: 54,99 €

Spletna stran: CrewNerd Viewer (d3tcruv5l657to.cloudfront.net)

10. Geo SUP – beleži, analiziraj, deli svojo SUP-izkušnjo s svetom, išči nove lokacije

Pritisni Start, ko začneš veslati, aplikacija pa bo naredila vse ostalo. Izmerila bo čas, najvišjo hitrost, povprečno hitrost, zabeležila pa tudi podatke o hitrosti vetra, smeri in podobno. Doma boš lahko preveril/a in analiziral/a zajete podatke ter jih dodal/a v tvoj SUP-profil.

Z aplikacijo se lahko priključiš SUP-skupnosti in tako na preprost način deliš tvoje pustolovščine in slediš kolegom suparjem. Med drugim lahko vidite, kje veslajo in tako morebiti odkriješ nove SUP-točke.

Na voljo za operacijski sistem iOS

Cena: 5,49 €;

Spletna stran: Home – GEOSUP

11. GPS Tracks – Začrtaj svoj SUP-izlet

Pred začetkom SUP-dogodivščine je dobro vedeti čim bolj natančne podatke o predvideni poti. Z aplikacijo GPS Tracks preprosto povežeš koordinate ter tako natančno določiš razdaljo in potreben čas do cilja. Začrtano pot lahko deliš s kolegi in prijatelji ali pa jo preprosto izvoziš v katero koli aplikacijo GPS, ki jo pogosto uporabljaš – od Googlovega ali Applovega zemljevida do TomTomove, Navigonove in ostalih aplikacij. Seveda bodo vsi dosežki ustrezno zabeleženi, s statistiko pa se boš lahko pohvalil/a na družbenih omrežjih Facebook in Twitter. Da podatki ne bi šli v nič, bo poskrbela sinhronizacija z Applovo storitvijo iCloud. Aplikacija ima različico za Applove ure, ni pa na voljo za uporabnike Androida.

Na voljo za operacijski sistem iOS.

Cena: 4,49 €;

Spletna stran: ‎GPS Tracks on the App Store (apple.com)

Aplikacije za iskanje lokacij za supanje

12. Bananaway.si – najdi SUP lokacije v Sloveniji in okolici

Nič ni boljšega od informacije, ki jih dobiš od lokalnih poznavalcev. Na spletni strani bananaway.si te čaka SUP-zemljevid z lokacijami za supanje v Sloveniji in bližnji okolici (sosednje države) s preverjenimi vstopnimi točkami in različnimi opcijami suparskih popotovanj. Zemljevid lahko pomagaš soustvarjati s preprostim dodajanjem novih lokacij, saj si vsi želimo, da si skupaj delimo čim več idej za naslednje SUP-podvige.

Na voljo za vse mobilne telefone z dostopom do spleta.

Cena: brezplačno

Spletna stran: SUP zemljevid | Lokacije za supanje v Sloveniji in okolici (bananaway.si)

13. Go Paddling – najdi lokacije za supanje po svetu

Se zgodi, da zmanjka idej in da se tudi svojih najbolj priljubljenih SUP-lokacij naveličaš. Takrat pomaga Go Paddling, ki te bo opomnil na reko, jezero ali obalo ne samo v Sloveniji, pač pa kar po vsem svetu. Shranjenih je več kot 25.000 lokacij z opisi, načinom dostopa, parkiranja in podobno. Lokacije lahko ocenjuješ in komentiraš, morda dodaš kakšno posodobitev ter s tem pomagaš naslednjim iskalcem. Če nisi preveč navezani na svoj SUP-svet, ga seveda lahko deliš z drugimi, za dobro družbo.

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: Go Paddling App – Kayaking Near Me, Canoeing Near Me | Paddling.com

Najboljše aplikacije za preverjanje pogojev za supanje

14. Sonček – preveri lokano vremensko napoved in radarsko sliko

Ja, lepo je, ko te zjutraj pozdravi modro nebo, še lepše, če vztraja skozi ves dan. A vreme je lahko muhasto in preseneti, ko je to najmanj potrebno. Pred supanjem v Sloveniji si vsekakor oglej podrobne vremenske podatke, ki jih pripravljajo poklicni meteorologi, v aplikaciji Sonček pa so pregledno prikazani. Vremenska napoved, napoved oblačnosti in padavin, tudi vetra, vse to v prijazni grafični podobi.

Na voljo za operacijski sistem Android.

Cena: brezplačno

Spletna stran: Sonček – Aplikacije v Googlu Play (google.com)

15. Windy – preveri premikanje vetrov na vetrovnem zemljevidu ter napoved vremena

Windy je najprej tisto, kar pove že ime: profesionalna aplikacija za veter, ki ji zaupajo tudi lovci na nevihte, piloti, vlade. A za ljubitelje podatkov o vremenu je še precej več, saj skoraj ni informacije, ki bi jo skrivala. Med drugim je na voljo tudi več kot 40 globalnih vremenskih zemljevidov. Podatki so predstavljeni na preprost, a podroben način, možne so tudi določene prilagoditve tvojim željam. Morda se zdi, da suparji tako podrobnih podatkov niti ne potrebujemo, a ko se prvič srečaš s pravo poletno nevihto, ki še tako miren zaliv spremeni v skupno vrenje vode in dežja, ti postane jasno, da je na takšne stvari dobro biti pripravljen.

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: Windy: Wind map & weather forecast.

16. WindAlert – nastavi si opozorila za veter in sprejmi bolj varne odločitve

Prava informacija ob pravem času lahko reši življenje ali pa ti vsaj prihrani kakšno nepotrebno nevšečnost. Wind Alert je pomočnik, ki natančno napoveduje vetrovne razmere in pošilja opozorila o hitrosti in smeri vetra v realnem času, tudi po SMS. Informacije črpa iz več kot 50.000 vetrovnih postaj, tako da si lahko v vsakem trenutku ogledaš trenutno vetrovno stanje tako rekoč kjer koli na svetu, najbolj priljubljene točke in njihove vetrovne profile pa si lahko shraniš. Da le ne bi prevečkrat zaveslal/a v napačno smer – proti vetru …

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS

Cena: Brezplačno, nadgradnje od 9,99 € naprej

Spletna stran: website.

17. RiverApp – preveri rečne pretoke in vodostaje

Če ti je všeč supanje po rekah, ti bo RiverApp kot pisan na kožo. Gre za najbolj množično aplikacijo za spremljanje razmer na rekah, na voljo so podatki o več kot 20.000 rekah po Evropi in Severni Ameriki. Poleg trenutnega nivoja vode, lahko spremljaš temperature in podatke o tokovih, pa tudi o morebitnih nevarnostih, recimo podrtih deblih. RiverApp zbira javne podatke iz različnih hidroloških postaj v 15 državah ter omogoča preprost in intuitiven dostop znotraj ene same aplikacije. Na voljo je tudi različica Premium, vendar večino tega, kar potrebujete, dobiš že v brezplačni različici.

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: RiverApp | River levels App

18. Nautide – Naštudiraj pogoje na morju, vse od valov in vetrov do lune in plimovanja

Morje je kot živo bitje, nenehno se spreminja, vdihuje in izdihuje, vse to pa vpliva na aktivnosti, ki jih izvajamo na in v njemu. Podatki, ki jih spremlja več kot 10.000 obalnih postaj po vsem svetu, so dragoceni za tiste, ki ne marajo presenečenj. Te zanima, kako se izmenjujeta plima in oseka, kakšne so in bodo vetrovne razmere? Ta aplikacija bo več kot prava, v njej pa so na voljo tudi podatki o valovanju, temperaturi zraka in vode, vlažnosti in vidljivosti, za povrh so dodane še informacije o gibanju sonca in lune.

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: NAUTIDE: tides, wind, waves, solunar, marine +

Najboljše aplikacije za varnost suparja

19. Polaris GPS Navigation – Navigacijska naprava z navtičnimi kartami

Morda bi jo lahko uvrstili tudi med splošne aplikacije, saj podpira številne športne aktivnosti, a Polaris ima eno posebnost, ki je pomembna pri aktivnostih na (morskih) vodah. Vključuje namreč brezplačne navtične zemljevide, ki so lahko v veliko pomoč pri načrtovanju popotovanj ob obali. Aplikacija brez težav deluje brez spletne povezane, kot se spodobi zna pot tudi prikazati na zemljevidu in kasneje po njej celo voditi.

Na voljo za operacijski sistem Android

Cena: brezplačno

Spletna stran: Polaris GPS Navigation: Hiking, Marine, Offroad – Aplikacije v Googlu Play (google.com) 

20. Cairnme – aplikacija spremlja in deli tvojo lokaijo supanja

Pametni telefoni so lahko tudi koristno orodje v primeru, ko se ti kaj zgodi ali pa se izgubiš. Cairnme je aplikacija, ki ti sledi, izračunava pot glede na hitrost premikanja, razdaljo do cilja in višinsko razliko. Nastaviš lahko obvestila, ki jih aplikacija pošlje določenim osebam, ko zamujaš, prav tako lahko odpreš možnost sledenja tvojemu signalu in poti. Seveda vse skupaj deluje tudi, ko ni mobilnega signala, da ne boš predolgo brez povezave pa poskrbijo točke pokritosti, ki so jih zabeležili drugi uporabniki. Zanimivo vsaj za preizkus in zmanjšanje skrbi tistih, ki ti veliko pomenijo.

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: Cairn Hiking and Safety Tracking: Cell Coverage in the Outdoors (cairnme.com)

21. UV lens – preveri jakost UV-sevanja

Predolga izpostavljenost soncu lahko poškoduje kožo, povzroča sončne opekline in s tem poveča možnost za razvoj kožnega raka. Ko je vse naokrog še voda, je učinek sevanja UVA in UVB še toliko bolj močan. Sredstva za zaščito pred soncem sicer pomagajo, a vsemogočna niso, predvsem pa ščitijo zgolj določen čas. Glede na vpisan tip kože, ti bo aplikacija posredovala opozorilo, ko boš predolgo na soncu. Pri tem upošteva trenutno vrednost UV-indeksa na področju, kje si in podaja še vrsto zanimivih informacij o življenju pod žgočim soncem.

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS

Cena: brezplačno

Spletna stran: UVLens – Keeping you safe in the sun

22. Prva pomoč – nauči se reagirati v primeru nesreče

Pomoč za učinkovito nudenje prve pomoči ob nastanku poškodb in najpogostejših nenadnih obolenjih ter obenem povečanje ravni znanja prve pomoči. Z aplikacijo, ki jo je pripravil Telekom Slovenije, je mogoče pridobiti ustrezne napotke za nudenje prve pomoči, ocenjevanje znanja, obnavljanje/utrjevanje znanja, spodbujanje učenja prve pomoči, zmanjševanje predsodkov pred nudenjem prve pomoči, spodbujanje solidarnosti in zavedanje pomena pomoči sočloveku v stiski.

Na voljo za operacijski sistem Android

Cena: brezplačno

Spletna stran: Prva pomoč – Aplikacije v Googlu Play (google.com)

23. Ocearch Shark tracker – ujemi morskega psa, preden on ujame tebe 😊

V naših bližnjih vodah jih morda ne srečuješ prav pogosto, na kakšnem drugem koncu sveta pa so morski psi kar zoprna nadloga. Še zlasti zato, ker desko, na kateri nič hudega sluteč veslaš, radi zamenjajo za slastnega tjulnja. Strokovnjaki morske pse spremljajo z zapleteno satelitsko tehnologijo, a v njihov svet lahko pokukaš tudi skozi to aplikacijo. Morda boš sledil/a svojemu najljubšemu morskemu ljubljenčku ali pa se ga pametno izognil/a, ko bo preblizu.

Na voljo za Android in iOS.

Cena: brezplačno

Spletna stran: OCEARCH Shark Tracker

Najboljše aplikacije za spremljanje novic o supanju

24. SUP International – prescrolaj najboljšo revijo za supanje

Oglašuje se kot št. 1 med revijami za supanje in kot se za takšno publikacijo spodobi, je v njej cela plejada informacij in podatkov o zadnjih dognanjih na področju stoječega veslanja. Preveriš lahko izsledke testov različnih kosov opreme, se podučiš o novih tehnikah in si ogledaš tudi kakšen izobraževalni video. Revija je v osnovi tiskana na papir, letno izidejo štiri številke, vsebino pa si lahko prebereš tudi v posebni aplikaciji, kar še zlasti pride prav, ko si že na terenu. Posebno poglavje je namreč povezano s popotovanji.

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: aplikacija brezplačna, vsa odprta vsebina dobrih 30 € na leto

Spletna stran: SUP INTERNATIONAL MAGAZINE | No.1 for SUP Technique Tips, News, Equipment Reviews, Videos and the Best Features Online (sup-internationalmag.com)

25. Paddling Magazine – ostani na tekočem z novostmi v svetu supanja

Želiš biti na tekočem z vsem, kar se dogaja v SUP-svetu? Potem bo v Kanadi pripravljena, a zelo globalno zasnovana revija kot nalašč zate. Z naročnino na papirnato različico pridobiš tudi neomejen dostop do digitalnih vsebin, tako na računalniku kot v posebni aplikaciji na telefonu. Spremljaj vroče SUP-nasvete, poišči odgovore na SUP-izzive in preveri fotografije, ki jemljejo dih in dajejo navdih, da (ponovno) stopiš na desko!

Na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

Cena: aplikacija brezplačna, vsa odprta vsebine od cca. 30 € na leto

Spletna stran: Paddling Magazine – Kayak, Canoe, SUP | Gear, Trips, Skills & Stories

Najboljše okoljevarstvene aplikacije

26. Planet Patrol – vse o onesnaževanju Sveta

Pridruži se globalnemu gibanju s preprostim poslanstvom – očistiti naš planet. Planet Patrol vzpodbuja tudi aktivnosti na vodi s pobiranjem smeti, ki se nabirajo ne samo v zalivih in bregovih rek. Brezplačna aplikacija, ki prostovoljcem  pomaga pri zbiranju slikovnih dokazov o znamkah, izdelkih in lokacijah, kjer opaziš onesnaženje.

Za operacijska sistema Android in iOS

Cena: brezplačno

Spletna stran: Planet Patrol – formerly Plastic Patrol – Save our Future

Že uporabljaš katero od teh aplikacij?

Katera ti pride najbolj prav / ti je najljubša? Smo tvojo najljubšo morda spregledali? Kako (ne)potrebne se ti zdijo tovrstne aplikacije?

Tudi tu je manj lahko več – povezljivost z drugimi napravami in preprost prenos podatkov za analiziranje šteje dvojno!

Komentiraj in skupaj ustvarimo najboljši pregled SUP-pomočnikov!

Bloga, ki te utegneta zanimati

5 dodatkov za supanje, ki ti res pomagajo pri prenašanju napihnjenega supa!

Prednost napihljivega supa je v tem, da ta veliki 3+ metrski sup kadarkoli izpraznimo, ga [...]

ZAKAJ JE COMPACT NAJBOLJŠI SUP ZA VSE POPOTNIKE?

Letošnja novost pri Red Paddle Co je Compact 9’6″, najbolj kompakten sup iz družine Red [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja