4 nasveti za bolj pravilno supanje

4 nasveti za bolj pravilno supanje

Ko supamo prvič, največ truda in pozornosti vložimo v to, da se na sup deski obdržimo. Drugič, tretjič, četrtič enostavno uživamo v supanju – kakorkoli že veslamo, nam je fino. Ampak slej ko prej pridemo do točke, ko nas začne zanimati ali supamo pravilno? Zakaj je supar na enaki sup deski hitrejši od nas? Zakaj on lahko prevesla daljšo razdaljo? In zakaj nas bolijo roke?

Tehnika supanja ni enostavna. Vendar se je lahko nauči kdorkoli, ki ima voljo in si ji pripravljen vzeti nekaj časa. Učenje supanja je zabavno, a moramo biti dosledni. Vaja dela mojstra in supanje postane še večji užitek, ko enkrat osvojimo nove veščine.

4 nasveti za bolj pravilno supanje

Pod spodnjimi vprašanji se skriva nekaj enostavnih nasvetov za bolj pravilno supanje, ki smo jih zbrali inštruktorji supanja.

Ali veslas z rokami ali s hrbtom?

1. Ali veslaš z rokami ali s hrbtom?

To najlažje ugotovimo po eni daljši sup seansi, saj takrat bolj intenzivno čutimo mišice, ki jih pri veslanju uporabljamo. Bolj kot izključno roke, bi morali pri supanju uporabljati tudi hrbtne mišice – so namreč večja mišična skupina, ki zdrži večje napore in generira večjo moč.

Pravilnejša tehnika supanja predvideva, da aktivno vključimo mišice celotnega trupa, ki skrbijo za stabilizacijo in omogočajo učinkovitejše veslanje.

2. Ali potopiš list vesla v celoti?

Eden od razlogov, da te nenehno vsi prehitevajo, je lahko ta, da list vesla potopiš v vodo le do polovice, zato zavesljaj kljub trudu ni tako učinkovit, kot bi lahko bil. Naslednjič, ko se odpraviš na desko, se fokusiraj na to, da v vodo potopiš celo veslo.

Za ucinkovit zavesljaj je pomembno, da sezes z veslom dovolj naprej.

3. Kakšna je dolžina tvojega zavesljaja?

Za učinkovit zavesljaj je pomembno, da sežemo z veslom dovolj naprej. Začetniki si običajno ne upajo podaljšati zavesljaja, saj začutijo spremembo v ravnotežju in zato ostajajo v t.i. okameneli drži. Si kdaj opazoval/a pot svojega vesla? Kje je mesto vboda in kje veslo izvlečeš? Dolžina in intenzivnost zavesljajev določata, kako učinkovito veslaš in posledično, kako hitro se premikaš.

4. Veslaš tik ob supu ali v loku?

Pot supanja v osnovi narekuje oblika sup deske. Stabilnejše deske so širše, zato bolj zavijajo. Hitrejše deske so ožje in gredo zato bolj naravnost. Kakšne oblike sup desk poznamo, si lahko prebereš v blogu SUP deske: kako jih delimo glede na obliko.

Hkrati desko usmerjamo tudi z veslanjem. Če veslamo v loku, bo deska ne glede na obliko še dodatno zavijala. Zato moramo veslati tik ob deski, ki bo potovala naravnost, kolikor glede na obliko deske sploh lahko.

Ce veslas v loku, bo deska ne glede na obliko se dodatneje zavijala.

Pri supanju tehnika odločilno vpliva na učinkovitost, hkrati pa tudi zmanjšuje tveganja za poškodbe. Ko se odločiš, da bo supanje postalo tvoj hobi, je še kako pomembno, da osvojiš temelje supanja. Fino je tudi, da te nekdo pogleda z razdalje in ti pove, kje imaš še prostor za izboljšave. Svojo tehniko supanja lahko izpopolniš na nadaljevalnem tečaju supanja, kjer ti bodo pomagali licencirani inštruktorji supanja.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Intenzivno veslanje – oblika supanja, s katero odganjamo zimo in krepimo telo!

Supanje je lahko zabavna in sproščujoča aktivnost, ki se je loti skorajda vsakdo, ne glede [...]

5 zdravih energijskih prigrizkov z banano, ki jih vzameš s seboj na sup

Pobrskali smo po svoji kuharski knjigi in zbrali 5 preprostih in zdravih receptov za odlične bananine [...]