46 nasvetov za trajnostna potovanja

enostavne lesene hiške na leasenem pomolu brez elektrike na jezeru Khao Sok - Tajska

Živimo v času, ko so potovanja široko dostopna vedno več ljudem. Resnično veliko nas je, navdušencev za potovanja, letno potuje več kot 1,4 milijarde ljudi. Ampak, zavedaj se, potovanja niso najbolj trajnostna dejavnost na Zemlji. Na vsakem potovanju puščaš ogljični odtis. To pomeni, da moraš če želiš videti preostanek sveta v najboljši naravni avtentični formi, potovati čim bolj odgovorno. Da ti bo bilo lažje, smo pripravili nasvete za trajnostna potovanja.

Najprej pa prva stvar: Kaj je trajnostno potovanje?

Najbolj preprosto povedano je to turizem, ki dolgoročno ne vpliva na okolje. Pomeni varovanje narave, boj proti podnebnim spremembam, krepitev moči lokalnih skupnosti ter boj proti odpadkom in onesnaževanju. Temelji na treh stebrih: okoljskemu, socialnemu in gospodarskemu. To pomeni, da moramo imeti pozitiven vpliv in pustiti manjše ogljični odtis, se zavedati lokalne kulture in pomagati lokalnim skupnostim pri razvoju.

Globalni turizem pomeni tudi pretiravanje, prekomerno število turistov, ki obiskujejo priljubljene destinacije, zaradi česar se poslabša kakovost življenja domačinov. Cilj naj ne bo, da nehaš potovati, ampak da potuješ na trajnosten način.

Če si prebral do tu, si se verjetno že vprašal – kaj lahko naredim / prispevam sam?

11 nasvetov za trajnostna potovanja z izbiro potovalne opreme / kaj vzeti s seboj

22 nasvetov za trajnostna potovanja – premišljeno, odgovorno obnašanje / vedenje

8 nasvetov za trajnostna potovanja – izbira prevoznega sredstva

5 nasvetov za trajnostno potovanje – izbira namestitve

11 nasvetov za trajnostna potovanja z izbiro potovalne opreme

  1. Dosledno uporabljaj svojo stekleničko za vodo in jo polni z vodo iz pipe. Če potuješ v krajih, kjer voda ni pitna, kupi stekleničko z vgrajenim filtrom. Zmanjšal boš porabo plastike, privarčeval in verjetno, ker bo vedno na dosegu roke, tudi spil več in bil bolje dehidriran in tako z več energije.
  2. IA filter vode – s pritiskom na gumb do pitne vode, kjer voda iz pipe ni varna za pitje. Večina prenosnih filtrov ali sterilizatorjev je preprostih za uporabo, v 90 sekundah sterilizirajo 1 liter vode, baterije zdržijo nekaj mesecev. .
  3. Zložljiva nakupovalna vrečka za ponovno uporabo – vedno s teboj, praktičen trpežen droben lahek kos prtljage, ki nadomesti plastične vrečke v trgovini s hrano, spominki ali čem drugim. Varuješ naravo in varčuješ.
  1. Trdni toaletni pribor – tvoja trdna, suha toaletna torbica. Začelo se je s šamponom, zdaj pa je na voljo cela paleta trdnih izdelkov za nego obraza in telesa. Izdelani so iz naravnih in okolju prijaznih sestavin in običajno oviti v papir ali karton. Tako ne spuščajo kemikalij v odtoke, ni niti plastičnih odpadkov.. Imajo manjši volumen in težo, ker še ni dodana voda. Navsezadnje so tudi bolj ekonomični – trajajo veliko dlje.
  2. Morju prijazna sredstva za zaščito pred soncem in ekološko prijazno pršilo proti komarjem in drugim žuželkam – imej v mislih, ko se namažeš s kremo in pršiš okoli sebe, da vse to konča v morju in okolju. Poskrbi, da bo narava okoli nas in naših teles ostala zdrava. Izberi tisto z manj kemikalijami in zmanjšaj kemični odtis.
  3. Slamice iz nerjavečega jekla in bambusov pribor odlično nadomestijo plastične slamice in pribor.
  4. Posode za ponovno uporabo so odlična stvar za pakiranja s ciljem postati popotnik z nič odpadki. Priročna rešitev, da v trgovini stvari naložijo v tvojo posodo ali pa da iz gostilne odneseš nepojedeno s seboj. Posebej priročen je zložljiv sistem posod, ki ima prazen zelo majhen volumen. Večina je plastičnih, steklo ima slabost, da je težje. Rešitev so tudi posode iz nerjavečega jekla. Ni toliko pomemben material kot možnost večkratne uporabe.
  1. Pralna vrečka, vaša pralnica na poti – zlahka se zloži in komaj jo opaziš med prtljago. Hitra in preprosta rešitev za pranje oblačil na poti. Z malo dodane vode in biorazgradljivega mila omogoči mencanje oblačil. Nato samo še spereš in obesiš, da se posuši. Hitra rešitev za pranje oblačil z uporabo minimalnih količin vode. Pralna vrečka ima lahko dvojno uporabnost – lahko je tudi tvoja nepremočljiva torba za na plažo.
  2. Prenosni solarni paneli za kampiranje – sončni kolektorji so odličen način, da ostaneš povezan ter hkrati ustvarjaš in porabljaš energijo ne glede na tvojo lokacijo in prihraniš denar. Prenosni sončni paneli so zložljivi, zaradi česar jih je neverjetno preprosto spakirati in vzeti s seboj.
  3. Za ženske popotnice v tistih dneh – menstrualna skodelica, prava menjava igre pri zmanjšanju odpadkov, varčevanju denarja in udobnosti. Medtem ko je potrebno vložke in tampone mesečno nakupovati in so zaviti v škatle in plastiko, lahko menstrualno skodelico kupiš le enkrat na nekaj let in jo lahko uporabljaš vsak mesec z nič odpadki. Diskretna, učinkovita, preprosta, cenovno dostopna, okolju prijazna rešitev.
  4. Potovalni komplet – vse na enem mestu – vrečke za pregledno pakiranje oblačil, zložljiva posoda za vodo, napihljiv vzglavnik, ušesni čepki in spalna maska za oči, tanki brisači, nakupovalna in pralna torba, sestavljivi kozarci in bambusova zobna ščetka.
sup sedi na supu in pije iz izolirane steklenice Red Original

22 nasvetov za trajnostna potovanja – premišljeno obnašanje / vedenje

  1. Potuj izven sezone – veliko koristi zate, lokalno gospodarstvo in planet. Ne samo, da je ceneje, z manj gneče in s pristnejšo izkušnjo, tudi manj obremenjuje okolje in je bolj prijazno do domačinov, ki imajo na ta način enakomernejše razporejen dohodek od turizma. Zaradi manjšega povpraševanja lahko lažje rezerviraš nastanitev, vstopnice za priljubljene znamenitosti in predstave.
  2. Zmanjšaj količino prtljage – vsak gram šteje. Ti boš nosil manj in obenem zmanjšal ogljični odtis. Logika je preprosta – manj teže v letalu, manjša poraba goriva, nižji ogljični vtis. Vsak zase je pomemben, vsi skupaj pa dosežemo več. Velja tudi pri taksijih, avtobusih in ostalih prevoznih sredstvih.
  3. E-bralnik namesto knjige – iPad ali Kindle sta bolj ekološki izbiri kot kopica knjig.
  4. Vegetarijanska prehrana je odličen način za bolj trajnostno potovanje. Količina zemlje in vode, potrebna za proizvodnjo mesa, je veliko večja kot pri rastlinah. Ogljični odtis vegetarijanca doseže približno polovico tistega za prehrano ljubiteljev mesa. Obenem s tem pomagaš okolju tudi na druge načine – ne podpiraš pretiranega ribolova in ne prispevaš k krčenju gozdov. Si vedel, da vsa živina na svetu povzroča več onesnaženja zraka kot vsi avtomobili, avtobusi, letala, ladje in drugi načini prevoza po svetu skupaj? Si za, da vsaj nekajkrat na teden zamenjaš meso za zelenjavo?
  5. Bodi slomad – počasni nomad – naredi sebi in planetu uslugo, potuj počasi oziroma se dalj časa zadržuj na eni destinaciji. En mednarodni let ustvari toliko toplogrednih plinov kot celo leto vožnje z avtomobilom. Poskušaj omejiti potovanje na 3 do 4 bližnje cilje. Večkrat izberi potovanje z vlakom ali čolnom. Prava vrednost poleg krčenja ogljičnega vtisa je, da resnično spoznaš kraj – živiš kot domačini.
  6. Ne odnašaj mivke s plaž in puščav ter školjk s plaž. Odvzem je neodgovorno dejanje, ki škodljivo vpliva na okolje. Ta mivka je nastajala, tisočletja – ali je res vredno, da jo odneseš domov in daš na polico, pokažeš prijateljem? Pusti stvari tam, kjer jih najdeš – očisti noge, obriši oblačila in stresi brisačo na plaži, da mivke nehote ne odneseš s seboj.
  7. Krajša tuširanja (s hladno vodo) ne samo zato, da prihraniš denar, ampak tudi, da pomagaš okolju. Skrajšanje časa tuširanja na polovico pomeni, da porabiš 2x manj vode in energije. Po drugi strani pa hladna voda zbudi in da več energije.
  8. Ne delaj selfijev – samoportretov na občutljivih krajih – spoštuj integriteto kraja in ne delaj fotografij na verskih krajih, v taboriščih …
  9. Ne hrani divjih živali – morda se ti zdi, da živali pomagaš in s tem vzpostavljaš povezavo. Vendar je to slaba ideja, ker hrana, ki jo ješ, ni dovolj hranljiva za živali in to lahko vodi v bolezen, podhranjenost ali celo smrt. Živali, navajene ljudi, izgubijo tudi naravni strah, ki jim omogoča preživetje.
  10. Če potuješ z dojenčkom, zamenjaj plenice za enkratno uporabo za bombažne. Povprečni 6-mesečni dojenček bo med dvotedenskim potovanjem porabil 120 plenic, ki bodo naslednjih 500 let preživele na odlagališču kraja, ki si ga obiskal. Kako najbolj preprosto očistiti bombažno plenico? S podložki za plenice zajameš trdne odpadke in jih spustiš v stranišče. Plenice odvržeš na tla v tušu in jih opereš med tuširanjem. Malce bolj zamudno kot s plenico za enkratno uporabo, a pomeni velik prispevek k zaščiti okolja.
  11. Podarite odgovorno – ne ustvarjaj kulture odvisnosti in prosjačenja s tem, ko prineseš sladkarije, igrače in oblačila ali daruješ denar beračem na ulici. Boljši način je, da kupiš izdelke, ki jih ustvarjajo domačini in na ta način opolnomočiš lokalno skupnost. Ne kupuj izdelkov, izdelanih iz ostankov divjih živali.
  12. Jej lokalno – z nakupom lokalno pridelane in sezonske hrane ne samo, da pomagaš lokalni skupnosti, temveč ješ bolj zdrave in sveže izdelke za manj denarja. Obišči lokalno tržnico ali lokalno restavracijo. Hrana je okno v lokalno tradicijo in običaje in tako boš še bolj pristno spoznal nov kraj.
  13. Najemi lokalnega vodiča, lokalno agencijo – prispevaj, da se dobički gospodarske koristi turizma ne selijo tisoče kilometrov stran, zato podpri lokalne vodiče in si privošči pristno izkušnjo kraja.
  14. Stop turizmu z živalmi – veliko ljudi išče Instagram-trenutek jahanja slona, stiskanja tigra in podobno. Imej v mislih, da to za žival ni naravno dejanje in čemu vse mora biti podvržena, da se temu podredi (grozljive razmere, mučenje). Ni vredno za tvoj kratek užitek.
  15. Izogibaj se enodnevnim izletom v prenatrpana mesta – ostani dlje v istem kraju in uživaj v mestu preden ali, ko ga zapustijo dnevni izletniki. Z nočitvijo v kraju prispevaš več k razvoju kraja.
  16. Znak ne moti – z namestitvijo te oznake na vrata sobe preprečiš vstop sobaricam, da bi očistile sobo, kar zmanjša uporabo vode in kemikalij (za čiščenje kopalnice ter pranje brisač in posteljnine vsak dan) in energije (za sesanje sobe vsak dan). Tudi doma tega verjetno ne počneš vsak dan. Če ni v sobi glavnega stikala, izklopi klimo, TV in luči preden zapustiš sobo.
  17. Odnesi smeti s seboj – na turističnih mestih so zabojniki običajno polni. Odnesi smeti s seboj in jih vrži v koš tam, kjer jih lahko ustrezno recikliraš. Ti je odveč, da bi kdaj pobral tudi kakšen odpadek drugih?
  18. Pridruži se ali organiziraj svojo skupino za čiščenje plaž – številne lokalne skupine imajo na FB najavo dogodkov Trash hero. Mogoče je prav to dober način spoznavanja plaže😊
  19. Drži se označenih poti – s tem preprosto zagotoviš, da nenamerno ne poškoduješ vegetacije ali ne preneseš tujerodnih semen in bakterij ter ne motiš divjih živali. Obenem je to pomembno tudi za tvojo varnost. Nobena fotografija ali drzna izkušnja ni vredna uničenja nenadomestljive narave,kosa zgodovine ali tveganja tvojega življenja.
  20. Izogibaj se natančnemu geografskemu označevanju lokacij. Oznake imajo namreč običajno katastrofalne učinke na okolje. Številni spodbujajo in se zavzemajo le za oznako #Nature na Instagramu.
  21. Podpri trajnostna potovanja – poglej in razišči, kdo se zavzema za to, kdo ima oznako okolju prijazna potovanja. Več nas bo, bolj bodo uspešni in narava nam bo hvaležna.
  22. Prosi vodiče naj ne vznemirjajo divjih živali – običajno si vodiči želijo, da bi vas pripeljali čim bližje, da bi žival hranili…Povej jim, da si tega ne želiš. Tako zmanjšaš pritisk na vodiča in zavaruješ živali.

8 nasvetov za trajnostna potovanja z izbiro prevoznega sredstva

  1. Manj uporabljaj letala, če je le možno razmisli o vlaku kot alternativi. V primerih, ko je letalo edina realna izbira, izberi direktni let (med vzleti in pristanki nastane največ izpustov) in se odkupi še z donacijo nevladnim organizacijam – npr. Gold Standard. Zbrani denar je namenjen obnovljivim virom energije ali zasaditvi dreves.
  2. Potuj z vlakom – traja sicer dalj časa, vendar je pogosto cenejši in udobnejši od avtomobila in avtobusa. Odličen za spoznavanje lokalnih ljudi in drugačen pogled na ogled pokrajine. Še tvoja družba bo bolj sproščena, ker nihče ne bo vozil.
  3. S kolesom – v kombinaciji z vlakom je to odlično prevozno sredstvo. Kolo ti omogoči počasno potovanje in zlitje z državo. Evropo pokriva 16 poti EuroVelo, tudi večina drugih celin ima mrežo kolesarskih poti za dolge ture. Poleg kampov je vse več nastanitev prijaznih do kolesarjev – nudijo kolesarnico, pranje opreme.
  4. Hoja – zakaj pa ne, sprehajalne počitnice? Na primer, svetovno znana Pot svetega Jakoba (Camino de Santiago) je bila včasih rezervirana le za religiozne podvige ter s skromnimi namestitvami in majhno ponudbo hrane na poti. Zdaj lahko spiš v butičnih hotelih, prtljago ti vsak dan dostavijo na novo lokacijo, ješ lahko v restavracijah svetovnega formata z Michelinovimi zvezdicami. In ob vsem tem ohranjaš čim nižji ogljični odtis. Pomagaš okolju in skrbiš za svoje zdravje.
  5. Če je le možno, uporabljaj avtomobile na električni ali hibridni pogon
  6. Z avtodomom – vse pri roki – volan, kuhinja, spalnica. Bolj se zavedaš porabe vode, smeti, odpadkov, plastične embalaže.
  7. Ne hodi na križarjenja – uničujoč vpliv na okolje in lokalne skupnosti, ker je vse vnaprej plačano.
  8. Poskusi najti sopotnike – če potuješ sam ali v dvoje, je dobra praksa, da se pridružiš skupini in npr. skupaj najamete avto, zmanjšate izpuste in si delite stroške. Obenem spoznaš nove ljudi in skleneš nova prijateljstva.

5 nasvetov za trajnostno potovanje – namestitev

  1. Kampiranje – prinaša svobodo in povezanost z naravo. Kampiraj samo na za to določenih območjih. Hrano nosi v posodah za večkratno uporabo in ne puščaj odpadkov. Ne onesnažuj lokalnih vodnih poti in ne hrani prosto živečih živali. Ogenj prižigaj le, če je to dovoljeno, in poskrbi, da ga pogasiš še pred spanjem. Vzemi s seboj vse, kar si prinesel. Najboljši del kampiranja je tudi odklop od elektronskih naprav.
  2. Izberi eko letovišče oziroma nastanitev, ki s trajnostnim ravnanjem z odpadki in energijo zmanjšuje svoj vpliv na okolje. Mnoge od teh nastanitev pridobivajo lastno energijo iz vetra in / ali sonca ter najdejo svojo vodo. Obenem nudijo lokalne izdelke in zaposlujejo lokalne ljudi.
  3. Dvakrat premisli o najemu AirBnB. Večina najemodajalcev sobe ali stanovanja v poletnih mesecih raje odda kratkoročno v najem turistom, ker s tem zasluži več kot z dolgoletnim najemom domačinom. To je pogost pojav v krajih z masovnim turizmom. Če nočeš prispevati k pritiskom na domačine, je najbolje, da se izogneš takim namestitvam.
  4. Izogni se namestitvi v vilah nad morsko gladino – npr. na Maldivih – videti je osupljivo lepo, temna plat je, da negativno vpliva na morsko življenje.
  5. Trajnostni način fotografiranja – če fotografiraš domačine, obvezno vprašaj za odobritev, za odobritev fotografiranja otrok vprašaj starše, ne uničuj narave v lovu za dobro fotografijo, ne moti divjih živali, upoštevaj pravila fotografiranja znamenitosti – prepoved še bližjega dostopa in prepoved bliskavice, s fotografijami ne deli GPS-koordinat, vljudno opozori neosveščene fotografe, izberi trajnostno fotografsko opremo – teža, baterije …, in mogoče kdaj najemi lokalnega fotografa.
Kite safari Filipini - spimo v šotorčkih

Bloga, ki te utegneta zanimati

5 dodatkov za supanje, ki ti res pomagajo pri prenašanju napihnjenega supa!

Prednost napihljivega supa je v tem, da ta veliki 3+ metrski sup kadarkoli izpraznimo, ga [...]

ZAKAJ JE COMPACT NAJBOLJŠI SUP ZA VSE POPOTNIKE?

Letošnja novost pri Red Paddle Co je Compact 9’6″, najbolj kompakten sup iz družine Red [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja