5x zakaj preživeti počitnice ob jezeru namesto na morju?

Počitnice ob jezeru

Če iščeš ideje za malo drugačne družinske počitnice, ti predlagamo, da se letos poleti odpraviš do enega izmed mnogih jezer pri nas ali v tujini. Morje je seveda super, a včasih lokacije ob jezerih ponujajo več možnosti za raznoliko in aktivno preživljanje dopusta!

Počitnice ob jezeru so super tako za skupino prijateljev kot tudi za družine, saj bodo otroci navdušeni nad nečim novim. Lahko jim predstaviš nove aktivnosti od vodnih športov do pohodništva in kolesarjenja.

5x ZAKAJ LETOS NA POČITNICE OB JEZERO, NE NA MORJE?

1. Če prav izbereš kraj nastanitve, je gneča precej manjša.

2. Ob nekaterih jezerih (predvsem, če so višje ležeča) je poleti manj vroče.

3. Jezera in njihova okolica največkrat ponujajo veliko možnosti za aktivno preživljanje počitnic, od supanja, kajaka, pa pohodništva do kolesarjenja.

4. Ob jezerih je veliko možnosti za kampiranje, najdejo pa se tudi kmečki turizmi, apartmaji.

5. Če z družino hodite že vrsto let na dopust na morje, pa še to le na Hrvaško, bo to za vse zagotovo zanimiva in dobrodošla sprememba.

počitnice ob jezeru

4 JEZERA, KI JIH PRIPOROČAMO

1. DOLINA REKE SOČE IN MOST NA SOČI

Dolina reke Soče je pravi raj za tiste, ki radi preživimo proste dneve aktivno. V Posočju ti je na voljo širok spekter adrenalinskih športov kot so rafting, soteskanje, jamarstvo, plezanje in drugi. Seveda je najlepša reka v Sloveniji oblikovala kar nekaj čudovitih krajev, ki si jih je vredno ogledati. Dolino reke Soče lahko spoznaš tudi prek pohodniških, kulturno-zgodovinskih in kolesarskih poti.

Od Tolmina preko Kobarida pa do Bovca je na voljo kar nekaj turističnih kmetij in kampov, kjer je na voljo tako možnost prenočišča s šotorom in tudi s kamperjem.

Prav posebna lokacija, predvsem, če bi radi z družino med počitnicami tudi supali, je vasica Most na Soči, katere glavni okras je definitivno modro-zeleno jezero. Čeprav umetno, še vedno ohranja edinstveno barvo skrivnostne Soče, kraju pa prinaša veliko možnosti tudi za vodne aktivnosti. Družinam zelo prijazen je kamp v bližnjem Tolminu, kjer so poleg prostora za kampiranje na voljo tudi apartmaji, ki pa jih ne manjka tudi na Mostu na Soči.

2. GARDSKO JEZERO

Gardsko jezero je najdaljše, najsevernejše in najbolj obiskano jezero v Italiji. Turizem ob jezeru je precej razvit, zato imaš na voljo najrazličnejše možnosti za prenočitev, in sicer najdeš veliko kampov, na voljo pa so tudi apartmaji in hoteli.

Severna stran jezera je bolj vetrovna in je priljubljena med ljubitelji jadranja, padalstva, zelo je razvito tudi gorsko kolesarjenje ter pohodništvo. Najbolj pa je jezero poznano po raznoraznih zabaviščnih parkih, med katerimi izstopa najbolj poznan park Gardaland.

3. BODENSKO JEZERO

Bodensko jezero si delijo tri države (Nemčija, Avstrija in Švica) in sama velikost Bodenskega jezera je impresivna, saj meri kar 538,5 kvadratnih kilometrov, kar je nekaj manj kot tretjina Slovenije. Okrog njega je na voljo ogromno sprehajalnih poti in celi sistemi kolesarskih tras (kot zanimivost celotna krožna kolesarska pot okoli jezera je dolga kar 260 kilometrov).

Bodensko jezero velja za nekakšno nemško morje, zato tukaj urejenih kopališč ne manjka, poleg kopanja pa lahko vodno uživancijo nadgradiš z najemom čolna, še bolje pa kar s supom.

Najboljša izbira za prenočevanje so lepo urejeni kampi (ne glede na to ali ste s šotorom ali z avtodomom), tako se boste lahko premikali okrog jezera in ga v času dopusta spoznali čim več.

4. OHRIDSKO JEZERO

Eno najlepših makedonskih tektonskih jezer je zagotovo Ohridsko, ki je med drugim tudi najstarejše evropsko jezero. Večina rastlinskih in živalskih vrst je značilna le za to jezero, kar izkoristijo tudi ljubitelji potapljanja. Prednost pa je zagotovo tudi ta, da je voda izjemno čista.

Jezero pa je mogoče spoznavati tudi na manj moker način! Če se odpraviš na raziskovanje kar s supom, svetujemo, da odveslaš do plaže Kaneo in se med veslanjem oziraš nazaj na mesto.

Če bi rad/a z družino doživel/a bolj živahen utrip Makedonije potem svetujemo kamp na jugu – Ljubaništa, za bolj družinsko gostoljubje pa majhen kamp na severu Rino.

Počitnice ob jezeru

TO PA JE SEVEDA LE NEKAJ IDEJ...

Zavedamo se namreč, da je seznam lahko še zeloooo dolg. 🙂 Med drugim je na primer naravnost čudovito tudi Jezero Lago di Sorapiss v Italiji, ki smo ga v preteklosti že omenjali kot »must see« sup destinacijo v Italiji.

Če imaš za sabo že kakšno super počitnikovanje ob jezeru, pa nas označi na kakšni že obstoječi sliki na Instagramu z oznako #Banananway. Kot namreč zagotovo veš, vedno iščemo nove predloge, kam naslednjič pobegniti s supom. 🙂

NAJPOGOSTEJE SUPAŠ Z DRUŽINO?

Oglej si stran supanje z družino, kjer smo zbrali nasvete in trike, ki jih lahko uporabiš pri supanju z otroci.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Zakaj na počitnice v Grčijo z avtodomom in supom?

Grčija je ena od tistih držav, ki nikoli ne razočara, saj vsak najde nekaj zase. [...]

Kako v poln družinski avto spakirati še sup?

Verjetno že cela družina nestrpno odšteva do “taglavnih” počitnic na morju, tebe pa pred tem [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Lokacije