6 ključnih nasvetov za supanje pozimi in v hladnejših mesecih

Res je, da je supanje najbolj popularno poleti. A vedno več ljudi opažamo na vodah tudi izven tople sezone. Zakaj? Ker so ugotovili, da radi supajo in da ni razloga, da bi se odrekli supanju samo zato, ker ker se termometer ne povzpne nižje.

Da nas supanje osrečuje in sprošča, smo že veliko pisali. V tem blogu bomo pisali o specifikah supanja v hladnejših mesecih, da bomo lahko nekoliko podaljšali sup sezono ali supali ker celo leto. Ker veš… supanje pozimi in v hladnejših mesecih ima svoj čar.

Zakaj se splača supati tudi pozimi?

Supanje izven glavne sezone pa prinaša tudi kar nekaj prednosti. Vprašali smo naše sup inštruktorje, zakaj supajo izven glavne sezone ter tudi pozimi.

Razlogi za supanje pozimi in v hladnejših mesecih po njihovem mnenju so:

1. Prebudijo se nove lokacije

Spomladi in jeseni so aktualne druge oz. nove lokacije, ki zaživijo samo takrat, ko je dovolj vode. Govorimo npr. o čudovitem Cerkniškem jezeru, ki poleti presahne in se napolni jeseni po močnem deževju ter ohrani vse do pomladi.

Prebudijo se tudi t.i. minljive lokacije, ki so aktualne samo nekaj dni takrat, ko se nad nami za par tednov zgostijo temni oblaki in nam predajo res velike količine dežja. Primeri so Planinsko polje, Rakov Škocjan, Radensko polje, itd.

Iris supa po Radenskem polju

2. Supaš v najbolj mirni naravi

Ni ljudi, gužve, plavalcev in drugih suparjev. Uživaš lahko v miru in prisluhneš zvoku narave.

3. Narava se preobleče v druge barve

Če ti je všeč supanje po Bohinjskem jezeru poleti, ne zamudi jesenske preobleki. Spakiraj sup oktobra in potem še januarja. Obakrat boš rekel/a wau!

4. Ujameš lahko mistične meglice

Meglice se začnejo delati že zgodaj septembra, samo dovoli si iti supati v jutranjem času. Čeprav so nam najbolj všeč meglice na Bohinjskem jezeru, jih najdeš tudi na Ljubljanici ali Trbojskem jezeru. Poišči svojo mistiko.

Mistične meglice na Zbiljskem jezeru

5. Najbolj sproščujoča rekreacija na zraku

Lahko se rekreiraš na svežem zraku namesto v zatohli telovadnici in tako krepiš tudi svoj imunski sistem.

5. Ni gneče s parkirišči

Parkiranje je običajno cenejše ali celo brezplačno – odvisno od lokacije.

NEVARNOSTI SUPANJA POZIMI

1. Šok mrzle vode

Takoj ko se temperatura vode spusti pod 15 stopinj celzija, tvegamo, da nas ob padcu v vodo stisne šok hladne vode. Zakaj do šoka pride, zakaj je nevaren (tudi v poletnih mesecih) ter kako reagirati v tem primeru, izveš v blogu Kaj narediti če med supanjem padeš v hladno vodo.

2. Lahko te ujame noč

V hladnejših mesecih sonce zaide veliko prej, temperature pa se začne hitro spuščati še pred sončnim zahodom. Čas sončnega zahoda nikakor ne more biti čas tvojega povratka na izhodiščno točko, saj moraš imeti neko varovalko za krizne primere.

3. Veter je še malo pogostejši

Jeseni in spomladi je vreme bolj nestanovitno, hitreje se spreminja, pogostejša sta burja in jugo (takrat pridemo na račun kite surferji), pogostejši so tudi lokalni vetrovi, zato vedno dobro preglej vetrovno napoved.

4. Reke so hitrejše

Več padavin pomeni hitrejši pretok, ampak v hladnejših mesecih moramo biti pozorni tudi na gostejšo vodo. Preden se odpraviš na reko, preveri rečni pretok in vodostaj.

5. Poglej, kaj plava okoli tebe

Zaradi večje količine dežja, v rekah najdeš tudi več plavajočih vej. Pazi, da ne zapelješ v veje ali da te odnese v kakšno grmovje. Saj veš, da moraš na premikajočih rekah nositi varnostno vrvico, ki se pripne okoli pasu? Imenuje se quick release in ti pomaga v bolj zahtevnih situacijah, ko se moraš na hitro odklopiti od supa, da te ne potegne leash pod vodo.

6. Naj ti ne spodnese tal pod nogami

Pozimi so tla zaledenela, pazi ko greš v vodo, da ti ne spodrsne.

NASVETI ZA SUPANJE POZIMI

1. Ne supaj sam/a

Ta nasvet lahko uporabljaš prav celo leto, v čisto vseh lepih in manj lepih pogojih. Pozimi se ga še posebej drži, saj ti prijatelj pomaga v vseh situacijah, ki lahko gredo narobe.

Suparja supata v paru

2. Obleci se temperaturam primerno

Pripravili smo dva videa o tem, kako se obleči v hladnejših mesecih ter kako si dodatno lahko pomagamo, če nas še vedno zebe (kot pri vseh ostalih aktivnostih lahko apliciramo princip oblačenja po čebuli).

3. Načrtuj sup izlet

Načrtuj sup izlet tako, da se vrneš na izhodišče, ko je sonce še na obzorju. Tako boš imel/a čas, da se pred zahodom še odeneš v toplo jakno in hitro preoblečeš ter spiješ vroč čaj ob pogledu na sončni zahod.

4. S seboj vzemi toplo pijačo

Topel čaj prija tudi med samim izletom. Usedi se na sup za par minutk, se pogrej od znotraj, opazuj naravo, poskeniraj svoje počutje ter se popolnoma sprosti.

Naš najljubši? Ingverjev čaj s kamilicami, limoninim sokom ter žličko medu. 😊

Čaj lahko nadomestiš tudi s kavo ali vročo čokolado.

Redova izolirana steklenica je prejela nagrado za najbolj obstojno stekleničko, saj čaj ostane topel 12 ur, voda pa hladna 24 ur. (vir: Independent.co.uk)

Termovka s čajem na supu
29,95 
-25%

5. Nosi varnostno vrvico ter plavalni jopič

Še enkrat bomo ponovili, da je varnostna vrvica resnično osnovni del sup opreme, ki nam bo v primeru padca v vodo pomagala, da sup ne bo šel daleč stran od nas in se ga bomo tako lažje oprijeli.

Plavalni jopič ti bo pomagal lebdeti na vodi

6. Ne pozabi na telefon

Ni opcije, da greš na vodo brez nepremočljive torbe, v kateri na vrh postaviš telefon, ki ga želiš imeti pri roki.

7. Nosi tudi kapo in rokavice

Z nižanjem temperatur pridejo na vrsto tudi kapa in rokavice. Nekateri toplo priporočajo neoprenske (ker se lahko zmočijo in imajo dober oprijem), sami pa največkrat vzamemo kar volnene, ker so tople in mehke. Za katere se odločiti je odvisno od tempa supanja, če greš na hitrost, ti bodo bolj všeč neoprenske, če pa je namen sproščujoče raziskovanje, uporabi tiste, ki jih imaš pri roki in so ti všeč.

Če veslaš hitro, kapo lahko zamenjaš z bufom.

8. Dodatna topla oblačila za po supanju

Ne glede na to, kako hitro veslaš, si na koncu izleta malo prezebel. Pripravi si posebej topla in mehka oblačila, ki te bodo pocrkljala, ko se vrneš na kopno.

Pri preoblačenju v hladnem vremenu ti pomagata poncho, še bolj pa suparji prisegajo na mehko, toplo, vetru prijazno Red Original PRO jakno.

Predlog: sveže tople volnene nogavice, majica iz flisa, štrikan šal ter čevlji z debelim podplatom. Poskusi se navaditi, da ta dodatna oblačila vedno pripraviš v naprej za naslednji izlet, da jih pred odhodom ne pozabiš.

9. Vzemi s seboj energijo

Vedno je dobro imeti pri sebi vsaj eno energijsko ploščico, ker nikoli ne veš, kdaj te čaka nekaj nepričakovanega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja