6 nasvetov, ki ti lahko pomagajo postati zero waste

Postani zero waste

Zero waste je posebna miselnost, ki zagovarja zmanjšanje oz. celo popolno izničenje proizvajanja odpadkov. Zero waste je v trenutnem svetu, ki podpira potrošništvo in hiter način življenja “on the go”, izjemno težko izvajati, se pa praksi z malo truda lahko približamo! Vsaka poteza, ki jo naredimo v tej smeri, pomaga, začneš pa lahko z naslednjimi koraki.

6 MAJHNIH KORAKOv ZA VELIKE SPREMEMBE

1. NE UPORABLJAJ VREČK ZA ENKRATNO UPORABO

To je eden najbolj preprostih prijemov, ki bo veliko pripomogel, saj so ravno plastične vrečke, ki se nabirajo v naših oceanih, velik problem. Vrečko za enkratno uporabo lahko narediš kar sam/a, ali pa si kupiš eno in jo imaš, dokler ti ne razpade.

Nasvet: Tudi sadja in zelenjave ni potrebno dati v tiste prozorne vrečke. Če le lahko nalepko prilepi kar na produkt, v nekaterih trgovinah pa ti jih stehta prodajalka, tako da jih sploh ne potrebuješ. Poleg tega pa lahko tudi za zelenjavo začneš uporabljati svojo vrečko za večkratno uporabo.

Vrečke za sanje in zelenjavo iz starih zaves, ki jih je sešila Bananaway inštruktorica Suzana

Takšne vrečke za sadje in zelenjave je naša inštruktorica Suzana sešila za celotno ekipo, in sicer iz starih zaves. 🙂

2. NAMESTO PLASTIČNE FLAŠE UPORABLJAJ TISTO ZA VEČKRATNO UPORABO

Super je, da imaš s seboj vedno vodo, malo manj pa je super, če jo nenehno kupuješ. Zaenkrat smo v Sloveniji lahko kar veseli, da je voda izpod pipe pitna, zato si raje kupi eno super in lepo flaško za večkratno uporabo.

Če si veliko na vodi in imaš rad/a, da voda ostane ledeno hladna cel dan, preveri izolirano flaško Red Original, v kateri voda ostane hladna do 24 ur, topla pa do 12 ur!

3. IZOGIBAJ SE HITRI PREHRANI

Kozarček za Coca-colo, posebna vrečica za krompir, škatla za burger, plastične tubice z omako…. Seznam se nadaljuje! Ne le, da hitra prehrana ni dobra zate, tudi za okolje ni, saj samo z enim obrokom proizvedeš ogromno smeti.

Upri se tudi izdelkom, kjer je embalaža znotraj embalaže. Na primer mini rolade ali bomboni, ki so še dodatno zaviti v plastiko.

4. NAMESTO V TRGOVINO SE ODPRAVI NA TRŽNICO

Na tržnici imajo ponavadi res super izbiro, kakovostne in domače hrane, ki ni zavita v 3 plastične vrečke. Če imaš v bližini tržnico, jo obišči in poglej, kaj vse se tam najde. Če nisi bil/a še nikoli, te lahko zelo pozitivno preseneti. Domača jajca, zelenjava, meso… Še bolje kot pa, da greš na tržnico je, da greš kar naravnost k kmetu, saj tako spodbudiš lokalno gospodarstvo. Seveda pa ne pozabi s seboj prinesti embalažo za večkratno uporabo.

5. IZOGIBAJ SE UPORABE PAPIRNATIH BRISAČK

Čeprav niso plastične, pa njihova uporaba vseeno bremeni okolje, sploh če jih uporabljamo prepogosto, predvsem pri čiščenju. Če tudi ti uporabljaš brisačke za čiščenje, raje posezi po brisačah iz blaga. Za čiščenje lahko uporabiš celo stara oblačila.

6. KOZMETIČNI IZDELKI BREZ EMBALAŽE

Veliko odpadne embalaže nastane tudi zaradi kozmetičnih izdelkov. Vse več je tudi točilnic mil in šamponov, kjer ti v embalažo za večkratno uporabo natočijo toliko mila in šampona kot ga potrebuješ. Tako točilnico najdeš tudi na primer v Drogeriji Ilirija na Tržaški cesti na Viču v Ljubljani.

NAUK TE ZGODBE…

…. majhni koraki. Da se sploh zaveš, kaj zero waste pomeni, se preizkusi v našem mini izzivu Zero waste za en dan. Poskušaj ta majhen preizkus enega dneva, oziroma samo razmišljanje prenesti na svoje vsakodnevno življenje. Velik vpliv imaš lahko tudi na svoje prijatelje, cimre in družino, če jim predstaviš samo poanto tega bloga in načine, kaj lahko sami naredijo, da bo naš planet vsaj za kakšno smet bolj čist.

Seveda pa niso le smeti težava, ljudje proizvajamo tudi drugo nesnago. Tako da razmisli, da se jutri v službo podaš kar s kolesom pa zvečer, ko si doma mogoče ugasni kakšno odvečno luč. Saj veš, majhni koraki za boljši jutri.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Sprejmi izziv: Zero waste za en dan!

Si pripravljen/a na izziv, s katerim boš dodal/a tudi ti svoj košček k spremembam? Postani [...]

Mikroplastika: kaj je in kako prizadene naše okolje?

Suparji smo tesno povezani z naravo, če smo okoljsko ozaveščeni, hitro opazimo odpadke na vodni [...]