7 nasvetov za bolj pravilno veslanje na supu

7-nasvetov-za-bolj-pravilno-veslanje-na-supu

Začetki supanja so zelo enostavni, zato se prvih korakov posamezniki lotevajo večinoma sami. A nekaj povsem drugega je, če veslamo pravilno. Podajamo 7 enostavnih nasvetov za bolj pravilno supanje, ki jih lahko preveriš že na naslednjem izletu. 😉

1. Potisni list vesla proti tlom

❓ Problem: ena najpogostejših napak pri supanju je, da z rokami vlečemo veslo proti sebi, kar pomeni, da veslamo pretežno z rokami namesto s hrbtom.
✅ Nasvet: naj veslo namesto proti nogam potuje navzdol proti tlom, poskusi potisniti list vesla precej pod vodo.

Nasvet za bolj pravilno veslanje na supu - potisni veslo bolj proti tlom.

2. Veslaj tik ob supu

❓ Problem: veslo vbadamo par centimetrov vstran od supa, kar pomeni, da delamo še večji krožni zaveslaj, kot je potrebno in zato sup bolj zavija. Širši kot je sup, bolj vstran kot veslamo, bolj s supom vijugamo.
✅ Nasvet: poskusi veslati tako, da se z veslom namenoma dotikaš supa. Nekaj časa te bo na pravilnejšo prakso opominjal zvok drsenja po supu, potem ti bo stvar prešla v kri.

3. Stoj v širini bokov

❓ Problem: začetniki mislijo, da bodo s širšim “stance-om” bolj stabilni, a se namesto tega bolj opirajo na levo in desno nogo in spravljajo iz ravnotežja.
✅ Nasvet: najbolje je stati v širini bokov, točno na sredini ob ročaju ter pri veslanju dobro stiskati trebušne mišice, da telo bolje stabiliziramo.

Stoj v širini bokov - nasvet za bolj pravilno veslanje na supu

4. Veslo drži vertikalno

❓ Problem: če veslo držimo postrani, avtomatično veslamo stran od supa in boj zavijamo.
✅ Nasvet: poskusi list vesla pri vbodu postaviti vertikalno, zajel/a boš vodo s celotno površino lopatke in zaveslaj bo bolj učinkovit.

5. Z veslom sezi čim dlje naprej

❓ Problem: se ti zdi, da veslaš in veslaš in nikamor ne prideš?
✅ Nasvet: če veslo vpadaš le malce pred seboj, delaš kratke premike, poskusi vbosti čim dlje tako, da podaljšaš spodnjo roko naprej.

Sezi z veslom naprej

6. Izvleci veslo pri petah

❓ Problem: velikokrat vidimo suparje delati dooolge zavesljaje. Zaveljaj je učinkovit le do pet, potem začnemo z veslom dvigovati vodo in obremenjevati roke.
✅ Nasvet: zaveslaj se mora končati pri petah, pomagaš si tako, da obrneš komolec navzven. 😉

Izvleci veslo pri petah - nasveti za supanje

7. Ne zaklepaj kolen

❓ Problem: mogoče se ti zdi, da s popolnoma stegnjenimi koleni lažje loviš ravnotežje. Vsi si tako pomagamo, ko smo že utrujeni, a stegnjene noge prinašajo tudi zakrčenost in mravljince na nogah.
✅ Nasvet: poskusi veslati z malenkost pokrčenimi koleni, kar pri veslanju omogoča tudi uporabo bokov in lepo aktivira tvoj trebušček. 😉

Supaj s pokrčenimi koleni

IZPILI TEHNIKO SUPANJA

Preizkusi te hitre nasvete in če delujejo, pridi na nadaljevalni tečaj supanja. Učili se bomo še bolj pravilnega zaveslaja, uporabnih manevrov ter obratov.

Na začetku in koncu tečaja se posnamemo, da lahko primerjamo napredek ter te domov pošljemo z domačo nalogo! Boš videl/a, po tečaju boš lahko naredil/a precej več kilometrov s precej manj napora, pri supanju pa boš še bolj užival/a. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja