8 stvari, ki jih moraš na supu preveriti pred novo sezono!

Preverjanje supa pred sezono

Zimska hibernacija se počasi končuje, kmalu se bo začela glavna suparska sezona. Če je tvoj sup med hladnimi meseci počival, je čas, da mu privoščiš pomladansko čiščenje.

Preden se odpraviš na prvi izlet, le preglej svojo opremo, da ne bo neprijetnih presenečenj, ko prideš do lokacije, ki si si jo izbral/a za supanje. Da česa ne pozabiš, smo ti pripravili kratek seznam, česa vse ne smeš pozabiti preveriti in urediti, da boš na vodi res užival/a.

Kaj moraš preveriti?

1. Ali tvoj sup morda pušča?

Sup napihni že doma in brez stresa preveri, da slučajno ne pušča. Bodi pozoren/a,  da ni nepravilnosti, ki bi nakazovale, da je sup kakorkoli poškodovan.

Morda je odlepljena nedrseča podloga? Ali se zatika ventil?

Če opaziš kakšno napako, jo lahko zakrpaš sam/a z lepilom za sup, če pa so poškodbe resne, pa ga pripelji na popravilo supa k nam. Delamo z močnejšimi lepili, ki so bolj obstojni. 😉

Če je vse v redu, lahko sup prebrišeš še z vlažno krpo in nežno milnico, da iz njega odstraniš ostanke prejšnje sezone ali prah, ki se je morebiti nabral na njem med tem, ko je miroval. Tako bo na vodi izgledal še lepši. Seveda ga pred pospravljanjem dodobra posuši. 😉

Popravilo napihljivega supa

2. Ali je s smernikom vse v redu?

Pri smerniku preveri ali je še cel in če gre gladko v finbox. Preveri tudi vijak, če je med zimo slučajno zarjavel.

3. Je veslo še izpravno?

Preglej, če je lopatka še cela in če se potovalno veslo še sestavi brez zatikanja. Zelo pogosto se zgodi, da se vijaki pri nastavljanju vesla ali na delih s spojih nekoliko razrahljajo. Zategni jih, da se ti veslo med veslanjem ne bo nenehno premikalo.

Če je z veslom karkoli narobe, je čas, da premisliš o nakupu sup vesla.  Morda je čas za nakup lažjega vesla! Vsekakor bi ti to toplo priporočali, v kolikor je tvoj plan letos supati na vseh slovenskih jezerih! Bananaway inštruktorji vsi navijamo za fiksno veslo, minus je transport, plus pa opazno lažji in boljši zamah.

Ali je veslo ustrezno

4. Ali pumpa še dela?

Morda je popustilo tesnilo ali pa je bila cev prepognjena in je zaradi tega počila, kar bo otežilo ali celo onemogočilo polnjenje deske. Pazi pri pospravljanju pumpe v torbo, da se ti takega ne dogodi med sezono.

Rezervni deli za pumpo te čakajo v Bananaway trgovini, spodaj pa se lahko naučiš, kako lahko sam/a poservisiraš Titan pumpo!

Napihovanje na roke ti pomaga pridobiti mišice in moč v rokah, če pa ti je odveč, naj napihovanje namesto tebe opravita boljša polovica ali kompresor za sup.

5. Imaš varnostno vrvico?

O pomembnosti varnostne vrvice smo že pisali, pred novo sezono pa samo spomnimo, da je to eden od kosov, na katere ne bi smel pozabiti noben supar.

Kos opreme, ki bo zagotovil, da tudi ob močnem toku sup ne odplava po svoje, če se zgodi kaj neprijetnega je tudi vsestransko uporaben.

6. Poskrbi za koleščke na torbi

Če se koleščka ne vrtijo, se bo torba težje vlekla. Zato poskrbi, da se bodo vrtela brez zatikanja in jih »podmaži« s sprejem WD40.

7. Si dokupil/a opremo, ki si jo pogrešal prejšnjo sezono?

Si si lani več kot enkrat rekel/a, da brez nepremočljive torbe ne bo šlo? Ali da potrebuješ novo brisačo iz mikrofibre, saj je zadnja ostala na tleh na Bledu, ko si pospravljal/a sup?

Sedaj je čas, da dopolniš vse, kar ti je manjkalo prejšnje leto, da bo ta sezona res popolna.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
PRIJAVA NA NOVIČKE

8. Ti je neopren še prav?

Preveri tudi stanje oblačil, ki jih nosiš za supanje. Spomladi, ko je voda hladna, je neopren obvezen. preglej, da nima lukenj in da ti je še vedno prav. Če se je slučajno zgodila kakšna nesreča, lahko preveriš, kaj se da narediti z odsluženim neoprenom.

Poškodbe neoprena

PREVERI VREME IN AKCIJA!

Če je oprema tipi topi, še ne pomeni, da lahko oddirjaš naravnost na spot. Preveri najprej, kakšno bo vreme.

Nas definitivno že najdeš na vodi in ker se dobre družbe nikoli ne branimo, te vabimo, da se nam pridružiš na sup izletu. Se vidimo?

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Kako načrtovati SUP turo z vremensko napovedjo?

Si tudi ti ta vikend zaradi napovedanega dežja ostal/a doma? Klub izjemno slabi vremenski napovedi [...]

Kaj je leash in zakaj je obvezna oprema za supanje?

Varnostna vrvica ali leash bi moral poznati vsak supar, saj je del obvezne opreme za [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja