9 napotkov za varno supanje s psom

9 napotkov za varno supanje s psom

Supanje s psom postaja pravi trend. Vendar gre za veliko več, kot za obliko poletne rekreacije. Je stil življenja, odklop, sprostitev, raziskovanje duha in novih skritih kotičkov na in ob vodi v družbi tvojega najboljšega štirinožnega prijatelja. Skupaj lovita ravnotežje, krepita najbolj globoko ležeče mišice in vajin odnos – vse v enem.

Prednost zate je, da je tvoj kuža ljubitelj vode in da zna plavati. S postopnim privajanjem na sup desko psu lahko zelo pomagaš, da vzljubi aktivnost. Lahko celo omiliš njegov strah pred vodo s pomočjo supa. Celotna zadeva izgleda sila enostavno, saj tudi je, vendar pa zna biti supanje z nekaterimi psi pravi izziv. Da boš čim bolje pripravljen/a na supanje s psom, ti na srce polagam teh 9 dragocenih napotkov.

1. Prvi poskusi supanja naj bodo brez psa

Naj bo še tako mamljivo in zanimivo na prvi pogled, naredi prve zaveslaje brez psa. Pojdi na voden izlet ali tečaj supanja, da se naučiš tistih osnov. Pes ti bo bolj zaupal in se dobro počutil na deski šele, ko se boš na njej dobro počutil/a tudi ti.

Tečaj supanja v Strunjanu

2. Ravnotežne vaje in suhi trening za oba

Začetniki imajo pogosto mehka kolena na deski, kar je običajno. Nekaterim nasploh stanje na deski predstavlja izziv. Enako je tudi pri psih. Ravnotežne vaje na kompnem pomagajo k boljši stabilizaciji na deski. Primer vaje je npr. stanje na eni nogi (tudi miže) oz. dvigovanje tačke pri psu. Ne pozabi psu predstaviti vesla že na suhem, saj lahko veslanje preplaši ali vznemiri psa.

3. Pasji plavalni jopič in brisača za varen občutek na supanju

Plavalni jopič psa drži na površju, zaradi česar lažje plava v primeru, da se znajde v vodi. Je tudi bolj viden, hkrati ga je enostavneje spraviti iz vode nazaj na desko zaradi ročaja na vrhu. Brisača kot podloga je idealna za začetnike in tudi pse, ki so vajeni supanja. Lahko je tudi katera druga nedrseča podlaga, kar psu predstavlja več varnosti. Ob enem s tem zaščitiš površino deske. Vsekakor pa psu redno krajšaj kremplje, ne samo pred supanjem.

4. Postopno privajanje psa na sup desko

Naj pes sam izkaže interes za aktivnost, zato mu jo približamo na njemu prijazen način. Pes naj se spozna z vrsto podlage, z nestabilnostjo, z vodo. Zato sem proti prisilnemu dvigovanju psa ali celo vlečenju psa z vrvico na desko. Naštudiraj korake in začni na kopnem. Šele nato postopoma začneš s treningom v plitvini in blizu nabrežja, da lahko psa kadarkoli zopet spustiš na suho. Pri tem ti lahko pomagamo na tečaju supanje s psom.

privajanje psa na desko

5. Primerna sup deska za tvojega psa

Kupiti ali najeti? Napihljiva ali trda? Okoli tega se lahko razvije neskončna debata. Sama dajem prednost napihljivim deskam, zaradi praktičnosti uporabe, shranjevanja, materiala iz katerega so narejene, trpežnosti (odvisno od proizvajalca). Pred nakupom se lahko posvetuješ z nami. Deska naj bo čim bolj široka, čim debelejša in zaobljena na nosu, ter ravna iz spodnje strani, kar vama omogoča več stabilnosti in s tem boljše prve izkušnje. Katere stvari so pri sup deski zelo pomembne, si lahko prebereš v vodiču: Kako izbrati sup desko.

6. Veliko časa, potrpežljivosti in hrane za trening

Lahko da bo tvoj pes naravni talent za supanje, lahko se bo supanje s psom sprevrglo v katastrofo. Pomembno je, da si vzameš čas za trening, če bo treba en mesec, celo sezono, tudi leto ali dve. Seanse naj bodo kratke. Porabil/a boš številne priboljške, zato naj bodo ti majhni in zdravi. Lahko je tudi obrok ali dva hrane. Vmes naj se kuža sprosti z igro ali ga nagradiš z njemu ljubo nagrado. Lahko je to plavanje ali skakanje po vodi.

7. Pred supanjem naj pes dobi dovolj gibanja

Pes se mora med supanjem zelo kontrolirati in koncentrirati na deski. Večino časa naj bi bil poslušen. To je izjemno težko, zlasti za mladega psa. Ker pes na supu samo stoji, sedi ali leži, naj dobi dovolj gibanja pred supanjem in tudi po supanju kakšen krajši sprehod, da se malo razmiga.

8. Psom prijazne lokacije in idealni kraji za supanje

Pozanimaj se ali je pes dobrodošel na kraju, kjer boš supal/a. Kultura je zelo pomembna za prijetno sožitje z vsemi obiskovalci voda. Psa nauči osnovnih manir in spoštuj red in pravila v okolju, kamor se odpravljaš. Za začetek izberi zaprte vode: jezero, gramoznico ali miren zaliv. Ko bosta že utečen suparski par, vama bo odkrivanje reke v večji užitek.

supanje s psom

9. Poišči trenerja, ki vama bo pomagal

Supanje s psom je bistveno bolj intenzivno in učinkovito kot supanje brez psa. Poleg veslanja je največji izziv, da oba skupaj obdržita ravnotežje na deski. Prav tako so psi zelo različni. Med njimi se najdejo taki, ki imajo kopico težav: so nemirni in lajajo na deski, skačejo v vodo, jim je neugodno stati na majhni površini sredi vode, prvič lepo sodelujejo pri supanju, drugič pa je cel kaos…

Kaj narediti? Obišči tečaj supanja s psom ali se za pomoč obrni direktno name – sem učiteljica supanja, kovčinja za gibanje in vadbo s psom ter avtorica članka, Suzi Simenčič.

Supanje s psom je kot nalašč za popestritev dogajanja v kinološkem društvu poleti.
Pes naj nosi rešilni jopič
Supanje s psom Bananaway (2)
Tečaj supanja s Suzi Simenčič
Poišči stabilnost na SUP deski
Tečaj supanja s psom s Suzi Simenčič

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Zakaj moj pes ves čas skače oz. pada s supa?

Pes je dandanes vse bolj aktivno vključen v življenje svojega lastnika. Tesno sta povezana čustveno, [...]

Najbolj primerna SUP deska za začetnike

»Kakšno sup desko za začetnike potrebujem, na kaj moram biti pozoren/a pri nakupu in kaj [...]

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke