9 pozitivnih učinkov hoje po slackline-u na tvoje telo, zdravje in počutje!

9 pozitivnih lastnosti hoje po slacklinu

Slacklining je v prvi vrsti šport ravnotežja! Hoja po napeti »gurtni« na prvi pogled spominja na vrvohodstvo, razlika pa je v tem, da za »podlago« uporabljamo najlonski trak, napet med dve sidrni točki, denimo drevesa, stebre javne razsvetljave. Pa si vedel/a, da lahko ta prostočasna aktivnost tudi pozitivno vpliva na tvoje zdravje!

Ni dolgo nazaj, ko je hoja po gurtni veljala za malo »čudno aktivnost«, s katero so si čas med podvigi krajšali plezalski zanesenjaki. Zgodovina slacklina tako sega v 80. leta v ZDA, kjer so plezalci v kalifornijski dolini Yosemite eksperimentirali s hojo po verigah, povešenih žicah, plezalnih vrveh in sčasoma tudi po trakovih.

Slackline ali hoja po najlonski vrvi

A danes je slika precej drugačna, saj na lepo sončno popoldne lahko v skoraj vsakem parku srečamo skupine, ki med drevesa napenjajo najlonski trak.

Možnosti, ki jih slackline ponuja so neskončne, saj lahko tvoje igrišče postane tako domači vrt, z borovci gosto zaraščen kemp na morju, dvorišče fakultete, breg reke ali pa prepad visoko v gorah. Na slacku lahko enostavno premaguješ prehojeno dolžino slacklina, vadiš obrate, hodiš vzratno, vadiš vstajanje z eno nogo, se preizkusiš v trikih, delaš počepe, vadiš jogo, itd.

Slacklining ima tako veliko pozitivnih učinkov, da je kar težko verjeti, da je nekaj tako zabavnega obenem tudi tako koristno!

8 pozitivnih učinkov hoje po slackline-u

1. SLACKLINE POMAGA OJAČATI TRUP

Pri ohranjanju ravnotežja so na delu predvsem mišice trupa in bolj ko te mišice okrepimo, manj dela morajo opraviti roke. Če te torej na začetku že po nekaj minutah začnejo peči trebušne mišice, brez skrbi, to pomeni, da delaš tako kot je treba. Če nisi ljubitelj/ica trebušnjakov in podobnih vaj za okrepitev trupa, je slackline odlična alternativa!

2. PRI SLACKLININGU DELA CELO TELO 

Podobno kot pri supanju (primerjav si lahko prebereš v blogu SUPANJE ZA NAŠE ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE, hoja po gurtni na prvi pogled zgleda precej preprosta in sproščujoča, vendar pa boš kmalu ugotovil/a, da mora pri ohranitvi ravnotežja sodelovati celotno telo. Odlična izbira za vse, ki bi kot rekreacijo radi poskusili nekaj novega.

3. SLACKLINE IZBOLJŠA RAVNOTEŽJE

Ravnotežje je seveda bistvo slacklininga. Gre za dinamično ravnotežje, saj »gurtna« z nami vred ves čas niha. Na začetku bo mogoče izziv že stati na gurtni, a s časom se boš zavedal/a svojega telesa in ga boš brez težav nadzoroval/a pri hoji. Z vajo boš brez skrbi natreniral/a ravnotežje, ki ti bo pomagalo tudi pri drugih športnih aktivnostih kot je recimo surfanje, plezanje in drugo.

4. IZBOLJŠA SE TELESNA DRŽA IN ZMANJŠA SE MOŽNOST ZA BOLEČIN V HRBTU

Slacklining ti bo poleg trebušnih okrepil tudi hrbtne mišice in zmanjšal možnost za nastanek bolečin v hrbtu, poleg tega pa se ti bo postopoma tudi izboljšala telesna drža. Če zaradi tempa življenja in življenja pred računalnikom občutiš bolečine v hrbtu, preizkusi slackline, saj se bo izboljšala tudi tvoja telesna drža.

5. ODLIČEN TRENING NOG, KI ZMANJŠUJE MOŽNOST POŠKODB

Stabilizacijo gurtne dosežemo tako, da jo pahnemo čim nižje k tlom. Na začetku ti bo to predstavljalo velik izziv, a tudi odličen trening za noge. Različne raziskave pa potrjujejo, da je ravno zaradi krepitve nožnih mišic slacklining odličen način, s katerim zmanjšamo možnost za poškodbo vezi in sklepov noge.

6. SLACKLINE POVEČA NAŠO KONCETRACIJO

Da uspešno prehodiš celotno dolžino moraš biti zbran/a in osredotočen/a, saj te lahko že majhna nepozornost vrže iz tira in pristaneš na tleh. Dnevni trening bo povečal tvoj razpon pozornosti in ti bo omogočal večjo koncentracijo med vsakdanjimi zadolžitvami.

7. SLACKLINE SE POVEZUJE Z MEDITACIJO

Nekateri slacklining opisujejo kot »premikajočo meditacijo«, saj se med hojo po gurtni tako kot pri tradicionalni meditaciji zbistrijo misli. Um se popolnoma osredotoči na cilj, ki leži pred tabo, saj lahko le s popolno osredotočenostjo prehodimo celotno dolžino.

8. VZEMI SLACKLINE S SEBOJ in POSKRBI ZA AKTIVNO DRUŽENJE VSEPOVSOD

Ena izmed najboljših značilnosti slackline gurtne pa je tudi ta, da ne zavzame veliko prostora! Tako jo lahko s seboj vzameš na piknik pri prijateljih, jo spakiraš v avto, ko greste na morje ali pa se na lep sončen dan preprosto dobiš v bližnjem parku in jo napneš med dvema drevesoma.

9. SLACKLINE KOT REHABILITACIJA

Primeren je tudi za rehabilitacijo, saj pripomore k hitrejšemu okrevanju poškodovanih sklepov, predvsem gležnjev, kolen in kolkov.

Pozitivni učinki slacklina

SE PREPOZNAŠ VSAJ V ENI TOČKI?

Poskusi čim prej! Hoditi po gurtni ni težko in aktivnost je resnično primerna za vsakogar. Samo malo moraš vstrajati in delati na svojem potrpljenju. Poleg tega je slacklining cenovno dostopen, saj te nakup osnovne gurtne ne bo pretirano udaril po žepu.

Kje lahko kupiš slackline? Različne modele si lahko ogledaš v slackline trgovini, če pa nisi povsem prepričan/a katerega izbrati, se oglasi v naši trgovini Bananawayshop v Ljubljani (google map), kjer ti bomo svetovali z izbiro pravega modela za tvoje potrebe!

Ko poskusiš, nam pošlji kakšno slikco preko Instagrama! Da te najdemo, nas označi s tegom ali hashtegom #Bananaway.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Uporaba slacklina pri športnikih

Redna hoja po slackline-u izboljša ravnotežje, držo in koncentracijo. Nekateri se s slackline-om ukvarjajo iz [...]

Kajtarka o supanju: včasih sem se supanju smejala, danes imam sup tudi sama

Ko sem prvič opazovala suparje, sem si mislila, da je to neka modna muha, ki [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Slackline