9 stvari, ki poškodujejo tvoj neopren

Kaj poškoduje neopren

Ko se zaljubiš v enega od vodnih športov, se težko omejiš le na lepe in tople dni, tako neoprenska obleka kmalu postane tvoj zvesti spremljevalec.

Neopren je zlata vreden in ne kupuješ ga vsako sezono znova, zato je pomembno, da veš, kako ga negovati in seveda kaj vse ga lahko poškoduje. Če poznamo uničevalce neoprena, lahko tudi razmislimo na pravilnejši uporabi neoprena in tako podaljšamo njegovo življenjsko dobo.

Čeprav je neopren vzdržljiv material, ga lahko nekateri zunanji dejavniki postopoma uničujejo. S tem ko neopren preveč izpostavljamo spodaj naštetim dejavnikom, mu enako hitro tudi odštevamo njegove dneve.

KAJ NAJBOLJ POŠKODUJE TVOJ NEOPREN?

1. SONČNA SVETLOBA

Zadnja stvar, ki jo želiš storiti, je ta, da obesiš svojo neoprensko obleko direktno na sonce. UV žarki poškodujejo površino obleke, ki bo začela hitreje pokati. Če boš novo obleko redno izpostavljal/a sončnim žarkom, je lahko že po par tednih povsem neuporabna.

2. VROČINA

Vročina je velik NE, ko govorimo o neoprenskih oblačilih. Seveda pa tu ni mišljeno le izpostavljanje soncu. Svetujemo ti, da neoprena ne umivaš z vročo vodo, ker s mu s tem počasi jemlješ elastičnost. Pod nobenim pogojem ga ne smeš dati v sušilca! Najboljši način za sušenje neoprena je ta, da ga obesiš na zračeno mesto v senci in hkrati tudi parkrat obrneš.

3. VROČ PRTLJAŽNIK

Neopren se počasi uničuje tudi v primeru, da ga predolgo pustiš v vročem avtu.

4. NEPRAVILNO SKLADIŠČENJE

Tako kot vročina tudi nepravilno skladiščenje poškoduje strukturo neoprena. Nikakor ga ne smeš stlačiti v torbo, škatlo ali kar pustiti v prtljažniku avtomobila. Najbolje je, da ga pospraviš na ravno površino raztegnjenega ali pa obesiš na širok obešalnik. Zakaj na širokega? Ker lahko preozek obešalnik, napravi trajne gube.

5. NEUSTREZNO ČIŠČENJE

Če po vsaki uporabi spereš neopren z vodo, bo ostal dolgo lepo čist. Vseeno pa moraš vsake toliko časa uporabiti tudi šampon. Po kakšnih daljših počitnicah na morju neoprensko oblačilo očisti z namenskim šamponom za neopren, ki ne odstrani le neprijetnih vonjav, pač pa neopren tudi dezinficira in pobije mikrobe. Vrsta čistila je sicer izjemno pomembna. Napačno čistilo je nekaj najhujšega, kar lahko doleti tvojo neoprensko obleko.

Poškodbe neoprena

6. NAKIT

Če pozabiš kos nakita na sebi, se lahko zgodi, da ta poškoduje tvoj neopren, saj se nakit lahko zatakne in strga obleko.

7. NEPRAVILNO OBLAČENJE

Pri tem mislimo predvsem na to, da moraš paziti, kje stojiš, ko oblačiš neopren. Izogibaj se grobih površin in kamenja. Če ne gre drugače, stopi vsaj na brisačo in tako bo manj možnosti, da se bo neopren strgal ali kako drugače poškodoval.

8. SLANA VODA

Če si se z neoprenom podal/a v morje, je pomembno da ga spereš. Najbolje da se oblečen/a v neopren pod tuš postaviš takoj na plaži, potem pa ga stuširaš še enkrat doma. Tako odstraniš sol, minerale in bakterije, ki so se nakopičile na njem. Če tega ne boš delal/a redno, bo tvoj neopren začel neznosno smrdeti. Ko neopren uporabljaš par dni zapored, ti toplo priporočamo uporabo šampona. Če se sprašuješ, kako po tednu kajtanja / windsurfanja / surfanja očistiti svoj smrdljivi neopren, preveri naš posnetek!

9. POSOJANJE NEOPRENA

Običajno se neopren ne posoja, ampak če ga posodiš za en dan ali dva in to osebi s tebi podobno telesno konstrukcijo, v končni fazi nič ne bo narobe. Problem nastane, če si tvoj prijatelj neopren sposodi za dalj časa in problem nastane, če je tvoj prijatelj močnejši, saj se bo neopren raztegnil/prilagodil njegovem telesu.

Poškodbe neoprena

ČE SE NEOPREN STRGA, GA NE ZAVRZI TAKOJ!

Zgoraj si lahko prebral/a nekaj stvari, ki niso dobra družba za tvoj neopren. Zgodi pa se tudi, da neopren prizadenejo mehanske poškodbe in se ta ob stiku s skalami, pomolom ali drugimi ostrimi predmeti strga. Majhna strganina ne pomeni, da moraš neopren zavreči ali pa da bo vanj nenadzorovano udirala voda. Če je raztrganina majhna, jo lahko sam/a popraviš preden se poveča, in sicer z namenskim vodotesnim lepilom.

Imaš tudi ti slabe izkušnje?

Primerna skrb za neopren je ključnega pomena, da ti bo dolgo in dobro služil.  Več o tem si lahko prebereš v članku »Kako vzdrževati neoprensko obleko«

Imaš tudi ti, kakšen koristen nasvet? Deli ga z nami v komentarju! 😊

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Kako izbrati pravi trapez za kajtanje?

Sedeči trapez mnogi priporočajo začetnikom, predvsem zaradi dejstva, da zaradi paščkov med nogami trapez ne [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema