Alergija na neopren: Kako pogosta je in kako jo preprečimo?

Alergija na neopren

Alergija na neopren: nočna mora vsakega vodnega navdušenca! Preden narediš paniko, da je srbečica res posledica alergije, se prepričaj o njenem izvoru. Spodaj smo zbrali nekaj koristnih informacij o alergiji na neopren in o tem, kaj storiti, če se pojavi.

Uživanja v toplih pogojih je konec, čas je da s sebe spraviš neopren. Lepo izkušnjo pa pokvari nenadna pordela koža, rdečica in neznosno srbenje. V nekaterih primerih gre lahko za neoprensko alergijo, ki ti lahko prepreči, da bi nadaljeval/a z uživanjem v svojem izbranem športu.

A preden zaženeš paniko, se prepričaj, kje se dajansko skriva problem. Gre res za alergijo na neopren ali pa so srbeči izpuščaji posledica drugih dejavnikov?

SPOZNAJ DVE VRSTI KONTAKTNEGA DERMATITISA!

Kontaktni dermatitis je reakcija kože na nek zunanji dražljiv dejavnik. Obstajata dve vrsti kontaktnega dermatitisa – iritativni in alergijski.

  • alergijski kontaktni dermatitis (AKD) je vnetna kožna bolezen, ki se izrazi, ko pride koža v stiz z alergenom, na katerega je postala občutljiva ob prvem stiku, organizem pa je nanj reagiral šele ob ponovnem stiku (vir: Viva.si).
  • iritativni kontaktni dermatitis (IKD) je vnetni odziv kože na dražečo snov iz okolja (lahko gre za karkoli od kovinskega predmeta (nakit), izdelkov za osebno nego, usnja, domačih živali, umetne smole ipd.). Ne gre za alergijsko, preobčutljivostno reakcijo, ampak neka snov iz okolja poškoduje pregradno vlogo kože in tako prodre v telo, koža pa odreagira z vnetjem (vir: Viva.si).

V približno 80% vnetij kože gre za iritativno obliko kontaktnega dermatitisa (vir: Viva.si).

Neoprenske alergije so redke, a se pojavljajo, zato je pomembno, da s pomočjo testiranja ugotovimo izvor srbečice in izpuščajev, ter ugotovimo za katero vrsto kontaktnega dermatitisa gre.

Zimska oprema za supanje je nujno neopren

KAKO SE KAŽE ALERGIJA IN KAJ JO SPROŽI?

Alergijski kontaktni dermatitis se kaže tako, da koža ob stiku s snovjo, na katero si alergičen/a, postane rdeča, napihnjena, srbeča, občasno občutljiva na dotik, lahko se lušči, pojavi se lahko tudi razjeda. Kaj v neoprenu pa sproži takšno reakcijo? Snov imenovana »Thiuram«, kemična spojina, ki je neoprenu dodana zato, da izboljša njegovo vodoodpornost. Najdemo jo v (skoraj) vseh neoprenskih oblekah.

Alergija na neopren

ALERGIJA NA NEOPREN JE POTRJENA: KAJ LAHKO STORIŠ?

Ko se pojavijo zgoraj omenjeni simptomi (rdečica, srbečica …), ti predlagamo, da jih omiliš s hidrokortionsko kremo (ki jo dobiš brez recepta), na prizadeto kožo pa polagaš hladne obkladke in ugotoviš ali je neopren res posledica alergije. Zdravniki svetujejo, da se po potrditvi alergije, neoprenskim oblekam povsem izogibaš. Seveda pa to za nobenega vodnega navdušenca, ki hoče v vodnih športih uživati celo leto, ne pride v poštev. Na tržišču se najde že kar nekaj »neoprenskih oblačil«, ki so povsem brez neoprena. Nekateri proizvajalci pa so našli rešitev v razporeditvi slojev, da neopren ne pride v direktni stik s kožo. Cena je sicer nekoliko višja, a se za brezskrbno uživanje splača seči globje v denarnico.

KDAJ K ZDRAVNIKU?

V mislih imej, da smo tudi mi le športni navdušenci in inštruktorji, ne pa zdravniki. Zato moraš ob pojavu obsežne rdečice in srbečice nemudoma obiskati zdravnika, ki bo lahko preko testiranja odkril ali dejansko gre za neoprensko alergijo.

Alergijske reakcije na neopren so redke, zato se ne prenagli in se posvetuj z zdravnikom, ki bo odkril ali gre za neoprensko alergijo ali ne.

Nekaj, koristnih nasvetov posameznikov, ki se spopadajo z neoprensko alergijo:
  • Včasih je dovolj, če z majico in pajkicami preprečiš stik neoprenske obleke s kožo. Pomembno je, da neopren slečeš nemudoma, ko prideš iz vode.
  • Če si kupil/a rabljeno neoprensko obleko in se je pojavila srbečica, obstaja velika možnost, da obleka ni bila pravilno vzdrževana in sploh ne gre za alergijsko reakcijo.
  • Predno (rabljeno) neoprensko obleko oblečeš, priporočamo, da jo opereš s čistilom za neopren ki bo odstranil bakterije in umazanijo.
Alergija na neopren
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Ideje za koristno recikliranje odsluženega neoprena

Neopren ni večen in tako kot vse ostale materialne stvari, se kljub pravilni uporabi na [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema