S supom po obali Tajske – Bananaway SUP teambuilding

Potovanje po Tajski s supom

V iskanju sanjskih plaž, sončnega vremena, visokih temperatur, okusne hrane, sladkih kokosov in neodkritih sup lokacij, se je Bananaway ekipa odpravila na sup ekspedicijo po Tajski. Kako se je zgodba razvijala? Beri naprej! 

Kako se je zgodba začela?

Z veseljem lahko rečemo, da je bila letošnja poletna sup sezona spet odlična. Bananaway ekipa je dobila nove sodelavce (Andrejo, Grega, Nušo in Suzi), sezona je bila daljša in sončna, sup inštruktorji smo na nove suparje prenesli veliko navdušenja in znanja, imamo pa tudi kar veliko novih prijateljev iz tujine – govorimo o aktivnih popotnikih iz celega sveta, ki so nam dovolili, da jim našo čudovito Slovenijo predstavimo iz vodne perspektive.

Ko nas je v začetku septembra iz jezer pregnala tritedenska deževna fronta in smo si že obupno želeli najmanjšega žarka toplega sonca, je v pisarno priletel Matija in pospešil naš srčni utrip:

Na teambuilding gremo! Gremo supat na Tajsko!

Sprva smo se nasmejali njegovi slabi šali, ampak kar hitro ugotovili, da se v resnici ne heca in da nas čaka nagrada za dobro delo.

 

SPLANIRALI SMO SUP LOKACIJE IN DOLOČILI ČAS POTOVANJA!

Torej Tajska it is! Ker september ni najbolj briljantna izbira obdobja za potovanje na Tajsko in ker nas je oktobra čakalo kajtarsko potovanje na sever Brazilije, smo potovanje splanirali za konec novembra, ko se deževno obdobje že počasi zaključuje.

Na voljo smo imeli 10 dni, ki smo jih želeli na polno izkoristiti, zato smo potovanje skrbno načrtovali. Pri nabiranju idej in izbiri lokacij smo sodelovali vsi, naredili skupen sestanek in potrdili končen plan. Kupili smo ugodne letalske karte, rezervirali bungalove, spakirali vso sup opremo in se veselili prve večje sup ekspedicije.

 

WELCOME TO BANGKOK!

Kljub temu, da smo pristali sredi noči, je bil že prvi korak iz letala dovolj, da nas je vročina na hitro objela in prepojila z vzhičeno energijo. Na pregled potnih listov sicer nismo čakali tako dolgo kot v Braziliji, a vseeno smo prileteli v tretji svet, kjer so obrati počasnejši. In tako smo morali našo prehitro evropsko zavest prestaviti v tisti »easy state of mind«.

V Bangkoku smo se dobili z Nušo, ki je že mesec in pol potovala po severu Tajske, Laosu in Kambodži, in tudi ob 4ih zjutraj našli odprt lokal z zalogo hladnega Changa. Bangkok nikoli ne spi in tudi mi nismo nameravali, saj smo z Nušo morali veliko nadoknaditi.

Ob dobri ponudbi sveže pripravljenih naravnih sokov in okusne ulične hrane, poceni masažah, občutku varnosti, inspirativnih templjih, hitro brzečih tuk-tukih in razposajenem večernem dogajanju, se ni težko adaptirati na lokalen utrip. Z Matijem sva Tajsko sicer obiskala pred štirimi leti, tako da nama je bilo vse zelo domače. Morava pa priznati, da sva že skoraj pozabila, kako dobro sva se takrat počutila v Bangkoku in se hitro strinjala, da sva vrnitve zelo vesela. 😊

POTEP PO DŽUNGLI

»Short but sweet«, bi lahko rekli za naš obisk v Bangkoku, ampak supanja smo se vsi neskončno veselili, tako da nam ni bilo težko narediti prvega večjega premika proti jugu. Naravnost v džunglo smo se zapodili, saj smo si želeli čisto nove izkušnje. Zbujali smo se sredi divjine, v družbi opic in zanimivega tropskega rastja. Presenetil nas je dež, ki nas na koncu niti ni tako motil. Če si na potovanju, izkoristiš kar imaš. Smo pa od lokalcev izvedeli, da se deževno obdobje vsako leto malo zamika.

Prvi sup izkušnji na Tajskem sta bili fenomenalni in zelo različni. Supali smo na mirni reki, z nekaj odseki malo hitrejšega rečnega toka in na zelo razgibanem mirnem jezeru. Za reko sva z Matijem izbrala supa Red Paddle Co 10’6 Ride MSL, ne samo zato, ker je deska izjemno stabilna, pač pa tudi zaradi iFin sistema manjših smernikov, zaradi katerih je bila možnost, da slučajno zadeneva ob kakšen kamen, veliko manjša.

Seveda smo se o varnosti obeh lokacij zelo dobro pozanimali in prepričali, da nas ne presenetijo krokodili. In smo preživeli. 😉

ODKRILI SMO PRAVO SUP IGRIŠČE!

Že iz naravnega parka smo odšli polni novi vtisov, je pa prihod v Krabi prinesel tisto iskano potrditev, da je bila odločitev o destinaciji Tajska prava. Nismo se mogli zadržati, takoj napihnili supe in kar poleteli proti obali. Zaliv za zalivom je prinašal nova presenečenja, novo veselje. Klifi, skale, previsi, prehodi, jame, peščena obala, … vse v enem!

 

V ISKANJU DICAPRIOVE PLAŽE

Že ob prvem obisku Tajske, je bil otok Phi Phi na #togo listi. Takrat se časovno ni izšlo, tokrat pa smo highlight seveda planirali za na konec potovanja. Zanimivost Phi Phija je, da na otoku ni nobenega prometa – niti tuk tukov! Je namreč zelo mali in načeloma poseljen le na enem delu, kjer je bogato razvita tudi turistična ponudba (restavracije, izleti, vse možne trgovinice, masaže, klubi itd).

Tako v Krabiju kot na Phi Phiju nas komercialnost krajev sploh ni motila – nismo se namreč družili z množicami na osrednih plažah, ampak smo odveslali, veslali in se zasidrali na svojih, privat plažicah. Ali se naslajali nad razgledom kar sredi morja s svežim ananasom ali osvežujočim pivom v roki. Turkizno modrih zalivov je ogromno, ampak razen še odšteješ par tisoč tajskih bahtov za privat ladjico do njih ne moreš. Za sup to pač ni problem, če imaš dovolj izkušenj s prebiranjem pogojev za supanje.

In seveda smo morali preveriti vsem znano turkizno plažo, ki je zaslovela v filmu Leonarda Di Capria z naslovom The Beach! Z izkušnjami iz Filipinov in kajtarskega sveta smo točno vedeli, kdaj bo tisti pravi čas za obisk. Na plaži Monkey beach smo se pobližje srečali z opicami kradljivkami, razburkano morje pa nam je na žalost preprečilo plavanje s planktonov, ki smo si ga tudi neizmerno želeli. Ampak ni kaj, nekaj moramo pustiti za naslednjič. 😊

JE TAJSKA RES PREVEČ KOMERCIALNA?

Tudi sami smo se na začetku vprašali, ali je Tajska res tista prava destinacija, kamor si želimo. Kljub dobri izkušnji iz preteklih let smo sem in tja slišali, da je v zadnjih letih postala preveč turistična in izžeta. In prav vsi člani sup ekspedicije smo bolj »off the beaten track« tipi popotnikov, ki se izogibamo preveč turističnim krajev in hlastamo za posebnimi lokalnimi doživetji.

No »for the record«, naša izkušnja ni taka! Ker smo si potovanje kreirali sami. Kako smo Tajsko naredili neturistično, izveš na potopisnem predavanju!

JANUARJA PELJEMO TUDI TEBE!

Tako je, sup potovanje na Tajsko bomo ponovili januarja in s seboj vzamemo tudi tebe! Kam gremo in kako bo potovanje izgledalo, si preberi na programu sup potovanja! V kolikor se ti poraja kakšno vprašanje, pa nas le kontaktiraj. 😉

 

POGLEJ SI NAŠE VLOGE!

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Kako smo s supi potovali po Tajski?

Če si med tistimi suparji oziroma suparkami, ki si želijo supati celo leto, te popolnoma [...]

Kaj spakirati za sup potovanje?

Da se na sup potovanju ne boš spraševal/a: »kako sem lahko to pozabil/a!?«, smo pripravili [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Lokacije