5 pomembnih vprašanj, ki si jih moraš zastaviti pred nakupom družinskega supa

Družinski sup

V tokratnem blogu se bomo direktno razpisali o sup deskah, ki so bolj primerne za družinsko uporabo.

DRUŽINSKI SUP JE VSESTRANSKI SUP

Najbolj priljubljena oblika družinske sup deske je definitivno vsestranska sup deska, ki staršu ponudi največ stabilnosti, da s svojim otrokom supa s čim manj problemi.

Vsestranski sup lahko prepoznaš po zaobljeni obliki (tako spredaj kot tudi zadaj), najpogosteje so široke okoli 32” (81cm).

Pri izbiri pravega supa za tvojo družino si najprej predstavljaj situacijo, v kateri se boste z družino najpogosteje znašli, saj bo od tega odvisna izbira posameznega modela.

REŠI KVIZ

Najlažji način, da izbereš pravi družinski sup, je da rešiš kviz, ki sem ga oblikovala Špela, da ti prihranim čas in energijo z iskanjem pravega modela.

Kviz je zelo preprost, ponudi pa ti personalizirane rezultate glede na tvoje izkušnje, izzive v prihodnosti, težo ter ceno, ki si za sup pripravljen/a odšteti.

REŠI KVIZ

5 POMEMBNIH VPRAŠANJ

1. KAKO VELIKA JE TVOJA DRUŽINA?

Če imaš enega malega otročka, ne bo preveč vplival na tvoj način supanja. Posediš ga na sprednji del supa in raziskuješ. Zato lahko izbereš ali vsestranski sup, ki ti bo prinesla stabilnost, ali tudi kakšen naprednejši touring sup, ki je malo manj stabilen, a hitrejši.

Če je tvoja družina številčnejša in so otroci tudi malce starejši, lahko pričakuješ, da ti bodo sup slej ko prej zaplenili. V tem primeru je bolje, da se odločiš za vsestranski sup, saj bo otrokom zaradi stabilnosti omogočal več svobode in zabave.

2. KOLIKO SO OTROCI STARI?

Starost otrok je pomembna predvsem zaradi njihove teže. Od tega je odvisna izbira volumna supa.

  • Če ste mlada in lažja družina, ne smete pretiravati z volumnom deske, saj so prevelike deske štoraste in težje vodljive. Orientirajte se po teži težjega starša in sup izberite glede na priporočene teže.
  • Če imaš številčno družino z majhnimi otroci, seštejte težo članov družine, ki bodo veslali na sup deski istočasno.
  • Če so otroci že v najstniških letih, ne bodo supali z vami, zato se pri volumnu orientirajte po najtežjem članu družine, ki želi sup uporabljati.

Pri izbiri družinskega supa se orientiraj po najtežji osebi v družini, ozri pa se tudi par let naprej, saj bodo otroci rasli.

Družinski sup

2. KUPUJEŠ SUP BOLJ ZA OTROKE?

Večina družin se odloča za desko, ki jo bo lahko uporabljala cela družina. Če pa bi rad/a sup kupil/a otroku z namenom, da bo veslal, bo otrok potreboval otroško sup desko.

Otroški supi so manjši in ožji, kar pomeni, da se otrok ne bo preveč stegoval na stran, hkrati pa bo tudi potreboval manj napora, da desko premika. Zamisli si, da bi ti moral/a supati z enkrat večjim supom – porabil/a bi veliko več energije… in enako je pri otroku. Otroku bi priporočali tudi otroško veslo, razloge pa si preberi v blogu: Ali otroci potrebujejo otroško veslo.

3. BI RAD/A PODALJŠAL/A UPORABNOST SUPA?

Med družinami so zelo priljubljene tudi windsup deske, v katere je vgrajen univerzalni windsurf mehanizem, v katerega lahko zatakneš windsurf jadro.. Tako lahko že ob lahkem vetru spremeniš sup v windsurf igračo.

Takšna sup deska je izjemno stabilna, v kompletu z lahnim napihljivim jadrom pa ustvari bolj enostaven vstop v windsurf svet. Prebereš si lahko tudi test windsupa, ki sta ga izvedla neodvisna windsurferja in kajtarja, Anita in Jaka.

4. KUPUJEŠ ENEGA ALI DVA SUPA?

Na podlagi izkušenj lahko rečemo, da je prvi družinski sup praviloma vsestranski, drugi pa že malo naprednejši.

V kolikor ti vodni športi niso tuji, lahko tudi preskočiš direktno na Sport model supa, ki predstavlja prvo nadgradnjo vsestranskega supa – je malo hitrejši in malo manj stabilen.

5. KOLIKO SI PRIPRAVLJEN/A ZA SUP ODŠTETI?

Predvidevamo, da je tvoj odgovor: “čim manj”. 🙂

Cene sup desk se gibljejo premo sorazmerno s kvaliteto. Morda si v tem trenutku misliš, da boste sup uporabljali le na morju. A v realnosti družine sup uporabljajo več, kot pričakujejo…

Pred nakupom razmisli o vzdržljivosti sup/a oz. za koliko let bi ga rad/a imel/a. Svetujemo, da razmišljaš o fusion tehnologiji, ki jo najdeš pri Red Paddle Co. in SROKA modelih.

Spodaj najdeš 4ih najbolj primernih družinskih sup desk, več jih najdeš v spletni trgovini.

-30%
349,30 
-20%
503,20 
-15%
1.085,45 

POMEMBNE SO KARAKTIRISTIKE SUPA!

1. NAJ BO SUP VZDRŽLJIV!

Ker je družinski sup običajno namenjen zabavi večih oseb, je toliko bolj pomembno, da je sup zares kvaliteten, da vas vse skupaj drži nad vodno gladino. Če konstrukcijsko niso dovolj močni, se bo deska pod težo upognila, ti pa boš dobesedno ril/a po vodi.

Vzdržljivost deske je pomembna, saj otroci ne znajo najbolj paziti na stvari. Otroci niso tako zelo pozorni na to, da se deska butne ob skale, zelo pogosto se vozijo prav do obale in drsajo po malih kamenčkih. Če se sup poškoduje že po nekajkratni uporabi, nisi veliko naredil/a.

2. NAJ BO SUP LAHEK!

To je pomembno predvsem zato, da desko lahko nosijo tudi otroci. Deske z MSL tehnologijo so 2 kg lažje od dvoplastnih desk, pa tudi do 8% trdnejše (in zato stabilnejše), kar gre pripisati torzijski trdnosti. Pri nošenju so kar pomembni ročaji, če so oblazinjeni je nošenje toliko lažje.

3. PRI DRUŽINSKI DESKI JE POMEMBNA PRIROČNOST!

Za družinski sup res bolj priporočamo vsestransko in čim bolj stabilno desko, saj bodo z njo zagotovo najbolj uživali vaši otroci, mama Hana, stric Tone, najljubša soseda ali bližnji družinski prijatelji, s katerimi najbolj radi preživljate svoj prosti čas.

Otroci res obožujejo sup. Ker je njihova domišljija res neomejena, najdejo vedno nove načine, da se na deski zabavajo.

Po novem se bodo počitnice na morju vrtele le okrog supa. Ti pa boš tako deležen/a nekaj več sproščujočih minutk, ki jih lahko izkoristiš povsem po svoje!

Ljubljanica otroci
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

Vse o družinskem supanju na enem mestu

Na temo družinskega supanja in supanja z otroci smo sicer pripravili kar veliko vsebin, nasvetov in trikov, ki jih najdeš zbrani na strani supanje z družino.

Vse o supanje z družino in otroci

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Prvič na supu: pa kaj če padeš vodo, saj je samo voda!

Te že dalj časa mika, da bi poskusil/a supati, a te je strah, da boš [...]

Supanje na morju: na kaj moram biti pozoren/a?

Pogoji supanja na morju so zahtevnejši in manj predvidljivi, zato se moramo dobro pripraviti. Pri [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema