Ideje, kako z enostavnimi potezami postaneš še bolj ekološki/a

Uporabljaš plastenko za večkratno uporabo, v trgovino hodiš s platneno vrečko, odpadkom nameniš minuto več za pravilno ločevanje, ob vikendih nakupe opraviš na tržnici, na piknike ne nosiš več krožnikov in pribora za enkratno uporabo in ko se le da, uporabiš javni prevoz.

Kaj pa zdaj?

Zdi se, da se tu večina okoljevarstvenih nasvetov in smernic konča. Vendar brez skrbi, naslednja postojanka ni nujno zero waste.

Preden se lotiš branja naslednjih nasvetov, se ti želim zahvaliti. Hvala, da si tu in da ti je mar za okolje. Spodaj navedene alternative sodobni potrošnji in načinu življenja so smernice in ideje, ki jih lahko vkomponiraš v svoj vsakdanj.

Zavedati pa se je potrebno, da ima vsak izmed nas drugačen življenski slog in prioritete.

Morda se boš lahko držal/a vseh novih eko nasvetov, morda ti bosta ustrezala le dva, možno pa je tudi, da se noben izmed njih ne bo ujemal s tvojim življenjem. Tudi to je ok. Važno je, da si tu in raziskuješ možnosti, za bolj trajnostno bivanje.

 

Zate smo zbrali 5 novih eko nasvetov

1. Ne ustavi se pri plastenki za večkratno uporabo

Uporaba plastenk za ponovno uporabo lepo narašča, kupiš jo lahko že skoraj na vsakem koraku. Morda je čas, da k njej dodaš še ‘coffee to go cup’ za večkratno uporabo? Če iz restavracije pogosto odneseš nedokončan obrok, lahko naslednjič zanj prineseš lastno posodo.

2. Smo kaj spremenili, če v platneno vrečko naložimo goro plastike?

Pohvalno je, če se po nakupih odpravimo z lastno vrečko. Vendar je prav, da smo pozorni tudi na to, kako so kupljeni izdelki pakirani. Je dodana pretirana količina dodatne embalaže? Kjer se da, se odloči za nakup v povratni embalaži, seveda jo ne pozabi vrniti! 😉

3. Bodimo bolj eko pri shranjevanju hrane

Veliko plastike porabimo tudi pri shranjevanju hrane. Namesto plastičnih ‘ziplock’ vrečk raje uporabi silikonske vrečke. Alu folijo in folijo za živila pa nadomesti z naravnimi, ročno izdelanimi krpicami iz voska.

4. Odpravimo plastiko iz kopalnice

Če se ozremo po produktih v kopalnici, bomo kmalu ugotovili, da je vse plastično. Zato naslednjič, ko se odpraviš po nakupih raje seži po zobni ščetki iz bambusa ali reciklirane plastike, odloči se za nakup epilatorja ali brivnika, izberi trdo milo, če imaš le možnost izberi zobno pasto v steklenem lončku.

5. Doma izdelana čistila in kozmetika

Veliko kozmetičnih produktov in čistil, lahko izdelamo tudi sami doma. Si vedel/a, da za izdelavo čistila potrebuješ le soda bikarbono, alkoholni kis in dišeče olje? Za naraven produkt, ki bo prijazen do domačih živali in varen za male otroke.

Eko način življenja je sestavljen iz veliko malih korakov

Seveda pa pri bolj ekološkem načinu življenja ne gre samo za to, da zavržemo vse plastične izdelke in  kupimo goro novih, okolju prijaznih izdelkov.

Začnemo že s tem, da obstoječe izdelke uporabljamo dlje časa, nesemo oblačila ali obutev na popravilo in jih ob prvi mehanski obrabi ne zavržemo. Staro majico preobrazimo v kuhinjske krpe  in v skodelico, ki se ji je odbil ročaj posadimo rožo.

Če pozanš, kakšen izviren način, kako izdelku dodati novo uporabnost, ga deli z nami v komentarju! 😊 Deliš lahko tudi ta blog zapis in s tem pomagaš širiti trajnostno miselnost.

 

Bloga, ki te utegneta zanimati

V očiščevalnem spustu s supi po reki Ižici zbrali cca 50 kg smeti

V luči prihajajočega okoljevarstvenega dogodka 100 supov na Ljubljanici za čisto reko smo se suparji [...]

1 Comments

6 enostavnih načinov, da to poletje proizvedemo manj odpadkov

Poletje je tukaj in z njim dopustniški dnevi ter sezona piknikov. Vse to prinaša s [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja