Ideje za koristno recikliranje odsluženega neoprena

Odslužen neopren

Neopren ni večen in tako kot vse ostale materialne stvari, se kljub pravilni uporabi na neki točki izrabi. Da pa ne bo tvoj neopren postal le še en odpadek, ki bo bremenil našo zemljo, prilagamo nekaj nasvetov, kako ga lahko ponovno uporabiš.

Čeprav je neopren zelo vzdržljiv material, moraš zanj pravilno skrbeti in o tem smo tudi že kar nekaj napisali v blogu Kako skrbeti za neoprensko obleko.

NIKAR V SMETI!

Neopren spada med ostale (mešane) odpadke. Če ga torej vržeš v koš za smeti, ne bo imel nobene možnosti, da bo recikliran, ampak bo le še dodatno obremenil naš planet. Kaj torej storiti?

DOBRE PRAKSE IZ TUJINE

V tujini se že dobro zavedajo problema recikliranja neoprenov, zato se najde kar nekaj projektov in podjetji, ki na različne načine v to izrabljeno športno oblačilo vdahnejo novo življenje.

Primer je skupina ReSurf, ki uči surfati otroke iz revnejših družin in sprejema donacije tudi v obliki rabljene opreme (take, ki se je seveda da popraviti). Takih skupin in projektov je po svetu kar nekaj.

Na drugi strani neopren sprejemajo tudi podjetja, ki iz izrabljene obleke naredijo nekaj novega. Podjetje Suga iz neoprenov izdeluje podloge za jogo, Green Guru Gear pa iz neoprena izdeluje nahrbtnike, denarnice in druge izdelke.

 
odslužen neopren

5 »DIY« IDEJ: KAJ LAHKO Z ODSLUŽENIM NEOPRENOM NAREDIŠ SAM/A?

1. ETUI ZA KAMERO, TELEFON ALI PRENOSNIK

Kamere, računalniki in telefoni niso nikoli preveč zaščiteni, se strinjaš? Predvsem, ko potuješ, dodatni sloj zaščite, lahko pride še kako prav.

Celoten postopek izdelave etuija za kamero GoPro si lahko prebereš tudi v angleškem prispevku DIY GoPro Case from a Wetsuit. Seveda pa lahko ta vodič za izdelavo preneseš tudi na večjo velikost in ga uporabiš kako drugače. Punce lahko naredite tudi zanimivo in malo drugačno torbico. Če sam/a nisi vešča šivanja, povprašaj za pomoč nekoga, ki to obvlada.

2. PODLOGA ZA MIŠKO

Iz neoprena lahko izdelaš tudi podlogo za miško. Predvsem bo to super izbira, če imaš rad/a računalniške igrice, saj si lahko velikost podloge prilagodiš. Navodila za izdelavo najdeš na strani: Neoprene Mousepad: The Quickest Craft Ever.

3. ZAŠČITA ZA ROKE PRI PEKI

Zaščitne rokavice pridejo vedno prav, izdelava pa ni tako zahtevna, potrebuješ le šivalni stroj in nekaj osnovnega znanja šivanja. Postopek izdelave si lahko ogledaš tudi v videoposnetku, ki ga najdeš tukaj.

4. DENARNICA ZA NA PLAŽO

Ko si na plaži, kajtaš ali kako drugače uživaš v vodi, so tvoje roke slane in z njimi verjetno nočeš prijemati svoje nove denarnice. Poleg tega, pa ni pametno, da nosiš s seboj na plažo celotno denarnico, ampak daš vanjo le nekaj denarja in dokument. Tako si lahko izdelaš denarnico iz odsluženega neoprena in tvoja denarnica ne bo nikoli več umazana od soli. Postopek izdelave pa najdeš na blogu »Wetsuit Neoprene Projects From the Bottom Up: Beach Wallet«.

5. OHLAJEVALNIK PIJAČE

Iz odsluženega neoprena lahko izdelaš najrazličnejše »etuije« za plastenke in pločevinke. Tako bosta tvoja voda (in pivo) vedno hladna, izdelava pa je povsem preprosta.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Kajtarka o supanju: včasih sem se supanju smejala, danes imam sup tudi sama

Ko sem prvič opazovala suparje, sem si mislila, da je to neka modna muha, ki [...]