Jaka Komočar in 7 nasvetov za uspeh vsakega kajtarja!

7 nasvetov profesionalnega kajtarja Jaka Komočarja

Zime je konec in bliža se čas popolnih pogojev za ljubitelje kajtanja. Že res, da je voda še nekoliko hladna, tudi ozračje je sveže. A za veliko navdušencev, ki komaj čakajo, da ponovno začutijo veter na svoji koži in z njim odjadrajo v svobodo, ki jo ponuja kajtanje, to ni ovira.

Da bi bil začetek težko pričakovane sezone uspešen, smo se pogovarjali z Jakom Komočarjem, profesionalnim kajtarjem, ki nam je zaupal, čemu se v novi sezoni izogniti in kako dvigniti svoj nivo znanja.

1. NASVET PO PRVIH ZVOŽENIH METRIH

Navdušenje! Prvim zvoženim metrom na deski sledi neskončno navdušenje. Če želiš navdušeno nadaljevati in se izogniti nenadzorovanemu pristanku, nikar ne pozabi na kajt, njegovo upravljanje in osvojene osnove.

“Ko narediš prve metre s kajtom, je adrenalin na višku. Vseeno se poskusi zavedati, da si še zmeraj na kajtu in da ga moraš upravljati,” pove Komočar.

2. NE PODCENJUJ POGOJEV

“Najpogostejša napaka, ki se pojavlja tudi med začetniki in tudi profesionalci, je podcenjevanje pogojev in pretirana samozavest,” prizna Jaka.

Ko kajt obvladaš in se ti zdi, da je vse mogoče, je pomembno, da ne podležeš navdušenju, pritisku družbe in svojih želja.

“Raje kot da se poškoduješ ali se kako drugače izpostaviš nevarnosti, prihrani kak trik za prihodnjič, še posebej če si utrujen/a,” svetuje Jaka.

Zelo pomembno je torej, da znanje nadgrajuješ počasi in postopno!

3. KAJTAJ NA RAZLIČNIH SPOTIH

Po besedah Komočarja je za učenje novih trikov vsekakor najboljša flat voda

“Tam ni valov in drugih motenj, ki bi upočasnili proces učenja. Res se lahko osredotočiš na trike. Eden izmed tovrstno najbolj znanih spotov je Brazilija, kamor hodi največ ljubiteljev kajtanja in profesionalcev.

Lahko pa iz vidika profesionalnega kajtarja dodam, da je pomembno trenirati na različnih površinah in se znati prilagoditi vsem pogojem.”

4. KAJTAJ ZASE, NE ZA OČI DRUGIH

“Kot profesionalec grem na vodo trenirat – se umaknem od ljudi, se ne izpostavljam. Poiščem kotiček in se tam učim novih trikov.”

Najbolj me živcira, kadar se najde surfer ali kajtar, ki se pride pokazati, v moji bližini izvaja trike, se vozi za menoj in mi zapira linije,” pove Jaka.

Raje, kot da se pred očmi drugih kajtarjev dokazuješ, uživaj v kajtanju. Pomemben je občutek, ne le moč. 

Profesionalce opazuj, kako se lotijo trika, kako se obnaša kajt, kakšno hitrost ima, kako uporablja svoje telo, kaj naredi ko mu ne uspe in kaj, ko je uspešen. Z opazovanjem se veliko naučiš,” pritrdi Jaka.

5. UČENJE NOVIH TRIKOV

Na spletu lahko najdeš veliko tutorialov, kjer profesionalci razlagajo trike in podajajo praktične napotke. “Prvi korak je, da trik zares naštudiraš v glavi, ga vizualiziraš,” pove Jaka.

Nato moraš oceniti, če so pogoji primerni, saj vsakega trika ne moreš delati v vseh pogojih. 

Preveri tudi, ali imaš primerno opremo – nekateri triki zahtevajo druge oblike kajtov, drugačne vezi,…

Če imaš možnost, pred prvim poskusom opazuj nekoga, ki trik že obvlada.

“Zavedati se je potrebno, da je hitrost včasih ključnega pomena, zato moraš biti pogumen/a. Kot zanimivost lahko povem, da se trikov večina ljudi loti počasi in nizko.

Včasih je treba pristopiti drugače in enostavno iti na polno,” vzpodbuja Jaka in doda: “Mimogrede, padci so dobra stvar učenja. Mene vedno potisnejo naprej, pa tudi strah je včasih potreben, da se zavedamo, da smo živi.”

6. IZKORISTI SONČNI ZAHOD

Ko vidiš, da se sonce spušča in se spot počasi prazni, se splača še nekoliko vztrajati in dočakati sončni zahod na vodi.

“Ena izmed najlepših scen na kajtu je sončni zahod – v kopalkah, na deski s kajtom v zraku,” obuja spomine Jaka Komočar.

7. ZA VSAK USPEH JE POTREBNA ŽELJA

“Verjamem, da je za kakršenkoli uspeh potrebna absolutna želja in predanost. Od sebe moraš dati vse in še malo več,” zaključi Jaka.

Osnovne napotke in motivacijo imaš, pogoji bodo kmalu tu, tako da se vidimo na vodi!

Kdo je Jaka Komočar?

21 letni Mariborčan, ki tekmuje na tekmah Svetovnenega pokala v kajtanju, disciplina freestyle. Leta 2016 je dosegel skupno 7. mesto.

Blog je pripravila: Lana Bauman

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Kajtarka o supanju: včasih sem se supanju smejala, danes imam sup tudi sama

Ko sem prvič opazovala suparje, sem si mislila, da je to neka modna muha, ki [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Kajtanje