Kaj je supanje?

Kaj je supanje

Supanje ali Stand Up Paddleboarding je zabavna, sproščujoča in nekoliko zasvojljiva aktivnost na vodi, pri kateri stojiš na veliki stabilni sup deski in veslaš.

Jezera, reke, mirno morje ali valovi… Omejitev ni. Vzameš svoj sup, izbereš destinacijo in greš raziskovati. Sam/a, s prijatelji ali z družino.

 

ZAKAJ JE SUPANJE OBNORELO CEL SVET?

Celostna rekreacija se povezuje z gibanjem na zraku in v naravi ter odkrivanjem novih krajev, hkrati pa ustvarja tudi poligon za druženje z aktivnimi ljudmi.

Supanje na eni strani zna zadovoljiti željo po sprostitvi, zabavi, raziskovanju, na drugi strani željo po večji aktivnosti, resnem športanju. 

Zato ni presenetljivo, da priljubljenost supanja tako zelo raste in je v zadnjem desetletju prejelo naziv za najhitreje rastoči vodni šport.

 
Supanje s prijatelji

1. OBLIKO SUPANJA SI PRILAGODIŠ SAM/A!

Supanje ima veliko izpeljank in oblik, ki se razlikujejo glede na intenzivnost in pogoje. Govorimo npr. o sproščenem supanju na mirnih vodah, supanju na valovih, supanju po brzicah, supanju z vetrom, sup tekmovanjih, sup potovanjih, sup jogi, supanju s psi itd. 

Skrivnost popularnosti supanja je v tem, da vsak posameznik lahko najde nek košček aktivnosti, ki njemu osebno ustreza in si prilagodi stopnjo intenzivnosti. 

 
Supanje na valovih

Supanje na valovih

Odpravi se na sup dogodivščino

Izletnikovanje in potovanje

Supanje na morje - zabava na morju

Popestritev na morju

Sup ti lahko predstavlja ležerno pohajkovanje po morju ali jezerih, popestritev dopusta na morju, nabiranje zagorelosti na valovitem morju, pa tudi zabavno poigravanje z ravnotežjem in celovito sprostitev.

Naprednejši suparji presupajo daljše razdalje, supajo v zahtevnejših razmerah – npr. odvesljajo med valove ali se odpravijo na »downwind« turo. Seveda je potrebno izpostaviti, da naprednejše oblike supanja zahtevajo veliko znanja in izkušenj ter da se v vodo nikoli ne odpravljamo sami!

2. NAJBOLJ PRILJUBLJENE LOKACIJE ZA SUPANJE  V SLOVENIJI

V Sloveniji zagotovo največ suparjev naštejemo na jezerih, kjer se največ ljudi zbira tekom poletja. Bohinjsko jezero, Blejsko jezero in Velenjsko jezero so verjetno najbolj priljubljene sup lokacije, dodali bi lahko tudi slovensko obalo, kjer suparji uživamo v supanju do Mesečevega zaliva, od koder lahko uživamo v sončnem zahodu. 

Zanimivo je tudi supanje po rekah, ker se narava spreminja. Dlje časa kot supamo, bolj se nam odpirajo želje po drugačnih terenih in daljših turah. A poskrbeti moramo na svojo varnost!

 
Explore Bohinj with SUP board and have fun

Supanje na Bohinjskem jezeru

Supnje po reki Krki

Supanje na mirnih delih reke Krke

Supanje do Mesečevega zaliva

Supanje do mesečevega zaliva

3. KJE JE VARNO SUPATI?

Supaš lahko na katerikoli vodni površini, ki je globlja od metra, da lahko veslaš in da se ne v primeru padca ne poškoduješ. Izbira spota je odvisna od tega, kaj želiš početi: iti le na izlet, se rekreirati, delati vaje na supu, voziti prek brzic ali supati na valovih.

Zaprte in mirne vode so dovolj varne za vse, medtem ko za odprte vode in supanje na valovih potrebuješ več predznanja in telesne pripravljenosti. Če spota ne poznaš, se najprej pozanimaj o njegovih značilnostih.

Kako izbrati varen sup spot in na kaj vse moraš biti pozoren/a te naučimo v tečaju supanja. Sicer pa ti priporočamo, da se vedno pogovoriš z lokalcem, ki ti bo zaupal še kakšne specifike spota in preprečil, da te ne pričaka kakšno presenečenje. Deli reke Kolpe so relativno mirni, drugi pa zelo brzičasti. Te odseke moraš poznati že ob samem štartu in s tem poskrbeti za svojo varnost.

4. SUPANJE JE PRIMERNO ZA VSE GENERACIJE!

Ker ne zahteva kakšne posebne športne pripravljenosti, se z aktivnostjo, ki spominja na srfanje, lahko ukvarja čisto vsak, ki zna plavati. Od najmlajših do mladih po srcu.

Otroci obožujejo supanje, ker je idealna zabava na plaži, družinski prijatelji popestrijo nedeljske izlete, mladi s supi raziskujejo svet, športniki s supom utrjujejo stabilizacijo in vzdržljivost, starejšim je všeč, ker s tem opazno izboljšujejo svoje ravnotežje in se družijo v naravi. Če kdo misli, da je za sup prestar, se moti.

 
Supanje je primerno tudi za starejše

5. OTROCI OBOŽUJEJO SUP!

Na SUP lahko vzameš tudi majhnega otroka, ki ga posediš na sprednji del supa, pomembno je le, da je dokaj pri miru, da ne pade v vodo. Večji otroci že lahko vzamejo veslo in supajo sami. Pri tem bodi pozoren/a, da otroku kupiš varnostni jopič in nastavljivo veslo, prilagojeno za otroke, ki ima manjšo lopatko in zato manj obremenjuje roke in hrbet.

Na splošno otroci obožujejo SUP in z njim uživajo na kratkem izletu ob jezeru ali pa se zamotijo tekom celega dopusta na morju. Priporočamo le, da oba z otrokom vedno uporabljata varnostno vrvico oz. leash, ki se ga pritrdi na eni strani na nogo, na drugi strani na sup.

Otroci obožujejo supanje

6. PRI SUPANJU DELA CELO TELO!

Na prvi pogled je supanje zelo enostavno in sproščujoče, vendar pa boš kmalu ugotovil/a, da z veslanjem in stabiliziranjem delajo skoraj vse mišične skupine in je zato supanje odlična vadba za pridobivanje kondicije in oblikovanje telesa. 

Ob zadostnem številu ur na vodi, se znebimo vseh obročkov okoli bokov, intenzivno veslanje pa prežene tudi zimo in krepi telo!. 😉

Mišice, ki jih uporabljamo pri supanju - SupTheMag

7. ZAČETEK JE RES ENOSTAVEN!

Vse kar potrebuješ, je le malo poguma, da stopiš na sup desko. Priporočamo deske Red Paddle Co, ki se jih dobro napihne in so res kvalitetne. Prejele so tudi nagrado stroke za najboljšo opremo (Paddle Expo 2014, SUP connect 2016, SUP Connect 2018).

Za prvo izkušnjo na supu je najbolj primerna vsestranska sup deska, ki je zaradi oblike stabilna. Na začetku lahko pričakuješ, da se ti bodo zaradi stabiliziranja telesa malce tresle noge, kar pa se umiri že po cca. petih do desetih minutah veslanja.

8. PRVA SUP IZKUŠNJA V DRUŽBI POZNAVALCA!

Supanje ni zahtevno, vseeno pa bo tvoja prva izkušnja na supu boljša, če se podviga lotiš v spremstvu sup inštruktorja z ogromno izkušnjami. 

Če se nam pridružiš na sup izletu (lokacije izbiramo po celi Sloveniji), ti bo Bananaway inštruktor z mednarodno licenco predstavil supanje po korakih ter z jasnimi napotki poskusil preprečiti, da bi padel/a v vodo. Uspešnost garantiramo v 99%!

 
Spoznavni tečaj supanja

9. KJE SE LAHKO NAUČIŠ SUPATI?

Osnove supanja ti predstavimo v sklopu uvoda v supanje, ki ga izvajamo na vsakem sup izletu.

Če imaš svoj svojo SUP desko in nameravaš supati pogosto, ti predlagamo celostni tečaj supanja, v katerem aktivnost predelamo do podrobnosti.

Če si s supom naredil/a že kar nekaj kilometrov in bi rad/a izpilil/a svojo tehniko, pa ti predlagamo nadaljevalni tečaj supanja ki se posveti le napakam pri veslanju in oblikuje popoln zaveslaj.

10. SUPANJE NAVDUŠI VSAKOGAR!

Vsakogar, ki si aktivnost drzni spoznati. Zato se odloči in spoznaj popolnoma drug obraz narave, obraz, ki ga kraji kažejo le, če si jih ogledaš z vode. Navdušen/a boš, saj boš hkrati naredil/a nekaj dobrega za svoje telo in zdravje.

Vsbina je bila osvežena aprila 2019.

SUP izleti in potovanja

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Supanje na morju: na kaj moram biti pozoren/a?

Pogoji supanja na morju so zahtevnejši in manj predvidljivi, zato se moramo dobro pripraviti. Pri [...]

13 najpogostejših napak suparjev začetnikov

Vsak novopečeni supar med spoznavanjem supanja naredi kakšno napako. Ampak katere so najpogostejše napake suparjev [...]

BI RAD/A VEDEL/A VSE O SUPANJU?

PRIDRUŽI SE NAM NA TEČAJU SUPANJA!

Vstopi v svet supanja informiran/a in pripravljen/a. Tečaj supanja je zelo intenziven in informativno bogat tečaj, ki te nauči manevrov in trikov ter poskrbi za tvojo varnost!

IZBERI TERMIN
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
PRIJAVA NA NOVIČKE