Kako Bananaway skrbi za usposobljenost svojih SUP inštruktorjev?

»Učiti se, učiti se in še enkrat učiti se!« Te besede ja stara mama pogosto ponavljala vse od prvega razreda osnovne šole in res se je misel nekako trdno zasidrala v moji glavi.

Nenehno nadgrajevanje znanja ni pomembno le iz vidika osebne rasti. Zdi se mi nujno, da o področju, s katerim se profesionalno ukvarjaš vsak dan, veš skoraj vse.

BREZ OSNOVE NE GRE!

S supanjem se profesionalno ukvarjamo že skoraj 7 let. Preden je Bananaway sploh zaživel, smo imeli prvi inštruktorji v žepu mednarodno licenco za inštruktorja supanja ASI, ki smo jo pridobili na Portugalskem, na Malorki, v Sloveniji.

Glede na to, da smo se vrsto let profesionalno ukvarjali s kajtanjem, nam je bilo jasno, da nikakor ne smemo podcenjevati narave, niti precenjevati svojih sposobnosti. Usposabljali smo se tudi zato, ker smo želeli prenašati le pravilne prakse ter postaviti varnost bodočih suparjev na prvo mesto.

IZKUŠNJE POMENIJO VELIKO, A ZNANJE JE POTREBNO KONSTANTNO NADGRAJEVATI.

Od 2012 do danes smo nabrali ogromno izkušenj z vodenjem skupin. Supanje smo na začetku ljudem približali preko sup izletov, oblikovali smo tudi tečaje supanja, preko katerih smo posameznike želeli naučiti, kako za varnost lahko poskrbijo sami ter kako se aktivnosti sploh lotiti.

Veseli smo, da smo znanje lahko črpali od Steve Westa, enega bolj prepoznavnih osebnosti v svetu supanja, ki je veliko pripomogel pri razvoju supanja v Evropi.

A šport se razvija z veliko intenzivnostjo!

Supanje ne pomeni več le zabavne popestritve počitnic na morju, ampak je vse bolj vpleta v vsakodnevno rekreacijo, potovanja in avanturizem.

Vse več ljudi se spoznava z naprednimi oblikami supanja kot so supanje z vetrom, supanje po brzicah, supanje na valovih, itd drugih adrenalinskih oblik supanja. Danes lahko o supanju preberemo več uporabnih vsebin.

In prav tako intenzivno se razvijajo tehnike veslanja in tehnike poučevanja!

Zato je izredno pomembno, da jim poskusimo slediti in jih razvijati sami. Izmenjava izkušenj, metod, taktik s profesionalci je najbolj učinkovit način, zato smo enega povabili v Slovenijo.

 

USPOSABLJANJE S PRIZNANIM TRENERJEM SUPANJA

Vincent Guillaume

V Slovenijo smo povabili ustanovitelja Training Weeka, Vincenta Guillame, ki je že nekaj let zelo iskan trener supanja v Franciji.

Vincent je za celotno ekipo Bananaway inštruktorjev pripravil dvodnevno delavnico supanja maja 2019. Misel na maj ti bo verjetno v spomin priklicala celomesečno deževno dobo in res smo dva dni veslali po dežju. Nič nas ni motilo, saj smo imeli pred seboj jasen cilj: odnesti čim več znanja.

Vincent je izpopolnil tehniko veslanja naše inštruktorske ekipe in nam predal ogromno znanja o tem, kako prenašati svoje znanje na druge suparje.

Izmenjali smo vpeljane prakse prenašanja znanja na začetnike ter razvijali načine nadgrajevanja tehnike pri bolj izkušenih suparjih. 

Hkrati je Vincent opazno izboljšal našo tehniko veslanja in nas opozoril na nekatere gibe, ki se jih sami prej morda nismo zavedali. Kljub temu, da o supanju beremo članke, gledamo “youtube tutoriale”, analiziramo tehniko naprednih suparjev, se sami ne moremo videti. Zato je dobro, da nas popravi nekdo drug, ki gleda z drugimi očmi. Enako velja tudi za tebe. 😉

 
Sup delavnica z Vincentom Guillaume
Vincent Guilaume training week-2

KDO JE VINCENT GUILAUME?

Vincent redno trenira in tesno sodeluje z nekaj najbolj uspešnih tekmovalcev v svetu tekmovalnega supanja, kot so Titouan Puyo, Arthur Arutkin, Olivia Piana, Noïc Garioud, Ty Judson, Tom Auber, Annie Reickert, Travis Grant. Mnogi se zelo pogosto pojavljajo na prvih mestih sup tekmovanj.

Ker živi v francoski Bretaniji, je ocean njegovo domače igrišče, kjer na zahtevnih pogojih trenira svojo ekipo. Uspeh prikazujejo rezultati njegove sup ekipe, znanje pa črpa iz kombinacije svojih sup izkušenj in preteklih 20 let izkušenj v treniranju ekipe rokometašic, ekipe ritmičnih gimnastičarjev in ekipe plavalcev.

 
Alex Bicrel, Annie Reickert, Ty Judson and Titouan Puyo training under the tutelage of Vincent "Training Week" Guillaume

Alex Bicrel, Annie Reickert, Ty Judson and Titouan Puyo training under the tutelage of Vincent Guillaume “Training Week”.

KO ZNANJE POTRDIŠ IZ RAZLIČNIH STRANI …

Vincent je v svoji delavnici potrdil znanje, ki smo ga v resnici že imeli. Če govorim v svojem imenu, je odličen občutek, ko po obsežni delavnici potrdiš, da je tvoja osnova zelo trdna in da je tvoje znanje skladno z nekom še bolj izkušenim. Da učiš na podoben način.

Seveda me je Vincent naučil novih trikov, novih prijemov, usmeril moje uči na male detajle, ki so zelo pomembni. Lahko rečem, da smo se vsi skupaj še veliko naučili.

S ČIM NAS JE VINCENT NAVDUŠIL?

Z obsežnim znanjem, ki ga črpa iz različnih področij svojega delovanja (osebnega trenerstva, fizioterapevtstva itd) ter predvsem z dopuščanjem večjih resnic. Ni agresiven in ne vztraja pri svojih metodah, ampak metode in treninge povsem personalizira in prilagodi osebi, ki jo trenira.

Zagovarja misel, da moramo inštruktorji suparjem pomagati razvijati svoj stil supanja. Ker…

Ni enega modela telesne konstrukcije!

Naša telesa so zelo različna, zato ne moremo aplicirati ene tehnike veslanja na vse suparje. Za primer lahko vzamemo 2 tekmovalca kot sta Titouan Puyo  in Connor Baxter, ki sta z dvema zelo različnima postavama oblikovala dva zelo različna, a prepoznavna stila veslanja.

 

Ni ene pravilne tehnike!

Ker se naša telesa zelo razlikujejo, ne moremo ene tehnike aplicirati na vse suparje. In prav zato ne moremo trditi, da obstaja le ena tehnika veslanja, ki je pravilna in da so vse druge napačne.

Podobno je tudi pri nastavljanju višine vesla. Seveda obstajajo smernice in priporočila, ki jih moramo uskladiti tudi z debelino sup deske. A na koncu moramo sami najti tisto višino vesla, ki nam osebno ustreza do popolnosti.

Inštruktorji ti pomagamo ustvariti svoj stil veslanja!

Naša naloga je, da smo pozorni na detajle, da spremljamo napredek suparjev in jih usmerjamo tako, da najdejo svoj stil. To delo zahteva veliko vztrajnosti in kreativnosti.

NAJ TI POMAGAMO SUPATI PRAVILNEJE

Preden boš razvil/a svoj stil supanja, te čaka več let redne prakse na vodi. Za začetek pa ti lahko pomagamo, da boš supal/a pravilneje, hitreje, bolj učinkovito, z manj napora in več navdušenja!

Supanje je resnično učinkovita rekreacija, kar prikazujejo lepo izklesana telesa rednih suparjev. Lahko verjameš, da se tudi tisti trdovratni obročki na bokih začnejo taliti in hrbet krepiti.

PRIDRUŽI SE NAM NA NADALJEVALNEM TEČAJU SUPANJA!

Nadaljevalni tečaj supanja intenzivna celodnevna delavnica, ki analizira tvoj trenuten način veslanja in zelo učinkovito nadgradi vse faze zavesljaja, manevre in obrate.

Če v supanju uživaš, je zagotovo dobra investicija, saj ti bo odprl vrata v čisto nov svet. 

Prispevek je objavljen v kategorijah: Ljudje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja