Kako izbrati neoprenske čevlje?

Naj ne bo izbira neoprenskih čevljev pretežka!

Predvsem v hladnejših mesecih so neoprenski čevlji obvezen dodatek pri vseh vodnih športih – od supanja do surfanja. Tako kot neoprenska obleka greje tvoje telo, neoprenski čevlji grejejo tvoje noge. Poleg tega pa gumijasti podplat zagotavlja zaščito stopal na ostrih podlagah ter omogoča stabilnost in dober oprijem.

Predno se odločiš za nakup neprenskih čevljev, ti priporočamo, da si prebereš vodič: Kako izbrati neoprensko oblačilo?, v katerem izveš, kaj je neopren, zakaj je koristen, kakšne so njegove lastnosti, katero oblačilo je primerno za posamezen vodni šport in še mnogo uporabnih informacij, ki ti lahko pomagajo tudi pri nakupu čevljev.

 
Neoprenska obutev, neoprenski čevlji

KAKŠNA JE SESTAVA NEOPRENSKIH ČEVLJEV?

Običajno so čevlji sestavljeni iz neoprena različne debeline z gumljastim podplatom. Debelina neoprena tako kot pri neoprenskih oblekah določa, kako tople bodo ostale tvoje noge.

KAKO DEBELE NEOPRENSKE ČEVLJE NAJ IZBEREM?

Kot omenjeno debelina neoprena določa, kako tople bodo ostale tvoje noge. Torej: debelejši neopren kot izbereš, bolj ti bo toplo. V poletnih mesecih je priporočljivo imeti 2mm ali pa 3mm obutev, ki je super tudi za hojo po pesku in skalah, v spomladanskih, jesenskih in zimskih mesecih pa priporočamo čevlje debeline 5mm.

Seveda pa je vse odvisno tudi od tega, koliko občutljiv/a na mraz si na splošno. Če imaš vedno hladne noge, je boljše kupiti debelejše čevlje, ki jih lahko nosiš celo leto.

Če si supar/ka, si lahko v dveh blogih prebereš, kako se obleči za supanje poleti in kako se obleči za supanje jeseni in pozimi. Kaj priporočamo kajtarjem, pa najdeš v blogu Kaj spakirati za kajt potovanje?

Kako naj izberem pravo velikost?

Tako kot pri običajni obutvi je tudi pri neoprenski pomembno, da se v njej počutiš udobno. Čevlji ne smejo biti preveliki, niti ne premajhni. Morajo pa prijetno oprijeti tvojo nogo. Vedeti moraš, da voda na netesnih delih nenehno vstopa v čevelj, splakuje kožo in neopren ne opravlje svoje funkcije gretja.

Kakšna je torej pravilna velikost neoprenskih čevljev?

Takšna, da je tvoja noga v celoti oprijeta in te ne tišči pri prstih ali peti. Ko se prvič obuješ, ti je lahko malce tesno, saj se bo obutev sčasoma prilagodila nogi, v vodi pa mogoče raztegnila za 1%.

 
Neoprenska obleka

NEOPRENSKI ČEVLJI ALI NEOPRENSKI ŠKORNJI?

Nosiš lahko ene ali druge, važno je, da se v njih dobro počutiš. Toda praviloma je tako, da se k neoprenski obleki obuje neoprenske škornje, saj na tak način ogreješ celotni spodnji del noge (stopalo in vse čez gleženj). Za razliko od škornjev imajo neoprenski čevlji veliko bolj oprijemljiv podplat in je hoja po ostri podlagi z njimi lažja, vendar pa imajo tanjši neopren in noge ne grejejo tako kot škornji. Pozimi in pozno jeseni priporočamo uporabo neoprenskih škornjev, poleti pa neoprenske čevlje.

OBLIKE NEOPRENSKIH ČEVLJEV IN ŠKORNJEV

Poleg tega, da se neoprenska obutev loči po debelini neoprena, se loči tudi po obliki. V nadaljevanju bomo spoznali nekaj najbolj osnovnih oblik neoprenske obutve.

“SPLIT TOE” ČEVLJI ALI ŠKORNJI:
Ta oblika neoprenske obutve je zelo popularna pri surferjih, vendar pa se zanjo odloči tudi mnogo drugih, ki se ukvarjajo z vodnimi športi. Značilnost te obutve je, da ima palec ločen od ostalih prstov (prsta sta lahko ločena znotraj obutve ali pa zunaj obutve). Prednost te oblike je v temu, da naredi tvoje stopalo veliko bolj stabilno, saj noga v njem ne drsi in zato na deski ne moreš zdrsniti. Zaradi ločenega prsta so takšni čevlji ali škornji lahko malce hladnejši.

 
Neoprenski čevlji z ločenim prstom
O’Neill Superfreak ST
 
Neoprenski škornji z ločenimi prsti
O’Neill Mutant
 

“ROUND TOE” ČEVLJI ALI ŠKORNJI:
Okrogli ali tako imenovani “round toe” čevlji ali škornji imajo podnožje zaobljeno tako, da so vsi prsti skupaj (tako kot je to običajno pri večini vsakodnevne obutve). Nekaterim je oblika z ločenim prstom neprijetna za hojo, zato raje izberejo to obliko. Pri tej obliki ostanejo tvoji prsti nekoliko toplejši.

Zaobljeni neoprenski čevlji
O’Neill Superfreak RT
 
Zaobljeni neoprenski škornji
O’Neill Epic
 

KAKO NAJ SKRBIM ZA NEOPRENSKE ČEVLJE?

O tem, kako vzdrževati neoprensko obleko smo pisali v blogu Kako vzdrževati neoprensko obleko, da ti bo služila čim dlje? Vzdrževanje neoprenske obutve ni nič drugačno, najbolj pomembno pa je, da čevlje po vsaki uporabi spereš in dobro osušiš.

KAM PO NEOPRENSKE ČEVLJE?

Lahko jih kupiš v vseh za vodne športe specializiranih trgovinah, najdeš pa jih tudi v večjih trgovinah, kjer prodajajo vse za šport. Svetujemo ti, da najdeš čevlje, ki ti jih po nekajkratni uporabi ni potrebno zamenjati, zato bodi pri izbiri pozoren/na na kvaliteto in velikost.

Neoprenske čevlje najdeš tudi v Bananaway shopu na Podmilščakovi 46, kjer ti bomo prijazno svetovali pri nakupu in ti pomagali izbrati najprimernejše za šport, ki te najbolj veseli.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Alergija na neopren: Kako pogosta je in kako jo preprečimo?

Alergija na neopren: nočna mora vsakega vodnega navdušenca! Preden narediš paniko, da je srbečica res [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema