Kako izbrati neoprensko oblačilo?

Kako izbrati neoprensko oblačilo?

Ko se v kateregakoli od vodnih športov res zaljubimo, mu želimo posvečati čim več časa in slej ko prej tudi ugotovimo, da nas omejujejo temperaturne razmere.

Časi, ko je na trgu obstajala ena oblika neoprena, so mimo in na našo izbiro vpliva veliko dejavnikov. Kaj je pomembno vedeti o neoprenskih oblačilih, da izbranega kosa ne bomo menjali že po parih uporabah?

 

Na začetku je dobro razjasniti pojme…

Neopren je beseda, ki se najpogosteje uporablja v našem besednjaku in preden se o njem povsem razpišemo, bi pojasnili, v kakšnem kontekstu se bo beseda uporabljala:

 • neopren kot poseben material oz. natančneje pena, iz katerega je narejeno neoprensko oblačilo,
 • neoprenska oblačila kot skupina neoprenskih izdelkov, v katero spadajo neoprenska obleka, pa tudi hlače, pajkice, majice, neoprenski dodatki, itd,
 • neoprenska obleka kot dolga ali kratka obleka iz enega kosa.

4x ZAKAJ JE NEOPRENSKO OBLAČILO KORISTNO?

 • Ker nas greje: neopren je poseben material, ki je zgrajen iz tisočih malih zračnih celic (lahko si predstavljamo balončke). Zrak v celicah ustvarja nekakšno izolacijsko pregrado, ki preprečuje prehodnost toplote in mraza in s tem omogoča, da se znotraj materiala toplota zadržuje. Kot bomo v nadaljevanju spoznali, so neopreni zgrajeni tudi iz različnih plasti, zaradi katerih pride do razlik v kvaliteti oblačila.
 • Ker nas greje tudi potem, ko se zmočimo: prav zaradi materiala lahko z aktivnostjo, ki jo obožujemo (surfanje, windsurfanje, kajtanje, supanje, plavanje, potapljanje,…), nadaljujemo tudi po tem, ko se zmočimo oz. v vodi preživimo tudi več ur.
 • Ker nas ščiti pred mehanskimi poškodbami: pred odrgninami, padci, udarci ob kamne, skale, deske, ipd.).
 • Ker nas ščiti pred vročimi in škodljivimi sončnimi žarki: na vodi se sočni žarki odbijajo in smo njihovi škodljivosti še dodatno izpostavljeni. Zadnji trendi nazakujejo, da se svet vodnih športov tega vedno bolj zaveda in zato tudi posega po tanjših neoprenskih oblačilih z dolgimi rokavi, s katerimi ohranjamo vitalnost naše kože.

Neoprensko oblačilo v neki obliki je v resnici osnovni del opreme izbranega vodnega športa. Ne potrebujemo ga le pozimi, ampak tudi poleti npr. ko veter piha zelo močno ali npr. ko je temperatura zraka sicer topla, a je temperatura vode (morja, jezera, reke) hladna in bi lahko že hiter padec v vodo močno šokiral naše telo.

Lastnosti neoprena - na katere stvari moramo biti pozorni pri nakupu neoprena
Neopren nas tudi ščiti pred odgninami in blaži naše padce

Glavne lastnosti, ki jih iščemo pri neoprenskemu oblačilu!

1. NEOPRENSKO OBLAČILO MORA BITI OPRIJETO IN UDOBNO!

Neopren se mora popolnoma prilagoditi naši postavi, kar pomeni, da prijetno oprijema naše telo na vseh delih. Če temu ni tako, voda na netesnih delih nenehno vstopa v neopren, splakuje kožo in neopren nas ne more več greti. Neoprijet neopren ne daje občutka udobnosti, ki je zelo pomemben. K oprijetosti in udobnosti zelo pomembno pripomorejo dizajn, elastičnost in mehkoba.

 • Dizajna ne izpostavljamo v smislu vizualnega izgleda, ampak predvsem v smislu tehnične dovršenosti krojev. Kroj neoprena najbolj izrazito določa oprijetost neoprena – nekateri neopreni so izrazito odrezani v ravnih linijah, drugi bolj upoštevajo izrazite obline moških in žensk teles. Ne navezujemo se le na kroje osrednjega dela telesa (prsa, boki, pas) kot večina proizvajalcev, ampak na dizajn okončin (ramena, roke, noge).
 • Elastičnost je zelo pomembna pri prilagajanju telesu, predvsem zaradi omogočanja naše gibljivosti in gibanja nasploh ter lažjega oblačenja neoprenskega oblačila. Če se v neoprenski obleki ne moremo dobro raztegniti in smo pri premikanju omejeni, ne bomo zadovoljni z izvajanjem vodne aktivnost. Oblačenje bi moralo biti enostavno. V zelo velikih primerih oblačila ne moremo obleči ne zato, ker je neoprenska obleka premajhna, ampak ker je premalo elastična. Posledica je kupljeno preveliko oblačilo, ki se v vodi raztegne za procent ali dva in tako ne more opravljati osnovne funkcije neoprena.
 • Mehkoba se lahko opazi že na otip dveh neoprenov različnih kvalitet. Predvsem v notranjosti je pomembno, da je neopren čim bolj koži prijazen ter da jo ne draži.

2. NEOPRENSKO OBLAČILO MORA BITI TOPLO!

Popolnoma nova dimenzija vrhunskega neoprena je toplota. Neopren mora biti čim bolj termoizolacijski. Nekateri neopreni so zelo hladni (nas hitro začne zebsti), drugi zaradi boljšega materiala uspešneje preprečujejo izgubljanje telesne temperature oz. energije, zato v vodi lahko zdržimo dlje časa.

Oprijetost, udobnost in toplota so po našem mnenju glavne lastnosti, ki jih iščemo pri neoprenu predvsem zato, ker najpomembneje določajo, kako enostavno se bomo v neoprenskem oblačilu gibali, počutili in s tem tudi, kako bomo v/ob vodi uživali. Ne smemo sicer pozabiti tudi na vzdržljivost, saj neoprena ne kupujemo za eno sezono, ampak bi moral ob pravilni rabi in vzdrževanju služiti vsaj 5 do 10 let. Kako čistiti in vzdrževati neoprensko obleko, si sicer lahko prebereš v ločenem blogu Kako skrbeti za neopren, da bo služil čim dlje.

 

KVALITETA MATERIALA DOLOČA KVALITETO NEOPRENSKEGA OBLAČILA!

Elastičnost, mehkost, toplota in vzdržljivost so v največji meri odvisne od kvalitete neopren materiala in načina šivanja. Danes so razlike v kvaliteti izjemno velike. Nekateri neopreni se ne raztegnejo veliko, drugi omogočajo raztegljivost od 100% do celo 220%. Nekateri neopreni (npr. Techno-butter) so sestavljeni iz več plasti, saj je le s sestavljenimi materiali mogoče generirati vrhunske lastnosti. Kvaliteto neoprena tako določa tudi koliko vode vpija, kako močan, težek in topel neopren je.
Kaj je pri neoprenskemu oblačilu še pomembno?

1. Kakšne šive ima oz. kako je neopren lepljen?

Vrsta šiva vpliva na to ali bo voda prodrla v obleko ali ne. Izpostavimo lahko navadne izbočene šive (ena plast na drugi), ravne, slepe in lepljene šive.

 • Ravni šivi (flat stitch) so udobnejši od navadnih izbočenih šivov, ker se ne drgnejo ob kožo, so izredno trdni in dihajo, kar pomeni, da niso najbolj primerni za ekstremno mrzle primere.
Neopren - raven šiv
 • Slepi šiv je viden le na notranji strani neoprenske obleke, saj je na zunanji strani zaščiten z lepilom, ki preprečuje pronicanje vode v notranjost neoprena.
Neopren - slepi šiv
 • Lepljen šiv predstavlja revolucionaren silikon, ki se namesti na obe strani dveh kosov neoprena in popolnoma blokira vodo s tem, da nikakor ne zmanjša fleksibilnosti. Je zelo lahek šiv, vzdržljiv in super močan.
Neopren - lepljen šiv

2. Kakšno zadrgo ima neopren?

Neoprenska obleka se lahko zapira na hrbtu (back zip), lahko spredaj na prsih (front zip) ali pa zadrge sploh nima (zip less).

 • Zadrgo na hrbtu najdemo pri največjem številu neoprenskih oblek. Zaradi večje odprtine na hrbtu je tak neopren lažje obleči (odvisno je seveda od materiala). Pri boljših oblekah je opaziti, da je sicer dolžina zadrga krajša (zadrga ne sega prenizko v hrbet), tako je obleka bolj topla in udobna. Na dnu zadrge pogosto najdemo oblikovan preluknjan žepek za odtekanje vode. Da je obleka bolj udobna in na hrbtu ne izgublja preveč toplote, imajo nekatere obleke dodano plast mehkega materiala, ki odlično opravi svojo nalogo. Lahko smo pozorni tudi na kvaliteto same zadrge in na kvaliteto ježka, ki se nahaja pri vratu. Ta mora biti dovolj močan, da obleko dobro zapne, da jo lahko poljubno regulira, tako da nas ne žulji in da zaščiti vratni predel. Na tem mestu moramo še omeniti, da nikakor ne smemo posegati po debelejših neoprenih, ki se zapirajo spredaj, saj so nepraktični z vidika oblačenja, predvsem pa nas bo zadrga na trebuhu zelo motila.
 • Zadrga na prsih je pogosteje uporabljena na kvalitetnejših neoprenskih oblekah. Zadrga spredaj je zelo kratka, zato mora biti neopren zelo elastičen, da ga lahko oblečemo. Prednost tega načina zapiranja je v tem, da je pozicionirana spredaj na predelu, kjer se telo zelo malo krči in nas zato moti res minimalno. Zaradi male odprtine prepušča izjemno malo vode, zato je obleka izjemno topla in udobna.
 • Neopren brez zadrge je najbolj udobna opcija namenjena tistim ljubiteljem vodnim športov, ki zahtevajo super fleksibilnost in popolno prilagajanje neoprenske obleke ter so na ta račun pripravljeni sprejeti kompromis težjega oblačenja.
Zadrga na hrbtu
Sprednja zadrga
Sistem brez zadrge

3. Kakšna debelina neoprena je primerna za katere razmere?

Debelina neoprena določa toploto in elastičnost neoprena. Debelejši neopren nas seveda bolj greje, je pa ravno zaradi debeline manj elastičen. Pomembno je, da elastičnost primerjamo med enakimi debelinami – npr. primerjamo elastičnost dveh neoprenov debeline 5/4mm (razlike med modeli in proizvajalci so ogromne), ne smemo pa primerjati 5/4mm z 2mm neoprenom, saj je 2mm vedno bolj elastičen.

Največji izziv je izbrati neopren s pravim razmerjem med elastičnostjo in toploto, tako da nas bo neopren dovolj grel, ampak hkrati zagotavljal maksimalno fleksibilnost pri izvajanju izbrane vodne aktivnosti. Kakšno neoprensko oblačilo izbrati v kakšnih okoliščinah?

Pri izbiri kosa neoprenskega oblačila se igramo s petimi okoliščinami:

 • Čas in stik z vodo: pomemben je čas, ki ga nameravamo preživeti v vodi oz. sama narava naše aktivnosti – ali smo večji del aktivnosti dejansko v vodi kot surferji in plavalci, imamo delni stik z vodo kot kajtarji, windsurferji in wakeboarderji (pol – pol), ali smo večji del aktivnosti dejansko nad vodo kot npr. suparji,
 • toplota voda (morja, jezerov, rek),
 • toplota ozračja v smislu temperature zrake in prisotnost oz. odsotnost vetra,
 • naša občutljivost na mraz,
 • kako intenzivni smo pri izvajanju aktivnosti – npr. če veslamo zelo intenzivno ali se na supu bolj sproščamo.

Pred nakupom neoprena si moramo najprej razjasniti misli, analizirati zgodnje dejavnike ter čim bolj definirati pogoje, v katerih se bomo najpogosteje ukvarjali s svojo priljubljeno vodno aktivnostjo. Izberi svoj priljubljen šport in beri dalje.

PRIPOROČENI NEOPRENI GLEDE NA ŠPORTE

Neopreni za supanje Neopreni za kajtanje Neopreni za windsurfanje Neopreni za surfanje Neopreni za wakeboardanje Neopreni za plavanje

Neopreni za surfanje, plavanje, wakeboardanje

Izhodišče: pri surfanju in plavanju, kjer smo večji del časa dejansko v vodi, odločilno vlogo igra temperatura vode. Cilj wakeboardanja je sicer ostati nad vodo, moramo pa se zaradi vseh padcev orientirati predvsem na temperaturo vode. Vetru se vsi športi skupaj izogibajo.

Priporočilo: takoj ko imamo opravka s hladnim morjem (ne glede na to, ali je ozračje toplo ali hladno) mora biti debelina neoprenskega oblačila večja, saj zaradi nenehnega stika z vodo potrebujemo toplo oblačilo. Priporočene debeline neoprena se tako določijo glede na temperaturo vode, in sicer:

 • 4-11 stopinj celzija: 5/4mm
 • 8-17 stopinj celzija: 4/3mm
 • 12-20 stopinj celzija: 3/2mm
 • 18 – 25 stopinj celzija: kratek neopren
Izbira neoprenske obleke glede na temperaturo morja

Zgornje omejitve lahko upoštevamo ob odsotnosti vetra (kajtarji in windsurferji preverite svoja priporočila). Načeloma sta med surfarji najbolj priljubljeni debelini 4/3 in 3/2mm (odvisno seveda od temperature vode in naše stopnje znanja oz. intenzivnosti izvajanja aktivnosti), pri plavanju dolgi 4/3 in pri wakeboardanju dolgi 4/3mm in kratek 2mm.

Z višanjem temperature morja zmanjšujemo debelino neoprena, v kolikor potrebujemo zaščito v poletnem času, lahko razmislimo o najtanjšem 2mm neoprenu, ki lahko prevzame tudi funkcijo zaščite pred soncem (npr. kratka ali dolga neoprenska obleka z dolgimi rokavi).

Pri surfanju in plavanju je izrazito pomembo, da je neoprenska obleka res čim bolj fleksibilna ter udobna predvsem v predelu zgornjega trupa in rok. Če je material kvalitetnejši in manj šivan (torej čim bolj lepljen), se plasti pri zamahovanju z roko oz. »paddlanju« manj drgnejo ob kožo. Za bolj zahtevne surferje in plavalce se priporoča neoprenska obleka, ki na trebuhu ni gumirana.

Neopreni za kajtanje in windsurfanje

Izhodišče: tudi pri kajtanju in windsurfanju imamo zelo veliko stika z vodo (vodni štarti, »body dragganje«, padci,…), vedno je prisoten veter (pomembno je tudi, kako močan veter je), potovanja po svetu nas privedejo do zelo različnih pogojev (velike razlike med temperaturo zraka in vode), zato tudi obstaja več namenskih neoprenskih oblačil.

Priporočilo: jugo in burja sta ravno spomladi in jeseni najbolj verjetna in ni razloga, da se aktivnim užitkom odpovemo, samo primerno se moramo pripraviti. Če primerjamo pogoje s srfarskimi, bi se v hladni vodi zaradi prisotnosti vetra odločali med 6mm in 5/4mm debelo neoprensko obleko. Med slednjima bi zaradi večje fleksibilnosti izbrali 5/4mm model s gumiranim prsnim in ledvenim delom, ki nas bolj zaščiti pred vetrom. Spomladi oz. na destinacijah, kjer je temperatura morje nizka, priporočamo tudi neoprenske dodatke, kot so neoprenski čevlji 5mm, rokavice, trakovi ali kape. Če si bolj zmrznjene vrste, ti toplo priporočamo termo majico, ki jo lahko oblečeš pod neoprensko obleko in te bo še dodatno grela. Pozimi je debel neopren premalo topel, zato predlagamo suho obleko.

Z dvigovanje temperature vode in zraka začnemo posegati po tanjših neoprenih. Zelo uporaben je kratek neopren »shorty«, ki ga v resnici potrebujemo tudi poleti. Kljub temu, da je npr. temperatura zraka visoka, moramo upoštevati, da občutek toplote zmanjšuje veter. Močnejši kot je, bolj potrebujemo kratek neopren, predvsem mogoče po 4. uri popoldan, ko temperature zraka začnejo upadati. Ne smemo pozabiti, da so neoprenske obleke priljubljene tudi zaradi povečanega občutka varnosti (zaščita pri padcih, odrgnine). Vedno bolj priljubljeni so res tanki neopreni 2mm, ki zaščitijo in grejejo naše roke ter nas ščitijo pred soncem.

Neopreni za supanje

Izhodišče: suparji načeloma nimamo večjih stikov z vodo, razen ko nam uspe izgubiti ravnotežje in pristati v vodi. Pozno jezeni, ko je ozračje ohlajeno ali zgodaj pomladi, ko sta hladna tako voda kot ozračje, se moramo zavedati problema možnosti podhladitve in se nanj ustrezno pripraviti.

Priporočilo: zasnežena pokrajina je zelo lepa in ni razloga, da bi se odrekli raziskovanju s supom. Kot že vemo, je v hladnih razmerah debelina neoprenskega oblačila zelo pomembna. Pozimi priporočamo debelejše neoprene 5/4mm ali 4/3mm, spomladi ali jeseni pa bo 3/2mm neoprenska obleka povsem dovolj. Res moramo paziti na temperaturo vode, je pa hkrati tudi pomembno naše počutje na supu, torej da se v oblačilu ne potimo preveč (sicer jo bomo slekli in padli v vodo brez zaščite). Prav zato so suparjem zelo blizu in zelo priročna deljena oblačila (posamezni zgornji in spodnji deli). Neoprenske hlače, pajkice in majice je v primerjavi z obleko lažje obleči, poleg tega lahko oblačila kombiniramo.

Spomladi, ko je ozračje že toplejše in bi si na sup upali celo brez neoprenskega oblačila, to odsvetujemo. Nošenje običajnih toplejših oblačil kot so tople jakne, puloverji, trenerke v tem primeru odsvetujemo, saj se voda oblačil napije in oblačilo oteži. Že hladna voda nas šokira, potem pa nas še napojeno oblačilo vleče navzdol. Hkrati nas bo zaradi mokrih oblačil še bolj zeblo (navadna oblačila ne grejejo kot neopren). Zato priporočamo tanjšo dolgo neoprensko obleko ali neoprenske pajkice debeline 3/2, lahko tudi Long John/Jane, ki se kombinira z neopren majico. Če pademo v vodo, nas bo neopren zaščitil in grel. Med supanjem pa nam zaradi manjše debeline vseeno ne bo pretoplo.

Poleti seveda priporočamo enostavne lycra majice z UV zaščito 50+, ki nas zaščitijo pred soncem, sicer pa je zelo uporabna tudi neoprenska majica, ki nas malce greje konec avgustovskega dneva, ko se temperature začnejo spuščati.

Jeseni, ko je voda še topla, ozračje pa hladnejše, se super obnese windstopper, ki je tako lahek da skoraj ne vemo, da ga imamo na sebi, hkrati pa nas pri hitrejšem veslanju ne ovira. Kratke ali dolge majice in pajkice tako za moške kot za ženske so najboljša izbira.

Dolge moške neoprenske hlače Mystic MVMNT 1,5mm

Kratke moške hlače O’Neill Thermo

Dolga neoprenska majica Mystic MVMT 1,5mm

Moška dolga neoprenska majica Mystic MVMT 1,5mm

Ženska dolga majica Mystic Diva Neo LS 2mm

PONAVLJAMO: KAKOVOST JE RES POMEMBNA!

Z razmahom vodnih športov se je seveda povečalo tudi število manj kvalitetnih neoprenov. Če je neopren težko obleči, se vprašaj, kakšen je material, zelo pogosto ni problem velikost obleke, pač pa sestava materiala. Če boš v tem primeru kupila večjega, se bo v vodi še raztegnil za procent ali dva in takoj nehal opravljati glavno funkcijo ogrevanja telesa. Ohlapnost je problem, saj voda nenehno vdira za telo. Naš nasvet je, da zavij v specializirano trgovino, preizkusi čim več različnih modelov in se pozanimaj o tehnologiji.

Neoprenskega oblačila ne kupujemo vsak dan in tudi ne uporabljamo vsak dan. Marsikdo se prav zato odloči za cenejšo opcijo, ampak na koncu ni vredno in tega se boš verjetno zavedel/a že ob prvem stiku z vodo, ko je prepozno. Neoprensko oblačilo boljše kvalitete ti bo služilo dolgo časa, v njem pa se boš počutila fenomenalno.

Žiga Križaj

Čeprav nisem ravno ljubitelj hladne vode, mi O’neill neopren zelo odgovarja, ker mi daje največji približek surfanju v bordshortsih! V primerjavi z drugimi neopreni je zelo fleksibilen in elastičen ter vzdržljiv.

Žiga Križaj

PO NOV NEOPREN V BANANAWAY SHOP!

V Bananaway shopu zaupamo v kvaliteto neoprenskih oblačil znamke O’Neill, ki predstavlja vodilno blagovno znamko neoprenskih oblačil na svetu. Izhaja iz surfarskih voda in se z razvojem neoprenske tehnologije ukvarja vse od leta 1952. Rezultat so razdelani kroji in prvovrstni materiali, ki jih s svetom delijo po primernih cenah. Inovativnost in uspeh gre definitivno pripisati tudi pomoči surferjev, ki izdelke oblikujejo in testirajo na terenu. Zato pri O’Neillu velja – enkrat kupec Oneill neoprena, za vedno lastnik O’Neill neoprena.

Predali smo ti veliko informacij, če pa še vedno nisi povsem prepričan/a, katera opcija je najboljša za tebe, se nam oglasi v Bananaway shopu in z veseljem svetujemo, potegnemo vzporednice z drugimi blagovnimi znamki in ti svetujemo kot najbolje znamo!

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke