Kako izbrati pravi trapez za kajtanje?

Sedeči trapez mnogi priporočajo začetnikom, predvsem zaradi dejstva, da zaradi paščkov med nogami trapez ne leze navzgor (med učenjem kajt veliko časa držimo na dvanajst). Mi bi ga priporočili le tistim, ki jim ledveni trapez dela velike težave in jim neprestano leze navzgor proti prsim ali tistim, ki imajo težave s spodnjim delom hrbta. Bananaway šola kajtanja v osnovi bolj priporoča ledvene, ki jih tudi uporablja pri tečajih kajtanja.

IN KAJ JE PRI IZBIRI TRAPEZA ZA KAJTANJE NAJBOLJ POMEMBNO?

Da se popolnoma prilega obliki telesa in da je res udoben! Ledveni trapez se nosi na najožjem delu pasu in ne čisto pod prsmi – mora te res dobro prijeti. Pravo številko najdeš takrat, ko trapez lahko toliko zategneš, da obstane na mestu, hkrati pa imaj pri zategovanju še malce rezerve (če veliko kajtate, hitro shujšate :P). Če trapeza ne moreš dovolj zategniti in ti leze gor, poskusi manjšo številko ali drug model (nekateri trapezi so višji, drugi nižji, spet tretji ožji,… moraš jih poiskusiti čim več).

BODITE POZORENI NA DRUGI PAŠČEK!

Pri zategovanju trapeza je zelo pomemben tudi drugi pašček, ki ga zatakneš za kljuko in pomaga preprečevati dviganje trapeza proti prsim. Ta pašček najdeš pri vseh Mystic trapezih – pri starejših modelih sta ločena in zateguješ vsakega posebej, novi modeli pa ju pod kljuko združujejo že sami po sebi.

Izpostavili bomo vse detalje in razrešili vse neznanke, da bo izbira tistega pravega čim lažja!

KAJ JE TRAPEZ IN ZAKAJ GA POTREBUJEMO?

Trapez je del osnovne kajt opreme, na katerega pripnemo bar in s tem tudi kajt. S pomočjo trapeza se sile kajta, ki bi jih sicer morali uravnavati z rokami in ramami, čez hrbet prerazporejajo na celotno telo, zato je obremenitev rok manjša in poslediščno smo manj utrujeni, kajtamo lahko dalj časa, predvsem pa v kajtanju bolj uživamo.

LEDVENI ALI SEDEČI TRAPEZ?

V osnovi jih delimo na ledvene trapeze, ki jih nosimo okrog pasu, in sedeče trapeze, ki pridejo okrog zadnjice in jih zapnemo med nogami. Če pogledamo stanje na spotih, velika večina kajtarjev kajta z ledvenim trapezom, saj jim pri gibanju dopušča več svobode in pri kajtanju omogoča lepšo držo. Še bolj pa to pride do izraza pri napredovanju, saj obrate, skoke in trike izvedemo veliko lažje.

POMEMBNI SO TUDI ROBOVI TRAPEZA!

Kako dobro boš lahko zategnil/a trapez, je odvisno tudi od robov trapeza. Svetujemo, da si pozoren/na na mehkejše robove, še posebno v predelu medenice, saj je pomembno, da te trapez ne drgne oz. povzroča kakršnekoli bolečine oz. neprijetnega občutka.

TRŠI TRAPEZ POMENI BOLJŠO OPORO HRBTENICI

Pri izbiri trapeza bodi pozoren/na na njegovo trdnost. Osnovni modeli so običajno mehkejši in uspejo zadovoljiti potrebe začetnikov, če pa želiš nuditi hrbtenici dobro oporo, svetujemo izbiro tršega, bolj dodelanega trapeza.

Na zadnji del trapeza je vpet ročaj, ki pride prav, ko potrebuješ pomoč, saj te lahko nekdo enostavno prime, hkrati pa nanj pripneš »handl pass« varnostni leash. Pri nekaterih modelih pod kljuko najdeš tudi mali nožek, s katerim v primeru nepredvidenih težav lahko prerežeš štrike in se rešiš. Če se poleg kajtanja ukvarjaš tudi z windsurfanjem, moraš izbrati trapez z univerzalno kljuko.

Povsem razumljivo je, da na odločitev o nakupu vpliva tudi cena, moramo pa ti položiti na srce, da se pri trapezu ne splača varčevati. Je le tisti del kajtarske opreme, katerega dejansko nosiš na svojem telesu in res je pomembno, da ti je maksimalno udoben. Poleg tega dobrega trapeza ne prerasteš in se ob normalni skrbi zlepa ne obrabi.

PO NASVET V BANANAWAY SHOP!

Predlagali bi, da se glede izbire pravega trapeza oglasiš v Bananaway shopu na Podmilščakovi 46 ali pa nas kontaktiraš preko e-maila, telefona, facebooka ali instagrama (opcij kontakta je dandanes res veliko ;)) in z veseljem ti bomo pomagali pri izbiri!

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Inštruktorica Lana o kajtarski Sardiniji

Lana je inštruktorica kajtanja, ki je z Goranom in energično ekipo tečajnikov septembra potovala na [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Kajtanje