Kako izbrati pravo obliko napihljive SUP deske glede na namen in potrebe?

Izbira napihljive sup deske glede na namen in porebe

Kot smo pisali že v preteklosti, napihljive sup deske glede na obliko in namen lahko razdelimo v 5 različnih skupin – vsestranske sup deske (allround), raziskovalne sup deske (touring), tekmovalne sup deske (race), sup deske za valove (sup surf) ter sup deske za divje vode.
Ker pa vemo, da se danes na trgu najde že veliko različnih blagovnih znamk supov, različnimi specifikacijami, z različno kvaliteto, ti bomo pomagali in te naučili kako izbrati sup, ki ti bo ustrezal. Odgovori si na naslednjih 5 vprašanj, si kristaliziraj misli in zožaj izbor!

5 osnovnih lastnosti, ki ustvarjajo najboljšo uporabniško izkušnjo!

V osnovi je pri izbiri vsake sup deske izredno pomembno, da ima deska čim več naslednjih lastnosti:

  • vzdržljivost – dolgoročna vzdržljivost prinaša ugodnejšo ceno deske,
  • dobra konstrukcija – pomembno je, da se sup pod težo suparja ne upogiba in lomi,
  • trdnost – boljša napihljivost prinaša večjo trdnost in posledično večjo stabilnost,
  • neprepustnost – sup lahko napihuješ vsak dan posebej ali pa enkrat na 3 tedne,
  • prenosljivost – sup nosiš po svetu, razlika v teži že za 2 kg je zelo opazna.

O specifikacijah, ki ustvarjajo te lastnosti, si lahko prebereš v blogu: Kako zgradba vpliva na kvaliteto supa!

5 vprašanj, k ti pomagajo izbrati pravo obliko sup deske

Dilemo, kakšno sup desko ti ali tvoja družina potrebujete, lahko razrešiš tako, da si odgovoriš na naslednja vprašanja:

1. KDO VSE BO UPORABLJAL NAPIHLJIVO SUP DESKO?

Zelo pomembno je, ali sup kupuješ osebno zase ali pa ga bo uporabljal/a tudi tvoj/a partner/ica? Mogoče kupuješ desko za celo družino? Ali kupuješ igračo, s katero se bodo na morju zamotili le otroci?

V kolikor bo desko uporabljajo več različnih oseb z različnimi interesi, je brez pomisleka najboljša izbira vsestranska deska, ki je izjemno stabilna in bo navdušila največji krog ljudi.

Če pa se za nakupom skriva tvoj osebni motiv, se poglobi v različne namene pri vprašanju številka 4.

Red Paddle Ride - najboljša izbira napihljivega supa za družino

2. KAKŠEN JE NIVO TVOJEGA ZNANJA OZ. KOLIKO IZKUŠENJ S SUPANJEM IMAŠ?

Če si med začetniki, ki so do sedaj supali le nekajkrat, ti predlagamo vsestransko sup desko, ki ima lastnosti, ki jih suparji začetniki potrebujejo (kakšne si lahko prebereš v blogu Sup deska za začetnike).

Če pa NE razmišljaš o prvem supu in ti ravnotežje NE dela nobenih preglavic, bi na tvojem mestu naredili korak naprej in razmislili o malo hitrejših supih. Prva nadgradnja vsestranskega supa je družina Sport, druga Voyager, tretja pa Elite. Z vsakim modelom pridobivamo na hitrosti, izgubljamo pa na stabilnosti.

Najprimernejša SUP deska za športnike

3. KOLIKO TEHTAŠ?

Verjamemo, da na to vprašanje ne odgovarjaš najraje, ampak je v primeru izbire napihljive sup deske zelo pomembno.

Cilj je poiskati najbolj optimalno desko za svojo težo – ne preveliko, saj je težje vodljiva in nerodna, in ne premajhno, saj je pomembno, da imamo čim manj upora in da nas deska drži nad vodo (ne da rijemo po vodi).

Razlikuj med priporočljivo težo in nosilnostjo!

Pri izbiri sup deske moramo biti pozorni na dva parametra: nosilnost je maksimalna možna teža, ki jo sup zdrži, priporočena teža pa je maksimalna teža, ki še zagotavlja dobro sup izkušnjo.

Če ima deska nosilnost 120 kg, še ne pomeni, da je primerna za osebo težko 120 kg, ampak je morda za lažjo osebo do 50 kg. Taka deska namreč nima dobre konstrukcije, da bi lahko zdržala večje teže (za primerjavo: nosilnosti okoli 100 kg predstavljajo slabšo kvaliteto, nosilnosti okoli 250 kg pa dobro kvaliteto desk).

SUP slabe kvalitete
sup deska najboljše kvalitete

Na zgornjih dveh slikah lahko na levi strani vidimo skoraj potopljeni sup, na desni pa enako obliko supa z boljšo konstrukcijo – do razlike pride zaradi boljše tehnologije izdelave in dodanih RSS letvic.

4. KAKŠEN NAMEN SE SKRIVA ZA NAKUPOM?

Vprašaj se, v kakšnih situacijah oz. zakaj boš sup najpogosteje uporabljal/a. Razlogi so lahko naslednji:

1. Druženje.

Kako izbrati sup, ki bo primeren za sprostitev v naravi ali zabavo, okrog katere se zberete s prijatelji in družino?

Poskusi vsestransko sup desko iz družine Ride (9’8 je primeren za lažje osebe do 80kg, 10’6 za osebe do 90kg in 10’8 do 120kg ali Aktiv 10’8 do 150kg), s katero bodo lahko supali čisto vsi člani družine, vključno z aktivno babico! Včasih tudi vsi naenkrat!

2. Vetrovna večfunkcionalnost.

Bi rad/a spoznal/a z windsupanjem? Oz. podaljšala uporabnost vrednost deske in se zabaval/a tudi takrat, ko je veter za supanje premočan in ne veš kako izbrati sup, ki ti bo to omogočal?

Odločiš se lahko med dvema modeloma velikosti 10’7, ki sta sicer po obliki vsestranska modela, imata pa vgrajen sistem za vpetje jadra. Wind 10’7 je primeren za supanje v lahkem vetru, Windsurf 10’7 pa tudi za wind-supanje močnejšem, saj v desko lahko vstavimo kobilico, zaradi katere deska bolje drži smer.

3. Vadbena večtifunkcionalnost.

Se v prostem času ukvarjaš z jogo, pilatesom in podobnim vadbam in bi prakso rad/a prenesla na vodo?

Aktiv 10’8 je super stabilna sup deska, primerna za izvajanje joge, pilatesa, vadbe z lastno težo. Model imajo zelo radi tudi otroci, saj jim zaradi nedrseče podlage pri skakanju z deske ne drsi.

4. Športno veslanje.

Si že ugotovil/a, da lahko fitnes in vodene vadbe zamenjaš s supanjem v naravi, vzdržuješ kondicijsko pripravljenost in definiraš obliko telesa s supom celo bolj učinkovito?

Razmisli med supoma z družin Sport ali Elite! Oba modela bolj držita smer in sta hitrejša od vsestranske družine Ride. Sport je v primerjavi z Elite počasnejši, vendar malo bolj stabilen in predstavlja najbolj verjetno nadgradnjo osnovnega supa. Elite supi so najhitrejši napihljivi supi, saj so najbolj tehnološko dovršeni (FFC sistem, RSS letvice, vodilo, Race smernik). Obe družini priporočamo, če bi rad/a veslal/a hitreje in prepoznaš pozitivne učinke, ki jih ima supanje kot vadba na tvoje telo.

5. Telesna vzdržljivost.

Te sprosti hitrejše veslanje?

Družina sup desk Elite je definitivno prava zate, še posebej, če obožuješ malo hitrejše veslanje oz. hitrejše premike z manj napora. Lahko izbiraš med 4 modeli: dolžina 12’6 s širino 26” in 28” ter dolžino 14′ Elite s širino 25” in 27”. Daljši in ožji sup je hitrejši, krajši in širši pa je stabilnejši.

6. Raziskovanje.

Ali si morda pomislil/a, da bi se s supom odpravil/a na kakšno daljšo turo?

Raziskovalna deska je prava izbira, sup je namenjen daljšim relacijam, raziskovanjem in ribičiji. Raziskovalec je dolg, hiter in izredno ploven. Sup je sicer manj okreten, ampak zaradi dolžine lažje premagujemo razdalje, razburkano morje. Voyager 13’2 je ultimativni raziskovalni sup, saj je tako hiter, da hitro narediš enkrat več km, kot si jih planiral/a. Točke vpetja za prevažanja tovora ima spredaj in zadaj, tako da enostavno s seboj vzameš šotor in hladilno skrinjo. Voyager 12’6 je malo krajši in širši, torej stabilnejši in bolj primeren za tiste, ki si želite hitrosti in malo več stabilnosti. 15 cm pa nas dvigne, ohrani gležnje suhe in ustvari občutek varnosti in udobja. Voyager pri supih je to, kar je Mercedes pri avtih.

Vse omenjene modele sup desk lahko tudi sam/a testiraš na naših testnih dnevih po Sloveniji.

Joga na SUPu
red paddle explorer - sup za daljše razdalje

5. IŠČEŠ UGODEN NAPIHLJIV SUP ALI KVALITETNO DESKO, KI TE BO SPREMLJALA NASLEDNJIH 10 LET?

Cena seveda igra veliko vlogo pri odločitvi, kateri sup izbrati. V raznih trgovskih centrih res lahko najdemo sup za 300€, ampak temu v resnici res težko rečemo sup. Specifikacije deske so zelo šibke. Ti supi so največji približek napihljivim blazinam in nakup tovrstnega supa bi odsvetovali v vsakem primeru. Sploh če nisi tako bogat/a, da bi ga lahko menjal/a vsak teden.

Življenjska doba supa je zelo predvidljiva glede na tehnologijo, s katero je sup narejen. Zato ti predlagamo, da ceno deliš s številom let, ko boš desko lahko uporabljal/a.

MSL fusion je najnovejša tehnologija, ki prinaša dolgoročno vzdržljivost – brez pretiravanja bodo ob pravilni rabi in vzdrževanju supi dočakali med 7 in 10 let. Red Paddle Co ne prinaša le dolgoročnega zadovoljstva, ampak tudi manj obremenjuje okolje, saj so deske v uporabi dalj časa.

Želiš več informacij o tem kako izbrati sup desko?

Upamo, da smo ti odgovorili na osnove vprašanja kako izbrati sup desko, a če želiž izvedeti več prenesi BREZPLAČEN Bananaway vodič, ki ti razloži način izdelave na vozne lastnosti in kvaliteto supa.

naroči brezplačni vodič

Preizkusi sup na testnih dnevih!

Testni dnevi sup desk Red Paddle Co. bodo potekali na različnih lokacijah po celi Sloveniji. Vabljen/a, da se nam pridružiš in deski preizkusiš tudi sam/a!

preveri lokacije

Če te zanima, zakaj prihaja do razlik v cenah supov, ali se splača kupiti dražji sup ter ali je cenejši sup res cenejši, si lahko prebereš tudi blog Primerjava cen razičnih sup desk.

SUP BLOG, KI TE UTEGNe ZANIMATI

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke
Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema