Kako izbrati pravo obliko napihljivega supa glede na namen in potrebe?

Kako izbrati sup glede na namen in potrebe

Napihljive sup deske glede na obliko in namen lahko razdelimo v 5 različnih skupin – vsestranske sup deske (allround sup), raziskovalne sup deske (touring sup), tekmovalne sup deske (race sup), sup deske za valove (surf sup) ter sup deske za divje vode (white water sup).

Ker pa se danes na trgu najde že veliko različnih blagovnih znamk supov, različnimi specifikacijami, z različno kvaliteto, ti bomo pomagali in te naučili, kako izbrati sup, ki ti bo ustrezal in ti bo služil in s teboj raziskoval mnogo let.

V blogu ti bomo zastavili 5 vprašanj, ki ti bodo pomagali skristalizirati misli in zožati izbor!

5 osnovnih lastnosti, ki ustvarjajo najboljšo uporabniško izkušnjo!

V osnovi je pri izbiri vsakega supa izredno pomembno, da ima čim več naslednjih lastnosti:

  • vzdržljivost – dolgoročna vzdržljivost prinaša ugodnejšo ceno,
  • dobra konstrukcija – pomembno je, da se sup pod težo suparja ne upogiba in lomi,
  • trdnost – boljša napihljivost (višji maksimalni pritiski) prinaša večjo trdnost in posledično večjo stabilnost,
  • neprepustnost – sup lahko napihuješ vsak dan posebej ali pa enkrat na 3 tedne,
  • prenosljivost – kako težak je sup za prenašati.

O specifikacijah, ki ustvarjajo te lastnosti, si lahko prebereš v blogu: Kako zgradba vpliva na kvaliteto supa!

REŠI KVIZ

Kviz je najlažji in najhitrejši način, da se dokoplješ do pravega supa. Zasnovali smo ga izkušeni inštruktorji supanja, ki podamo personalizirane predloge glede na tvoje izkušnje s supanjem, predstavo uporabe supa, težo in ceno. 

REŠI KVIZ - KATERI SUP JE PRIMEREN ZAME?

5 vprašanj, k ti pomagajo izbrati pravo obliko supa

Dilemo, kakšen sup ti ali tvoja družina potrebujete, lahko razrešiš tako, da si odgovoriš na naslednja vprašanja:

1. KDO VSE BO UPORABLJAL NAPIHLJIV SUP?

Zelo pomembno je, ali sup kupuješ osebno zase ali pa ga bo uporabljal/a tudi tvoj/a partner/ica? Mogoče kupuješ desko za celo družino? Ali kupuješ igračo, s katero se bodo na morju zamotili le otroci?

V kolikor bo desko uporabljajo več različnih oseb z različnimi interesi, je brez pomisleka najboljša izbira vsestranska deska, ki je izjemno stabilna in bo navdušila največji krog ljudi.

Če pa se za nakupom skriva tvoj osebni motiv, se poglobi v različne namene pri vprašanju številka 4.

Red Paddle Ride - najboljša izbira napihljivega supa za družino

2. KAKŠEN JE NIVO TVOJEGA ZNANJA OZ. KOLIKO IZKUŠENJ S SUPANJEM IMAŠ?

Če si med začetniki, ki so do sedaj supali le nekajkrat, ti predlagamo vsestransko sup desko z lastnostmi, ki jih suparji začetniki potrebujete (kakšne si lahko prebereš v blogu sup deska za začetnike).

Če pa NE razmišljaš o prvem supu in ti ravnotežje NE dela preglavic, bi na tvojem mestu naredili korak naprej in razmislili o malo hitrejših supih. Govorimo o touring oz. potovalnih supih ali celo na hitrih oz. potovalnih supih. 

Gladiator sup se napihne na 26 psi zato smo na supu izjemno stabilni

3. KOLIKO TEHTAŠ?

Verjamemo, da na to vprašanje ne odgovarjaš najraje, ampak je v primeru izbire napihljivega supa zelo pomembno.

Cilj je poiskati najbolj optimalen sup za svojo težo – ne preveliko, saj je težje vodljiva in nerodna, in ne premajhno, saj je pomembno, da imamo čim manj upora in da nas deska drži nad vodo (ne da rijemo po vodi).

Razlikuj med priporočljivo težo in nosilnostjo!

Pri izbiri sup deske moramo biti pozorni na dva parametra: nosilnost je maksimalna možna teža, ki jo sup zdrži, priporočena teža pa je maksimalna teža, ki še zagotavlja dobro sup izkušnjo.

Če ima deska nosilnost 120 kg, še ne pomeni, da je primerna za osebo težko 120 kg, ampak je morda za lažjo osebo do 50 kg. Taka deska namreč nima dobre konstrukcije, da bi lahko zdržala večje teže (za primerjavo: nosilnosti okoli 100 kg predstavljajo slabšo kvaliteto, nosilnosti okoli 250 kg pa dobro kvaliteto desk).

SUP slabe kvalitete
sup deska najboljše kvalitete

Na zgornjih dveh slikah lahko na levi strani vidimo skoraj potopljeni sup, na desni pa enako obliko supa z boljšo konstrukcijo – do razlike pride zaradi boljše tehnologije izdelave in dodanih RSS letvic.

4. KAKŠEN NAMEN SE SKRIVA ZA NAKUPOM?

Vprašaj se, v kakšnih situacijah oz. zakaj boš sup najpogosteje uporabljal/a. Razlogi so lahko naslednji:

4.1. Sup za druženje in zabavo z družino/prijatelji

Kako izbrati sup, ki bo primeren za sprostitev v naravi ali zabavo, okrog katere se zberete s prijatelji in družino?

Poskusi vsestransko sup desko, s katero bodo lahko supali čisto vsi člani družine, vključno z aktivno babico! Včasih tudi vsi naenkrat!

-25%
374,25 
-20%
503,20 
-20%
839,20 1.050,40 

4.2. Sup za raziskovanje in izletnikovanje

Ali si morda pomislil/a, da bi se s supom odpravil/a na kakšno daljšo turo?

Raziskovalna oz. touring deska je prava izbira, sup je namenjen daljšim relacijam, raziskovanjem in ribičiji. Raziskovalec je dolg, hiter in izredno ploven. Sup je sicer manj okreten, ampak zaradi dolžine lažje premagujemo razdalje, razburkano morje.

-20%
527,20 
RAZPRODANO
769,00 
-20%
975,20 1.242,40 
-20%
1.237,60 1.346,40 

4.3. Sup za supanje z vetrom

Bi rad/a spoznal/a z windsupanjem? Oz. podaljšala uporabnost vrednost deske in se zabaval/a tudi takrat, ko je veter za supanje premočan in ne veš kako izbrati sup, ki ti bo to omogočal?

V tem primeru ti svetujemo windsup – sup z mehanizmom za jadro in režo za gredlo, da sup dobro drži smer v supanju prečno na veter. Mehanizem na najnovejšem Windsurf supu ni več intergriran del supa, pač pa je pritrjen na sam sup. 

-15%
RAZPRODANO
1.189,15 

4.4. Sup za jogo, pilates ali telovadbo

Se v prostem času ukvarjaš z jogo, pilatesom in podobnim vadbam in bi prakso rad/a prenesla na vodo?

Aktiv 10’8 je super stabilna sup deska, primerna za izvajanje joge, pilatesa, vadbe z lastno težo. Model imajo zelo radi tudi otroci, saj jim zaradi nedrseče podlage pri skakanju z deske ne drsi.

4.5. Sup za športno veslanje in telesno vzdržljivost

Si že ugotovil/a, da lahko fitnes in vodene vadbe zamenjaš s supanjem v naravi, vzdržuješ kondicijsko pripravljenost in definiraš obliko telesa s supom celo bolj učinkovito? Te sprosti hitrejše veslanje?

Elite supi so najhitrejši napihljivi supi, saj so najbolj tehnološko dovršeni (FFC sistem, RSS letvice, vodilo, Race smernik). Elite supe ti priporočamo, če bi rad/a veslal/a hitreje in prepoznaš pozitivne učinke, ki jih ima supanje kot vadba na tvoje telo.

-20%
1.119,20 
-20%
1.199,20 

Vse te in še druge supa lahko tudi sam/a testiraš na naših testnih dnevih po Sloveniji.

Joga na SUPu
red paddle explorer - sup za daljše razdalje

5. IŠČEŠ UGODEN NAPIHLJIV SUP ALI KVALITETNO DESKO, KI TE BO SPREMLJALA NASLEDNJIH 10 LET?

Cena seveda igra veliko vlogo pri odločitvi, kateri sup izbrati. V raznih trgovskih centrih res lahko najdemo sup za 300€, ampak temu v resnici res težko rečemo sup. Specifikacije deske so zelo šibke. Ti supi so največji približek napihljivim blazinam in nakup tovrstnega supa bi odsvetovali v vsakem primeru. Sploh če nisi tako bogat/a, da bi ga lahko menjal/a vsak teden.

Ugodni supi so krasni za igro v zalivu, le malo bolj pazljivi mora biti pri rokovanju s supi, ne smemo jih vleži po plaži in še posebej moramo biti pazljivi pri pomolih, na katere so pogosto nalepljene školjke. 

Če nameravaš supati, ti toplo priporočamo sup z dvoplastno fusion tehnologijo, ki ne obljublja le daljše življenjske dobe, ampak se tudi bolje obnaša na vodi (beri, supaš lahko lažje na izletih 5km+). 

Če ceniš kvaliteto oz. če res nameravaš veliko supati, pa ti najbolj priporočamo supe z MSL tehnologijo. Red Paddle Co ima res daleč najboljše materiale, supi so najbolj vzdržljivi ter tudi edini jamčijo za kvaliteto s 5 letno garancijo. 

Želiš več informacij o tem kako izbrati sup desko?

Upamo, da smo ti odgovorili na osnove vprašanja kako izbrati sup desko, a če želiž izvedeti več prenesi BREZPLAČEN Bananaway vodič, ki ti razloži način izdelave na vozne lastnosti in kvaliteto supa.

naroči brezplačni vodič

Preizkusi sup na testnih dnevih!

Testni dnevi sup desk Red Paddle Co. bodo potekali na različnih lokacijah po celi Sloveniji. Vabljen/a, da se nam pridružiš in deski preizkusiš tudi sam/a!

preveri lokacije

Če te zanima, zakaj prihaja do razlik v cenah supov, ali se splača kupiti dražji sup ter ali je cenejši sup res cenejši, si lahko prebereš tudi blog Primerjava cen razičnih sup desk.

SUP BLOG, KI TE UTEGNe ZANIMATI

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke
Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema