Kako izbrati ustrezno desko za kajtanje?

DESKA ZA KAJTANJE: KAKŠNO IZBRATI V OSNOVI?

Twintip je osnovna in najpogosteje uporabljena oblika deske, ki jo uporabljamo pri kajtanju na mirnem oz. rahlo razburkanem morju. Twintip se imenuje zato, ker je simetrično oblikovana in se zato lahko z njo vozimo v obe smeri. Na vrhnjo stran deske pritrdimo pada in strapa, med katerima zataknemo stopala, na sredino deske pritrdimo ročaj, na spodnjo stran pa namestimo štiri smernike (ang. fins), ki nam kot že samo ime pove, pomagajo držati smer in zavijati.

Wave deska izgleda podobno kot surf deska in jo tudi uporabljamo za deskanje po valovih. Z njo se ne vozimo v obe smeri, ampak le v eno smer. Na desko lahko pritrdimo strape, ali pa kajtamo tudi brez njih, kar imenujemo “strapless kite surfing”.

Twintip Spark Best wave deska

Obstaja še nekaj drugih oblik desk, ki so izpeljanke iz twintip in wave desk, kot sta napr. skate in foil deska. Ker večina ljudi kajta s twintip deskami, se bomo razpisali o najpomembnejših značilnostih, ki vplivajo na vožnjo in jih moramo upoštevati, ko desko kupujemo.

MATERIAL KITE DESKE

V preteklosti so twintip deske izdelovali iz pene, ki je bila sicer lahka, vendar pa ni vzdražala velikih pritiskov, kar se je že pri kakšnih večjih skokih s slabšim “landingom” lahko slabo končalo. Dan danes proizvajalci za osnovo vzamejo sicer težji les, ki pa ga lepijo in kombinirajo s sintetičnimi, steklenimi, in karbonskimi vlakni. Z lepljenjem teh dodatkov pa zmanjšujejo težo deske in povečujejo fleks, zaradi katerih so deske veliko bolj vzdržljive, zmanjšujejo težo deske in povečujejo fleks. Med najlažje in najbolj primerne vrte lesa se uvšča Pavlowinia.

Sestava deske za kajtanje

Trdnost deske za kajtanje se ugotavlja tako, da desko z eno roko primeš na vrhu, s pritiskom druge roke na sredini pa jo poskusiš upogniti. Če se deska ne premakne kaj dosti, je trda, hitra, dobra pri ustvarjanju popa, ni pa ravno najboljša izbira za upwind. Srednja trdnost zagotavlja zelo dober nadzor nad desko v vseh pogojih, mehka pa je sicer malce počasnejša, ti jo pa zelo priporočamo, če se boš veliko vozil(a) po razburkanem morju, saj je najbolj udobna za vožnjo. Večina začetnih desk je v resnici mehkih.

UKRIVLJENOST KITE DESKE

Vsaka deska za kajtanje je ukrivljena do določene stopnje. Če gledamo ukrivljenost spodnje strani deske po širini, ugotaljamo konkavnost deske, če pa gledamo ukrivljenost do dolžini, določamo njen rocker.

Večina freeride desk je enokonkavnih, ki jih v primerjavi z ravnimi deskami lažje usmerjamo, bolje robijo in s tem pridobivajo na “up-windu” (kar je zelo pomembno pri začetnikih). Dvokonkavne so običajno deske, ki se uporabljajo za napredni freestyle oz wake, saj z dvojno ukrivlenostjo pridobijo togost na sredini, s kanali ustvarjajo večji pop in zmorejo oblažiti pristanke na vodi.

Konkavnost kite deske

Deska za kajtanje ima lahko minimalen, srednji ali velik rocker. Minimalne rokerje imajo večje deske, namenjene kajtanju v šibkem vetru, saj imajo veliko stika z vodo in zato veliko podlago izkoriščajo za maksimalno moč pri odrivanju vode (vožnja upwind). Velik rocker se bo zdel manjši, kot v resnici je. Najpogostejše je uporabljen pri naprednih wake deskah, ki so namenjene tudi vožnji na boxih in se dobro odzovejo pri hitrih pristankih. Veliki rockerji se bolje kot v šibkem vetru obnesejo v močnejšem vetru. Srednji rocker najdemo pri veliki večini desk, ki skušajo zadovoljiti povprečne kajtarske potrebe, deske so dobro odzovejo v vseh okoliščinah, nikjer pa ne iztopajo.

Rocker kite deske

OBLIKA KITE DESKE

Obliko deske za kajtanje določa razlika v širini na sredini in na koncu deske. Deska z bolj ravno obliko lahko izpodrini več vode kot deska z zaokrivljeno obliko, zaradi česar se kajtar z bolj ravno desko sicer z nizko hitrostjo lažje pelje pri manjšem vetru, kot kajtar z zaukrivljeno desko. Deska z bolj ravno obliko se bolje obnaša pri vožnji v rahlo valovitem oz. chopy morju, pri močnejšem vetru gre zelo lepo upwind. Bolj zaokrivljena deska pa je bolj odzivna deska, predvsem v močnejšem vetru, predlagamo ti jo v primeru, če s twintip desko nameravaš zapeljati med male valove.

Pri obliki deske se moramo dotakniti tudi oblike krajših stranic deske, ki so v osnovi lahko bolj kvadratne ali okrogle oblike (kvadratne sovpadajo z bolj ravno obliko deske, okrogle pa z zakrivljeno obliko deske). Deske z bolj kvadratno obliko ustvarijo večji pop, zato so boljše pri skokih, okrogle pa so bolj primerne za freeride. Nekatere krajše stranice imajo več majhnih repkov, ki pa bolj razpršujejo vodo. Da se ne bo zgodilo, da ti bo deska špricala direktno v obraz, se pred nakupom dvakrat pozanimaj o primernosti modela.

DOLŽINA IN ŠIRINA KITE DESKE

Začetnikom bo speljevanje lažje z daljšimi in širšimi deskami, ki imajo več površine, lažje izpodrivajo vodo, zaradi česar se je lažje postaviti na desko in kajtati upwind. Z napredovanjem si boš želel(a) manjšo in ožjo desko, ki bo lažja in tudi bolj okretna in zato bolj primerna za učenje obratov, obračanje na toe side in skoke. Za vožnjo v zelo šibkem vetru boš potreboval(a) t.i. low wind desko, ki je zelo dolga in široka (cca. 160 cm dolžine in 50 cm širine) in lahko izpodrine zelo veliko vode.

Širina deske je pogosto prezrt faktor pri izbiri deske, a je v resnici zelo pomembena. S širšo desko pridobiš večjo površino kot z daljšo in lažje speljuješ. S preširoko desko sicer zelo teško robiš.

Povprečna dolžina začetniških desk se giblje med 135 in 140 cm, širina pa okrog 42 cm.

KAKO DOLOČITI VELIKOST DESKE ZA KAJTANJE?

1) Najprej iz tabele razberi okvirno dolžino svoje deske glede na svoje kilograme:

  • manj kot 60 kg = do 132 cm
  • od 60 do 70 kg = 132 – 136 cm
  • od 70 do 90 kg = 136 – 145 cm
  • od 90 kg = 145 – 160 cm

2) Če imaš že nekaj izkušenj, predvsem pa zgodovino s podobnimi športi na deski (wake board, snowboard) in od kajtanja pričakuješ skoke in trike, lahko kakšen centimeter odvzameš.

3) Vprašaj se, v kakšnem vetru boš najpogosteje kajtal(a): če boš večinoma časa kajtal(a) v močnem vetru (25+), odvzami kakšen centimeter, če pa v šibkem vetru (10-15 vozlov) pa dodaj nekaj centimentrov.

4) Končno odločitev dolžine uskladi z izbiro oblike in ukrivljenosti deske. O detajlih pokramljaj z Bananaway prodajalcem.

KAJ PA GARANCIJA?

Pred nakupom še preveri, kako dobro v svoje delo verjame proizvajalec sam. Best kiteboarding npr. nenehno vlaga v razvoj in testiranje, uporablja le najboljše materiale, zato ob nakupu desk zagotavlja doživljensko garancijo!

Začetniška deska ni deska, ki jo uporabljaš le ob speljevanju, ampak deska, ki jo boš zaradi značilnostih, omenjenih v članku, lahko uporabljal(a) vsaj dve leti ali celo dlje. Dobra deska za kajtanje je ključna pri osvajanju novega terena, saj z dobrim občutkom na vodi napreduješ veliko hitreje. Če kljub obsežni razlagi odločitev še vedno ni najlažja, ti z veseljem pomagamo izbrati najbolj  primerno za tvoje potrebe, le oglasi se v Bananaway shopu. 😉

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Inštruktorica Lana o kajtarski Sardiniji

Lana je inštruktorica kajtanja, ki je z Goranom in energično ekipo tečajnikov septembra potovala na [...]

Kaj je kajtanje?

Kaj je kajtanje, kakšno opremo potrebujemo, kje lahko kajtamo, kdo lahko kajta in par splošnih [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema