Kako skrbeti za neoprensko obleko, da ti bo služila čim dlje?

Kako vzdrževati neoprensko obleko?

Neoprenska obleka je vredna zlata, saj nam omogoča več-urne vodne užitke tudi takrat, ko mogoče ozračje in voda nista več najbolj topla. Neoprenske obleke ne kupujemo vsako sezono, saj nam kvalitetne obleke ob pravilnem vzdrževanju zdržijo nekje 5 do 10 let. Kakšni so naši nasveti za vzdrževanje?

Kot smo se razpisali v vodiču: Kateri neopren? je vzdržljivost neoprenskega oblačila odvisna predvsem od kvalitete materiala neoprena, načina šivanja, kvalitete zadrge in samega kroja oblačila. Boljša kot je kvaliteta neoprena, več €€ bomo zanj odšteli in več energije bomo verjetno vložili v to, da bo neopren čim lepši čim dalj časa.

Kako poskrbeti za neopren po uporabi?

1. Splakni ga s konkretno količino hladne sladke vode po vsaki uporabi, in sicer znotraj in zunaj oblačila. Predlagamo, da se prvič stuširaš s sladko vodo še takrat, ko imaš neopren na sebi (spiranje z zunanje strani), doma pa neopren speri še z notranje strani.
2. Nameni neoprenu svoj obešalnik: neopren obesi na obešalnik in ga pusti, da se posuši. Obesi ga v senco, nikakor na sonce, saj bodo barve še tako ali tako sčasoma zbledele na soncu.
3. Obrni neopren večkrat zaporedoma: od znotraj navzven in obratno, da se posuši res dobro.
4. Shrani ga v suh in temen prostor, predlagamo, da visi na svojem obešalniku, če ga ne boš uporabljal/a dlje časa, ga dodatno lahko zaščitiš s kakšno zaščitno vrečo.

Še par dodatnih nasvetov…

5. Nikoli ne uporabljaj pralnega stroja ali sušilnega stroja.
6. Vedno bodi previden/a pri oblačenju in slačenju, naj se ti ne mudi preveč. Odvisno od kvalitete in debeline neoprena se lahko hitro kje zatrga. Predlagamo, da neoprensko obleko primež z blazinicam prstov in ne z nohti.
7. Uporabjaj namenjski šampon za neopren: po kakšnih daljših počitnicah na morju, neoprensko oblačilo očisti z namenjskim šamponom, ki ne odstrani le neprijetnih vonjav, pač pa neopren tudi dezinfecira in pobije mikrobe.

 

Kako očistiš neoprensko obleko s šamponom?

[activecampaign form=37 css=1]

Imaš ti kakšen nasvet?

Deli ga z nami v komentarju spodaj. 😉

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Kajtarka o supanju: včasih sem se supanju smejala, danes imam sup tudi sama

Ko sem prvič opazovala suparje, sem si mislila, da je to neka modna muha, ki [...]

[activecampaign form=37 css=1]
Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema