Kako skrbeti za neoprensko obleko, da ti bo služila čim dlje?

Kako vzdrževati neoprensko obleko?

Neoprenska obleka je vredna zlata, saj nam omogoča več-urne vodne užitke tudi takrat, ko mogoče ozračje in voda nista več najbolj topla.

Neoprenske obleke ne kupujemo vsako sezono, saj kvalitetne obleke ob pravilnem vzdrževanju zdržijo nekje 5 do 10 let. Kakšni so naši nasveti za vzdrževanje neoprenske obleke?

Kot smo se razpisali v vodiču: Kateri neopren? je vzdržljivost neoprenskega oblačila odvisna predvsem od kvalitete materiala neoprena, načina šivanja, kvalitete zadrge in samega kroja oblačila.

Boljša kot je kvaliteta neoprena, več €€ bomo zanj odšteli in z malo naše energije in nege lahko poskrbimo, da nam bo neopren služil dolgo časa. 

NASVETI ZA VZDRŽEVANJE NEOPRENA

Se sprašuješ, kako neopren prati, kako neopren sušiti ter vzdrževati neopren po uporabi?

1. Neopren splakni s konkretno količino hladne sladke vode po vsaki uporabi, in sicer znotraj in zunaj oblačila. Predlagamo, da se prvič stuširaš s sladko vodo še takrat, ko imaš neopren na sebi (spiranje z zunanje strani), doma pa neopren speri še z notranje strani.

2. Neoprenu nameni svoj obešalnik: neopren obesi na obešalnik in ga pusti, da se posuši. Obesi ga v senco, nikakor na sonce, saj bodo barve še tako ali tako sčasoma zbledele na soncu.

3. Neopren obrni večkrat zaporedoma: od znotraj navzven in obratno, da se posuši res dobro.

4. Neopren shrani v suh in temen prostor, predlagamo, da visi na svojem obešalniku, če ga ne boš uporabljal/a dlje časa, ga dodatno lahko zaščitiš s kakšno zaščitno vrečo.

5. Neoprena ne peri v pralnem ali sušilnem stoju.

6. Vedno bodi previden/a pri oblačenju in slačenju neoprena, naj se ti ne mudi preveč. Odvisno od kvalitete in debeline neoprena se lahko hitro kje zatrga. Predlagamo, da neoprensko obleko primež z blazinicam prstov in ne z nohti.

 

7. Uporabjaj namenjsko čistilo za neopren: po kakšnih daljših počitnicah na morju, neoprensko oblačilo očisti z namenjskim šamponom, ki ne odstrani le neprijetnih vonjav, pač pa neopren tudi dezinfecira in pobije mikrobe.

Kako očistiš neopren s čistilom za neopren?

Oglej si video, v katerem Špela prikaže, kako uporabiti čistilo za neopren. 

Imaš ti kakšen nasvet?

Deli ga z nami v komentarju spodaj. 😉

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Kajtarka o supanju: včasih sem se supanju smejala, danes imam sup tudi sama

Ko sem prvič opazovala suparje, sem si mislila, da je to neka modna muha, ki [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema