Kako načrtovati SUP turo z vremensko napovedjo?

Kako spremljati vremensko napoved pri supanju in portnih aktivnostih

Si tudi ti ta vikend zaradi napovedanega dežja ostal/a doma? Klub izjemno slabi vremenski napovedi sva z Matijem en dan supala po reki Vipavi, drugi dan pa se nastavljala soncu na reki Soči.

V blogu te bomo naučili podrobneje pogledati vremensko napoved, da boš v letošnji sezoni imel/a čim več suparskih dni na vodi tudi ti!

Zaupaj zaupanja vrednim virom vremenske napovedi!

Vremenska napoved na Googlu in Accuweather je zelo splošna in nenatančna. Obe strani deževni dan razglasita že pri 30% možnosti za padavine in hkrati napovesta dež na širšemu območju, kot dejansko pada.

Spremljaj lokalno vremensko napoved!

Aladin je pravi naslov, kamor se obrneš vsakič, ko bi vikend rad/a izkoristil/a za karkoli drugega kot poležavanje na kavču!

Skoraj vedno se najde neka luknja, kamor lahko stisneš svojo aktivnost, samo najti jo moraš!

Vreme preveri v treh korakih!

Vreme je hitro spremenljivo, ker se ves čas spreminjajo temperatura, pritisk, vlažnost zraka, veter, oblaki, količina padavin, itd. Zato je zelo pomembno, da pri načrtovanju svojih aktivnostih raje dva krat preverimo vremensko napoved kot noben krat. Vremensko napoved preveri v treh korakih:

1. korak: Preveri padavine

Obišči Arsovo stran meteo.si, klikni na Vreme podrobneje in izberi modele prikaza Aladin.

Pod zemljevidom Slovenije se ti izrišejo različni modeli napovedi vremena: padavine, temperatura, veter pri tleh, veter na nadmorski višini 700m in 1500m.

Prikaz izbora aladin modela vremenske napovedi

Poglej napoved po urah! S klikom na puščici spodaj spremljaš nastajanje in premik padavin po Sloveniji. Bela barva nakazuje sonce, sivine gostost oblakov, različne barve zelene pa različno količino padavin na posameznem območju.

Podrobna napoved je vidna le za 3 dni v naprej, datum in čas pa lahko razbereš v desnem spodnjem kotu.

Padavine po Sloveniji

Iz zgornje in spodnje slike, ki prikazujeta napoved v 3 urnem zamiku, lahko razberemo, da se bodo padavine pomikale iz zahoda proti vzhodu. Zato bomo izlet namesto v mariborskem koncu načrtovali na obali, kjer nas bo sonce pričakalo že ob 10ih zjutraj.

2. Korak: preveri veter

Kljub temu, da se bomo padavinam na zahodu izognili, pa ne pomeni, da so pogoji za supanje primerni. Največji sovražnik ljubiteljev supanja je veter, zato moramo nujno preveriti, kakšna je napoved na tem področju.

Preveri veter po regijah! Pri vetrovni napovedi imamo možnost podrobnejšega vpogleda po regijah. Puščice nakazujejo smer vetra, barve pa jakost vetra.

Spodnja slika prikazuje, da bo na primorskem v jutranjem času pihala blaga burja z jakostjo nekje 5-7m2/s (10-15 vozlov), kar je za suparje že premočno (še posebej problematična je smer vetra, ki piha od obale proti morju).

Napoved vetra ob obali

Se bo veter krepil ali umaknil? Seveda nas zanima, kaj se bo z vetrom dogajalo čez dan, tako da s premikom puščice ugotovimo, da se bo veter umiril šele popoldan.

Zato je bolje poiskati alternativo, ki pa je Spodnje Soška dolina, saj bo na tem območju cel dan bolj ali manj stanoviten vreme.

3. Korak: poglej radarsko sliko

Radarska slika nam prikaže padavine v realnem času in jo pogledamo preden gremo na vodo, da vidimo ali na nas preži kakšna nepredvidljiva fronta oz. vročinska nevihta.

Radarsko sliko je dobro preveriti takrat, ko se na nebu na hitro začnejo nabirati oblaki, saj iz nje vidimo, iz katere strani prihaja nevihta in kam bo šla.

Radarsko sliko najdemo na vstopni strani meteo.arso.gov.si.

Vnaprej pomisli na varno supanje!

Podrobno preverjanje vremenske napovedi je za suparje res izredno pomembno. Če spremljamo le splošno napoved, se lažje zgodi, da nas preseneti kaj nepredvidljivega.

Največkrat nas preseneti veter, poleti tudi vročinske nevihte, ki se razvijajo zelo hitro in jih zato tudi lokalna vremenska napoved težje napove. Zato ne pozabi na radarsko sliko.

V branje ti priporočamo tudi e-knjigo Supam z glavo, v kateri na 61ih straneh identificiramo tudi vse druge nevarnosti, povezane z vodami in obalo ter podamo 10 zlatih pravih za varno supanje v Sloveniji. 

Naberi čim več suparskih dni!

Sedaj vemo, kako svoje suparske podvige načrtovati glede na vreme! Včasih se bo potrebno zapeljati tudi izven Slovenije, poletje namreč lahko vedno najdemo tudi kje drugje. 

Pripravili smo tudi nekaj idej za najlepše pomladanske suparske podvige!

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Kako se motivirati za supanje tudi v slabem vremenu?

Supanje, tek, pohodništvo in nekatere druge aktivnosti, lahko izvajamo v vseh vremenskih razmerah, tudi ko [...]

Tečaj supanja: zakaj ga priporočamo?

Eden od razlogov, zakaj se supanje tako hitro širi in zakaj z vsakim dnem uspe [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja