Kako vzdrževati napihljivo sup desko, da ti bo čim dlje dobro služila?

Sup deska niso športni copati, ki jih spotoma kupiš, ko se ti stari obrabijo, ampak je naložba za katero želimo, da traja čim dlje. Prav zato je pomembno, da investiraš v kakovostno desko (poglobi se v kvaliteto materialov in tehnologijo, s katerima je povezana predvsem vzdržljivost napihljive sup deske) in verjemi, prav za takšno desko boš res želel/a lepo skrbeti.

Da bo tvoj napihljiv sup v atletski formi čim dlje štel kilometre, upoštevaj nasvete iz prve roke.

SUP relax Lake Bled Slovenia

Kako vzdrževati sup?

Pripravili smo 10 konkretnih nasvetov za vzdrževanje napihljive sup deske, sicer pa si nasvete glede prve uporabe supa, pospravljanja in zimovanja supa lahko prebereš na strani Supanje za začetnike. No pa začnimo. 

1. PO UPORABI V MORJU DESKO SPLAKNI

Deske ni potrebno spirati čisto po vsaki uporabi, ti pa zelo priporočamo, da jo dobro opreš po zaključenih počitnicah na morju. Tudi po enodnevnem podvigu na morju – da jo hitro spereš in posušiš, ti bo vzelo le 2 minuti tvojega časa.

2. NAJ BO DESKA PO UPORABI SUHA

Preden začenjaš desko pospravljati, počakaj, da se dobro posuši. Predvsem je fino, da je suha tudi nedrseča podloga. S seboj je pametno imeti tudi brisačo, s katero sup osušiš, ko tega časa nimaš. Z brisačo odstraniš tudi morebitno umazanijo in alge.

3. NE ZVIJAJ NAPIHLJIVE SUP DESKE PREVEČ NA TESNO

Raje kot na okroglo in na tesno, jo zvijaj na ovalno, ker se bo material prepognil manjkrat. Ko prideš do predela s smerniki, se s težo ne opiraj na smernike. Predlagamo, da napihljivo sup desko zviješ okoli pumpe.

4. PAZI, KAKO ODLAGAŠ DESKO

Pazljivi moramo biti na smernike, zlasti če ima naš sup daljši smernik. Odložimo ga s smernikom navzgor in smernik takoj odstranimo, da se izognemo potencialni nesreči.

Če ima tvoja deska krajše smernike, jo načeloma lahko postavimo s fini navzdol. Bolj je pomembno, iz kako vzdržljive plastike so fini narejeni, nekateri se namreč hitro poškodujejo, zato ne hodite po supu.

5. NE VLECI SUP DESKE PO TLEH

Ko sup desko prenašaš jo z ravno hrbtenico dvigni od tal, tako da boš preprečil/a poškodbe, odrgnine in zareze. Ko daješ sup desko v vodo, odkorakaj v vodo do višine kolen, nato sup postavi v vodo tako, da bo obrnjen vzporedno z obalo. Tako boš poskrbel/a, da bodo smerniki v vodi, z odrivom od obale pa smerniki ne bodo drseli po kamnih.

6. SUPA NE IZPOSTAVLJAJ SONCU

Ne glede na to, da so supi narejeni za »uživancijo na soncu«, je za desko vedno bolje, da jo po uporabi postavimo stran od direktne sončne svetlobe (v senco). Tako bo manj zbledela in lepše izgledala dalj časa.

Pesek, kamenje in celo asfalt v bližini se lahko segrejejo tudi do 50 stopinj Celzija, kar pa tako kot na našo kožo slabo vpliva tudi na našo desko. Odsvetujemo tudi izbiro temnih odtenkov supov, ki se še prej segrejejo.

7. NAJ TVOJ KUŽA SEDI NA DODATNI ZAŠČITI

Supanje s kužkom je super, a vseeno previdnost ni odveč. S kremplji lahko tvoj štirinožec poškoduje desko, zato ti svetujemo, da s seboj vzameš nedrsečo podlago. Kužkom na supu včasih drsi, saj spredaj nimajo nedrseče podlage, zato bo dodatna zaščita prišla obema prav.

supanje-na-kolpi

8. PAZI NA VESLO

Ne le na desko, paziti moraš tudi na svoje veslo. Ne odrivaj se ob skale, saj se bo tako veslo hitro poškodovalo. Če je tvoje veslo drago, priporočamo ovitek, s katerim ga boš zaščitil/a.

9. SKLADIŠČI GA PRAVILNO

Če deske ne uporabljaš dlje časa, je pomembno, da je spravljena v hladnem in suhem prostoru. Nikar je ne skladišči direktno na sončni svetlobi. Skladiščenje čez zimo ima par specifik, zato si preberi še blog Kako shraniti sup desko čez zimo.

10. POŠKODBE NEMUDOMA SANIRAJ

Če opaziš poškodbe na tvoji deski, jih nemudoma saniraj in popravi. Nikar ne uporabljaj poškodovanega supa, saj lahko pride še do večjih poškodb. Če potrebuješ pri tem pomoč, prinesi desko na servis supa, popravili smo kar nekaj kosov sup opreme.

Imaš še kakšno dobro prakso? Zaupaj nam svoj trik v komentarju!

 
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Add to cart
 • Description
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Availability
 • Additional information
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Primerjaj
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping