Kako vzdrževati sup desko, da bo čim dlje lepa in ti dobro služila?

kako vzdrževati sup desko?

Sup niso športni copati, ki jih spotoma kupiš, ko se ti stari obrabijo, ampak je naložba za katero želimo, da traja čim dlje. Prav zato je pomembno, da investiraš v kakovostno desko (poglobi se v kvaliteto materialov in tehnologijo, s katerima je povezana predvsem vzdržljivost napihljive sup deske) in verjemi, prav za takšno desko boš res želel/a lepo skrbeti.

Kako vzdrževati sup desko? V blogu delimo 12 nasvetov, ki ti bodo pomagali vzdrževati sup v altetski podobi, da bo sup doživel čim lepšo starost.

SUP relax Lake Bled Slovenia

Kako vzdrževati sup desko?

Življenjska doba supa je odvisna od materialov, od tehnologije izdelave, od pogostosti tvoje uporabe ter seveda tudi od tega, kako skrbiš za vzdrževanje supa.

Pripravili smo 11 konkretnih nasvetov o tem, kako vzdrževati sup desko tekom leta, ko jo prestavljaš med različnimi lokacijami. Pripraviti smo tudi nasvete glede prvega napihovanja supa, pospravljanja in zimovanja supa, ki si jih lahko prebereš na strani Supanje za začetnike. No pa začnimo.

1. ČIŠČENJE SUP DESKE

Sup deske ni potrebno čistiti po čisto vsaki uporabi. Priporočljivo je desko splakniti s sladko vodo po zaključenih počitnicah na morju oz. vedno, ko na njej opaziš kakšno umazanijo od prsti, peska ali trave.

Kako najbolje očistiti sup? Sup lahko umiješ z blagim milom, lahko pa uporabiš namensko čistilo za sup August race, ki poleg trdovratnejših madežev odstrani oksidirano sol in usedline, ki sup globinsko očisti.

39,00 

2. SUP DESKA NAJ BO PO UPORABI SUHA

Preden začenjaš sup desko pospravljati, počakaj, da se dobro posuši. Predvsem je fino, da je suha tudi nedrseča podloga. S seboj je pametno imeti tudi brisačo, s katero sup osušiš, ko tega časa nimaš. Z brisačo odstraniš tudi morebitno umazanijo in alge.

3. NE ZVIJAJ SUP DESKE PREVEČ NA TESNO

Raje kot na okroglo in na tesno, jo zvijaj na ovalno, ker se bo material prepognil manjkrat. Ko prideš do predela s smerniki, se s težo ne opiraj na smernike. Predlagamo, da napihljivo sup desko zviješ okoli pumpe.

4. PAZI, KAKO ODLAGAŠ DESKO

Pazljivi moramo biti na smernike, zlasti če ima naš sup daljši smernik. Odložimo ga s smernikom navzgor in smernik takoj odstranimo, da se izognemo potencialni nesreči.

Če ima tvoja deska krajše smernike, jo načeloma lahko postavimo s fini navzdol. Bolj je pomembno, iz kako vzdržljive plastike so fini narejeni, nekateri se namreč hitro poškodujejo, zato ne hodite po supu.

5. NE VLECI SUPA PO TLEH

Ko sup prenašaš ga z ravno hrbtenico dvigni od tal, tako da boš preprečil/a poškodbe, odrgnine in zareze. Ko daješ sup v vodo, odkorakaj v vodo do višine kolen, nato sup postavi v vodo tako, da bo obrnjen vzporedno z obalo. Tako boš poskrbel/a, da bodo smerniki v vodi, z odrivom od obale pa smerniki ne bodo drseli po kamnih.

6. PAZI, KAKO SUP VOZIŠ Z VOZIČKOM

Če si pri prenašanju supa na plažo pomagaš s sup vozičkom, bodi pozoren/a, kako sup namestiš na voziček, da z repom supa slučajno ne drsaš po tleh, saj tako lahko odstraniš zgornjo stran PVC materiala.

7. SUPA NE IZPOSTAVLJAJ SONCU

Ne glede na to, da so supi narejeni za »uživancijo na soncu«, je za desko vedno bolje, da jo po uporabi postavimo stran od direktne sončne svetlobe (v senco). Tako bo manj zbledela in lepše izgledala dalj časa.

Pesek, kamenje in celo asfalt v bližini se lahko segrejejo tudi do 50 stopinj Celzija, kar pa tako kot na našo kožo slabo vpliva tudi na našo desko. Odsvetujemo tudi izbiro temnih odtenkov supov, ki se še prej segrejejo.

8. ZAŠČITI SUP PRED UV SEVANJEM

Ne sol, UV svetloba najbolj vpliva na življenjsko dobo tvojega supa, saj v parih sezonah lahko oslabi materiali. Zaščiti svoj sup s sprejem proti UV sevanju in ga zaščiti tako, kot s sončno kremo zaščitiš svojo kožo.

9. NAJ TVOJ KUŽA SEDI NA DODATNI ZAŠČITI

Supanje s psom je super, a vseeno previdnost ni odveč. S kremplji lahko tvoj štirinožec poškoduje desko, zato ti svetujemo, da s seboj vzameš nedrsečo podlago. Psu na supu včasih drsi, saj spredaj nima nedrseče podlage, zato bo dodatna zaščita prišla obema prav.

Pripravili smo tudi video Izdelava nedrseče podloge za psa, ki prikazuje, kako psu narediti podlogo, da mu spredaj na supu ne bo drselo in da se bo počutil kot kralj.

supanje-na-kolpi

10. PAZI NA VESLO

Ne le na desko, paziti moraš tudi na svoje veslo. Ne odrivaj se ob skale, saj se bo tako veslo hitro poškodovalo. Če je tvoje veslo drago, priporočamo ovitek, s katerim ga boš zaščitil/a.

11. SKLADIŠČI GA PRAVILNO

Če deske ne uporabljaš dlje časa, je pomembno, da je spravljena v hladnem in suhem prostoru. Nikar je ne skladišči direktno na sončni svetlobi. Skladiščenje čez zimo ima par specifik, zato si preberi še blog Kako shraniti sup desko čez zimo.

12. POŠKODBE NEMUDOMA SANIRAJ

Če opaziš poškodbe na tvoji deski, jih nemudoma saniraj in popravi. Nikar ne uporabljaj poškodovanega supa, saj lahko pride še do večjih poškodb. Če potrebuješ pri tem pomoč, prinesi desko na servis supa, popravili smo kar nekaj kosov sup opreme.

Imaš še kakšno dobro prakso o tem, kako vzdrževati sup? Zaupaj nam svoj trik v komentarju!

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

8 stvari, ki jih moraš na supu preveriti pred novo sezono!

Zimska hibernacija se počasi končuje, kmalu se bo začela glavna suparska sezona. Če je tvoj [...]

Prvič na supu: pa kaj če padeš vodo, saj je samo voda!

Te že dalj časa mika, da bi poskusil/a supati, a te je strah, da boš [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema