Kakšen sup kupiti: kaj se lahko naučiš iz večletnih izkušenj suparja Jožeta?

Dolgoletni supar deli svojo izkušnjo

Nakup pravega supa je veliko vprašanje. Danes je ogromno informacij, iz katerih moramo izključiti zavajujoče, kar je za laika zelo težko, prava izbira pa ni tako zelo poceni. Se sprašujete, če je vredno, kajne?

S to dilemo se je supar Jože srečal že pred leti in je sledil dokaj logični poti, ki predstavlja tudi pot večine kupcev supa. Ko smo ga vprašali, ali bi z bralci našega bloga delil svojo izkušnjo, je odvrnil: “Seveda, z veseljem bi komu prihranil kakšen nepotreben korak!”. No, tu je njegova zgodba…

JOŽETOVA ZGODBA

Kakšen SUP je dober, zakaj je ta boljši ali oni slabši, zakaj eden stane 300€, drugi pa 1500€ ?

To je nekaj vprašanj, ki se ti podijo po glavi, ko kupuješ prvi SUP.

Tudi meni so se, čeprav takrat, ko sem kupoval prvega, pri nas še ni bilo skoraj nobene izbire. V trgovinah jih še niso imeli, na spletu pa si našel v glavnem ponudbe tujih trgovcev in proizvajalcev ter Bananaway. No, bil je še en prodajalec, ki je poleg vsega tehničnega materiala prodajal tudi SUP in veslo.

 
Suparjeva osebna izkušnja

Gledaš cene in seveda, normalno, kupiš cenejšega. Za 300€ smo dobili SUP. 270 cm dolžine, 10 cm debeline. Glavni smo. Hura! Gremo na vodo. Napihniti ga moram seveda jaz, ker sem moški. Prvi je na njem otrok, zaradi katere smo ga kupili. Trener (hči trenira smučanje) je rekel, da je odličen za stabilizacijo, ravnotežje, noge… Pelje se, kot da ima vgrajen žiroskop. Žena je prva v vodi, potem tudi jaz. Saj niti ni tako lahko. Kako pa veslaš, se obrneš, kako z valovi in proti njim?

Prve učne izkušnje

Nam bo povedal stric Google. Gledam, poslušam, naslednji dan vse preizkusimo. To je že bolje. Iščem dalje. Ponovno naletim na Bananaway. Imajo SUPe, posojajo, organizirajo vožnje, izvedejo tečaj. Kaj mi bodo, bom že sam.

Po koncu poletja, ko smo na SUPu preživeli kar lep del dopusta, gremo na tečaj supanja . Banane (po naše) ga organizirajo na Mostu na Soči.

Če ti supanje do takrat ni bilo všeč, ti takrat postane.

SUPi so večji, na njih kar sam stojiš, Špela prijazna, vse kar pokaže, se ti zdi tako enostavno. Svoje pa doda še Soča, ki te kar pomirja, sprosti. Še jezen nisi, ko sem in tja »tresneš« v ledeno mrzlo vodo.

Takrat sem se srečal z drugo dimenzijo SUPa. Razlika? Da, bistvena! Daljši, širši, bolj napihnjen, kar vse pomeni, da je bolj stabilen. Navdušenje. Ko sem izvedel da stane 800€, me navdušenje malo mine. Toliko pa ne dam!

Nakup novih supov

Naslednjo pomlad pripeljem iz Francije od njihovega distributerja osem SUPov. Sam obdržim štiri, od tega tri različne.

To je že bolje od prvega. SUPi so bolj stabilni, na njih sta lahko tudi dva, predvsem na štirici.Dvojka in trojka se razlikujeta. Tanjši in manj napihnjen se prej upogne, tudi pod še dovoljeno težo. Trojka je znatno boljša, štirica pa je pravi Titanik. Na njega še danes postavimo vse, ki prvič stopijo na SUP.

Seveda smo vsi navdušeni. Gremo na Dravo, na Ptujsko jezero, Velenjsko jezero, naše so vse gramoznice, najbolj pa jih izkoristimo na morju.Počasi je prvi SUP potisnjen na stran, dvojka je vedno v rezervi. Manjša sta, bolj potoneta, manj stabilna, raje smo na večjih.

SUP

dolžina

širina

debelina

pritisk

nosilnost

2

330cm (10`/10“)

80

10 cm (4“)

10 psi

90 kg

3

330cm (10`/10“)

80

15 cm (6“)

15 psi

110 kg

4

360 cm (11`/10“)

85

15 cm (6“)

15 psi

140 kg

Čez dve leti nam prične drseti podloga, na kateri stojiš. Sicer malo, ampak na valovih se počutiš malce nelagodno. Ker smo vedno več na SUPih,  spremljamo novitete in preizkušamo razne boljše. Seveda tudi dražje. Do sedaj smo preizkusili SUPe petih proizvajalcev. Zaradi korektnosti do proizvajalcev in prodajalcev jih ne bom imenoval.

Spoznavanje z red paddlom

Potem pa na Dravi srečamo Špelo. Beseda da besedo in že stojimo na njihovih SUPih. Preizkusimo šest različnih in ponovno sem navdušen nad njihovimi SUPi. Sedaj že opažam razliko, vem kaj želim in kaj preizkušam. Njihovi SUPi ti to nudijo. In me prepričajo. Kupimo dva SUPa Red Paddle  Voyager 12´6´´. Prava raketa. Stabilen, trden, vendar zaradi načina izdelave nič težji, z bočno ojačitvijo. Lepo drži smer in z lahkoto ga obvladaš tudi na nemirnem morju. Lepo greš lahko na večje razdalje. Pet, deset ali več kilometrov. In takoj je »padla« Zrmanja, ter še nekaj večjih razdalj med kraji ob obali. Naslednje je ..?

Za zaključek. Šola, ki jo plačaš sam, je najdražja. Že takoj na začetku bi kupil SUP Red Paddle in bi privarčeval kar nekaj. Saj ne rečem, da so drugi zanič. So dobri, ampak tale je Rolls-Royce.

Premislite, ko izbirate in kupujete SUP. Pri tem pa ne pozabite na znan pregovor, da niste tako bogati, da bi poceni kupovali.

Gostujoči blog je napisal: Jože Damiš

 
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

5 pomembnih vprašanj, ki si jih moraš zastaviti pred nakupom družinskega supa

V tokratnem blogu se bomo direktno razpisali o sup deskah, ki so bolj primerne za [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Ljudje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja