Katere mišice uporabljamo pri supanju?

-katere-mišice-uporabljamo-pri-supanju-

Pri supanju res uporabljamo celo telo? Katere so ključne mišice? Na to temo so se za Adventure Sport Network razpisali pri SUP Magazine-u, kjer so pod drobnogled  vzeli mišice, ki delujejo ob pravilnem sup zavesljaju.

Sledi povzetek članka: The Many Muscles Used During a Standup Paddle Stroke.

 

So za dober zaveslaj res ključne roke?

Medtem ko so Hulku podobne mišice vsekakor koristne, se pravilna tehnika zavesljaja opira na simfonijo mišic celega telesa, ki delujejo skupaj v vsaki fazi zavesljaja. Ogromni bicepsi in podkovani tricepsi so super, vendar pa so v nasprotju s splošnim prepričanjem začetnikov za močan zaveslaj bolj pomembne druge mišice.

Hrbet in jedro sta tista, ki bosta ob pravilni tehniki opravljala večino dela, kar je pravo olajšanje, saj sta to bistveno močnejši mišični skupini, kakor pa roke, zato lahko s pravilno tehniko naredimo več kilometrov z manj napora.

Mnoge mišice, ki jih med supanjem uporabimo za zaveslaj

Če se tvoje roke hitro utrudijo, pomeni, da nimaš pravilne tehnike veslanja. Dobra novice je ta, da gre za hitro rešljiv problem, delo moraš prenesti z rok na hrbet in jedro.

Tu so razčlenjene glavne mišice, ki so vpletene v pravilni sup zavesljaj in kako jih uporabljamo za hitrejše, daljše in manj naporno supanje.

katere-mišice-uporabljamo-pri-supanju

Jedro

Kljub temu, da se morda zdi proti-intuitivno, je glavni vir moči pri pravilnem sup zaveslaju jedro.

Bolj kot to, da se za poteg vesla nazaj proti telesu zanašamo na roke in ramena, se poskušamo rahlo pokrčiti s prsmi in podaljšati ramo na strani vesla, da s tem aktiviramo trebušne in stranske trebušne mišice in se z njimi potisnemo naprej do mesta, kjer smo veslo položili v vodo.

Tu kombiniramo uporabo hrbta in jedra, ob pravilni izvedbi sta obe mišični skupini enako mirno targetirani.

Hrbet

Dober sup zaveslaj aktivira tudi pas, s katerim poveča doseg in preko zgornjega dela rok in prenese večino napora na hrbet in jedro – dve izmed najmočnejših mišičnih skupin.

Da popolno izkoristimo zgornji del hrbta (deltoidne in trapezoidne mišice), veslo dobro potisnemo v vodo.

Ramena

Da optimiziramo tehniko zavesljaja in iz vsake mišične skupine dobimo največ moči, je pomembno, da na ramena gledamo kot na sidro med našim virom moči (hrbtom in jedrom) in vzvodnimi udi (nadlahtmi in podlahtmi).

Rame naj bi bile ves čas angažirane, vendar ne kot glavni vir moči za sam zaveslaj. Konstantno dvigovanje, spuščanje in potiskanje vesla od ramen veliko zahteva, zato bo njihova moč izboljšala delovanje vseh ostalih mišic, ki so vpete v zaveslaj. Rame so sicer zelo pomembne pri povečevanju dosega.

Izboljšaj svoj zaveslaj!

Če bi rad/a veslal/a s pravilnejšo tehniko, se nam lahko pridružiš na nadaljevalnem tečaju supanja, kjer pod drobnogled vzamemo prav vse faze zavesljaja, odpravimo tvoje napake in aktiviramo prave mišice.

Bloga, ki te utegneta zanimati

13 najpogostejših napak suparjev začetnikov

Vsak novopečeni supar med spoznavanjem supanja naredi kakšno napako. Ampak katere so najpogostejše napake suparjev [...]

Kako Bananaway skrbi za usposobljenost svojih SUP inštruktorjev?

»Učiti se, učiti se in še enkrat učiti se!« Te besede ja stara mama pogosto [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja