Kaj je leash in zakaj je obvezna oprema za supanje?

Varnostna vrvica ali leash bi moral poznati vsak supar, saj je del obvezne opreme za supanje. Spada pod nujne pripomočke in nepogrešljiv dodatek vsakega suparja in v skrajnih primerih lahko pomeni ključno razliko med življenjem in smrtjo! In ne, ne pretiravamo.

LEASH NAM LAHKO REŠI ŽIVLJENJE

Ne glede na to, kako samozavestni smo na svoji deski, na zunanje okoliščine enostavno nimamo vpliva. Dovolj je že, da za sekundo izgubimo ravnotežje, pa smo lahko v vodi. Če je tok močan in piha veter, je velika verjetnost, da bomo svojo veliko napihljivo desko hitro izgubili izven svojega dosega. V kolikor smo z desko povezani preko sup varnostne vrvice, imamo več možnosti, da jo ohranimo v bližini in se vrnemo nanjo, ter da jo pravzaprav sploh lahko ujamemo pri močnem toku. Včasih se znajdemo tako daleč stran od brega ali obale, da bi brez deske v težkih pogojih porabili precej energije, da bi prišli nazaj. Vemo, da se morda plavanje daleč od obale sredi pravljične modrine sliši privlačno, ampak tudi v tem primeru nikakor ne daj leasha s sebe! Leash je obvezna oprema za supanje z razlogom.

VARNOSTNA VRVICA VARUJE TUDI LJUDI OKOLI NAS

V prvi vrsti bo leash najbolje služil tebi. Na sup deski se boš počutil/a bolj varno in samozavestno, v skrajnih primerih pa ti bo prišel še kako prav. Leash pa ni obvezna oprema za supanje samo zate, ampak bo prišel tudi drugim udeležencem vodnih športov, ki se bodo nahajali v tvoji bližini. Si kdaj postavil/a sup pokonci? Povprečni vsestranski supi so dolgi okoli 3,3 metre, med tem ko so raziskovalne sup deske  lahko dolge tudi slabe 4 metre. Se pravi, da se na vodi premikamo s pravo »ladjo«! Kadar jih ne obvladujemo, lahko povzročijo pravo zmedo, v najhujših primerih, pa lahko na primer na valovih celo koga poškodujejo.

Leash ali varnostna vrvica obvezna oprema za supanje

KAKŠNO VARNOSTNO VRVICO ALI LEASH NAJ KUPIM?

Na mirnih vodah sta najpogosteje uporabljeni ravna in zavita varnostna vrvica. Ravna vrvica je klasična surf vrvica in se tako tudi najpogosteje uporablja pri supanju na valovih (npr. Red Paddle Co Surf leash). Zvita varnostna vrvica je priročna zaradi svoje oblike, saj nam ne uhaja s supa, ampak lepo zvita ostane deski. Všeč nam je, ker nas med supanjem ne ovira in je tako priporočljiva tudi za začetnike, katerim želimo prihraniti vse moteče elemente.

Red Paddle Co vrste leashov za supanje – zaviti in ravni

OPTIMALNA NAMESTITEV VARNOSTNE VRVICE OZIROMA LEASHA

Varnostno vrvico na eni strani namestimo na desko, na drugi strani pa na nogo.

  1. Varnostno vrvico na desko namestimo ob prvi uporabi. Pri repu deske poišči namensko rinko in vrvico fiksiraj. Nekatere vrvice imajo za to narejeno posebno vrvičasto zanko, drugi pa se pritrjujejo z ježkom.
  2. Na drugi strani manšeto leasha lahko namestimo nad gleženj, ali pa tik pod koleno, tako da sloni na mečni mišici. Postavitev nad gležnjem je pogosteje videna, saj je bolj udobna. Če se odločimo za nošenje pod kolenom, nam to omogoča, da se hitro odpnemo v nevarnih situacijah (na valovih ali divjih vodah), takšno postavitev pa preferirajo tudi dirkači, saj tako še dodatno zmanjšajo možnost, da bi vrvico vlekli po vodi in posledično upočasnjevali svojo desko.
  3. Kadar nisi na supu, lahko manšeto z ježkom zapneš okoli ročaja na sredini supa. Na ta način leasha ne rabiš nikoli več odstranjevati, pa še prenašanje je lažje.

Čeprav je leash obvezna oprema za supanje in imamo ljudje v glavi vsajen predsodek o tem, da je varnostna oprema lahko za nošenje neprijetna in se nam na trenutke zdi odvečna, pri leshu ni tako. Če si ga boš nastavil/a pravilno in ga vedno pustil/a na supu, boš včasih kar pozabil/a, da obstaja!

In kako enostavno je! Ko prineseš sup do vode, si namesti manšeto okoli noge, in pripravljen/a si na varno in brezskrbno supanje!

 

 
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Kdaj je čas za fiksno sup veslo?

Fiksna vesla najpogosteje najdemo v rokah suparjev, ki veliko veslajo. Zakaj? Ker vedo, kako pomembno [...]

Kakšen sup kupiti: kaj se lahko naučiš iz večletnih izkušenj suparja Jožeta?

Nakup pravega supa je veliko vprašanje. Danes je ogromno informacij, iz katerih moramo izključiti zavajujoče, [...]

Comments are closed.