Meditacija na supu

Dekle leži na suu in meditira

Meditacija na supu postavlja prakso umirjanja misli in povezovanje s samim seboj v krasno okolje. Na vodo.

Vodna okolja dokazano vplivajo na naše počutje, zdravje, pozitivne misli, mirnost in na drugi strani na energijo. Razlaga se skriva v “Blue Mind Theory” v kateri smo pisali v blogu Teorija modrih misli: vpliv vode na mentalno zdravje, kjer smo bolj  podrobno razpisali, zakaj nas prisotnost vode dela bolj srečne, zdrave, povezane in boljše v svojem bistvu.

A v tem blogu se bomo posvetili konkretno meditaciji na supu. Verjetno se sprašuješ, kako meditirati na supu, če v resnici nikoli ne meditiraš, zato ti bom zaupala svojo izkušnjo z meditacijo na splošno ter v nadaljevanju podala postopek in nasvete za meditacijo na supu.

1. ZAKAJ IN KAKO SPLOH ZAČETI Z MEDITACIJO?

Meditacija je starodavna budistična praksa, s katero se dokopljemo do notranjega miru in občutka sreče. Dnevna meditacija zmanjšuje stres, tesnobnost, nespečnost ter na drugi strani prinaša v naše življenje jasnost, koncentracijo in kreativnost.

Spomnim se svojih prvih srečanj z meditacijo pred nekimi 10imi leti. Medtem ko me je ideja meditacije zelo privlačila, nisem ravno vedela, kako se je dobro lotiti in izvedba ni bila ravno produktivna.

Na YouTubu sem našla kratko seanso, a sem sprva zelo težko ostala fokusirana, misli so mi vedno odtavale, včasih sem se dolgočasila, pogosto sem tudi zaspala, zato se mi praksa ni zdela uspešna. In ker nisem napredovala, sem sklepala, da še nisem pripravljena in se odločila, da bom ostala pri visoko intervalnih vadbah, ki me prav tako napolnijo z energijo.

NATO SEM SPOZNALA HEADSPACE!

Headspace je mobilna aplikacija za meditacijo, ki me je pritegnila s slikovitimi animacijami, ki so v eni minuti na enostaven način razložile tehnike meditacije.

Osnovne tehnike meditacije so skeniranje telesa, opazovanje misli, fokusirana pozornost, vizualizacija, sočustvovanje, refleksija, zavedanje okolice, itd.

Headspace mi je prestavil 10 dnevni izziv z 10 minutnimi meditacijami, kar je predstavljalo nekaj, kar lahko prežvečim in kar mi je dosegljivo.

Headspace aplikacija za meditacijo

IZKUŠNJE S PRVIMI MEDITACIJAMI

Zelo težko je bilo slediti Andyjevem glasu, ne da bi misli nenehno uhajale k vprašanju: “Ali delam prav?” Andy te vodi med preprostimi tehnikami in vzpostaviti rutino, ki je iz dneva v dan lažja. Cilj zaključiti z 10 minutno meditacijo je enostavno dosegljiv, zato vsak dan dobiš nekaj zaupanja.

Nekje na 7. dnevu sem našla nekaj trenutkov popolne jasnosti. Uspelo mi je toliko časa misiti na nič, da sem lahko občutila, kaj to pomeni Headspace – ko ne misliš na nič, se pomiriš, se v glavi sprosti pritisk in nered in naredi dejanski prostor (za prihajajoče nove ideje).

To je bilo dovolj, da sem sama potrdila učinek meditacije. In nekaj časa tudi nadaljevala z dnevnimi meditacijami, ki sem jih podaljševala na 15 in 20 minut. A potem se zgodi življenje in prakse, ki jih ne zakoreniniš v rutino zvodenijo. Z meditacijo se ukvarjam manj kot bi si želela, pogosteje pozimi, kot poleti, ker imam več časa. Mi pa vedno iz zadrege pomaga takrat, ko imam slab dan ali sem zares v stresu.

Headspace mi je všeč, ker meditacijo obravnava na manj resen način in jo naredi bolj dostopno vsakemu človeku. Je sicer plačljiva in ni niti tako poceni (65€ na leto), med prazniki sicer vsako leto lahko ujameš kakšno akcijo 30% off, v vsakem primeru pa je meni osebno denarja vredna. Izpostavila bi še brezplačno alternativo – aplikacijo Calm, ki je prav tako zelo pohvaljena.

2. KAJ MORAŠ VEDETI O MEDITACIJI NA SUPU?

V članku ultimativna sprostitev na supu smo meditacijo na supu omenili kot eno od strategij, s katero med supanjem dodatno resetiraš svoje telo in misli ter se popolnoma osvobodiš stresa.

Četudi z meditacijo še nimaš izkušenj, lahko slediš naslednjim korakom, med supanjem vklopiš občutke, izklopiš misli in se poskusiš dodatno sprostiti.

MEDITACIJA NA SUPU NAJ POTEKA PO NASLEDNJIH KORAKIH:

  1. Udobno se namesti: odsupaj stran od vstopne točke in najdi kotiček /zavil, kjer boš popolnoma sam/a. Vsedi se na sup s prekrižanimi nogami ali se uleži, pomembno je, da ti je udobno, vendar ne smeš zaspati.
  2. Osredotoči se na dihanje: zapri oči in se osredotoči na dihanje. Bodi pozoren/a, kako se tvoja pljuča pri vdihu polnijo do zadnjega kotička, z izdihom pa odplakni napetost iz svojega Naredi 5-6 vdihov, dihaj glasno, da se slišiš.
  3. Ozavesti prostor okoli sebe: še vedno imaš zaprte oči, dihaš normalno. Občuti pozibavanje supa, občuti valovanje vode, prisluhni zvokom okoli sebe (pticam, vodi, naravi).
  4. Občuti svoje telo: Prenesi fokus na svoje telo, kako se počutiš. Poskeniraj svoje telo od glave do pet in pri tem bodi pozoren/a na vsak košček telesa (začni na čelu, se premakni preko obraza in ušes do vratu, ramen, rok, trupa, nog, vse do prstov na nogi). Opazi oz. občuti vse napetosti, vendar jih ne poskušaj spreminjati.
  5. Osredotoči se le na dihanje: odklopi svoje telo in glavo in se fokusiraj na dihanje. Da ne odtavaš stran, ti pomaga štetje vdihov in izdihov od 1 do 10. Če opaziš, da ti misli odtavajo stran, se ne sekiraj, samo vrni se k dihanju in ponovno začni šteti pri 1. Ta del naj traja par minutk.
  6. Vrni se v svoje telo: začni se zavedati svojega telesa, vrni se v naravo, občuti pozibavanje supa, začuti, kako te sonce ali vetrič božata po koži, vklopi vse čute.
  7. Odpri oči: a vzemi si čas in ozavesti občutke.

Meditacija na supu umirja naše misli, nas na sprošča in dela srečnejše. Vsak korak lahko traja samo minutko in že bo pripomogel k boljšemu počutju.

Meditacijo si lahko vedno prilagodiš čisto po svoje, pomembni elementi so globoko dihanje na začetku, prisotnost v trenutku in vklapljanje vseh občutkov. Čuti, prisluhni, tipaj, vonjaj, vklopi vse svoje čute.Prednost meditacije na supu je okolje – izkoristi meditativne učinke voda.

Dekleta sedijo na supu in predihavajo svoja telesa - meditirajo

3. DODATNI NASVETI ZA MEDITACIJO NA SUPU

  • Izogni se največjemu soncu – bolj se boš lahko povezal/a s seboj v jutranjih ali polno popoldanskih urah, ko je narava bolj umirjena, sonce pa boža tvojo kožo.
  • Pripni se z varnostno vrvico na bojo ali vejo – sicer lahko meditiraš tudi na sredini jezera in se prepustiš, da te odnese kamorkoli že, a v resnici se boš lažje pomiril/a sam/a s seboj, če boš vedel/a točno, kje se boš predramil/a.

Ko začneš meditirati, ugotoviš, kako zelo naporno je v naših glavah, kako hitro šibajo in preklapljajo naše misli in kako težko je te misli izklopiti in se fokusirati na nič drugega kot dihanje.

Daj meditaciji na supu priložnost – 10 dnevni Headspace izziv je brezplačen, naučiš se osnov, ki jih lahko preneseš tudi na sup!

Imaš kakšen svoj nasvet? Zaupaj mi ga v komentarju spodaj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja