Najboljše sup lokacije za supanje z otroci po Sloveniji

Kam supati z otroci - najboljše sup lokacije za supanje z otroci

Kam supati z otroci, da bomo res uživali ter da bo za vse skupaj varno? V blogu bomo pogledali, kakšne sup lokacije so bolj primerne za supanje z otroci ter podali naših 6 najljubših sup lokacij v Sloveniji.

 

KAKŠNE LOKACIJE SO BOLJ PRIMERNE ZA OTROKE?

Kljub temu, da je morje verjetno na prvem mestu počitniških želja večine otrok, pa se vedno več aktivnih družin odloča za počitnikovanje v gorah in rekah, kjer kombinirajo trekinge, kolesarjenje, različne aktivnosti s kopanjem in supanjem.

Čedalje več družin tudi aktivno supa, kar pomeni, da supa ne uporabljajo le za čofotanje in igro, ampak delajo kratke ture in obiskujejo manj oblegane plaže. V blogu bomo pogledali, kakšne lokacije so bolj fine za brezskrbno supanje z otroci.

1. ZA SUPANJE IZBERIMO MIRNE, ZAPRTE VODE

Krasna so jezera, čudovite so reke, ki so stoječe in nimajo večjega toka. Luštne družinske kampe pogosto najdemo ob jezovih, kjer se reke upočasnjujejo in tudi nastajajo kopališča. Na mirnih vodah bodo otroci stabilnejši, starši pa tudi mirni, ker ne bodo v skrbeh, da jih kam odnese.

Z otroci bi se izogibala rekam, kjer je opaziti pretok. S supom ne bi tiščala v manjše (predele) rek, ki so načeloma namenjene kopalcem in bi s supom delala gnečo. Naj se otroci ne oddaljujejo, da jih imamo lahko na očeh.

2. TOPLEJŠE VODE ZA DALJŠE ČOFOTANJE

Čeprav otroci niso tako občutljivi na hladno vodo, pa jim je sup vseeno velik žur, z njega skačejo, so veliko v vodi in če želimo, da zabava traja čim dlje, je bolje, da ima reka/jezero prijetnejšo temperaturo. Kolpa in Blejsko jezero sta s tega vidika res super, Soča in Rabeljsko jezero pa malo manj. 🙂

3. MORSKI ZALIVI

Morje je definitivno med toplejšimi, z otroci pa je bolje ostati znotraj zalivov in se pri premikih med zalivi držati obale. Ne želimo veslati na odprtem in se izpostavljati, delamo krajše razdalje, ki so jim še zanimivi, se vmes malo pokopamo, ture delamo zjutraj in zvečer, ko je morje bolj mirno.

4. LOKACIJE S ČIM MANJ NEVARNOSTMI

Fino je, da v bližini ni kakšnih večjih (ostrih) skal, močnejših (morskih) tokov, nasadov školjk, da otroke opozorimo na morebitne drseče, mokre pomole,…

NAJBOLJŠE SUP LOKACIJE ZA SUPANJE Z OTROCI

1. SUPANJE NA KOLPI

Reka Kolpa je sicer znana po raftingih in čolnarnjenih, se pa brzice v spodnjem delu povsem umirijo, zato je primerna tudi za supanje.

Na Kolpi najdemo številne jezove, ki jih moramo sicer s supom obhoditi, ampak ker z otroci ne delamo dolgih tur, se jim lahko povsem izognemo. Ob njih so pogosto luštni, mali družinske kempi, še posebej so nam všeč glamping Rinčica, kemp Podzemelj ter domačija Lovšin, od kjer lahko odveslamo proti Lahinji ali Big Berryju, nasproti katerega je tobogan in tarzanka in je zabavno še za odrasle. Kolpa je zelo topla in se otroci lahko namakajo cel dan.

VSTOPNA TOČKA KEMP PODZEMELJ

2. SUPANJE V ŽUŽEMBERKU

Supanje pod gradom Žužemberk

Prostorna zelenica je odlična vstopna točka na Krko, ki je lepe zelene barve, v tem delu je čista in mirna, ne sicer najbolj topla, kjer je globoka, je pa večji del struge na desni strani nizek, zato se tam otroci igrajo cel dan.

Supa se lahko par kilometrov s tokom in nazaj, na sami lokaciji sta tudi 2 zelo prijetna bara in veliko parkirišče. Krasna lokacija za celodnevni izlet, pa še do gradu stopite. 😉

VSTOPNA TOČKA v žužemberku

3. SUPANJE NA BLEJSKEM JEZERU

Supanje z otroci - Blejsko jezero

Kljub temu, da večina Slovencev zaradi gneče turistov preferira Bohinjsko jezero, je Blejsko zaradi vrelcev precej toplejše. Mala Zaka je priljubljena družinska točka, kjer je vstop na jezero možen preko lesenih pantonov, ki pa vedno zelo drsijo, zato naj bodo otroci pri vstopu zelo previdni.

VSTOPNA TOČKA MALA ZAKA

4. SUPANJE NA BOHINJSKEM JEZERU

Best family summer activity on Bohinj lake

Okoli Bohinjskega jezera je 7 vstopnih točk, kjer na jezero lahko vstopimo s supi. Bohinjsko jezero se v poletnem času ogreje na 22-23 stopinj, da lahko plavamo brez težav, spomladi in jeseni pa so priporočljivi neopreni, saj ima jezero le 18 stopinj.

VSTOPNE TOČKE NA bohinjsko jezero

5. SUPANJE NA VELENJSKEM JEZERU

Velenjska plaža je kot prava plaža – polna otrok in otroškega veselja. Jezero je toplo, a na žalost kar pogosto piha. Lokacija je vseeno družinam zanimiva zaradi enostavne infrastrukture – bara in restavracije, izposojevalnice sup in windsurf opreme pri ekipi Zoo station, kempa, parkirišča, skratka super.

SUP LOKACIJA Velenjsko jezero

6. SUPANJE V STRUNJANU

No, pa vključimo še eno morsko lokacijo, nam je všeč Strunjan, ker je zaliv malo umaknjen tako pred burjo kot pred jugom, čisto na koncu zaliva je morje manj razgibano. Sicer pa vsi vemo, da je za supanje najbolj priporočljivo mirno jutro ali tudi popoldan, ko je morje manj razburkano in ko sploh otrokom lahko “ukrademo” supe. Otroci ga bodo verjetno okupirali čez cel dan.

SUP LOKACIJA strunjan

IMAŠ TUDI SAM/A KAKŠEN DOBER PREDLOG ZA SUPANJE Z OTROCI?

Več zanimivih lokacij za supanje najdeš na SUP zemljevidu. Če pa ste s tvojo druščino odkrili kakšno drugo lokacijo, ki vas je navdušila, nam jo lahko zaupaš v komentarju in mogoče jo dodamo v našo selekcijo najboljših lokacij za supanje z otroci.

 

2 thoughts on “Najboljše sup lokacije za supanje z otroci po Sloveniji

  1. Sara Balažic says:

    Čudovita nova sup destinacija za družine je tudi Soboško jezero. Je brez pretoka, z mirno in zelo toplo vodo. Jezero ima urejeno plažo. Ob jezeru je paviljon Expano, piknik hiške, otroška igrala, motorični park in veliko parkirišče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja