Najboljši spoti za kajtanje pozimi

Se sprašuješ, kam kajtati pozimi (december – marec)? Izbrali smo nekaj top kite spotov, ki so aktualni v mrzlih mesecih in se jih več kot splača preveriti.

1. Nova Kaledonija

Nova Kaledonija z več kot sto koralnimi otočki predstavlja pravi raj na zemlji. Zaradi spektakularnega podvodnega sveta ob koralah je priljubljena destinacija potapljačev, konstanten veter pa destinacijo naredi zanimivo tudi za kajtarje. Srednje močan veter (15-25 vozlov) in prostorna laguna z nizko gladino morja razveselita vsakega freestylerja ali popolnega začetnika. Je pa Nova Kaledonija zaradi oddaljenosti in velikega budgeta, ki ga potrebuješ za potovanje, #OnceInALifetime kajtarska destinacija.

Plusi: prečudoviti otočki, konstanten veter, prostorni spoti, namestitev na nivoju.

Minusi: dolgo in drago potovanje, draga nastanitev in življenje na otoku, offshore veter na nekaterih spotih, opaženi morski psi.

Glavni kite spoti: Nourmea (glavni spot Nove Kaledonije), Ilot Maitre (top flat spot, do katerega lahko prideš z vodnim taksijem), Passe de Dumbea (spot z valovi).

Top sezona: december – marec

Nova Kaledonija - kajtanje  Nova Kaledonija

2. Boracay (Filipini)

Boracay je zaradi zelo dobre vetrovne statistike, lagune z ravnim morjem, pa tudi dobre infrastrukture in nočnega življenja, že mnogo medijev razglasilo za najboljšo kajtarsko destinacijo v Aziji. 2,5 km dolga peščena plaža Bulabog beach je zaščitena z grebenom, zaradi česar naprednim kajterjem nudi dobre pogoje za brezskrbno kajtanje. Na Boracay smo v okviru kajt potovanj tudi sami odpeljali ekipo kajtarskih navdušencev, naslednje kajt potovanje na Filipine pa bomo trip bomo pa raje prestavili na drugi spot. Zakaj? Ker je s široko obalo, nizko gladino morja in predvsem s svojo nenatrpanostjo primeren tudi za kajtarje začetnike (oz. tiste, ki še nimate veliko kilometrine in se bolj varno počutite na bolj praznem spotu).

Plusi Boracaya: dobra vetrovna statistika, smer vetra onshore, veliko nočnega dogajanja, zelo dobra in raznolika hrana.

Minusi Boracaya: malo prostora za launchanje kajta, v prvem zalivu se hitro naredi gužva, zato je bolj zabavno kajtati v drugem in tretjem zalivu, White beach je masa azijskih turistov.

Glavni kite spoti: Bulabog beach, Union bay (spot se nahaja blizu Caticlana, do kamor se s tuc-tucom voziš 20 minut).

Top sezona: december – februar

boracay  Filipini Boracay

3. Kenija

Kajtanje verjetno ni prva stvar, ki jo povežeš s Kenijo. Vendar pa njena nedotaknjena narava, dolge peščene plaže in konstanten veter ustvarjajo nov koncept, ki se ti bo vtisnil v spomin… Kite safari. Dolga prostana obala med Diani in Nyali Beachom omogoča lepe downwind kajt tripe.

Plusi: konstanten sideshore veter, ki se giblje okrog 20 vozlov, ni masovnega turizma.

Minusi: manj razviti spoti, Shanzu spot odvisen od plime, osnovna namestitev, organizirane zabave ni, vendar si jo naredimo sami. 😉

Glavni kite spoti: Diani Beach (južno od Mombase), Nyali Beach (severno od Mombase).

Top sezona: januar, februar, julij, avgust

kenija  Kenija Diani

4. Cape Town (JAR)

Cape town spada med bolj ekstremne kite destinacije, saj je znan po močnejšem in bolj gostem vetru ter čudovitih spotih z valovi. Ker se veter giblje med 25 in 30 vozli, s seboj pakiraš le manjše kvadrature kajtov (fantje med 7 in 9, dekleta med 5 in 7). Kljub temu, da se v ospredju omenjajo valovi, pa ne pomeni, da flat spota ni mogoče najti. Le za 1 uro se moraš usesti v avto, se peljati proti severu in že lahko kajtaš po 2o km široki in 1,5 km dolgi laguni Langebaan. Merilnik vetra na tem spotu običajno beleži okrog 20+ vozlov, smer pa je sideshore. Tudi če ti kajterski pogoji ne ustrezajo povsem, bi ti ga mnogi kajterji zaradi utripa mesta in drugačne kulture res res priporočali.

Plusi: top spoti z valovi, močan veter, spoti v samem mestu, dobre letalske povazave, neokrnjena narava ob Langebaanu.

Minusi: premočan veter, 3/2 neopren je obvezen, Cape Town je ponoči nevaren.

Glavni kite spoti: Langebaan (flat spot, primeren za začetnike), False Bay (valovi), Sunrise Beach (valovi), Witsands (ob izlivu reke se oblikuje zaliv z mirno gladino, na drugi strani zaliva nizki valovi).

Top sezona: december – marec

Cape Town  Langebaan

5. Adicora (Venezuela)

Decembra se veter iz Brazilije preseli severno proti Karibom in se za kar nekaj časa »zatakne« tudi v Venezueli. Ob meji s Kolumbijo najdemo majhno ribiška vasico Adicora, ki kajtarjem nudi varno zatočišče. Nekaj kilometrov dolga peščena plaža in veter, ki buči noč in dan, poskrbita, da imaš kajtanja več kot dovolj že v parih dneh. Konec februarja se je v Adicoro odpravila tudi naša ekipa, slikovne utrinke pa lahko ujameš v albumu Kite trip | Adicora, Venezuela.

Plusi: piha nonstop (20–25 vozlov), obala zelo varna, nekomercialna destinacija, poceni življenje, namestitev na spotu.

Minusi: osnovna nastanitev, ni nočnega življenja.

Glavni kite spoti: glavna plaža v Adicori, v bližini tudi mini lagune, zanimive za raziskovanje.

Top sezona: januar – maj

Adicora  Adicora Venezuela

Imaš kaj za dodati? Deli z nami svoje izkušnje v komentarju spodaj 😉

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

Bloga, ki te utegneta zanimati

Kajtarka o supanju: včasih sem se supanju smejala, danes imam sup tudi sama

Ko sem prvič opazovala suparje, sem si mislila, da je to neka modna muha, ki [...]

Kako izbrati ustrezno desko za kajtanje?

DESKA ZA KAJTANJE: KAKŠNO IZBRATI V OSNOVI? Twintip je osnovna in najpogosteje uporabljena oblika deske, [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Kajtanje