Najboljših 5 kite spotov v Braziliji

Update: nova sezona kajtanja v Braziliji, nova odkritja in lestvica najboljših kajt spotov se zamaje! Beri, kaj je novega! 😉

Bananaway ekipa se je po SV Braziliji letos potepala celih 5 tednov. Res se nismo veliko pritoževali, saj smo okrog skakali v »shortsih« in natikačih, se hidrirali s hladnimi kokosi (in kakšnim pivom :D), zvečer ustvarjali skupne večerje, večino dneva pa seveda kajtali!

Na splošno nam je bilo všeč, ker se ob obali nad Fortalezo zvrsti toliko spotov, da lahko skoraj vsak dan pokajtamo kakšnega novega. Ok pretiravam, pa vseeno so spoti in pogoji zelo raznoliki, zato se z vsakim lahko kaj novega naučiš in postaneš v kajtanju bolj suveren. Kar je odpravo 2014 v primerjavi z 2013 dvignilo stopnjo višje so zagotovo buggyji – predelani Volkswagnovi avti iz sredine 60. let. Zaradi velikih na pol spuščenih gum buggy zmore skoraj vsako sipino, zato smo se med spoti lahko vozili po plaži in na ta način prihranili kar nekaj časa. Najboljše pri vsem je pa to, da nas je pripeljal do »secret« spotov, katerih sicer z avti nikakor ne bi dosegli. In ravno zato jih nismo spoznali že lani! Stanje na lestvici najboljših 5 »flat« kajt spotov v Braziliji se tako malo spremeni! Na sletu sicer najdeš mnogo opisov, mi pa raje s tabo delimo svoje vtise! 😉 Kateri spoti so nam torej najbolj všeč?

5. Paracuru

Paracuru je znan spot z grebenom, kjer je najbolje kajtati na prehodu iz plime v oseko in obratno. Če si izkušen kajtar je spot kar prostoren in lahko kajtaš res brezskrbno, skačeš ob obali ter se poigravaš z valovi na samem grebenu.

Ob oseki greben ustvarja skoraj popoln »flat«, vendar pa spodnja polovica spota ni primerna za kajtanje, saj zaradi nizkega nivoja morja iz vode skoraj pogledajo skale. V praksi to pomeni gneča na zgornjem delu spota…

Na drugi strani greben ob plimi valov ne uspe zadržati na zunanji strani, zato v obliki razburkanega »chopa« vdirajo na naše “igrišče”, kar pa v resnici ni tisto, kar kajtarji obožujemo. Vseeno nam je spot všeč zaradi razvite kajtarske scene. Ob obali lahko najdemo bar z odlično hrano in z lepo urejenimi prostori za druženje, tuš in tudi manjši kite shop, kjer si lahko izposodiš wave desko za igranje z valovi.

Paracuru Brazilija Paracuru Kajt spot Paracuru, Brazilija Kajtanje na spotu Paracuru, Brazilija

4. Ilha do Guajiru

Ustnice smo raztegnili do ušes, ko smo lani zagledali prostrano turkizno laguno, ki jo objemajo bele sipine in ustvarjajo mirnejšo gladino. Na prvi pogled se zdi, kot da so sipine oddaljene kilometer stran, ko pa stopiš na desko si na drugi strani lagune kot bi mignil. Na spotu Ilha do Guajiru je najbolje kajtati v času, ko iz oseke nastaja plima in obratno. Ob čisti plimi se na sredini lagune ustvarja večji »chop«, ob čisti oseki pa je gladina vode prenizka, da bi bilo kajtanje sploh mogoče. Če planiraš daljši obisk Ilhe do Guajiru, ti predlagam, da v naprej preveriš čas najvišje plime in najnižje oseke in si datum bivanja načrtuješ tako, da bo oseka nastopila čim bolj zgodaj zjutraj. Tako boš lahko kajtal(a) cel dan. Nad 25 vozli se opazno spremeni tudi narava vetra, saj le-ta postane sunkovit. V tem primeru moraš po laguni downwindati malo nižje, kjer se sunki nekoliko umirijo. Letos je bilo sunkovitih dni več kot lani, kar nas ni ravno navdušilo, je pa letošnja kite odprava naredila 10 km downwind trip, ki je kombiniral kajtanje po luštnih malih valovih z obiskom skrite lagune. Če sprejmeš pogoje take kot so in nisi preveč občutljiv za sunke, ti bo spot zagotovo všeč!

Ilha do Guajiru Brazilija - Ilha do Guajiru Kajtanje v Braziliji Ilha do Guajiru Kite spot 7bft Ilha do Guajiru

3. Lagoa do Taiba

Velikost lagune se vsako leto spreminja, saj jo določa količina padavin tekom deževne dobe. Ko smo v laguni Taiba kajtali leta 2011, je bila trikrat večja, pa vseeno smo se dobro počutili tudi letos. Najbolj so bili navdušeni vsi začetniki (mimogrede, letos smo jih v Braziliji kajtati naučili kar 6), saj v zgornjem, sicer ozkem delu lagune ne kajta prav nihče in so zato lahko vadili popolnoma sami. Na spot so se radi odpeljali tudi izkušeni kajtarji, ki so se v popolnoma mirni sladki vodi želeli naučiti kakšnega novega trika.

Spota pa zagotovo ne bi priporočila vsem tistim, ki se najraje preprosto vozite, malo poskakujete in uživate v neomejenosti. Del naše ekipe, ki se mu ni dalo »dričati« sem in tja na tako kratki razdalji, se je raje odpeljal malo nižje proti »Secret spotoma«, ki ju bom izpostavila malo kasneje. 😉 Kljub temu, da je laguna ena mala lužca (tako smo jo tudi poimenovali), z gnečo nismo imeli problemov, saj smo večinoma kajtali v družbi 3-5 kajtarjev, s katerimi smo se na vodi izmenjavali in eden drugemu ustvarjali teren za pogovore. 🙂

Svoj piskerček so pristavili tudi profesionalni kajtarji (Sam Medyski, Noe Font (Best kiteboarding), Craig Cunningham, Colleen Caroll, Fabio Ingrosso (North kiteboarding) in drugi), ki smo jih občudovali ob popoldnevih. Vsak od nas, ki je šel v vodo ob istem času, pa je moral spoštovati njihov vozni red! Not a big deal actually! 😛

Taiba laguna Taiba Tečaj kajtanja v Brziliji Kitesurfing Taiba Bananaway

P.S. Taiba se zagotovo lahko pohvali z najboljših wave spotom, ampak o tem pišemo naslednjič. 😉

2. Dva Secret spota med Taibo in Paracurujem

Ko se boš peljal(a) po plaži iz Taibe proti Paracuruju, bodi malo bolj pozoren(a) in z očmi poskeniraj morje ob obali, saj se na prehodu iz plime v oseko začneta oblikovati dva t.i. Secret spota (tudi uradno ju tako poimenujejo)!

Secret spot 1 se naredi v bližini vetrnic, ki so od lagune Taiba oddaljene cca. 5 minut vožnje, Secret spot 2 pa boš našel(a) malo pred spotom Paracuru. Kar je najbolj privlačno na teh spotih je, da kajtaš v družbi max 5 kajtarjev, ki so ga odkrili enako kot ti ali so nanj naleteli med downwind tripom iz Taibe. Ob popolni oseki te pričaka flat, na prehodu pa se lahko poigravaš z dolgimi povezanimi valovi.

Mene osebno je bolj prepričal spot bližje Paracuruju, saj imaš na dosegu roke tudi male valovčke, ki se jih učiš preskakovati. Enkrat je treba začeti! Če povzamem, sta spota win win kombinacija, ki bo navdušila tiste, ki zares uživate v sami vožnji in iščete spote, ki dihajo!

Secret spot Paracuru z Bananaway Kajtanje v Braziliji - secret spot   Paracuru (46) Paracuru (41)

1. Bananaway secret spot

Zmaga spot, ki smo ga poimenovali Bananaway secret spot!  Zakaj? Ker je laguna enostavno top of the top! V primerjavi z ostalimi lagunami je vidno večja, poleg tega pa nikoli natrpana s kajtarji. Še več, enkrat smo kajtali prav sami. In tako želimo, da ostane. 🙂

Kljub temu, da se nivo vode v laguni ne spreminja, pa je pred odhodom na spot vseeno pametno preveriti stanje plime/oseke, saj v primeru plime dostop po obali z buggyjem ni mogoč. Ko smo letos vseeno prispeli malo prezgodaj, smo morali slediti planu B. Odkrili smo zanimivo vijugasto lokalno pot med palmami in grmičevnjem, se izognili prepadu in skalam, z buggyem podričali po sipinah ter na cilj prispeli z novo zgodbo!

Bananaway Secret spot Kite Secret spotKite Laguinha Bananaway Kite trip Brazil Laguinha

Kateri znani spoti se na našo lestvico top spotov niso uvrstili in zakaj?

Lagoa do Cauipe (Cambuco)

Laguna bo všeč kajtarjem, ki tudi na dopustu zmorejo vstati dovolj zgodaj. Ob 7ih zjutraj namreč ni mogoče najti žive duše in je zato »session« pravljičen. Brez skrbi lahko preizkusiš kakšen nov trik ne da bi gledal/a, komu se moraš najprej umakniti in kje se moraš odriniti, da boš varno lendal/a. Ostali kajtarji začnejo prihajati okrog 10. ure, do 11. ure pa se jih nabere že toliko, da kajtanje ni več užitek. Kljub močnejšemu vetru se »chop« redko naredi, bi nam bilo pa bolj všeč, če bi se kajtalo po dolžini in ne širini lagune (le-ta je namreč podolgovate oblike). Všeč so nam tudi »hiške« na kolih, katere nudijo zatočišče pred vročim soncem. V bližini sta tudi 2 bara, dobro založena s kokosi. Zakaj je Cauipe zdrsnil iz lestvice najboljših 5 kajt spotov? Ker raje izberemo spot, na katerem lahko kajtamo cel dan. Pozna se, da SV del Brazilije dežja ni videl že 2 leti in je opevana laguna na žalost premajhna in preveč nagužvana. Če potegnemo črto, ni vredna vožnje iz Taibe.

brazilija cauipe Kajtanje Brazilija Cauipe

Spoti v Jericoacoari

Jericoacoara je znana po močnejšem vetru in močnejšem mislim v pravem pomenu besede. Običajno piha med 30 in 40 vozli, zato v zraku vidiš leleti le kajte velikosti 5 in 7m2. Mi smo imeli srečo in v Jeri uleteli ravno v času, ko je veter malenkost padel. Delček ekipe se je pofočkal v laguni za slavno sipino in ugotovil, da je veter bolj kot ne refulast. Sicer je celotna obala do Tatajube primerna za kajtarijo, kar smo preverili iz prve roke! 2 uri in pol smo potrebovali, da smo zaključili 30 km dolg session od Jericoacoare do Tajajube in priznamo, da nas je dodobra izmučil. Generalno so se celo pot izmenjavali chop in wave spoti – fantje z wave deskami so bili sicer navdušeni, še posebej med spotom Gujiru in Tatajuba, kjer so lahko furali dolge lepe desne valove. Za večino od nas pa je bil po pravici povedano trip malo dolg. V prvem delu smo vsi malce eksperimentirali, se vozili po valovih in se učili bolj spuščati in prehitevati. Po postanku na spotu Gujiru pa smo po začetnem naletu vsi na twintipih bolj kot ne le spuščali in si želeli, da bi cilj videli že za naslednjim ovinkom. Je pa vsekakor zanimiva izkušnja, ki jo je vredno doživeti in na katero smo vsi zelo ponosni. Konec koncev je bil to za večino eden prvih downwindow nasploh! Zakaj bi moral(a) Jeri nujno preveriti? Zaradi same srfaske scene, ki je fenomenalna in zagotovo vredna obiska, tudi če ne kajtaš vsak dan. 😉

Laguna Jericoacoara Brazil Bananaway Kajtanje Tatajuba kite spot

Trip v Brazilijo definitivno ponovimo naslednje leto, pridruži se nam! 😉

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

bloga, ki te utegneta zanimati

Kajtarski filmi za dolge zimske večere

Dolgi zimski večeri so kot nalašč za ogled filmov in kot zapriseženi vodni navdušenci seveda [...]

8 stvari, ki jih na kajt potovanju NE potrebuješ

Pakiranje. Osebno mi ne gre na živce, ker pač pomeni, da nekam grem. In res [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Kajtanje