13 najpogostejših napak suparjev začetnikov

najpogostejše napake suparjev začetnikov

Vsak novopečeni supar med spoznavanjem supanja naredi kakšno napako. Ampak katere so najpogostejše napake suparjev začetnikov?

Bananaway sup inštruktorji zbiramo tiste, ki jih največkrat opazimo, da tebi ne bo treba ponoviti vseh in da bo tvoj suparski napredek hitrejši.

Veliko napak si lahko ogledaš v Youtube seriji kratkih videov, spodaj pa najdeš tiste napake, ki smo jih želeli še posebej izpostaviti!

VIDEO SERIJA O NAJPOGOSTEJŠIH NAPAKAH

V video seriji zbiramo napake in ti na zabaven način prikažemo kako jih odpraviti! Nekatere stvari je veliko lažje razložiti skozi video!

Še več kratkih videov najdeš na Youtubu in na naših socialnih omrežjih.

12 NAPAK, KI BI JIH ŠE POSEBEJ IZPOSTAVILI

Nekatere napake ti zgolj malo otežijo veslanje, druge so zabavne za zunanje opazovalce, tretje pa lahko tudi predstavljajo nevarnost tebi in drugim ljudem na vodi.

Poizkusi se izogniti sledečim napakam in tvoj napredek bo veliko lažji in hitrejši!

1. Pozabijo zapreti ventil na supu

Ne moremo prešteti kolikokrat smo videli nesrečo ponesreči izpraznjenega supa. Če pred veslanjem ne zapreš ventila, tega žal ne moreš vedeti dokler ne vzameš cevi pumpe ven iz ventila.

To pomeni, da boš sup napihnil/a čisto dokonca, ves tvoj trud pa bo šel v zrak v nekaj sekundah.

Preden začneš pumpati se prepričaj, da je ventil zaprt. To pomeni, da je pin/žebljiček na sredini ventila nekoliko dvignjen in ne zravnan z ventilom. To dosežeš tako, da na pin pritisneš in ga malo zavrtiš v nasprotni smeri urinega kazalca, da skoči ven.

Da ti ne bo treba supa napihovati dvakrat!

2. Ne preverijo koliko se napihne njihov sup in ga zato napihnejo premalo

Premalo napihnjen sup je zelo pogost prizor. Takšne deske se pod težo uporabnika upognejo. Namesto da bi gladko kot puščica drsele po vodni gladini, so upognjene v obliko banane. Dvignjen nos sup upočasnjuje, veliko slabša pa je tudi stabilnost deske.

Vsi supi imajo priporočen maksimalen pritisk. Priporočamo ti, da izbereš sup, ki se napihne vsaj na 18-20psi.

Takšne supe lahko napihneš 1-2psi manj kot je njihov maksimalen pritisk, da pustiš malo rezerve za temperaturne spremembe in morebitno odstopanje na manometru, pa bodo še vedno veliko trdnejši kot supi pri 12 ali 15psi.

3. Niso pozorni na to kako mora biti obrnjeno sup veslo.

Najpogostejša napaka suparja začetnika je zagotovo narobe obrnjen list vesla. Ko napačno obračaš list, izgubljaš energijo in se počasneje premikaš naprej. Namesto, da bi vodo odrival/a in se potiskal/a naprej, jo zajemaš kot juho z zajemalko. List vesla mora biti obrnjen naprej proti nosu supa. Kako še lahko veš, da je list obrnjen pravilno? List je na eni strani običajno označen z nalepko proizvajalca, ki zmeraj gleda proti nosu supa.

4. Mislijo, da varnostna vrvica na supu ni potrebna.

Varnostna vrvica je osnoven del opreme, saj povezuje suparja z desko. Če padeš v vodo, sup zaradi vrvice ostane zraven tebe in tako hitreje lahko splezaš nazaj na sup. Supanje postane nevarno takrat, ko varnostne vrvice nimaš in te preseneti močan veter, morski tok,… V teh primerih varnostna vrvica reši življenje.

5. Preveč se jim mudi na supu vstati.

Tudi ko si enkrat na vodi, si vzemi čas za privajanje na sup. Tvoje telo se namreč uči novih vzorcev gibanja, ravnotežje je drugačno kakor na trdni površini, zato se najprej nauči supati na kolenih. Nič hudega sicer, če padeš v vodo. Če pa slediš napotkom, je verjetnost padca manjša.

6. Ne vedo kako globoka mora biti voda za supanje.

Res da se supanje uradno imenuje »stand up paddling« ali prevedeno »veslanje na deski stoje«, toda vstanemo se šele, ko je globina vode večja od 1 m. Zato je izjemno nevarno, če poskušamo stopiti na sup že pri vkrcavanju. Pri tem lahko grdo padeš in se poškoduješ zaradi slabega ravnotežja. Ne glede na to ali vstopaš na pomolu ali iz nabrežja, zmeraj startaš na kolenih. Preberi si blog zapis, kdaj je potrebno supati na kolenih.

7. Niso pozorni na to kako dolgo mora biti sup veslo glede na višino.

Nastavljiva in potovalna vesla omogočajo, da si višino vesla prilagodimo svoji višini. Če tega ne naredimo, se med supanjem počutimo neprijetno. Na primer, zaradi prenizkega vesla se je potrebno preveč pripogibati. Previsoko nastavljeno veslo te bo oviralo pri menjavanju strani med supanjem. Če si ga nastaviš napačno, si lahko priveslaš kakšno poškodbo (predvsem v področju ramenskega obroča ali hrbta).

8. Ne vprašajo se “kje na supu moram stati”?

Tvoj položaj na sup deski odločilno vpliva na ravnotežje in učinkovitost supanja. Če stojiš preveč pri repu, se nos deske dvigne nad vodno površino, stabilnost deske pa se občutno zmanjša. Če stojiš preveč pri nosu, povečaš upor deske, kar poslabša funkcijo smernika, ki skrbi za držanje smeri med supanjem. Na mirnih vodah je najbolj optimalno stati na sredini, zraven ročaja. Seveda pa moramo znati prerazporejati svojo težo glede na spreminjajoče se pogoje. Če ne veš točno, kje stati na supu, ko na njemu nisi sam/a, preberi blog Kje stati na supu.

9. Navadijo se gledati v desko namesto v horizont

Supar začetnik se težko upira, da ne bi gledal deske, kako se premika po vodni gladini. Vendar pa najlažje dosežemo ravnotežje tako, da med supanjem gledamo v horizont. Dobimo boljši pregled nad situacijo, bolj smo stabilni in tudi noge se nam nehajo tresti prej.

10. Sup pustijo ležati na soncu.

Sup, ki poleti dlje časa leži na vročem soncu se lahko močno segreje. Zagotovo veš, da se zrak z dvigom temperature širi in zato lahko močno naraste tudi pritisk v supu.

Če se pritisk dvigne preveč, lahko pride do poškodb v notranjosti supa. Sup lahko celo raznese!

Tudi sama UV svetloba brez vročine je tihi ubijalec meterialov. Sčasoma oslabijo tako materiali kot lepila, ki sup držijo skupaj. Če hočeš svoj sup obdržati čim dlje, da nikar ne puščaj po nepotrebnem ležati na soncu.

11. Veslo držijo postrani, kar onemogoča pravilen sup zavesljaj.

Večina začetnikov zelo rada vesla z veslom, ki ga držijo postrani. Tak položaj se jim zdi bolj naraven, vendar pa ne omogoča kvalitetnega zavesljaja, saj veslo tako le delno odrivaš od vode in zamahuješ v napačni smeri.

Zato tvoj sup vijuga in težko razviješ hitrost.

Za konkreten zavesljaj veslo zapiči ob supu navpično v vodo in ga z zgornjo roko potisni navzdol.

 

12. Pred supanjem pozabijo preveriti vodostaje in vremensko napoved.

Zagotovo si ne želiš, da te med supanjem presenetita dež in veter. Blage vremenske neprilike in plohice že lahko prebrodiš z nasmehom, nočeš pa, da te ujame prava nevihta ali da te popoldanski veter začne tiščati stran od obale.

Pred supanjem preveri vremensko napoved, če se odpravljaš supati na reko pa preveri še, če ima primeren vodostaj. Ne pozabi, da tudi oddaljeno deževje lahko mirno reko hitro spremeni v hiter hudournik.

13. Pozabijo na zaščito pred soncem.

Zagotovo se zavedaš, kako pomembna je zaščita pred soncem, na vodi pa je dobra zaščita še bolj pomembna. Sončni žarki se odbijajo od vodne gladine in te še bolj obsevajo kot sicer.

Tudi pozno popoldne te z vodo okrepljeno sonce lahko močno opeče. Pred njim se zaščiti s pokrivalom, kvalitetno sončno kremo in uv zaščitno majico!

To je le nekatere najpogostejše napake suparjev začetnikov.

Med začetniškim in pravilnim supanjem je velika razlika in napake lahko preprečiš, še preden se zgodijo. Če je tvoja prva izkušnja pozitivna, boš zagotovo želel/a še večkrat supati.

S pravimi koraki hitreje postaneš bolj suveren/a in spreten/a na deski. S poznavanjem osnov si zagotoviš več varnosti in zmanjšaš tveganje pred poškodbami. Dobri temelji so pomembni, če želiš kasneje doseči več učinkovitosti med supanjem in se bolje znajti v različnih pogojih supanja.

Obišči tečaj supanja in se nauči osnov in prave tehnike supanja v družbi inštruktorjev.

 
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

4 nasveti za bolj pravilno supanje

Ko supamo prvič, največ truda in pozornosti vložimo v to, da se na sup deski [...]

Prvič na supu: pa kaj če padeš vodo, saj je samo voda!

Te že dalj časa mika, da bi poskusil/a supati, a te je strah, da boš [...]