Največji sovražnik ljubiteljev supanja je …

Tri dekleta supanjo z vetrom

Veter! Če je veter najboljši prijatelj vodnih športov kot sta kajtanje in jadranje na deski, je v suparskih vodah navdušen le izredno izkušen supar, ki ga bo izkoristil za downwind session. Ker je downwind supanje izredno zahtevno in zahteva veliko skrbnega načrtovanja, se ga lahko poslužuje le izjemno izkušen supar, priporočljivo v skupini.

V blogu bomo pisali o odnosu med supanjem in vetrom, do katere jakosti je supanje še varno ter podali nasvete, kako supati v močnejšem vetru.

VSEBINA BLOGA:

Standup paddle bording tour Piran Slovenia

1. KATERI VETROVI SE POJAVLJAJO V SLOVENIJI?

V primerjavi z zahodno Evropo Slovenija ni zelo vetrovna. Na vetrne razmere vplivajo predvsem lega v zmernih geografskih širinah, razgibanost površja in Alpe.

Lokalni (krajevni) vetrovi nastajajo na manjših območjih, ki jih sicer poznamo kot maestral, burjo, jugo, tramontano, fen in druge.

Vetrove precej dobro razdelamo v knjigi Supam z glavo: e-knjigi o varnosti pri supanju.

2. KDAJ JE VETER ZA SUPANJE PRENEVAREN?

Supanje je varno, če veter ne piha premočno in če piha v pravilno smer.

Kako močan veter je za supanje še sprejemljiv?

Neko splošno sprejeto pravilo je 10 vozlov oz. 18 km/h, pri čemer pa se moramo zavedati, da veter lahko še pojača.

Pri 10ih vozlih veter že čutimo na obrazu, začne nam mršiti lase, če pa bil/a rad/a bolj prepričana, da ni premočan, svetujemo uporabo merilnika vetra, ki ga enostavno namestiš na telefon.

No, če se že odločimo iti na vodo v vetrovnih pogojih, je zelo pomembno, da ostanemo blizu obale in se tako tudi sami počutimo veliko varnejši.

Nasvet: supaj daleč, ampak vzporedno z obalo.

Kaj pomeni, da veter piha v pravo smer?

Smer vetra se vedno definira na podlagi tega, iz katere smeri piha.

  • Če veter piha na obalo (on-shore), nas bo veter odnašal k obali, sicer nam bo non stop popravljal nos supa, ampak bomo varni.
  • Če veter piha vzporedno z obalo (side-shore), nam bo veter pihal ali v hrbet in pomagal ali v prsa in oteževal supanje. Vzporedni veter je še vedno varen veter.
  • Če piha stran od obale (off-shore), nas bo močan veter oddaljeval od obale in morda se ne bomo mogli več vrniti, zato je ta smer vetra nevarna.
Smeri vetra glede na obalo

Pomembno je, da se zavedamo, da se obala med našim potovanjem s supom spreminja in da smo v določenem momentu varni, že v drugem pa lahko v veliki nevarnosti. Pomisli le na en hrvaški otok med 12. in 15. uro.

Če se to dvoje poklopi, kar vzemi hitro pumpo v roke in se ogrej, v nasprotnem primeru pa se na sup dogodivščino odpravi kakšen drug dan.

NAŠ NASVET: če si še začetnik oziroma neizkušen supar, se v vodo raje podaj, ko je ozračje mirno – tako si boš prihranil/a energijo in supanje boš bolj varen/a.

3. Kako se izogniti vetru na supu?

Pred vsakim sup izletom preveri vremensko napoved – vreme po urah, padavine, radarsko sliko, smer ter jakost vetra.

Natančna step-by-step navodila najdeš v blogu Kako spremljati vremensko napoved.

4. KAKO RAVNATI, ČE VETER PIHA ŽE PREDEN SE ODPRAVIŠ NA VODO?

Najprej je potrebno oceniti, ali so pogoji za supanje še varni ter iz katere strani veter piha. Zelo je pomembno, da ne glede na svoje prvotne načrte izlet prilagodiš in supati začneš v smeri proti vetru. Svojo energijo boš usmeril/a v veter, ko pa se boš malce utrudil/a, ti bo veter pomagal in ti s potiskanjem v hrbet vsaj malo pomagal priti nazaj na izhodiščno točko.

V nasprotnem primeru boš imel/a problem, saj ti bo veter sprva pomagal, kilometre boš nabiral/a kar hitro (verjetno niti ne boš imel/a občutka, da sploh kaj piha), ko pa se boš obrnil/a nazaj, bo veslanje izjemno težko. Vračanje na vstopno točko tako postane velik izziv tako začetnikom kot izkušenim suparjem.

5. Kako supati v močnejšem vetru?

Kljub temu, da sup turo lepo načrtujemo pa nas močan veter lahko tudi preseneti. Lahko naletimo na presenečenje takoj za rtom, lahko nas začne odnašati venturi efekt (več o tem v e-knjigi Supam z glavo), lahko se na hitro razvije vročinska nevihta,…

V teh primerih je dobro poznati nasvete za supanje v močnem vetru. Nasveti se nanašajo tako na samo potovanje s supom kot tudi boljše ohranjanje ravnotežja v valovitih razmerah.

1. Stopi korak naprej proti nosu supa

Med veslanjem proti vetru se za korak približaj nosu supa, s čimer boš nos bolj obtežil/a ter ga bolj potopil/a, da bo bolje rezal valove. Na ta način bo supanje v vetru bolj stabilno.

2. Pokrči kolena in vklopi gležnje za boljšo stabilizacijo

Z močnejšim vetrom se tudi vodna površina bolj razburka, zaradi česar postane ohranjanje ravnotežja zahtevnejše.

Pokrči kolena in tako malo znižaj težišče ter poskrbi, da se bo tvoje telo upiralo v čim manj vetra. Poskusi biti tudi mehkejši/a v gležnjih, ki lahko dodatno absorbirajo tresljaje.

Svetujemo ti, da poskušaš sproščati gležnje že tekom normalne sup ture, ko se je na mirnih vodah lažje fokusirati in opažati razlike.

3. Delaj hitrejše, krajše in močnejše zaveslaje

Hitreje kot veslamo, hitreje se premikamo, manj z vetrom izgubljamo. Dolgi zaveslaji v vetru niso učinkoviti.

Hitreje kot veslo vračamo v 1. fazo zaveslaja, manj časa damo vetru, da nas med t.i. recovery fazo potisne nazaj in manj razdalje oz. sile izgubimo. Zavesljaj tako zares zaključi pri petah in hitro naprej.

Ob močnejšem vetru moramo tudi poskrbeti, da je naš zaveslaj močan. V močnejšem vetru pride do izraza pravilna tehnika in moč, ki jo lahko prenesemo iz središča trupa ter hrbta. Pravilne tehnike se naučiš v tečaju tehnika supanja.

Povezano: spoznajmo 5 faz zavesljaja

4. Drži veslo z obema rokama nižje

Prestavi zgornjo roko iz ročaja na veslo in spodnjo roko iz sredine vesla še nižje, kar ti ponovno pomaga znižati težišče in veslati z večjo močjo.

5. Obrni list vesla v fazi vračanja

Naj med veslanjem list vesla ne deluje kot jadro v vetru. V exit fazi list vesla zarotiraj navzven, da ga boš lahko vračal/a v 1. fazo čisto vzporedno z desko ter z njim rezal/a zrak.

6. Ne ustavljaj se

Da lahko zmagaš v tekmi z vetrom, moraš veslati neprekinjeno, sicer te veter ponovno začne odnašati nazaj.

7. Pojdi na kolena

Ko stojimo na supu, naše telo ustvarja upor proti vetru. Če je veter tako močan, da res težko veslaš, znižaj težišče in pojdi na kolena.

8. Ulezi se na sup

Če je veter tako močan, da težko veslaš tudi na kolenih, se ulezi na sup in prone-paddlaj – veslaj z rokami.

Kam daš v primeru prone paddlanja svoje veslo? Uležeš se nanj. Postavi veslo pred seboj tako, da se boš s prsmi ulegel/a na ploščat del lista vesla.

9. Naredi strategijo veslanja v vetru

Poglej okoli sebe in poskusi najti kakršnokoli vetrovno zaledje, da ti bo lažje veslati. Skrij se zaliv, za kakšen klif. Po sredini reke/jezera običajno piha najmočneje, zato se umakni ob rob. Opazuj vodno gladino pred seboj, saj ti kaže, kje bolj in manj piha.

V primeru močnega vetra pokrči kolena

6. Downwind supanje – nekateri veter komaj čakajo!

Seveda pa nekateri suparji komaj čakajo, da zapiha močan veter. Izkoristijo ga za downwind supanje, kjer supanje postane zelo hitro in adrenalinsko. Hkrati pa tudi zelo nevarno. Zato je primerno le za izjemno izkušene suparje in se ga nikoli ne lotevamo sami.

Veter te lahko hitro preseneti, zato naj bo del obvezne opreme vedno tudi varnostna vrvica (leash), ki bo desko privezala nate in ti pomagala v ključnih momentih.

Downwind supanje

OBIŠČI TEČAJ SUPANJA IN SE PRIPRAVI V NAPREJ!

Že večkrat smo se na navezali na misel, da v zahtevnejih suparskih pogojih pride do izraza pomembnost obvladovanja pravilne tehnike vesljanja.

Če si med suparji začetniki, te povabimo na začetni tečaj supanja, če pa supaš že sezono ali več, si dobrodošla ali na tečaju tehnika supanja, ki se izvaja 3x po 2 uri ali na nadaljevalni tečaj supanja, ki traja 1x 5 ur.

Če se s supanjem nameravaš ukvarjati, boš slej kot prej spoznala, kaj pomeni močan veter, zato je bolje, da si takrat pripravljen/a. Vabljen/a v našo družbo!

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Kako načrtovati SUP turo z vremensko napovedjo?

Si tudi ti ta vikend zaradi napovedanega dežja ostal/a doma? Klub izjemno slabi vremenski napovedi [...]