Največji sovražnik ljubiteljev supanja je …

Veter! Če je veter najboljši prijatelj vodnih športov kot sta kajtanje in jadranje na deski, je v suparskih vodah navdušen le izredno izkušen supar, ki ga bo izkoristil za downwind session. Ker je tovrstno supanje izredno zahtevno in zahteva veliko skrbnega načrtovanja, se ga poslužuje malo kdo. Do katere jakosti je supanje še varno in kakšen nasvet imamo zate?

V primerjavi z zahodno Evropo Slovenija ni zelo vetrovna. Na vetrne razmere vplivajo predvsem lega v zmernih geografskih širinah, razgibanost površja in Alpe. Lokalni (krajevni) vetrovi nastajajo na manjših območjih, ki jih sicer poznamo kot maestral, burjo, jugo, tramontano, fen in druge.

 
Standup paddle bording tour Piran Slovenia

KDAJ JE VETER PRENEVAREN?

Supanje je varno, če veter ne piha premočno in če piha v pravilno smer.

  • Kako močan veter je za nas še sprejemljiv? Neko splošno sprejeto pravilo je 10 vozlov oz 18 km/h, pri čemer pa se moramo zavedati, da veter lahko še pojača. Pri 10ih vozlih veter že čutimo na obrazu, začne nam mršiti lase, če pa bil/a rad/a bolj prepričana, da ni premočan, svetujemo uporabo merilnika vetra, ki ga enostavno namestiš na telefon. No, če se že odločimo iti na vodo v vetrovnih pogojih, je zelo pomembno, da ostanemo blizu obale in se tako tudi sami počutimo veliko varnejši.
  • Kaj pomeni, da veter piha v pravo smer? Smer vetra se vedno definira na podlagi tega, iz katere smeri piha. Če piha na obalo (on-shore), pomeni, da nas bo močan veter prinesel k obali in da smo varni. Če piha stran od obale (off-shore), nas bo močan veter oddaljeval od obale in morda se ne bomo mogli več vrniti, zato je ta smer nevarna. Pomembno je, da se zavedamo, da se obala med našim potovanjem s supom spreminja in da smo v določenem momentu varni, že v drugem pa lahko v veliki nevarnosti. Pomisli le na en hrvaški otok med 12. in 15. uro.

Če se to dvoje poklopi, kar vzemi hitro pumpo v roke in se ogrej, v nasprotnem primeru pa se na sup dogodivščino odpravi kakšen drug dan.

NAŠ NASVET: če si še začetnik oziroma neizkušen supar, se v vodo raje podaj, ko je ozračje mirno – tako si boš prihranil/a energijo in supanje boš bolj varen/a.

 
Smeri vetra glede na obalo

KAKO RAVNATI, ČE VETER PIHA ŽE PREDEN SE ODPRAVIŠ NA VODO?

Najprej je potrebno oceniti, ali so pogoji za supanje še varni ter iz katere strani veter piha. Zelo je pomembno, da ne glede na svoje prvotne načrte izlet prilagodiš in supati začneš v smeri proti vetru. Svojo energijo boš usmeril/a v veter, ko pa se boš malce utrudil/a, ti bo veter pomagal in ti s potiskanjem v hrbet vsaj malo pomagal priti nazaj na izhodiščno točko.

V nasprotnem primeru boš imel/a problem, saj ti bo veter sprva pomagal, kilometre boš nabiral/a kar hitro (verjetno niti ne boš imel/a občutka, da sploh kaj piha), ko pa se boš obrnil/a nazaj, bo veslanje izjemno težko. Vračanje na vstopno točko tako postane velik izziv tako začetnikom kot izkušenim suparjem.

NEKATERI VETER KOMAJ ČAKAJO!

Seveda pa nekateri suparji komaj čakajo, da zapiha močan veter. Izkoristijo ga za downwind supanje, kjer supanje postane zelo hitro in adrenalinsko. Hkrati pa tudi zelo nevarno. Zato je primerno le za izjemno izkušene suparje in se ga nikoli ne lotevamo sami.

Veter te lahko hitro preseneti, zato naj bo del obvezne opreme vedno tudi varnostna vrvica (leash), ki bo desko privezala nate in ti pomagala v ključnih momentih.

Downwind supanje

Če boš spremljal/a vremenske razmere, si lahko brez skrbi!

V Sloveniji imamo odlične razmere za supanje, ki nam prihranijo marsikatero neprijetnost. Tokovi so v glavnem šibki, močni vetrovi ne preveč pogosti, jezera pa so majhna in prijazna, a vseeno nikoli ne smemo podcenjevati narave! Moramo jo spoštovati in se pripraviti v naprej.

OBIŠČI TEČAJ IN BOŠ PRIPRAVLJEN/A NA VSE!

Kako nositi desko v veter, česa se moramo paziti na morju, kako naj reagiramo v primerih, ko nas preseneti zelo močan veter ali bolj na splošno, katere pogoje vse analizirati, da bomo bolj varni pa s tabo delimo na tečaju supanja. Vabljen/a v našo družbo!

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Prispevek je objavljen v kategorijah: Varnost