Napihljiv SUP ali trden SUP, katerega izbrati?

Trden sup ali napihljiv sup

Trdna sup deska ali napihljiva sup deska? Katera je bolj priročna, stabilna in vzdržljiva ter kako vplivata na sam življenjski stil? Ko se odločaš za izposojo ali nakup, so to definitivno pomembna vprašanja. Te zanima, katera deska bo dvoboj osvojila? Beri dalje!

1. TRANSPORT SUPA

Koliko trdnih SUPov lahko prepelješ v majhni Seat Ibici? Nobenega. Koliko napihlivih? Kar sedem! Medtem ko je transport trdnih sup-ov možen le na strehi avtomobila, lahko napihljiv SUP enostavno naložimo v prtljažnik. Po končanem izletu iz supa le iztisnemo ves zrak in ga zvitega skupaj s pumpo pospravimo v torbo, prilagojeno za nošenje na hrbtu. S tako priročno zloženim supom smo se že odpravili na avtobus in ga tovorili na motorju. Letošnja torba Red Paddla Co. je nadgrajena s koleščki, ki prenašanje supa še olajšajo.

Ibizasup na troli

 2. VZDRŽLJIVOST SUPA

S trdno sup desko moramo ravnati zelo previdno, saj je večina narejenih iz lesa ali poliestra, ki sta na udarce zelo občutljiva. Paziti moramo, da nam sup ne pade iz rok, da ne udarimo ob kakšen kamen ali da s fini ne drsamo po tleh. V večini primerov ustvarimo le lepotne praske, če pa se ob udarcu naredi razpoka in se sup napije vode, je popravilo izjemno težko. Za razliko od teh je napihlivi sup narejen iz pvc materiala in tako na udarce bolj odporen (seveda je odpornost odvisna od tehnologije izdelave). Tako odporen, da preživi tudi padec s strehe in napad traktorja (dva krat)? Da, Red paddle Co. je v svojem videu vzdržljivost svojih sup desk več kot dokazal.

 3. STABILNOST SUPA

Stabilnost supa se povezuje z njegovo trdnostjo, zato je trden sup dolgo časa veljal za bolj stabilnega. So pa proizvajalci napihlivih supov v zadnjih letih naredili velik korak naprej in z razvojem oblike in tehnologije uspeli doseči konkurenčnost tudi na tem področju. Na stabilnost vpliva tudi velikost oz volumen supa, RSS (dodatne stabilizacijske letvice) in seveda to, kako dobro je sup mogoče napihniti (predlagamo najmanj 18 psi).

SUP je popolnoma stabilen

  4. DIZAJN SUPA

Dizajn je stvar individualnega okusa, so pa tako trdni kot napihlivi supi postali pozorni na želje nežnejšega spola. 🙂

lep sup venus

5. SHRANJEVANJE SUPA

Če stanuješ v hiši, shranjevanje takšnega ali drugačnega supa res ni problem. Postaviš ga v klet, v garažo ali ga dekorativno obesiš pod strop svoje sobe. Lahko pa o nakupu trdnega supa prenehaš razmišljati takoj, ko moraš do svojega stanovanja prehoditi 3 nadstropja. Napihliv sup je ponovno priročnejši, saj ga z ekonomično torbo enostavno vstopiš v dvigalo, se odpelješ v 12 nadstropje in ga postaviš v malo omaro predsobe.

sup storage Napihljiv sup zasede zelo malo prostora

6. READY TO START

Trdno desko enostavno postaviš v vodo in zaveslaš, napihlivega pa moraš pred štartom seveda pripraviti. Napihovanje ti vzame 5 do 15 minut (odvisno od priložene pumpe), se pa s tem malo ogreješ in dodatno krepiš svoje roke. Če ti pripravljalni del vseeno ne diši preveč, delo namesto tebe zlahka pravi kompresor za sup.

pumpanje supa

7. NOV LIFESTYLE

Napihljiv sup prinaša povsem nov življenjski stil, saj te s cca. 10 -15 kg lahko spremlja kamorkoli greš. Izleti se začenjajo ob rekah in jezerih. Počitnic ne povezuješ z ležanjem na plaži, ampak z odkrivanjem nedostopnih plaž, dnevno rekreacijo in izvajanjem joge ob sončnem zahodu. Prvič pa se ga odločiš vzeti tudi na daljše potovanje. Ne verjameš? Vprašaj kolega Tomota, ki je letos izpeljal svoj SUP trip na Sejšele in že razmišlja o naslednji destinaciji. Hočeš ali nočeš, sup postane del tebe.

Tomo na Sejšelih

Moramo priznati, da ima napihljiva SUP deska toliko prednosti, da ji mora trdni sup predati zmago.

Te zanima, katera je najbolj primerna sup deska za začetnike? Preberi si, kakšno sup desko kot začetnik potrebuješ, na kaj moraš biti pri nakupu pozoren/a in kaj ti priporočamo!

Si že napreden supar/ka, te bo verjetno zanimalo, kako izbrati pravo sup desko glede na namen in potrebe.

 
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

12 najlepših daril za suparje

Nekaj je na tem supanju, da je obnorelo polovico sveta, tvojo boljšo polovico ali prijatelja/prijateljico! [...]

6 enostavnih načinov, da to poletje proizvedemo manj odpadkov

Poletje je tukaj in z njim dopustniški dnevi ter sezona piknikov. Vse to prinaša s [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema