Nasveti: Kako preprečiti krajo supa in kaj storiti v primeru, da pride do kraje?

Z leti narašča priljubljenost supanja in na žalost sorazmerno s tem tudi število kraj. Pomembno je, da ne puščaš opreme nezaščitene in nenadzorovane na vrhu avtomobila, poleg tega pa lahko krajo preprečiš s preprostimi ukrepi.

Sup verjetno ne bo kar izginil iz plaže, če bomo v njegovi bližini, a vseeno moraš znati tudi sam/a presoditi situacije, kdaj je kraja bolj verjetna. Na primer, ko se odpraviš pod prho na plaži, ko skočiš nekaj pojesti ali pa se odločiš, da boš po supanju še malo zaplaval/a. Takrat je pomembno, da sup dodatno zaščitiš.
Ker sami zelo dobro dobro vemo, da kakovostna oprema ni ravno poceni, je toliko bolj pomembno, da se poskušamo izogniti situacijam in da potencialnim tatovom čim bolj zapletemo delo…

NAJ BO JASNO KATERI SUP JE TVOJ!

ČE SE ŽE ZGODI, DA tvoj sup dobi noge, poskrbi, da ga boš lahko prepoznal/a: 

1.IZDELAJ MU OSEBNO IZKAZNICO

 • Znamka:
 • Model:
 • Letnik:
 • Serijska številka:
 • Posebnosti: npr poškodbe, personalizacija

2. PERSONALIZIRAJ GA!

Poskrbi, da bo tvoj sup prepoznan, da bo v množici izstopal – personaliziraj ga. Z vodoodpornim flomastrom ga poimenu, ga poriši, napiši svoj najljubši quote ali enostavno nekam napiši svoje ime in telefonsko številko. Priveži unikatno varovalno elastiko, ga polepi z obstojno nalepko, ali polepi svoje veslo.

3. POSLIKAJ GA

Pomembno je, da imaš vsaj nekaj dobrih slik svojega supa! Tako boš v primeru kraje lažje delil podatke o njem

 

BODI PRIPRAVLJEN/A NA VSE!

Seveda, pa je dobro, da se pred krajo zaščitiš s preventivo! Tako boš imel/a na poti mirne živce, tudi če supa ne boš imel/a neprestano na očeh!

KAKO SUP ZAŠČITITI V RAZLIČNIH SITUACIJAH?

 • Kako zaščititi sup, če ga prevažaš na strehi in bi se rad/a ustavil na kosilu? Izberi restavracijo, kjer lahko parkiraš tako, da boš med kosilom imel/a avto povsem na očeh.
 • Kako zaščititi sup na strehi, če se moraš od avta oddaljiti za več časa? Kupi par zelo dolgih ključavnic ali močnih gurten in jih čim bolj spretno prepleti med nosilci na strehi, tako da bo imel tat preveč dela, če bi se vozlanja lotil. Pri napihljivih supih pazi, da ventil nekako zaščitite, da ga tat ne more spihniti, če peljete dva supa, ju obrnite z ventiloma skupaj.
  • Kam spraviti sup, ko kampiraš? Večino kampov ima posebne prostore za varno shranjevanje. Zato ti najprej svetujemo, da se poskušaš dogovoriti z zaposlenimi kampa. Če te možnosti nimaš, svetujemo da napihljiv sup vsak dan izprazniš in ga zakleneš v avtomobil ( v tem primeru ti svetujemo, da si omisliš kompresor za napihovanje, da se ne boš prehitro naveličal vsakodnevnega pumpanja). Seveda lahko uporabiš tudi gurtne s katerimi provežeš sup na avto, a jih je preprosto prerezati. V tem primeru se pozanimaj tudi o možnosti parkiranja na varovanem parkirišču.
  • Kako zavarovati sup, ko moraš iz plaže hitro skočiti do apartmaja ali šotora? Če si na plaži s prijatelji, seveda ni problema, a če si na plaži sam/a se moraš malo znajti! Poskušaj se povezati s sosedom na plaži in mu razloži situacijo. Predlagaj mu, da lahko preizkusi tvoj sup medtem ko te ni. 
   V kolikor nigogar nimaš predlagamo, da si omisliš ključavnico za sup in ga tako zavaruješ pred hitro krajo.

   Nikar pa ne pozabi supa na plaži, saj ti zagotavljamo, da samotne noči ne bo preživel.

   
 • Kako zaščititi sup na jadrnici? Ko zasidraš jadrnico ali čoln v marini in se odpraviš raziskovati mesto moraš poskrbeti, da so vse premične stvari na palubi zaščitne, drugače bodo imeli tatovi precej lahko delo. Sup ni nobena izjema! Če nimate druge možnosti, iz napihljivega supa iztisni zrak in pospravi pod palubo. Če imaš možnost, sup prikleni na ograjo jadrnice ali na kater drug primeren del plovila. Kupi par zelo dolgih ključavnic ali močnih gurten in jih čim bolj spretno prepleti tako da bo imel tat preveč dela, če bi se vozlanja lotil.
 • Kako zaščititi sup doma? Predvsem če živiš v mestu, si gotovo že slišal/a razne zgodbe in primere, ko so ljudem športno opremo ukradli iz skupne kleti ali drugih prostorov v stanovanjskih skupnostih. Zato je pomembno tudi skladiščenje! Sup lahko obesiš na steno garaže in kleti, tako bo zavzel manj prostora, polet tega pa ga bo tat težje odnesel.

KAJ STORITI V PRIMIRU, DA TI UKRADEJO SUP?

Prijava na policijo je seveda samoumevna, posreduj jim podatke z osebne izkaznice (kako narediti osebno izkaznico supa smo navedli zgoraj).
Krajo takoj objavi in deli na družabnih omrežjih! Če je sup lepo personaliziran, imaš največ možnosti, da se najde. Preveri portale, kjer se prodaja rabljena oprema (tudi več mesecev po kraji).

UPOŠTEVAJ NAŠE NASVETE IN PAZI NA SVOJ SUP!

Če se zgodi, da ti ukradejo sup ti bomo pomagali tudi mi in delili tvojo objavo! Vsekakor pa ne olajšal dela tatom in vedno upoštevaj zgornje nasvete.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Jadranje in supanje skozi oči udeleženca

Jadranje in supanje je bilo prvo Bananaway potovanje Andreja Vojvode. Lani se nam je pridružil [...]

Nastavi Gmail in ne zamudi pomembnih Bananaway novic

Čakaš na pomembno elektronsko sporočilo ali napovednik izletov, vendar ga ne najdeš v svojem poštnem [...]

Neoprenska obleka: kako izbrati pravo?

Ko se v katerega koli od vodnih športov res zaljubimo, mu želimo posvečati čim več [...]

Menjava camlock sistema na sup veslu

Menjava camlock sistema na sup veslu je priporočljiva, če sistem ne deluje več tako kot [...]

Navodila za vzdrževanje vesla za sup

Da bo tvoje veslo kar najdlje ostalo brezhibno, smo pripravili kratka navodila za vzdrževanje vesla [...]

Veš kako zamenjati sup ventil z novim? Znanje, ki ga potrebuješ, ko tvoj ventil spušča.

Dobro je vedeti kako zamenjati sup ventil. Če tvoj sup ne drži dobro zraka in [...]

Moj sup spušča pri ventilu! Kako zategniti ventil supa?

Ko se ti prvič zgodi, da tvoj sup spušča pri ventilu, se lahko ustrašiš, da [...]

Ti zmanjkuje pritrdilnih mest? Nauči se kako prilepiti D-ring na sup!

Če te zanima kako prilepiti D-ring na sup, potem si prišel/la na pravo mesto. Pritrditvena [...]

Zakaj aktivnost sprošča hormon sreče?

Veš zakaj si včasih preprosto dobre volje? Pri tem ti včasih pomagajo tudi hormoni sreče, [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema