Neodkriti sever Šrilanke

Sever Šrilanke je manj raziskan in manj turističen od južnega dela otoka. Razlog za to leži predvsem v več desetletij trajajoči vojni, ki se je zgodila zaradi spora med Tamilskimi tigri, ki so si prizadevali za nastanek Tamilske države na severovzhodu otoka. Civilna vojna se je končala leta 2009, od takrat pa se sever razvija, tako turistično kot tudi kulturno.

Zakaj na sever?

Na severu Šrilanke nas čakajo trije nekomercialni flat spoti, ki te bodo navdušili, ne glede na tvoje kajtarsko predznanje. Enega izmed njih so lokalci poimenovali kar Flat water paradise. Poleg tega pa te čaka kultura, ki te bo očarala in kup nepozabnih doživetij.

Poleg vseh kulturnih in naravnih znameniosti in posebnostii, ki jih boš lahko doživel/a, pa bomo eno noč kampirali na samotnem otoku, kjer boš lahko preštel/a vse zvezde. Pobegnili bomo od civilizacije in se popolnoma sprostili v divjini.

Kako se sever razlikuje od juga

Sever Šrilanke se od ostalega dela otoka razlikuje že po klimi, saj je tam monsunsko obdobje med oktobrom in januarjem, na jugu pa je med majem in julijem. Sever je tako idealna lokacija, da ga obiščeš poleti, ko so padavine redke in temperature okrog 30 stopinj.

Sever je poln prekrasnih plaž z divjim živalstvom in rastlinjem, ki ti bodo vzele dih. Turizem je tam še v razvojih, saj so železnico, ki povezuje sever z glavnim mestom Šrilanke, Colombom, ponovno vzpostavili šele leta 2014.

DOŽIVETJA SEVERNE ŠRILANKE

PLEŠE SE ZA VSAKO PRILOŽNOST

Sever se od juga Šrilanke razlikuje že po kulturi. Na jugu je glavni jezik sintalščina, na severu pa je tamilščina, glavnina prebivalstva pa so Tamilci.

Tamilska kultura je vezana na predanost bogovom, izurjenosti v borilnih veščinah in plesu za vsako priložnost. Prebivalke še vedno nosijo večinoma tradicioanlne sarije, moški pa majico in dhoti – tradicionalne široke lahke hlače.

TAMILŠČINA JE ČISTO LAHKA 😉

Hitri vodič po tamilščini: vanakkam je najbolj razširjen pozdrav, nanri pa je hvala. Z naročanjem piva pa tam ne bo problemov, ker je kar pir. 🙂

Odmaknjeni Mannar

Mesto Mannar je prestolnica province Mannar, razvilo pa se je iz ribiške vasice. Kasneje je postalo center gojenja biserov, kar pa se je zaključilo, ko je sever Šrilanke zajela državljanska vojna.

Eno najbolj revnih območij Šrilanke je še vedno popolnoma neturistično, vsi obiskovalci pa radi poudarijo, da so ljudje več kot prijazni. Idilične bele plaže in palme pa so pravi raj na Zemlji.

ČUDOVITI RASTLINSKI SVET MANNARJA

Otok v obliki solze je s celino povezan z mostom in ga od Indije ločuje samo 30 km, kjer pa se nahaja še prekrasen koralni greben. Poleg divjih osličkov, ki so prosto posejani po mestu in okolici, se tam zbirajo tudi gruče flamingotov, ki pa niso tako živih barv kot njihovi ameriški sorodniki. Mannar pa je tudi eno redkih območij, kjer uspevajo drevesa baobab. Med drugim je tam posajeno najstarejše baobab drevo v Aziji.

Tirukkētīsvaram JE IMPRESIVEN!

Pisan tempelj je res impresiven na pogled, za njegovim verskim ozadjem pa se skriva toliko legend, da jih je težko našteti. Originalni tempelje je bil v 16. stoletju porušen, saj so ga med kolonializacijo uničili Portugalci, a je bil obnovljen v 19. stoletju. Posvečen je enemu najbolj znanih hindujskih božanstev, uničevalnemu Šivi.

MORDA BOMO rEŠILI KAKŠNO ŽELVICO!

Po celi Šrilanki se dogaja aktivna prezervacija želv, ki so ena najbolj ogroženih vrst živali zaradi plastike, ki plava v morju. Skupine prostovoljcev rešuje želve s tem, da jih oskrbi, če so ujete ali poškodovane in ji izpusti zdrave nazaj v morje.

DOŽIVI ŽIVAHEN UTRIP JAFFNE

Jaffna je prestolnica severa Šrilanke. Mesto, ki kraljuje nad polotokom z istim imenom in ima okrog 90 tisoč prebivalcev. Mesto so si že v zgodovini podajali Nizozemci, Porutgalci, Britanci in pa Singalci.

Mesto je slikovito z barvami sarijev, posledicami kulturnih vpadov in pisanega živalstva, ki prosto hodi po ulicah. Zato ne bodi presenečen/a, če na ulici srečaš pava 🙂

Zeleni parki, živahne tržnice in pisani hindujski templji pa dodajo še lepše barve.

Mladi prodajalci banan so na vsakem vogalu, mesto pa je precej mirno, opaziti pa je še posledice vojne. Med vojno je bila tudi uničena knjižnica, ki je bila pred tem ena izmed največjih knjižnic v Aziji. Sedaj se aktivno obnavlja, tako kot tudi druge znamenitosti mesta.

OGLEJ SI Tempelj Nallur Kadaswamy s pisano povorko

Ena najlepših znamenitosti Jaffne je zagotovo tempelj Nallur Kadaswamy. Posvečen je bogu vojne, Muruganu. Vsako leto gosti 25 dni dolg festival, kjer opravljajo molitve in praznujejo v čast bogov, ki bdijo nad templjem. Vrhunec festival doseže na predzadnji dan, ko se na paradi z vozovi izkaže čast bogovom. Letos bo vrhunec tega dogajanja 29. avgusta, ko se bo zgodila povorka. Tempelj pa skriva še več lepih presenečenj, saj skriva prekrasen park in jezerce.

RAZIŠČI Naravni park Wilpattu z jezerci

Eno najlepših območij severne Šrilanke pa je narodni park Wilpattu, ki je znan predvsem po neskončnih jezercih in bajerčkih, ki so polni sladke vode. Največji park Šrilanke pa je hkrati tudi območje z eno največjih populacij leoparda na svetu. Park je bil zaprt med 1988 in 2003, sedaj pa je dostopna približno četrtina parka.

Poleg leopardov pa so v parku tudi sloni, lenivci in neštete vrste prekrasnih ptic.

PREPUSTI SE AJURVEDSKI MASAŽI

Sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije, a se je razširil po celem svetu kot oblika komplementarne medicine. Ajurveda človeka obravnava kot celoto in ga uči, kako živeti zdravo in harmonično z naravo.

Glavna principa ajurvede temeljita na prepričanjih, da sta um in telo povezana ter da nič nima več učinka pri zdravljenju telesa kot um.

Cela Šrilanka je prepletena z ajurvedo, za najboljšo izkušnjo pa boš lahko preizkusil/a ajurvedsko masažo. Oljne masaže, ki so usmerjene na marme – točke, ki so podobno kot akupresurne povezane z neravnovesji v telesu.

Severna Šrilanka je res kulturno doživetje, ki se ti bo vtisnilo v spomin. Poleg vseh neverjetnih domačinov, boš na kajtanju na Šrilanki imel/a še dobro družbo kajtarjev in vse skupaj bo nepozabno!

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

Bloga, ki te utegneta zanimati

Zakaj je supanje perfekten šport v kombinaciji z gorskim kolesarjenjem in drugimi visoko intenzivnimi športi?

Z intenzivnim supanjem porabimo več kalorij kot npr. z intenzivnim kolesarjenjem. In kljub temu, da [...]

Inštruktorica Lana o kajtarski Sardiniji

Lana je inštruktorica kajtanja, ki je z Goranom in energično ekipo tečajnikov septembra potovala na [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Kajtanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja