Kako izbrati neopren obleko?

Neopren obleka za supanje

Ko se v kateregakoli od vodnih športov res zaljubimo, mu želimo posvečati čim več časa in slej ko prej tudi ugotovimo, da nas omejujejo temperaturne razmere.

Časi, ko je na trgu obstajala samo ena neopren obleka, so mimo in na našo izbiro vpliva veliko dejavnikov.

V celostnem vodiču bomo pogledali, kaj moramo vedeti o neopren obleki, da izbranega kosa ne bomo menjali že po parih uporabah ter kakšne neoprenske obleke so najbolj priporočljive za supanje, kajtanje, windsurfanje, surfanje ter plavanje.

Vsebina vodiča o izbiri pravilne neopren obleke:

Kaj je neopren?

Neopren je beseda, ki se najpogosteje uporablja v našem besednjaku in preden se o njem povsem razpišemo, bi pojasnili, v kakšnem kontekstu se bo beseda uporabljala:

  • neopren kot poseben neopren material oz. natančneje pena, iz katerega je narejeno neoprensko oblačilo,
  • neoprenska obleka kot dolga ali kratka obleka iz enega kosa,
  • neoprenska oblačila kot skupina neoprenskih izdelkov, v katero spadajo neoprenska obleka pa tudi neoprenske hlače, pajkice, majice, neoprenski dodatki, itd.

PREDNOSTI NEOPRENSKE OBLEKE

4 razlogi za izbiro neopren obleke so:

  • Neopren nas greje: neopren je poseben material, ki je zgrajen iz tisočih malih zračnih celic (lahko si predstavljamo balončke). Zrak v celicah ustvarja nekakšno izolacijsko pregrado, ki preprečuje prehodnost toplote in mraza in s tem omogoča, da se znotraj materiala toplota zadržuje. Kot bomo v nadaljevanju spoznali, so neopreni zgrajeni tudi iz različnih plasti, zaradi katerih pride do razlik v kvaliteti oblačila.
  • Neopren nas greje tudi potem, ko se zmočimo: prav zaradi materiala lahko z aktivnostjo, ki jo obožujemo (surfanje, windsurfanje, kajtanje, supanje, plavanje, potapljanje,…), nadaljujemo tudi po tem, ko se zmočimo oz. v vodi preživimo tudi več ur.
  • Neopren nas ščiti pred mehanskimi poškodbami: pred odrgninami, padci, udarci ob kamne, skale, deske, ipd.).
  • Neopren nas ščiti pred vročimi in škodljivimi sončnimi žarki: na vodi se sočni žarki odbijajo in smo njihovi škodljivosti še dodatno izpostavljeni. Zadnji trendi nakazujejo, da se svet vodnih športov tega vedno bolj zaveda in zato tudi posega po tanjših neoprenskih oblačilih z dolgimi rokavi, s katerimi ohranjamo vitalnost naše kože.

Neopren obleka v neki obliki je v resnici osnovni del opreme izbranega vodnega športa. Ne potrebujemo ga le pozimi, ampak tudi poleti npr. ko veter piha zelo močno ali npr. ko je temperatura zraka sicer topla, a je temperatura vode (morja, jezera, reke) hladna in bi lahko že hiter padec v vodo močno šokiral naše telo.

Lastnosti neoprena - na katere stvari moramo biti pozorni pri nakupu neoprena
Neopren nas tudi ščiti pred odgninami in blaži naše padce

KAKŠNA NEOPREN OBLEKA JE PRIMERNA ZA LJUBITELJE VODNIH ŠPORTOV?

1. NEOPREN OBLEKA MORA BITI OPRIJETA IN UDOBNA!

Neopren obleka se mora popolnoma prilagoditi naši postavi, kar pomeni, da prijetno oprijema naše telo na vseh delih. Če temu ni tako, voda na netesnih delih nenehno vstopa v neopren, splakuje kožo in neopren obleka nas ne more več greti.

Neoprijet neopren ne daje občutka udobnosti, ki je zelo pomemben. K oprijetosti in udobnosti zelo pomembno pripomorejo dizajn, elastičnost in mehkoba.

  1. Dizajn neoprena ne izpostavljamo v smislu vizualnega izgleda, ampak predvsem v smislu tehnične dovršenosti krojev.

Kroj neoprena najbolj izrazito določa oprijetost neoprena – nekateri neopreni so izrazito odrezani v ravnih linijah, drugi bolj upoštevajo izrazite obline moških in žensk teles.

Ne navezujemo se le na kroje osrednjega dela telesa (prsa, boki, pas) kot večina proizvajalcev, ampak na dizajn okončin (ramena, roke, noge).

2. Elastičnost neoprena je zelo pomembna pri prilagajanju telesu, predvsem zaradi omogočanja naše gibljivosti in gibanja nasploh ter lažjega oblačenja neoprenskega oblačila.

Če se v neopren obleki ne moremo dobro raztegniti in smo pri premikanju omejeni, ne bomo zadovoljni z izvajanjem vodne aktivnost. Oblačenje bi moralo biti enostavno.

V zelo velikih primerih oblačila ne moremo obleči ne zato, ker je neopren obleka premajhna, ampak ker je premalo elastična. Posledica je kupljeno preveliko oblačilo, ki se v vodi raztegne za procent ali dva in tako ne more opravljati osnovne funkcije neoprena.

3. Mehkoba neoprena se lahko opazi že na otip dveh neoprenov različnih kvalitet. Predvsem v notranjosti je pomembno, da je neopren čim bolj koži prijazen ter da jo ne draži.

2. NEOPREN OBLEKA MORA BITI TOPLA!

Popolnoma nova dimenzija vrhunskega neoprena je toplota. Neopren obleka mora biti čim bolj termoizolacijska.

Nekateri neopreni so zelo hladni (nas hitro začne zebsti), drugi zaradi boljšega materiala uspešneje preprečujejo izgubljanje telesne temperature oz. energije, zato v vodi lahko zdržimo dlje časa.

Oprijetost, udobnost in toplota so po našem mnenju glavne lastnosti, ki jih iščemo pri neoprenu predvsem zato, ker najpomembneje določajo, kako enostavno se bomo v neoprenskem oblačilu gibali, počutili in s tem tudi, kako bomo v/ob vodi uživali.

Ne smemo sicer pozabiti tudi na vzdržljivost, saj neoprena ne kupujemo za eno sezono, ampak bi moral ob pravilni rabi in vzdrževanju služiti vsaj 5 do 10 let. Kako čistiti in vzdrževati neoprensko obleko, si sicer lahko prebereš v ločenem blogu Kako skrbeti za neopren, da bo služil čim dlje.

KAJ JE POMEMBNO PRI NEOPREN OBLEKI?

KVALITETA MATERIALA JE NA 1. MESTU!

Elastičnost, mehkost, toplota in vzdržljivost so v največji meri odvisne od kvalitete neopren materiala in načina šivanja. Danes so razlike v kvaliteti izjemno velike.

Nekateri neopreni se ne raztegnejo veliko, drugi omogočajo raztegljivost od 100% do celo 220%. Nekateri neopreni (npr. Techno-butter) so sestavljeni iz več plasti, saj je le s sestavljenimi materiali mogoče generirati vrhunske lastnosti.

”Kvaliteto neoprena tako določa tudi koliko vode vpija, kako močan, težek in topel neopren je.”

Kaj je pri neopren obleki še pomembno?

1. Kakšne šive ima oz. kako je neopren lepljen?

Vrsta šiva vpliva na to ali bo voda prodrla v obleko ali ne. Izpostavimo lahko navadne izbočene šive (ena plast na drugi), ravne, slepe in lepljene šive.

  • Ravni šivi (flat stitch) so udobnejši od navadnih izbočenih šivov, ker se ne drgnejo ob kožo, so izredno trdni in dihajo, kar pomeni, da niso najbolj primerni za ekstremno mrzle primere.
Neopren - raven šiv
  • Slepi šiv je viden le na notranji strani neoprenske obleke, saj je na zunanji strani zaščiten z lepilom, ki preprečuje pronicanje vode v notranjost neoprena.
Neopren - slepi šiv
  • Lepljen šiv predstavlja revolucionaren silikon, ki se namesti na obe strani dveh kosov neoprena in popolnoma blokira vodo s tem, da nikakor ne zmanjša fleksibilnosti. Je zelo lahek šiv, vzdržljiv in super močan.
Neopren - lepljen šiv

2. Kakšno zadrgo ima neoprenska obleka?

Neopren obleka se lahko zapira na hrbtu (back zip), lahko spredaj na prsih (front zip) ali pa zadrge sploh nima (zip less).

  • ZADRGA NA HRBTU

Zadrgo na hrbtu najdemo pri največjem številu neoprenskih oblek. Zaradi večje odprtine na hrbtu je tak neopren lažje obleči (odvisno je seveda od materiala).

Pri boljših oblekah je opaziti, da je sicer dolžina zadrga krajša (zadrga ne sega prenizko v hrbet), tako je obleka bolj topla in udobna. Na dnu zadrge pogosto najdemo oblikovan preluknjan žepek za odtekanje vode.

Da je neopren obleka bolj udobna in na hrbtu ne izgublja preveč toplote, imajo nekatere obleke dodano plast mehkega materiala, ki odlično opravi svojo nalogo. Lahko smo pozorni tudi na kvaliteto same zadrge in na kvaliteto ježka, ki se nahaja pri vratu.

Ta mora biti dovolj močan, da obleko dobro zapne, da jo lahko poljubno regulira, tako da nas ne žulji in da zaščiti vratni predel.

Na tem mestu moramo še omeniti, da nikakor ne smemo posegati po debelejših neoprenih, ki se zapirajo spredaj, saj so nepraktični z vidika oblačenja, predvsem pa nas bo zadrga na trebuhu zelo motila.

  • ZADRGA NA PRSIH

Zadrga na prsih je pogosteje uporabljena na kvalitetnejših neoprenskih oblekah. Zadrga spredaj je zelo kratka, zato mora biti neopren obleka zelo elastična, da jo lahko oblečemo.

Prednost tega načina zapiranja je v tem, da je pozicionirana spredaj na predelu, kjer se telo zelo malo krči in nas zato moti res minimalno. Zaradi male odprtine prepušča izjemno malo vode, zato je obleka izjemno topla in udobna.

  • NEOPREN BREZ ZADRGE

Neopren obleka brez zadrge je najbolj udobna opcija namenjena tistim ljubiteljem vodnim športov, ki zahtevajo super fleksibilnost in popolno prilagajanje neoprenske obleke ter so na ta račun pripravljeni sprejeti kompromis težjega oblačenja.

Zadrga na hrbtu
Sprednja zadrga
Sistem brez zadrge

Kakšna debelina neoprena je primerna za kakšne razmere?

Debelina neoprena določa toploto in elastičnost neoprena. Neopreni so debeli med 1 mm do 7 mm. Debelejši neopren nas seveda bolj greje, je pa ravno zaradi debeline manj elastičen.

Debelejši neopreni pridejo običajno v obliki dolge neoprenske obleke, tanjši neopreni pa v obliki poletnih neoprenskih oblek, majic in hlač. Najdebelejša je potapljaška obleka.

Pomembno je, da elastičnost primerjamo med enakimi debelinami – npr. primerjamo elastičnost dveh neoprenov debeline 5/4mm (razlike med modeli in proizvajalci so ogromne), ne smemo pa primerjati 5/4mm z 2mm neoprenom, saj je 2mm vedno bolj elastičen.

Največji izziv je izbrati neopren obleko s pravim razmerjem med elastičnostjo in toploto, tako da nas bo neopren dovolj grel, ampak hkrati zagotavljal maksimalno fleksibilnost pri izvajanju izbrane vodne aktivnosti.

Kakšno neopren obleko izbrati v kakšnih okoliščinah?

Pri izbiri kosa neopren obleke se igramo s petimi okoliščinami:

  • čas in stik z vodo: pomemben je čas, ki ga nameravamo preživeti v vodi oz. sama narava naše aktivnosti – ali smo večji del aktivnosti dejansko v vodi kot surferji in plavalci, imamo delni stik z vodo kot kajtarji, windsurferji in wakeboarderji (pol – pol), ali smo večji del aktivnosti dejansko nad vodo kot npr. suparji,
  • toplota voda (morja, jezerov, rek),
  • toplota ozračja v smislu temperature zrake in prisotnost oz. odsotnost vetra,
  • naša občutljivost na mraz,
  • kako intenzivni smo pri izvajanju aktivnosti – npr. če veslamo zelo intenzivno ali se na supu bolj sproščamo.

Pred nakupom neopren obleke si moramo najprej razjasniti misli, analizirati zgodnje dejavnike ter čim bolj definirati pogoje, v katerih se bomo najpogosteje ukvarjali s svojo priljubljeno vodno aktivnostjo. Izberi svoj priljubljen šport in beri dalje.

Neoprenska oblačila izberi glede na namen

NAJBOLJŠI NEOPREN ZA PLAVANJE IN SURFANJE

Okoliščine: pri surfanju in plavanju smo ves čas dejansko v vodi, zato bo izbira neoprena odvisna od temperature vode. Tako pri plavanju kot surfanju nismo statični, ampak smo zelo aktivni.

Neopren za plavanje in surfanje: priporočene debeline neoprena glede na temperaturo vode so:

  • 4 – 11 stopinj celzija: dolgi neopren 5/4mm
  • 8 – 17 stopinj celzija: dolgi neopren 4/3mm
  • 12 – 20 stopinj celzija: dolgi neopren 3/2mm
  • 18 – 25 stopinj celzija: kratek neopren 2mm ali 1,5mm
Graf debeline neoprena glede na temperaturo vode

Kakšen plavalni neopren izbrati?

Surferski oz. plavalni neopren mora biti res čim bolj elastičen, da nas med zamahovanjem rok ne zateguje in ovira.

Predvsem v predelu ramenskega obroča in pazduhe bi moral biti neopren čim manj šivan, pomembno je, da so kosi neoprena tako lepljeni kje drugje, da med zamahovanjem ne čutimo drgnjenja šivov ob kožo.

Neopren obleka za plavanje v bazenih je lahko tudi kratka, priporočena debelina je 3/2mm. Najbolj primerni neopreni plavanje in surfanje so:

NAJBOLJŠI NEOPREN ZA KAJTANJE IN WINDSURFANJE

Okoliščine: pri kajtanju in windsurfanju imamo zelo veliko stika z vodo (vodni štarti, »body dragganje«, padci,…), vedno je prisoten veter (pomembno je tudi, kako močan veter je), potovanja po svetu nas privedejo do zelo različnih pogojev (velike razlike med temperaturo zraka in vode), zato tudi obstaja več namenskih neoprenskih oblačil.

Neopren obleka za kajtanje v hladnih razmerah: jugo in burja sta ravno spomladi in jeseni najbolj verjetna in ni razloga, da se aktivnim užitkom odpovemo, samo primerno se moramo pripraviti.

Če primerjamo pogoje s srfarskimi, bi se v jesenski in spomladanski hladni vodi zaradi prisotnosti vetra odločili za 5/4 mm debelo neoprensko obleko z gumiranim prsnim in ledvenim delom, ki nas bolj zaščiti pred vetrom. Pozimi je debel neopren premalo topel, priporočljiva je suha obleka.

Če smo bolj občutljivi na mraz, lahko pod neopren oblečemo termo majico, ki nas bo dodatno grela, zelo priročna pa je tudi funkcijska jakna PRO jacket, ki je 100% nepropustna za veter in vodo, na notranji strani pa ima mehko, toplo podlogo, ki nas lepo greje.

PRO jacket lahko enostavno oblečemo ar čez neopren med kajtrskimi/windsurferskimi seansami ali se pogrejemo med preoblačenjem.

Spomladi oz. na destinacijah, kjer je temperatura morje nizka, priporočamo tudi neoprenske dodatke, kot so neoprenski čevlji 5mm, rokavice, trakovi ali kape. Vabljen/a k branju bloga Kako izbrati neoprenske čevlje.

Neopren obleka za kajtanje v toplejših razmerah: z dvigovanje temperature vode in zraka začnemo posegati po tanjših neoprenih.

Zelo uporaben je kratek neopren »shorty«, ki ga v resnici potrebujemo tudi poleti. Kljub temu, da je npr. temperatura zraka visoka, moramo upoštevati, da občutek toplote zmanjšuje veter. Močnejši kot je, bolj potrebujemo kratek neopren, predvsem mogoče po 4. uri popoldan, ko temperature zraka začnejo upadati.

Ne smemo pozabiti, da so neoprenske obleke priljubljene tudi zaradi povečanega občutka varnosti (zaščita pri padcih, odrgnine). Vedno bolj priljubljeni so tanki neopreni 1,5 ali 2mm, ki so lahni, res elastični ter nas ščitijo tudi pred soncem.

NAJBOLJŠI NEOPREN ZA SUPANJE

Okoliščine: suparji načeloma nimamo večjih stikov z vodo, razen ko nam uspe izgubiti ravnotežje in pristati v vodi. Pozno jeseni, pozimi ali zgodaj spomladi, ko sta hladna tako voda kot ozračje, se moramo zavedati problema možnosti podhladitve in se nanj ustrezno pripraviti.

Neopren obleka za supanje v hladnih razmerah: zasnežena pokrajina je zelo lepa in ni razloga, da bi se odrekli raziskovanju s supom. Kot že vemo, je v hladnih razmerah debelina neoprenskega oblačila zelo pomembna.

Pozimi priporočamo debelejše neoprene 5/4mm ali suhe obleke, spomladi ali jeseni pa bo debelina 3/2mm povsem dovolj. Neoprenska obleka v enem kosu je najugodnejša rešitev za hladne dni.

Dodatni zgornji deli za zmrznjene: če te rado zebe, si lahko čez neopren oblečeš še kakšno dodatno plast – npr funkcijski pulover, jakno proti vetru, zelo priročna za preoblačenje pa sta poncho ali PRO jakna, ki jo lahko nosiš kar čez neopren.

Neopren obleka za supanje v srednje toplih razmerah: spomladi, ko je ozračje že toplejše in bi si na sup upali celo brez neoprenskega oblačila, to odsvetujemo.

Nošenje običajnih toplejših oblačil kot so tople jakne, puloverji, trenerke v tem primeru odsvetujemo, saj se voda napije in oblačilo oteži.

Že hladna voda nas šokira, potem pa nas še napojeno oblačilo vleče navzdol. Hkrati nas bo zaradi mokrih oblačil še bolj zeblo (navadna oblačila ne grejejo kot neopren).

V prehodnem obdobju priporočamo tanjše neoprene debeline 2mm ali 1,5mm, lahko tudi Long John/Jane, ki se kombinira z neopren majico ali jakno. Če pademo v vodo, nas bo neopren zaščitil in grel.

Spoznaj tudi bolj zračne neoprene za supanje: ker smo na supu večinoma časa res nad vodo, so med suparji zelo priljubljeni tudi perfurirani neopreni oz. neopreni z luknjicami, ki nas v primeru padca v vodo zaščitijo pred mrazom, je pa luknjast neopren bolj zračen, zato se v njem manj potimo. Primera takega neoprena sta Prolimit Airmax in Mystic MVMNT.

Prolimit je prav za suparje oblikoval jakno za supanje, pri kateri je na prsni in hrbtni strani uporabil wind proof material, pod pazduho, kjer se bolj potimo pa je uporabil bolj zračne membrane, da se ne potimo preveč. Loosefit jakna je izbrsten kos za tiste, ki se radi bolj potite.

Neopren obleka za supanje v toplih razmerah: poleti seveda priporočamo enostavne lycra majice z UV zaščito 50+, ki nas zaščitijo pred soncem, sicer pa je zelo uporabna tudi neoprenska majica, ki nas malce greje konec avgustovskega dneva, ko se temperature začnejo spuščati.

Predlagamo tudi, da si ogledaš Špelin video Katera oblačila izbrati za supanje v hladnejših mesecih. 

Neopreni za otroke

Neopren za otroke mora biti tako kot neopren za odrasle raztegljiv, sicer ga bo otrok težko oblekel in ga posledične ne bo želel nositi.

V Bananaway trgovini najdete kratke poletne otroške neopren obleke, dolge zimske neoprene pa vedno lahko naročimo po naročilu glede na starost otroka. Dobavni rok v primeru zaloge je teden dni.

Neoprenski dodatki za zimske razmere

V zares hladnih razmerah se lahko opremimo še z neoprenskimi čevlji, rokavicami, kapami, trakovi. Povezano: Kako izbrati neoprenske čevlje?

PONAVLJAMO: KAKOVOST JE RES POMEMBNA!

Z razmahom vodnih športov se je seveda povečalo tudi število manj kvalitetnih neoprenov. Če je neopren težko obleči, se vprašaj, kakšen je material, zelo pogosto ni problem velikost neoprenobleke, pač pa sestava materiala.

Če boš v tem primeru kupila večjega, se bo v vodi še raztegnil za procent ali dva in takoj nehal opravljati glavno funkcijo ogrevanja telesa.

Ohlapnost je problem, saj voda nenehno vdira za telo. Naš nasvet je, da zavij v specializirano trgovino, preizkusi čim več različnih modelov in se pozanimaj o tehnologiji.

Neopren obleke ne kupujemo vsak dan in tudi ne uporabljamo vsak dan. Marsikdo se prav zato odloči za cenejšo opcijo, ampak na koncu ni vredno in tega se boš verjetno zavedel/a že ob prvem stiku z vodo, ko je prepozno. Neoprensko oblačilo boljše kvalitete ti bo služilo dolgo časa, v njem pa se boš počutila fenomenalno.

Žiga Križaj

Čeprav nisem ravno ljubitelj hladne vode, mi O’neill neopren zelo odgovarja, ker mi daje največji približek surfanju v bordshortsih! V primerjavi z drugimi neopreni je zelo fleksibilen in elastičen ter vzdržljiv.

Žiga Križaj

BLOGI, KI TE UTEGNEJO ZANIMATI

5 pomembnih detajlov, zaradi katerih je neopren O’Neill Epic 5/4 izbira pravega kajtarja

O’Neill se ne šali! Kdo bo vedel bolje, kako narediti vrhunsko neoprensko obleko, če ne [...]

Kako izbrati neoprenske čevlje?

Predvsem v hladnejših mesecih so neoprenski čevlji obvezen dodatek pri vseh vodnih športih – od [...]

Ugodna vs. najboljša kombinacija neoprenov za boljši izkoristek supanja

Supanje je aktivnosti, ki ni rezervirana le za poletne mesece, a za brezskrbno supanje v [...]

Kako skrbeti za neoprensko obleko, da ti bo služila čim dlje?

Neoprenska obleka je vredna zlata, saj nam omogoča več-urne vodne užitke tudi takrat, ko mogoče [...]