Nujna oprema za kite, sup, windsurf in druge vodne športe je dobra sončna krema!

NUJNA-OPREMA-NA-VODI-JE-DOBRA-SONČNA-KREMA

Kajtanje je šport, ki ti dobesedno, spodnese tla pod nogami. Vanj se zaljubiš takoj, ko prvič stopiš na desko in uloviš veter.

Med kajtanjem si soncu bolj izpostavljen/a, kot bi bil/a, če bi se sončil/a.

K temu pripomore hladen veter, ki zmanjša občutek, žgočega sonca ter občasna pohladitev valov, ki ti med drugim lahko tudi spere kremo iz kože.

Seveda pa isto velja čisto za vse ljubitelje vodnih športov, tudi če se odpravljaš supat, surfat ali windurfat, ne pozabi na kremo, ki je ultra vodoodporna!

 

KAJ NAREDI KREMO KAKOVOSTNO?

Pri sončni kremi je pomemben zaščiten faktor: višji kot je faktor, večja je zaščita. Še bolj kot sam faktor, pa je pomembno, da ima sončna krema na embalaži oznako za zaščito pred UVA in UVB žarki, priporočeno je, da vsebujejo tudi antioksidante ali minerale, ki kože še dodatno zaščitijo.

Za nekatere sestavine pa je bolje, da se sploh ne znajdejo v tvoji zaščitni kremi, saj so za kožo lahko zelo škodljive. To so npr.: Parabeni, Oksibenzon in Vitamin A palmitat.

 

Kaj naredi sončno kremo bolj primerno za vodne športe?

Pri vodnih športih je pomembno, da uporabljamo sončno kremo, ki ne drsi in tako zagotavlja, da bomo imeli z rokami dober oprijem. Sončan krema naj ne peče oči in naj bo ultravodoodporna in s tem zagotavljala brezskrbno zaščito tudi ob konstatnem stiku z vodo.

UPORABLJAŠ DOVOLJ SONČNE KREME?

Vsi vemo, da je sonce med 10. in 16. uro najbolj nevarno, takrat je naše telo najbolj izpostavljeno, nevarnim UV žarkom. Ne pozabi, da je sonce lahko zelo močno tudi, če je oblačno, saj žarki prodirajo skozi oblake. Zato se drži našega nasveta: Krema, krema in še enkrat krema!

Po raziskavah Zveze Potrošnikov Slovenije, veliko Slovencev sicer uporablja kremo, a jo na svojo kožo nanašajo občutno premalo. Če ti je krema ostala še od lanskega poletja, potem se raje vprašaj ali sploh uporabljaš dovolj kreme. 😉 

Kako izbrati pravo kremo?

  1. Zaščitni faktor: Izbira pravega zaščitnega faktorja je odvisna od tvojega tipa kože, na splošno velja, da tisti s svetlejšo kožo potrebujete višji zaščitni faktor.
  2. Zaščita proti UV-sevanju: Prava krema za sončenje mora zagotavljati zaščito pred sevanjem UVA in UVB. Zaščitni faktor poskrbi predvsem za zaščito proti sevanju UVB. Zato bodi vedno pozoren/pozorna, da izdelek vsebuje tudi kakovostno zaščito pred sevanjem UVA.
  3. Izogibaj se kremam v spreju: S kremo v spreju veliko lažje spregledaš kakšen del kože, ki ga je potrebno namazati.
  4. Vodoodpornost: Pomembna lastnost, ki jo mora krema, ki jo uporabljamo pri vodnih športih.

DODATEN NASVET: Preden se odpraviš kajtat se moraš dosledno namazati po celem telesu in obrazu – ne pozabi uhljev, ustnic in vek.

POSKRBI ZA SVOJO KOŽO, A NE POZABI NA OKOLJE

Si vedel/a, da vsako leto odplaknemo v morje 14.000 ton škodljivih sončnih krem, tako je že 10 % koralnih grebenov ogroženih zaradi kemikalij iz izdelkov za zaščito pred soncem, na udaru pa je celoten rastlinski in živalski svet v naših morjih.

SWOX: izbira vodnih športnikov

SWOX je ustvarila skupina zavzetih surferjev in deskarjev na snegu, ki so na lastni koži občutili, da jim večina sončnih krem ne ponuja zaščite, ki jo potrebujejo

Ljubitelji vodnih športov smo soncu bolj izpostavljeni predvsem pa dalje časa. SWOX kreme za zaščito pred soncem s pravimi sestavinami bolje varujejo našo kožo pred poškodbami in staranjem, hkrati pa so tudi okolju prijazne.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Quiksilver Windsurf School (@qswindsurfschool) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Quiksilver Windsurf School (@qswindsurfschool) on

ZAKAJ ZAUPATI SWOXU

  1. Sončne kreme SWOX vsebujejo posebne vodoodporne UVA in UVB filtre s cinkom in titanom, ki ustvarjata maksimalno obstojno zaščito, še posebno v vodi.
  2. SWOX izdelki so testirani v najbolj zahtevnih pogojih, saj jih uporabljajo najboljši surferji in vodni atleti na svetu.
  3. SWOX izdelki vsebujejo naravne minerale (titan in/ali cink), ki se ne vpijejo v kožo, ampak ustvarijo fizično blokado, zaradi katerih je zaščita najmočnejša in dolgotrajnejša.
  4. Kreme za sončenje SWOX vsebujejo le tiste sestavine, ki jih ljubitelji vodnih športov potrebujemo. Nimajo dodanih parfumov, parabenzov ter snovi, ki bi dražile oči in mastile kožo. Kreme so dermatološko odobrene.
  5. Embalaža je izdelana iz 49-odstotne bioplastike, ki je pridobljene iz etanola brazilskega sladkornega trsa.
  6. SWOX kreme in losjoni ne vsebujejo sintetičnih sestavin kot sta oksibenzona ali oktinoksata, ki na eni strani škodujejo koži, na drugi strani dokazano uničujejo koralne grebene.
  7. Ambasadorji izdelkov SWOX so mnogi najbolj uspešni kajtarji, surferji, windsurferji, tekači in ljubitelji gora ter drugih športov na prostem, ki dobro vedo, kaj potrebujejo in sončno kremo uporabljajo vsakodnevno na treningih in tekmovanjih.
Svox kreme za sončenje

SONCE TE VSEENO OPEČE, KAJ PA ZDAJ?

Verjetno se ti je že kdaj zgodilo, da te je sonce opeklo ne glede na to, da si pazil/a? Vsi smo bili že v podobni situaciji. 😬

Kaj pomaga, če te opeče sonce?

Opečeno kožo moraš najprej ohladiti, zato v takem primeru skoči pod hladen tuš in kožo temeljito ohladi. Vodo s telesa rahlo popivnaj z mehko brisačo, saj lahko drgnjenje, pospeši luščenje in kožo še bolj poškoduje.

Da opečeno kožo, čimprej pomiriš, lahko nanjo naneseš kremo ali gel za boljšo regeneracijo kože. Lahko si pomagaš tudi z naravnimi pripomočki, eden najbolj poznanih je naravni jogurt.

NE POZABI NA ZAŠČITO LAS!

Sončno žarki pa ne poškodujejo zgolj kože, na udaru so tudi tvoji lasje. Če imaš daljše (velja tako za fante, kot punce 😉) in veliko časa kajtaš ali surfaš v slani vodi, potem je pomembno, da poskrbiš tudi za svoje lasje.

  1. nasvet: Če se odpravljaš na daljše kajt potovanje, nujno postrizi konice las. Že poškodovane konice, bo sonce le še dodatno poškodovalo.
  2. nasvet: Čeprav so kodri, ki nastanejo zaradi slane vode, lepi na pogled, bo slana voda uničila tvoje lase, zato ti priporočamo, da jih hitro spereš z vodo. Če uporabljaš na plaži šampon, poskrbi, da je ta okolju prijazen.
  3. nasvet: Izogibaj se vsakodnevni uporabi šampona, včasih jih speri le z vodo.

Lase lahko še dodatno zaščitiš s posebnim sprejem z UV zaščito, pomaga pa tudi če na lase naneseš naravno kokosovo ali olivno olje.

TELO ZAŠČITI Z MAJICO, KI IMA UV ZAŠČITO

Najboljša zaščita je še vedno izogibanje soncu in pa ustrezna oblačila, sončna očala in klobuk.

Ljudem so škodljivi tako UVA kot UVB žarkov. UVA zato, ker povzročajo opekline in neprivlačno pordelost kože, UVB pa povzročajo staranje kože, nastanek gub in znamenj.

Majice za zaščito pred soncem ponujajo zaščito pred UVA in UVB žarki s faktorjem 50+. UPF (faktor zaščite pred UV žarki) 50 nam nudi kar 98% zaščito pred telesu škodljivim sevanjem in pomeni, da se bo do kože pod oblačilom prebil le en žarek izmed več kot petdesetih. To je v primerjavi z bombažnimi majicami 5x večja zaščita.

Bloga, ki te utegneta zanimati

Kaj spakirati za kajt potovanje?

Se prvič odpravljaš na kajt potovanje in še nimaš izkušenj s pakiranjem? Ali se morda [...]

7 uporabnih daril, ki se jih bo razveselil vsak kajtar

Vsak kajtar si zagotovo najbolj želi vetra (v resnici konstantnega, ampak ne bomo o detajlih),  [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja