Oblačila za supanje jeseni in pozimi

Primerna oblačila za supanje jeseni in pozimi

Oblačila za supanje so poleti do neke mere precej samoumevna (kaj je lepšega kot same kopalke in sončna očala v hudi vročini), postane pa oblačenje čim se malo ohladi, nekoliko bolj kompleksno.

1. PRIPOROČENO JE OBLAČENJE PO PLASTEH

Pozimi priporočamo oblačenje po plasteh, saj nam ob fizični aktivnosti hitro postane vroče. Bolje je biti na začetku oblečen več, kot pa da smo oblečeni premalo in to ugotovimo sredi izleta. Če oblečemo več plasti oblačil, jih lahko postopoma slačimo, ko nam postane vroče. Tudi pozimi ne pozabi na zaščito obraza s sončno kremo!

2. NEOPREN JE OSNOVA IN ZAGOTAVLJA, DA TI BO TOPLO!

Neopren je material, ki je narejen izključno za to, da ti bo ostalo toplo tudi v vodi. Ko se neopren zmoči, se voda, ki jo absorbira, na račun telesne temperature segreje. Neopren nam lahko pokrije celo telo, lahko pa je odrezan nad koleni ali imamo celo kratke rokave, odvisno od temperaturnih razmer in naših preferenc. Ko izbiramo neopren, moramo biti pozorni na to, da nam je oprijet (sicer bo sveža hladna voda stalno spirala toplo vodo iz neoprena) ter izbrati pravo debelino za naše potrebe.

Ker s supanjem načeloma ne preživimo veliko časa v vodi (razen namerno ali ko se nam kaj ponesreči), lahko jeseni brez skrbi posežemo po 2 mm neoprenu. Ta bi nam dobro služil tudi v vodi z okoli 21°C, če pa se odpravljamo v hladnejše kraje z mrzlo vodo, je potrebno izbrati debelejši neopren vse do 7 mm, ki zadostuje pri zelo mrzli vodi z 10°C.

Še vedno se nagibamo k nakupu čim tanjšega neoprena, saj je neopren bolj raztegljiv, lažje se oblači, pri veslanju pa so gibi manj oteženi. Pri nakupovanju se nikar ne ustraši mešanih številk v debelini, ženski model O’Neill Reactor 3/2 na primer sestoji iz 3mm neoprena okoli trupa (kjer ležijo vse naši vitalni organi in jih moramo pred mrazom bolj zaščititi), rokavi okončin pa so narejeni iz 2mm penastega neoprena. Neopreni morajo biti kar se da prilagodljivi telesu in čim manj ovirati naše gibe, ter tesniti na vseh koncih, kjer se neopren odpre (glava, roke in noge). Ker ob supanju na mrzli vodi verjetno ne čutimo večje potrebe po kopanju, si lahko privoščimo tudi nakup ločenih neoprenskih majic in pajkic, kar zagotavlja lažje in hitrejše oblačenje in slačenje.

Kvalitetnejši neopren prepoznamo po boljši termo izolativnosti (neopren zadržuje toploto), odtočnosti (vodo odvajajo miniaturni kanali) ter raztegljivosti (bolj se prilagaja telesu, omogoča nam lažje oblačenje, z bolj raztegljivim neoprenom se definitivno izognemo).

Kako izbrati pravo neoprensko oblačilo smo pisali tudi v enem od naših člankov. 

 
Zimska oprema za supanje je nujno neopren

OPCIJE OBLAČENJA PO PLASTEH

DODATNA PLAST ČEZ NEOPREN? ZAKAJ PA NE!

Ker telo med aktivnostjo generira veliko toplote, ti bo kljub mrazu hitro postalo toplo.Zato si čez neopren obleci dodatno plast, ki si jo lahko po potrebi slečeš. Red Original funkcijski pulover se jeseni lahko nosi samostojno, ker je voda še topla, odličen pa je tudi za pohodnike in ljubitelje športa v hladnejših mesecih.

Red Original vodoodporna jakna je prav tako namenjena ljubiteljem outdoor aktivnosti v vseh vremenskih razmerah. Njena tkanina dobro ohranja telesno temperaturo in se izjemno hitro suši. 

Top jakna za pozno jesen in zimo je Red original grelna jakna. Z njo se lahko ogrneš takoj, ko prideš iz vode in se lažje preoblečeš. Je nepropustna za veter in vodo, mehka notranja podloga pa odvaja vlago in ohranja toploto.

ROKAVICE NISO SAMO ZA KIDANJE SNEGA IN KEPANJE!

Neoprenske rokavice potrebujemo iz istega razloga, kot neopren – da naše roke ostanejo tople. Ker so naše okončine najbolj oddaljene od centralnega dela telesa, so najbolj nagnjene k hitremu izgubljanju toplote. Zato so rokavice v zimskih mesecih še toliko pomembnejše.

Neoprenske rokavice morajo imeti dober oprijem (to se doseže z dodatno gumo ali silikonom, tako nam ne veslo ne deska ne bosta nikamor zdrsela), biti morajo tesno oprijete in dovolj dolge, da pri stegovanju pri zaveslaju med neoprenom in rokavicami ne ostane gole kože. Rokavice morajo biti vedno pod rokavi neoprena. Z rokavicami, ki so iz tanjšega neoprena, ima vsak na supu večji nadzor nad prijemom.

Izbiramo lahko med neoprenskimi rokavicami »na prste«, kjer bomo imeli ločen vsak prst ločeno in tako lažje manevrirali z rokami, druga opcija pa so enodelne neoprenske O’neill rokavice, kjer so prsti skupaj. Ta različica zagotavlja več toplote, a nekoliko manj fleksibilnosti. Za najbolj zmrzljive pa so na trgu tudi Mystic rokavice s podlogo iz Merino volne, ki zagotavlja maksimalno toplino in udobje, poleg tega pa je še naravnega izvora.

Neoprenske rokavice za supanje pozimi in jeseni

NEOPRENSKA KAPA ALI TRAK ZA MAKSIMALNO ZAŠČITO!

Da bo naše zimsko supanje uživanje, je najpametneje, da si priskrbimo tudi neoprensko kapo. Najbolj efektivne so neoprenske kape s podaljškom, ki ga lahko zataknemo za neopren in tako preprečimo vdor vode. Da se izognemo slabšemu sluhu, imajo neoprenske kape velikokrat narejen perforiran ušesni del, tako kot Mysticov model Razor. Če ozračje vseeno ni tako hladno, da bi se celi zavili v neopren, pa so na voljo tudi manjše ločene kape, ki zgolj pokrijejo vrh glave (na primer O’Neillov Beanie), ki ima narejen še žepek za shranjenje ključev). Lahko se odločimo tudi za neoprenski trak, ki ščiti samo ušesa (na primer prilagodljiv Mystic trak).

IN PA NEOPRENSKI ČEVLJI ZA OBČUTLJIVA STOPALA!

Ko stojimo na supu, je največ tveganja za bližnje srečanje z mrzlo vodo na stopalih. Da nas kaj ne preseneti, priporočamo ali neke čevlje z debelejšim podplatom, na katerih smo sicer manj stabilni ali investiranje v neoprenske čevlje. Ti nas bodo ubranili tudi pred morebitnimi ostrimi predmeti na tleh, dokler ne stopimo na sup. Priporočljivo je, da so čim bolj oprijeti in da jih zataknemo pod neopren, ki ga nosimo. Lahko se odločiš tudi za neoprenske nogavice, v katerih nam je sicer bolj hladno ampak nudijo večji oprijem, zato so super za jesen.

Neoprenski škornji za supanje O'Neill

Če boš sledil/a zgornjim nasvetom, lahko brez skrbi uživaš na supu tudi izven komercialne sezone supanja. Jeseni ti priporočamo tudi kakšen lahkoten anorak, pozimi pa kar veselo z neoprenom! Pri izbiri ustreznega neoprena pa tudi drugih neoprenskih oblačil ti lahko svetujejo usposobljeni prodajalci Bananaway shopa, ki se nahaja na Podmilščakovi ulici 46 v Ljubljani (Bežigrad). Podaj se na to avanturo in izkusi, kako je imeti vso gladino le zase (in morda za še kakšnega pogumnega posameznika).

Pisali smo tudi o priporočeni opravi poleti, preveri blog: Oblačila za supanje poleti!

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Neoprenska obleka: kako izbrati pravo?

Ko se v katerega koli od vodnih športov res zaljubimo, mu želimo posvečati čim več [...]

Ugodna vs. najboljša kombinacija neoprenov za boljši izkoristek supanja

Supanje je aktivnosti, ki ni rezervirana le za poletne mesece, a za brezskrbno supanje v [...]

Comments are closed.