V očiščevalnem spustu s supi po reki Ižici zbrali cca 50 kg smeti

Očiščevalni spust s supom po reki Ižica

V luči prihajajočega okoljevarstvenega dogodka 100 supov na Ljubljanici za čisto reko smo se suparji še dodatno aktivirali in odločili očistili reko Ižico. Tekom 10 km dolgega spusta smo pobrali cca 50 kg smeti in sprostili nekaj naravnih zamaškov.

Reka Ižica (oz. nekateri jo imenujejo tudi Iščica) izvira v naselju Ig na Ljubljanskem barju in se izliva v reko Ljubljanico. Za supanje je izredno zanimiva, saj je ozka, vijugasta, zaraščena in neokrnjena, zato nas zelo pomirja.

Ko smo se enkrat v začetku aprila odločili spoznati zgornji del reke, smo naleteli na toliko smeti, da jih nismo mogli več odnesti s seboj! Zato smo se odločili organizirati skupinski očiščevalni spust!

 

KAKO JE OČIŠČEVALNI SPUST S SUPOM POTEKAL?

ZAČELI SMO Z NAVODILI IN ANALIZO POGOJEV

Zbrali smo se na Igu, napihnili supe ter se najprej pogovorili o samem spustu – kakšni so pogoji za supanje, na kaj moramo biti pozorni, kako bomo kot skupina funkcionirali ter kako se bomo čiščenja lotili.

RAZDELILI SMO VREČKE ZA SMETI!

Ekologi brez meja so nam prijazno posodili vrečke, ki so ostale od zanje septembrske akcije Očistimo Slovenijo.

Sprva smo smeti ločevali po namenu (rumene vrečke za embalažo, črne za ostale odpadke), vendar to na supu ni bilo najbolj praktično, zato smo polnili vrečko po vrečko in na koncu spusta smeti reciklirali po namenskih zabojnikih.

SPUST SE JE ZAČEL AVANTURISTIČNO!

Že vstop na reko Ižico je bil zabaven podvig. Eden za drugim smo zlezli na supe ter se skupinsko spustili s tokom proti Ljubljani. Pred nami je bila 10 km dolga tura z dobrim namenom!

CILJ: POBRATI VSE SMETI, KI JIH VIDIMO NA OBREŽJU!

Takoj na začetku spusta je bilo jasno, da je naloga kar zahtevna – veliko odpadkov se je namreč nahajalo pod vodo. Ker je bil nivo vode nizek, smo večje smeti pobrali ven, a pri tem nas je oviral vodni tok, ki je v zgornjem delu kar močan.

Tekom spusta se je tok začel malce umirjati, odnesli smo vse, kar smo videli na obrežju, naleteli pa smo na druge težave. 🙂

Prebijali smo se skozi naravne zamaške…

Na nekaterih delih je struga konkretno zaraščena. K sreči so supi tako agilni, da smo se lahko prebili skozi grmovja ter pobrali plastiko, ki se je zataknila med veje.

Manjše naravne zamaške smo poskusili sprostiti…

Na nekaterih delih so zataknjene veje ovirale pretok reke in prav na teh mestih so se nabirale smeti. Veje smo zmetali na obrežje, kakšno vejo malo obstigli in tako sprostili manjše zamaške.

NEKATERE DELE SMO MORALI OBHODITI!

Nekateri deli so tako gosto zaraščeni, da smo jih morali obhoditi. Ker je Ljubljansko barje polno malih kanalov, so nam supi služili kot mostički.

Čistilna akcija reke Ižica

PAVZA ZA ENERGIJO!

Prazna vreča ne stoji pokonci, zato smo si privoščili postanek za banano in čokolado. 🙂

Očiščevalni spust po reki Iščici

Na poti nas je presenetilo kar veliko odpadkov!

Tekom 10 km dolgega spusta smo našli kar nekaj gum, sob, stol, otroških žog, kuhinjskih loncev, gasilni aparat, plastičnih vreč, steklenih in plastičnih flašk ter druge odpadne navlake. Ocenjujemo, da smo nabrali cca. 50 kg smeti.

Čistilna akcija reke Iščica - pritok Ljubljanice

Za seboj pa smo pustili … neokrnjeno lepoto!

Spust po reki Ižici je izjemno lep, sedaj bo še lepši. 🙂

SMETI SMO SEVEDA RECIKLIRALI IN PELJALI NA KOSOVNI ODPAD!

Nabrane smeti smo razporedili po namenskih kontejnarjih, večje kose pa odpeljali na ljubljanski kosovni odpad.

očiščevalna akcija je bila uspešna

Z izidom prve očiščevalne akcije smo zelo zadovoljni!

Sup izletu smo dodali malce avanturizma in dober namen. Cilj smo dosegli, zato bomo akcijo zagotovo ponovili na kateri drugi lokaciji! Če imaš kakšno idejo, katero reko očistiti naslednjič, nam lokacijo zaupaj v komentarju bloga!

Iskreno se moramo zahvaliti prisotni ekipi, ki je veslala za čistejšo okolje!

Aleš, Damjan, Dejan, Gregor, Iris, Matic, Matija, Rok, Urša in Špela, you rock!

 

#SUPPORTCLEANWATERS

V kolikor se ti naše delo zdi zanimivo, te vabimo k konkretni aktivaciji!

  1. Pridruži se nam na množičnem okoljevarstvenem supanju 100 supov na Ljubljanici
  2. Pridruži se nam na naslednjih čistilnih akcijah: izpolni obrazec in se prijavi na e-novičke #SUPportCleanWaters in obvestili te bomo o prihodnji podobnih čistilnih spustih.

Pofočkaj se med zainteresiranimi za naslednjo akcijo!

[activecampaign form=128]

1 thoughts on “V očiščevalnem spustu s supi po reki Ižici zbrali cca 50 kg smeti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja