Otroci in supanje na morju – kako daleč od obale smejo?

Otroci in supanje - kako dalec od obale smejo

Po naših opažanjih so nad supanjem na morju najbolj navdušeni otroci. Veselijo se počitnic in sup jim bo popestril vsako preživeto urico v vodi. Pogosta praksa je, da se na sup spravi starš z otroci, nato jih pusti same. Otroci začnejo tekmovati, skakati, se zabavati. Tu se pojavi vprašanje, kdaj je pravi čas, da otrok lahko odsupa sam in kako daleč sme?

Supanje je zabavno, vendar naj otroci najprej osvojijo osnove

Vsak otrok je drugačen. Nekateri se bolje znajdejo na supu, kot starši. Spet drugi imajo večje težave s koordinacijo, kakor z ravnotežjem. Običajno imajo vsi skupni imenovalec – aktivnost jim je zabavna in mnogi so zelo pogumni pri učenju in preizkušanju novih veščin.

Vseeno svetujemo, da prvič skupaj pogledata osnove. Da se prepričaš, da otrok vesla pravilno in da se počuti dovolj samozavestno. Svetujemo ti, da:

  • Otrok zna plavati brez vseh pripomočkov.
  • Parkrat supaš sam/a z otrokom, da oceniš njegove sposobnosti.
  • Ga naučiš osnov supanja, da se bo znal obrniti, ustaviti, veslati naprej v neki dogledni hitrosti in se pobrati nazaj na sup, če pade v vodo.
  • Oceniš, ali je otrok dovolj močan za samostojno supanje, koliko časa je lahko na vodi ter ali bo lahko priveslal nazaj do obale.
  • Poskrbiš za varnostno vrvico in primerno opremo (manjši sup, otroško veslo, otroški rešilni jopič).
 
Pri supanju z otrokom poskrbis za varnostno vrvico in primerno opremo

Ali lahko gre otrok supat sam brez staršev?

V osnovi zagovarjamo, da je športne aktivnosti bolje izvajati vsaj v paru – kajtanje, kolesarjenje, smučanje,… bolj je zabavno, hkrati imamo v primeru nesreče ob sebi nekoga, ki na bo pomagal. Zato predlagamo, da otroka ne puščamo samega.

Če tudi tvojemu otroku energije nikoli ne zmanjka, ga lahko pustiš, da se zamoti sam. Pomembno je, da se zadržuje v zalivu, blizu obale, da ga imate pred očmi in da ga vidijo tudi drugi obiskovalci plaže. V primeru, da ga začne odnašati veter ali tok, tako hitreje urgiramo.

Če je otrok najstnik in si želi supati v sosednji zaliv, si organizirajta krajši izlet in preživita kakovosten čas skupaj. Pred odhodom preverita, ali so pogoji za supanje primerni in dovolj varni. Poglejta vremensko napoved in ocenita trenutno stanje (iz katere smeri piha veter, kakšno je gibanje morja,…). Supajta ob obali, ne po sredini.

 
Ali lahko gre otrok supat sam brez starsev

Kdaj je najboljši čas za supanje z otrokom?

Poskusita se izogniti največji vročini. Za vsak slučaj se zaščitita pred soncem s kremo. Poskrbita za vnos tekočine pred supanjem in vzemita dovolj vode tudi s seboj, da preprečita dehidracijo. Morje je lahko čez dan dokaj valovito, zato pojdita supat dopoldan ali pozno popoldan, ko je morje bolj umirjeno.

Kakšne so še nevarnosti na morju?

Kadar supamo več kot 1 km od obale, se nahajamo na odprtih vodah. Tam je izpostavljenost nevarnostim večja. Paziti je potrebno na druga plovila – čolne, ladje, vodne skuterje, ribiške mreže, vrvi ali boje. Vsem svetujemo, da raje supajo ob obali. Zraven tega je bolj zanimivo opazovati, kako se obala spreminja.

Supanje je zabavno, vendar naj otroci najprej osvojijo osnove

Naj te spomnimo, da varnostna vrvica rešuje življenja. Varnostna vrvica ali leash je tisti, ki povezuje suparja z desko. V primeru, da bo otrok padel v vodo, bo lažje dosegel sup. Hitreje bo splezal nanj in supal naprej oz. se vrnil nazaj na obalo. Če vrvice nima, se lahko zgodi, da močan tok ali val sup desko odnese in otrok je prepuščen sam sebi sredi morja. Ima manj moči, da se reši iz zagate. Zato naj bo leash nepogrešljiv del tvoje opreme. O tem kakšne vrste varnostnih vrvic poznamo in kako jo uporabimo, preberi v blog zapisu Kaj je leash in zakaj je obvezna oprema za supanje.

Vse o družinskem supanju na enem mestu

Na temo supanja z otroci smo sicer pripravili kar veliko vsebin, nasvetov in trikov, ki jih najdeš zbrani na strani supanje z družino

Vse o supanju z družino
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Kako najhitreje napihnem sup, ko je otrok najbolj tečen?

Otroci obožujejo supanje, saj jim ta aktivnost predstavlja pravi žur, a včasih težko razumejo, da [...]

6 zabavnih iger na supu, s katerimi se na dopustu zamoti cela družina

S supanjem se aktivno ukvarjam že lepih 5 let in sup ture na različnih lokacijah po Sloveniji izvajam skoraj vsakodnevno. Ker sup izlete obiskujejo [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Varnost

5 thoughts on “Otroci in supanje na morju – kako daleč od obale smejo?

  1. Rolando Kresnik says:

    Hvala za odgovor. Seveda sem omenjen blog že predelal tako, kot vse druge z odlično in izjemno uporabno vsebino, ki jih imate na strani. Zdi se mi, da bi bilo branje tega obvezno za vsakega preden se sploh postavi na SUP. Brioni imajo res nekatere specifične omejitve, ki so povezane z ustavljanjem na otokih (nacionalni park), kar je brez plačila vstopnine prepovedano, sam sem se ustavil le ob pomolu in se vrnil. Mene so ustavili že ob vrnitvi cca. 2 km od obale. Vesel bom še vaše raziskave, sam se našel le tole povezavo: https://www.spinaker.si/e-prirocniki/Omejitve-plovbe.pdf, kjer je za SLO navedeno (Jadralci na deski, kajakaši ipd. se smejo oddaljiti do največ 1000m od obale), za CRO pa ne.
    In če imaš poleg navadne še SUP desko na električni pogon, imaš pa še dodatno težavo, kam ta spada 🙂 … hvala za vse vsebine in kar tako naprej 🙂

  2. Špela Zupanc says:

    Rolando zdravo! Najlepša hvala za komentar in deljenje svoje izkušnje. Pri nas plovni režim dopušča, da se lahko od obale oddaljimo do maks 1000m, hrvaške pravilnike pa bi morali bolj naštudirati. Hvala za idejo, bomo naredili eno raziskavo. Sicer pa v branje predlagamo tudi blog: https://www.bananaway.si/supanje-na-morju-vzporedno-z-obalo/ 🙂 P.S. razumemo, zakaj ste želeli proti Brionom, mogoče ima ta nacionalni park tudi kakšne specifične omejitve. Je vedno za preveriti. 🙂

  3. Rolando Kresnik says:

    Pozdravljeni,
    med prazniki sem bil na hrvaški obali in sem supal iz Fažane do Brionov. Na poti me je ustavil policijski čoln in policist mi je zatrdil, da bi se lahko od obale oddaljil le 100m po njihovih zakonih. Na srečo sem jo odnesel brez kazni. Glede na to, da velikokrat supam s celine na kakšne otoke in to par kilometrov od obale, me res zanima, kako je s temi predpisi pri nas in na Hrvaškem, kakšne so tudi morebitne kazni in podobno…

  4. Špela Zupanc says:

    Damjan, neregistrirana plovila (kajaki, supi, jadralne deske,…), ki jih mi sicer raje imenujemo športni pripomočki, se po pravilih plovbe po morju od obale ne smejo oddaljiti več kot 1000m. Tako da imate pravo informacijo. In imate prav, lahko bi spisali nekaj na temo, kje se sme in kje ne sme veslati. Hvala za nasvet! In hvala, ker nas berete! 🙂

  5. Damjan Kohne says:

    Dobro spisano,..
    Imam pa eno vprašanje,.. kako daleč pa zakonsko lahko odrasli supamo? Je res omejitev kilometer od obale ali si lahko privoščimo več,.. morda bi en blog posvetili tudi tej tematiki,..

Comments are closed.