Po poteh narave: Trajnostni turizem

Supanje kot trajnostni turizem

Trajnostni turizem je pojem, o katerem lahko danes veliko slišimo in beremo. Vsi vemo, da je govora o naravi in turizmu, kljub temu pa pogosto naletimo na napačna poimenovanja in intepretacije. V naslednjem zapisu se bomo dotaknili pojma samega in podali nekaj predlogov, kako lahko prav vsak supar doprinese k trajnostnemu turizmu.

OBRNI NA ZELENO!

Trajnostni turizem se povezuje s pojmom trajnostni razvoj. V to kategorijo bi sicer lahko uvrstili tudi gospodarski in socialni razvoj, vendar se bomo tukaj osredotočili na tretjo komponento, varstvo okolja. 
 
Kot vemo, se današnji turizem razvija zelo hitro in nepremišljeno, temelji predvsem na finančnih interesih. Trajnostni turizem se tukaj razlikuje predvsem po tem, da se ta lahko na posameznem območju ohranja za nedoločen čas, ne da bi ob tem prišlo do poslabšanja razmer. Njegova naloga je, da pomaga ohranjati raznolikost narave; rastlin in živali ter spoštuje kulturno dediščino skupnosti. Osredotoča se tudi na pošteno porazdelitev družbenih koristi. 

KAKO LAHKO TRAJNOSTNI TURIZEM PODPREŠ KOT SUPAR?

1. POZABI NA ČOLN, RAJE POJDI S SUPOM

Ena izmed bistvenih prednosti supanja je to, da naše prevozno sredstvo ne potebuje motornega goriva. Gorivo ste vi in vaša moč, ki s svojim delovanjem nikakor ne onesnažuje narave. Sploh, če se podajate na raziskovanje otočkov v Aziji ali na Karibnih – ativno, drugačno in zeleno potovanje prispeva k nekomercialnem in kvalitetnem turizmu, ki vam bo za vedno ostal v spominu.

2. POBIRANJE SMETI? CHALLENGE ACCEPTED.

Ob lahkotnem premikanju po vodi in raziskovanju novega terena ne pozabi, da lahko tudi sam veliko narediš na področju trajnostnega turizma. Smeti, ki jih opaziš na poti, poberi in nesi v najbližji smetnjak ter recikliraj.

3. GO WITH THE FLOW Z LOKALCI

Edini način, da lokacijo doživiš v vsej svoji lepoti in edinstvenosti je, da se povežeš z domačini. Okusi njihovo hrano, doživi njiihovo kulturo in občuti lokalno. Na mesto, da se opraviš v prvi McDonald’s, raje izkusi njihove specialitete. Navezuj stike in si na ta način širi obzorja. 
 

4. IZKORIŠČANJE ŽIVALI? NE, HVALA

Ne govorimo samo o ježi slonov na Tajskem, saj o tem čivkajo že vrabci. Kakršnokoli izkoriščanje živali za zadovoljevanje potreb turistov je nedopustno. Živali z nami sobivajo, so prav tako del našega ekosistema in nihče si ne zasluži biti izkoriščan. Namesto tega se raje podaj v safari, kjer imajo živali prosto pot in živijo v svojem naravnem habitatu. Ali pa – še bolje – peš ali s kolesom se odpravi na potep raziskovanja skritih kotičkov destinacije. 
 

Bloga, ki te utegneta zanimati

Kaj lahko suparji naredimo za trajnostni turizem?

V zadnjih letih vse več ljudi potuje, a na drugi strani se veliko premika tudi [...]

SLOW TRAVEL – nov potovalni trend, ki odpira oči in osvaja svet

Potovanje je lahko ena izmed najbolj nagrajujočih izkustev, odpira in širi tvoj pogled na svet, [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja