6 enostavnih načinov, da to poletje proizvedemo manj odpadkov

6 enostavnih načinov, da to poletje proizvedemo manj odpadkov

Poletje je tukaj in z njim dopustniški dnevi ter sezona piknikov. Vse to prinaša s seboj kupe odpadkov. Ker se sprememba začne pri sebi, lahko vsakdo od nas na enostaven način prispeva k bolj ekološkem in okolju bolj prijaznem življenju.

Pomisli na vse situacije, ki jih doživimo med poletnimi počitnicami. Kdaj in na kak način, lahko zares poskrbimo, da bo odpadkov manj?

Sladoled pojej iz korneta, namesto iz posodice!

Kornet je okusen in hranljiv, posodica pa je velikokrat premazana s plastiko in je zato ni mogoče reciklirati. Če korneta zares ne maraš in si velik ljubitelj sladoleda, ki ga res pogosto komzumiraš, si omisli svojo posodico.

Zložljiva posodica se lahko spremeni tudi v skodelico za kavo.

Zložljiva posodica za sladoled se lahko spremeni tudi v skodelico za kavo.
Zložljiva posodica za sladoled se lahko spremeni tudi v skodelico za kavo.

Skrbno načrtuj piknik brez plastičnih posod in prekomerne količine hrane!

Zakaj ne bi za naslednji piknik spodbudil/a prijateljev, da prinesejo vsak svoj komplet krožnikov in pribora za večkratno uporabo? Ali ga celo kupiš sam/a.

Našemu planetu prijazna izbira so tudi ti krožniki iz bananinih listov, ki so v bistvu stranski produkt in pribor z okusom, ki ga lahko na koncu tudi poješ.

Konec koncev, dobro preračunajmo, koliko bomo dejansko pojedli, da bo letelo stran čim manj hrane.

Seveda to ni vedno praktično, zato poskusi z uporabo papirnatih krožnikov iz recikliranega materiala in lesenega pribora, ki sta biorazgradljiva in ju je tudi mogoče kompostirati.

Našemu planetu prijazna izbira so krožniki iz bananinih listov.
Našemu planetu prijazna izbira so krožniki iz bananinih listov.
Za piknik uporabi pribor z okusom, ki ga lahko na koncu tudi poješ.
Za piknik uporabi pribor z okusom, ki ga lahko na koncu tudi poješ.

Pripravi si sendviče in prigrizke za tvoj naslednji vikend izlet vnaprej!

Ko načrtuješ svoj naslednji izlet, si lahko sendviče zložiš v posebne neprepustne posode. Tako ti ni potrebno uporabiti plastične ali alu folije, ki jo na koncu tako ali tako odvržeš. Posodo pa lepo opereš po uporabi.

Lahko si tudi omisliš izjemno lahke vrečke za sendviče in sadje, ki so zašite iz laminiranega bombaža. V posode ali vrečke različnih velikosti lahko shraniš raznorazne prigrizke, oreščke, sadje,… Tako se izogneš hitrim trgovinskim nakupom, kjer se plastiki težko izogneš.

Sendvič, sadje ali prigrizke, lahko zložiš v posebne vrečke iz laminiranega bombaža.

Popij dovolj tekočine iz steklenice za ponovno uporabo!

Voda je naš stalni spremljevalec v vročih dneh. Vendar se vsako leto povsod po svetu proda več kot 480 milijard plastenk ravno za vodo. O tem, kako zelo to vpliva na naše okolje, smo že pisali v blog zapisu o mikroplastiki. V Sloveniji imamo povečini čisto pitno vodo, zato si jo lahko skorajda kjerkoli dotočimo v stekleničko, bidon ali posodo iz nerjavečega jekla.

Najnovejšo iznajdbo pa je prispeval Islandec Ari Jonsson, ki je oblikoval biorazgradljivo posodo za vodo, narejeno iz alg agar. Če je komu okus všeč, jo lahko na koncu tudi poje. Kako že pravijo, volk sit, koza pa cela?

Islandec Ari Jonsson je oblikoval biorazgradljivo posodo za vodo, narejeno iz alg agar.

Priskrbi si kakovostno kamping opremo, ki bo zdržala več sezon!

Trg je preplavljen s poceni produkti in včasih nas ravno to premami, da kupimo prvo, kar vidimo. Razmislimo, preden kupimo nov šotor, komplet stolov, mizo za kamping ter druge predmete, ki nam olajšajo preižvljanje časa na prostem. Naj bodo narejeni iz kakovostnega materiala, ki nam bo dolgo služil. Ni hujšega kot pokvarjena zadrga ali nevzdržljive palice pri šotoru ali na paviljonu.

Razmislimo, preden kupimo novo opremo za kamping, ki nam olajša preživljanje časa na prostem.

Enako velja tudi za sup opremo. Sup za 500€ se sliši dobro, ampak zelo verjetno bo zaradi šibke tehnologije v ozadju sup zdržal le sezono ali dve. Lahko pa bi jih 10 ali več! Zakaj nekatere deske lahko zdržijo dlje časa, si lahko prebereš v blogu Kako zgradba supa vpliva na kvaliteto supa.

Potuj pametno in varčno in si hkrati oglej čim več različnih krajev!

Poletje nam ponuja neskončno možnosti za potovanja. Na izbiro imamo tudi več prevoznih sredstev. Če se že odločimo oditi na morje z avtomobilom, vozimo varčno, da bo poraba čim manjša.

Ko si že enkrat na morju in je tvoj apartma nekoliko oddaljen od obale, ti pa hočeš supati, si lahko omisliš voziček za sup, ki ga lahko pripneš tudi na kolo.

Lahko si omisliš voziček za sup, ki ga nastaviš tudi na kolo.
Lahko si omisliš voziček za sup, ki ga nastaviš tudi na kolo.

Če imamo še prostor za sopotnike, lahko oddamo oglas, da kdo prisede oz. poskušamo organizirati prevoz med prijatelji čim bolj ekonomično.

Lahko se odločimo za bolj avanturistične počitnice s kolesom, vlakom, avtobusom ali pobrskamo po ponujenih prevoznih možnostih širom Evrope. Če si bolj svobodna duša, potem se boš z lahkoto prepustil/a inspiraciji in potoval/a v kraje povsem po naključju – tja, kamor gre tvoj prevoz in tako videl/a še več, kot si si sploh upal/a pričakovati.

Uživaj v naravi z manj odpadki

Naj bo to poletje malce drugačno. Recikliranje, ponovna uporaba in nasploh življenje z manj odpadki je lahko tudi zabavno. Vsako razmišljanje, vsak korak in dejanje v smeri, da zaščitimo naš planet, je vredno veliko. Si zraven?

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Mikroplastika: kaj je in kako prizadene naše okolje?

Suparji smo tesno povezani z naravo, če smo okoljsko ozaveščeni, hitro opazimo odpadke na vodni [...]

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke