Kako je potovati kam daleč v Covid19 dobi?

Konec oktobra smo izpeljali že 9. kite ekspedicijo v Brazilijo, v nulo poznamo vse podrobnosti te destinacije, samo potovanje nam ni povzročilo niti najmanjše težave, nam je pa pregledovanje vseh omejitev ter načrtovanje leta do Brazilije vzelo precej več časa kot običajno.

Ker verjamemo, da vas veliko pogreša potovanja, a še niste čisto pripravljeni sprejeti vseh negotovosti, ki jih daljša potovanja prinašajo, smo spisali blog o načrtovanju ter poteku našega potovanja v Brazilijo.

V blogu bomo pogledali:

1. KAKO SE V COVID19 DOBI LOTITI NAČRTOVANJA POTOVANJA?

  1. Pregledaš vse pogoje za vstop v državo, v katero vstopaš.
  2. Pregledaš vse pogoje za vstop v državo, preko katere se boš vračal/a v Slovenijo.
  3. Pregledaš pogoje za tranzit držav, preko katerih potuješ.
  4. Upaš, da se pogoji do tvojega odhoda ne bodo spremenili/zaostrili.
  5. Poskušaš izbrati let, ki bo imel dovolj prodanih sedežev, da ne bodo leta prestavili/odpovedali.

Covid19 pogoje za vstop v države zelo redno osvežujejo zaupanja vredni letalski prevozniki, seveda pa je dobro preveriti tudi uradne spletne strani posameznih držav (samo googlaj Brazil covid19 entry requirements).

Države uporabljajo različne načine za kategorizacijo oz. zaostrovanje pogojev za vstop v državo. Nekatere uporabljajo semafor (zelene, orančne, rdeče države), druge oblikujejo liste (npr. A – E), na katere umestijo države ter aplicirajo specifične pogoje.

Npr: Slovenija je bila na brazilski zeleni listi, v državo smo lahko vstopili le z negativnim hitrim ali PCR testom z veljavnostjo 24 ali 48 ur, pri čemer je moral biti test veljaven v državi, preko katere smo vstopali v Brazilijo, torej v Parizu ne le v Ljubljani.

Na drugi strani Italija (preko katere potujemo vedno) v času iskanja letalske povezave ni dovolila vstopa ali tranzita nobenemu potniku, ki je potoval po Braziliji (Brazilijo so umestili na seznam E). Zato smo morali poiskati drugo opcijo potovanja, v izboru sta bila Munchen in Brnik, med katerima smo se odločili za slednjega. Pogoji za vstop v Italijo so se sicer spremenili par dni pred našim odhodom, ampak na to v fazi nakupa karte pač nismo želeli računati.

2. KAKO JE POTOVATI V DOBI COVID19?

Mi smo potovali enostavno, brez zapletov! Leteli smo iz Brnika preko Pariza, Ria do Fortaleze, sprijaznili smo se z daljšim letom tja, ker nas je nazaj grede čakala krasna povezava Fortaleza – Pariz – Brnik, ki je vse skupaj trajala le 12 ur. Imagine that. 😊

Na letališčih ne komplicirajo, ob oddaji prtljage ter pri vkrcanju na letalo osebje preveri ali izpolnjuješ vse zahtevane pogoje za vstop v državo, kar terja svoj čas, tako da si moraš tako na check-inu kot pri transferjih planirati nekaj več časa (to moraš vedeti že ko rezerviraš letalsko karto, predlagamo ti, da je čas čakanja med leti vsaj 3-4 ure).

Letala so polna, letališča pa ne, ker še vedno ne obratujejo s polnimi kapacitetami.

Na letališčih in na letalih moraš nositi kirurške oz FFP2 maske, bombažne niso dovoljene.

Nekje na poti moraš izpolniti še online obrazec za vstop v državo. Večina držav (če ne kar vse) je vzpostavila nekakšen sledilni obrazec, ki naj bi jim pomagala pri obvladovanju vnosa in širjenja virusa.

3. KAJ MORAŠ NAREDITI PRED POVRATKOM?

Pred odhodom domov je ponovno dobro preveriti, ali so se pogoji za vstop na destinacijo povratka spremenili.

Pogoji se lahko spremenijo čez noč, kar smo izkusili med lanskem potovanju iz Kosova, ko je Slovenija zahtevala, da se PCR testi za vstop delajo znotraj Schengenskega območja. V našem primeru je to pomenilo, da testa nismo mogli delati v Prištini, ampak smo se morali ponoči voziti do Zagreba, da smo test naredili takoj zjutraj in se popoldan vrnili v Slovenijo.

Iz Brazilije smo seveda domov prinesli še eno nepozabno prigodo, kot naročeno so bile na dan našega povratka napovedane letališke stavke v Parizu, naše letalo iz Fortaleze je zamujalo, večina od nas pa je dobilo sedeže na koncu letala. A nismo mogli gledati, da nam letalo pred nosom vzleti, morali smo pokazati nekaj Balkanske krvi, da smo se lahko vkrcali na letalo za Ljubljano prav zadnjo minuto. Super je pristati v Ljubljani, kljub temu, da je naša prtljaga seveda ostala v Franciji. A nazaj grede je čisto vseeno, samo da smo doma. 😊

4. NASVETI GLEDE POTOVANJA V COVID19 DOBI

  • Izberi destinacijo glede na corona sezono na določenem delu sveta.

Ne načrtuj potovanja v državo, ki prehaja iz poletne v zimsko obdobje oz. kjer je pričakovan dvig okužb s corona virusom. Pogoji za vstop v te države se utegnejo zaostrovati.

  • Res dobro preglej pogoje za potovanje domov.

Večina ljudi preveri, kako priti v neko državo, ne pa tudi, ali se bo sploh možno vrniti nazaj. Problematične so predvsem države, ki so imele vrtoglavo število okužb ali kjer se je razvila nova različica virusa in lahko pričakujemo prekinitev letov ter obvezne karantene.

  • Odloči se za zavarovanje odpovedi turističnih potovanj.

Čeprav zavarovanja potovanj ni v tvoji navadi, je v covid19 dobi to poteza, ki ti da občutek varnosti. Covid19 ni več tretiran kot epidemija, ampak kot bolezen, zaradi katere ti je onemogočeno potovanje. Mi imamo dobre izkušnje s Triglav zavarovalnico, kjer je za covid kritje dovolj že paket A, ki te pride nekaj več kot 4% vrednosti potovanja. Kar je vredno opozoriti je to, da ti zavarovalnica povrne vrednost potovanja v primeru, da ti zboliš, ne pa če pristaneš v karanteni zaradi druge osebe, s katero si bil/a v stiku.

  • Omeji druženje pred potovanjem

Ta nasvet se nanaša na prejšnjo točko, pred potovanjem nočeš zboleti in nočeš biti v stiku z neko osebo, ki bo potencialno zbolela ter te pahnila v karanteno. Naši ekipi smo zabičali, da se 2 tedna drži doma. 😊

5. ČE STRNEMO MISLI GLEDE POTOVANJA V COVID19 DOBI…

Priznamo. Kljub temu, da je potovanje zapisano v našem DNK-ju in da smo vsi udeleženci kot se reče “well travelled”, priznamo, da smo bili pred Brazilijo malo nestrpni. Vse nas je skrbelo, ali nam bo zadnji hitri /PCR test namenil težko pričakovane počitnice v vetrovni deželi. Vsi zdravi kot dren, ampak vseeno nismo bili mirni brez papirja v rokah. 😊

Odpovedi letov, spreminjajoči se pogoji za vstop v države, nove različice corona virusa, testi, … to so te novosti, ki potovanja delajo nesigurne oz. nam osebno dajejo občutek nesigurnosti, da se potovanj sploh ne lotevamo. Verjetno je bil čas, da se vsi malo ustavimo in raziščemo lokalni košček sveta, ki nam je bil blizu, a tako daleč.

A smo optimistični, menimo, da se bo turizem v letu 2022 v celoti pobral. Najhitreje se je/bo vrnil fokusirani, interesni, aktivni turizem, nato se bo opogumila tudi masa.

V prihodnosti lahko sicer pričakujemo omejitve povezane s statusom covid19 cepljenja. Nekatere države trenutno sprejmejo vsakogar ter operirajo le s testi, druge si ne želijo necepljenih ter destinacijo delajo manj privlačne z omejitvami kot so 7 do 14 dnevne karantene. Spet tretje napovedujejo dovoljen vstop le cepljenim, kako pa se bo sinhroniziral svet, pa bomo lahko videli v naslednjem letu.

6. KAKŠNI SO TRENDI ZA NAPREJ?

Nekateri popotniki bodo ostali blizu doma, drugi se bodo odpravili dlje kot kadarkoli doslej. Expedia je ta trend poimenovala GOAT mindset (Greatest of All Trips). Napoveduje se večje uživanje v trenutku, potovanja s prijatelji, s katerimi lahko deliš doživetja, večje usmerjanje v eko turizem, ki temelji na aktivnostih. Napoveduje se tudi razvoj trajnostno usmerjenih popotnikov, ki jim je mar za to, kakšen popotniški odtis puščajo, zato bo trajnostno usmerjenost začeli pričakovati tudi od ponudnikov nastanitev ter potovalnih agencij.

7. KAKŠNI SO NAŠI PLANI ZA NAPREJ?

V prihajajočem letu bomo resetirali potovanja na stabilne destinacije, ki bodo omogočale varno potovanja. Pričakuješ lahko skrbno načrtovana kite in sup potovanja, ki temeljijo na aktivnostih ter jih dodajajo lokalna doživetja.

PLAN SUP POTOVANJ PLAN KITE POTOVANJ

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja